Η Μαγική Σκόνη της Κρυπτογραφίας

    Πως οι ψηφιακές πληροφορίες αλλάζουν την κοινωνία μας.

    Φανταστείτε ότι έχετε ένα σφυρί — ένα μαγικό σφυρί — το οποίο μπορεί να σπάσει τα πάντα σε κομμάτια με ένα χτύπημα. Και όχι μόνο αυτό, αυτό το σφυρί μπορεί να κονιορτοποιήσει εντελώς ό,τι αγγίζει σε λεπτή γκρίζα σκόνη.

    Φανταστείτε ακόμη ότι υπάρχει ένα μαγικό φίλτρο, μια σταγόνα του οποίου θα μετατρέψει το σωρό της σκόνης ξανά στο αντικείμενο που συνθλίψατε.

    Αυτό οδηγεί σε ορισμένα ενδιαφέροντα ερωτήματα.

    Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να επισκεφθείτε μια χώρα και θέλετε να πάρετε μαζί σας το αγαπημένο σας παντελόνι πιτζάμας. Το μόνο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι τα παντελόνια είναι παράνομα σε αυτή τη χώρα. Ίσως είναι μια περίεργη χώρα ή ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλετε να πάτε εκεί εξ αρχής. Όπως και να ‘χει, δεν κρίνω.

    Τώρα, θυμηθείτε ότι έχετε στην κατοχή σας αυτό το μαγικό σφυρί. Το χρησιμοποιείτε στο παντελόνι της πιτζάμας σας, και *πουφ*, έχετε ένα μικρό σακουλάκι με γκρίζα σκόνη που μπορείτε να βάλετε στην τσέπη σας. Στην τσέπη του σακακιού σας, φυσικά, γιατί θα σας ζητηθεί να αφήσετε όλα τα παντελόνια σας στα σύνορα!

    Πού ακριβώς είναι τώρα το παντελόνι της πιτζάμας; Στη σκόνη; Στο φίλτρο; Υπάρχουν αυτή τη στιγμή; Έχει καν νόημα η έννοια «το παντελόνι της πιτζάμας σας», αν το μόνο που έχετε είναι δυσδιάκριτη γκρίζα σκόνη και μια μικρή σταγόνα από ένα μαγικό φίλτρο; Κι αν θα χρειαζόσασταν μόνο μια σταγόνα νερό και θα λέγατε μερικές μαγικές λέξεις για να μετατρέψετε τη σκόνη ξανά σε παντελόνι πιτζάμας; Κι αν η σκόνη ήταν πανταχού παρούσα, παντού στη γη;

    Εμείς, ως παγκόσμια κοινωνία, βρισκόμαστε σήμερα στη διαδικασία μετάβασης από το φυσικό πεδίο των πραγμάτων στο ψηφιακό πεδίο των πληροφοριών. Κινούμαστε γρήγορα προς τον φανταστικό κόσμο της χώρας χωρίς παντελόνια και θα πρέπει να ενημερώσουμε τις τρέχουσες αντιλήψεις μας για τα πράγματα, αν θέλουμε να παραμείνουμε λογικοί.

    Πολλά πράγματα που παλαιότερα ήταν σε χαρτί είναι πλέον ψηφιακά: το εισιτήριο του τρένου σας, η κάρτα επιβίβασης, τα εισιτήρια για μια συναυλία, οι χρεωστικές και οι πιστωτικές κάρτες — όλα αυτά έχουν ήδη μετακινηθεί από το να είναι τυπωμένα σε χαρτί σε ένα μάτσο μηδενικά και άσσους, αποσυνδεδεμένα από τη φυσική σφαίρα στην οποία είμαστε τόσο συνηθισμένοι.

    Ακόμη και τα κομμάτια χαρτιού που κωδικοποιούν την ίδια την αξία μετακινούνται αργά αλλά σταθερά στο καθαρά ψηφιακό πεδίο. Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων είναι πρόθυμος να μετατρέψει τα σκληρά κερδισμένα χάρτινα χρήματά του σε bitcoin, αφήνοντας εντελώς πίσω τον κόσμο του φυσικού χρήματος.

    Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότερα πολύτιμα κομμάτια χαρτιού θα «φαγωθούν» από αυτή την ψηφιοποίηση. Σύντομα η άδεια οδήγησης, το διαβατήριό σας, το πιστοποιητικό γέννησής σας και άλλα έγγραφα θα είναι ψηφιακά.

    Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Οι ψηφιακές πληροφορίες διαφέρουν αρκετά από τα φυσικά αντικείμενα. Μπορούν εύκολα να κρυπτογραφηθούν, να αποσυναρμολογηθούν και να συναρμολογηθούν ξανά. Έχει εντελώς νέα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τα φυσικά πράγματα που έχουμε συνηθίσει. Μπορεί να αντιγραφεί τέλεια, να ελεγχθεί άμεσα η αυθεντικότητά της και να κρυφτεί σε κοινή θέα. Η πληροφορία είναι ανεξάρτητη από ένα φυσικό υπόστρωμα και συνεπώς μπορεί να λάβει σχεδόν άπειρες μορφές.

    «Ο Τζέφερσον θα ασχολούνταν με την κρυπτογραφία».

    Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι πλήρεις συνέπειες αυτής της ψηφιοποίησης. Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτόν τον κόσμο της πληροφορίας: χωρίς φυσική μορφή, αφή και οσμή.

    Θυμάστε την ιστορία της χώρας χωρίς παντελόνια; Ας επιστρέψουμε σε αυτόν τον παράξενο και υπέροχο κόσμο, αλλά με μια ανατροπή: το παντελόνι της πιτζάμας σας είναι τώρα το διαβατήριό σας.

    Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα σωστά κρυπτογραφημένο ψηφιακό διαβατήριο και ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης επαρκούς μήκους. Τοποθετείτε το κρυπτογραφημένο διαβατήριο σε ένα μέρος και το κλειδί σε ένα άλλο μέρος. Πού ακριβώς βρίσκεται το διαβατήριο; Στο Α ή στο Β; Κάπου ενδιάμεσα; Υπάρχει καν; Έχει νόημα το ερώτημα του «πού»;

    Τι γίνεται αν ανεβάσετε το κρυπτογραφημένο διαβατήριό σας στο νέφος ή σε ένα κατανεμημένο σύστημα αποθήκευσης όπως το IPFS; Τι θα γινόταν αν το κρυπτογραφημένο διαβατήριό σας ήταν παντού, παντού στη γη; Τι θα γινόταν αν απομνημονεύατε το κλειδί ως μνημονική φράση; Είναι το διαβατήριό σας τώρα στον εγκέφαλό σας;

    Έχει νόημα η έννοια «το διαβατήριό σας», αν το μόνο που έχετε είναι πρόσβαση στο διαδίκτυο και κάποιες μαγικές λέξεις;


    Προειδοποίηση: Η ακόλουθη ενότητα περιέχει παραδείγματα ιδιωτικών κλειδιών. Μην εισάγετε κανένα από τα παραδείγματα κλειδιών και μην στέλνετε bitcoins στις σχετικές διευθύνσεις- θα χάσετε τα χρήματά σας.


    Πάρτε το Bitcoin ως άλλο παράδειγμα: δεν έχετε πλέον στην κατοχή σας φυσικά νομίσματα ή οποιοδήποτε φυσικό αντικείμενο. Όσο και να ονομάζουμε αυτά τα πράγματα νομίσματα, αυτό δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Ακόμα και τα υλικά πορτοφόλια (hardware wallets) δεν το αλλάζουν αυτό. Διαθέτετε ένα κομμάτι πληροφορίας, το ιδιωτικό σας κλειδί, το οποίο σας επιτρέπει να ξοδεύετε τα χρήματά σας. Πρακτικά, το ιδιωτικό σας κλειδί είναι τα χρήματά σας, το οποίο με τη σειρά του είναι πληροφορίες. Έτσι, τα χρήματά σας είναι καθαρή πληροφορία.

    Μην το κάνετε ποτέ αυτό. Όποιος γνωρίζει το ιδιωτικό σας κλειδί μπορεί να κλέψει τα χρήματά σας.

    Το ιδιωτικό κλειδί είναι απλώς ένα σύνολο τυχαίων ψηφίων. Μπορεί να κωδικοποιηθεί ως ένα μάτσο μηδενικά και άσους:

    0010111011001011101110101011010110001001101111010001011010100110001001110010101110101010101100000001101100000111000000011100010100100001000001010001011011100000111000111010101001111101000110111010100011011111000101111100000110100010110110000010101010111111

    Θα μπορούσε επίσης να είναι κορώνα-γράμματα, όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Μ. Αντωνόπουλος στο Mastering Bitcoin:

    Το ιδιωτικό κλειδί του Bitcoin είναι απλώς ένας αριθμός. Μπορείτε να επιλέξετε τα ιδιωτικά κλειδιά σας τυχαία χρησιμοποιώντας μόνο ένα νόμισμα, μολύβι και χαρτί: ρίξτε ένα νόμισμα 256 φορές και έχετε τα δυαδικά ψηφία ενός τυχαίου ιδιωτικού κλειδιού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε ένα πορτοφόλι bitcoin.

    Ανδρέας Μ. Αντωνόπουλος

    21166349608056686127730669456997431530107294209230839699814678496870930066111

    Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το δεκαεξαδικό σύστημα για την αναπαράσταση αυτού του αριθμού, για να κρατήσουμε τα πράγματα λίγο πιο σύντομα:

    12e188aeb7c9aeb0eef7fac7c89e3b9b535a30b2ce8d6b74b706fa6f86b061e4

    Μια ακόμη πιο σύντομη αναπαράσταση θα ήταν η μορφή εισαγωγής πορτοφολιού:

    5HxbsUekuCLjzLQujGb6QuzkDUMxQETQRgWjcJPx21hFsfDS3Fq

    Οι ίδιες πληροφορίες μπορούν να κωδικοποιηθούν ως μνημονικός κώδικας, με αποτέλεσμα αυτές τις 24 λέξεις, τις οποίες θα μπορούσατε να θυμάστε με λίγη εξάσκηση:

    concert, frozen, pull, battle, spend, fancy, orient, inside, quiz, submit, scare, mechanic, awake, mercy, lock, inside, language, tag, dash, control, borrow, hip, print, absorb

    Ή, αν είσαι Ιάπωνας:

    かんち 、さべつ 、なにごと 、うくれれ 、ぴんち 、このよ 、てあみ 、せたい 、におい 、へいあん 、はいすい 、たそがれ 、いらい 、だっしゅつ 、そんみん 、せたい 、そうき 、ほこう 、きよう 、きうい 、うんどう 、しょもつ 、どようび 、あけがた

    Φυσικά, μπορούμε επίσης να κωδικοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες ως διάφορες εικόνες.

    Ιδιωτικό Κλειδί σε μορφή QR
    Ιδιωτικό κλειδί κωδικοποιημένο ως εξαγωνικά χρώματα

    Μπορείτε επίσης να είστε πιο δημιουργικοί και να κρύψετε ένα ιδιωτικό κλειδί bitcoin σε ένα έργο τέχνης:

    Το ‘TORCHED H34R7S’ από τον YT (@coin_artist), ένα παζλ που έκρυβε 4,87 bitcoin σε κοινή θέα.

    Καταλάβατε την ιδέα.

    Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Ο σημερινός τρόπος που κάνουμε τα πράγματα είναι προσαρμοσμένος στον φυσικό, όχι στον ψηφιακό κόσμο. Ορισμένοι νόμοι και κανονισμοί που είχαν νόημα στο παρελθόν μπορεί να μην είναι πολύ χρήσιμοι στον αφηρημένο χώρο των μηδενικών και των άσων.

    Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πλέον τρόπο να σταματήσουν τον ανταγωνισμό με την απλή ψήφιση νόμων, όπως έκαναν πάντα. Τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ψηφιακό ανταγωνιστή που πιθανότατα δεν μπορεί να υπαχθεί στους νόμους του φυσικού κόσμου.

    Saifedean AmmousThe Bitcoin Standard

    Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες θα προσπαθούν συνεχώς να θέτουν εκτός νόμου ορισμένα είδη πληροφοριών. Είναι πιθανό ότι η τελευταία μάχη των πολέμων κρυπτογραφίας δεν έχει δοθεί ακόμη, και όμως φαίνεται ότι θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να θέσουν εκτός νόμου τη χρήση αυτών των αλγορίθμων. Άλλωστε, αυτά τα μαθηματικά μαγικά κόλπα είναι τα ίδια πληροφορίες, καθιστώντας τα ουσιαστικά ασταμάτητα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και τις πληροφορίες που χειρίζονται.

    Όσο δεν βρισκόμαστε υπό την κυριαρχία μιας παγκόσμιας ολοκληρωτικής δικτατορίας, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ασκούν την ελευθερία του λόγου τους για να τυπώσουν αλγόριθμους κρυπτογραφίας σε μπλουζάκια, να σχεδιάσουν σημαίες για τη διανομή κρυπτογραφικών κλειδιών και να τραγουδήσουν τραγούδια που περιέχουν παράνομες πληροφορίες.

    Σημαία της Ελευθερίας του Λόγου από τον John Marcotte

    Λόγω της φύσης της πληροφορίας που αναφέρθηκε παραπάνω, η απαγόρευση οποιασδήποτε πληροφορίας οδηγεί σε παράλογες συνέπειες. Δεδομένου ότι οι πληροφορίες μπορούν να κωδικοποιηθούν με μυριάδες τρόπους, η απαγόρευση των πληροφοριών οδηγεί σε παράνομους αριθμούς και άλλους παραλογισμούς.

    Κάθε ψηφιακή πληροφορία μπορεί να αναπαρασταθεί ως αριθμός· κατά συνέπεια, αν η κοινοποίηση ενός συγκεκριμένου συνόλου πληροφοριών είναι παράνομη με κάποιο τρόπο, τότε και ο αριθμός μπορεί να είναι παράνομος.

    Συντελεστές της Wikipedia, Illegal number (this version)(Παράνομος αριθμός (αυτή η έκδοση))

    Μπορεί να νομίζετε ότι το παραμύθι της χώρας χωρίς παντελόνια με τις αγαπημένες σας πιτζάμες είναι ανόητο, αλλά ζούμε ήδη σε αυτόν τον κόσμο — παραμύθι ή όχι.

    Ας πάρουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Όταν περνάτε τα σύνορα των ΗΠΑ με μια μεγάλη τσάντα γεμάτη χρήματα, ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να δηλώσετε πόσα χρήματα έχετε πάνω σας, αν είναι πάνω από 10.000 δολάρια:

    "[...] if a person or persons traveling together and filing a joint declaration (CBP Form 6059-B) have $10,000 or more in currency or negotiable monetary instruments, they must fill out a "Report of International Transportation of Currency and Monetary Instruments" FinCEN 105 (former CF 4790)."

    Αυτό είναι εύκολα εφαρμόσιμο αν έχετε μαζί σας μια πραγματική τσάντα με χρήματα. Ας υποθέσουμε ότι έχετε περισσότερα από 10.000 δολάρια σε bitcoin. Πού ακριβώς βρίσκονται τα χρήματά σας; Βρίσκονται στην αλυσίδα μπλοκ (blockchain), δηλαδή παντού; Είναι τα χρήματά σας το ιδιωτικό σας κλειδί; Τι θα γινόταν αν το ιδιωτικό σας κλειδί βρισκόταν σε μια μικρή συσκευή; Τι γίνεται αν το έχετε μαζί σας με τη μορφή μόνο μερικών λέξεων σε ένα κομμάτι χαρτί; Τι θα γινόταν αν ήταν ένας κώδικας QR σε τατουάζ μέσα στα χείλη σας; Τι θα γινόταν αν είχατε ένα δισεκατομμύριο δολάρια αποθηκευμένα στον εγκέφαλό σας; Θα έπρεπε να δηλώσετε αυτές τις λέξεις που έχετε στο μυαλό σας;

    Αυτό είναι το δύσκολο με τις πληροφορίες: δεν είναι ένα πράγμα. Ξεπερνά το φυσικό πεδίο.

    Αυτές οι ξένες έννοιες εισχωρούν αργά αλλά σταθερά στην καθημερινή μας ζωή, αλλάζοντας την ισορροπία δυνάμεων της κοινωνίας καθώς γίνονται κατανοητές και υιοθετούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους.

    Όπως όλα τα εργαλεία, η κρυπτογραφία δεν είναι ούτε όλα καλά ούτε όλα κακά. Εάν χρησιμοποιείται και κατανοείται σωστά, μπορεί να αποτελέσει μια απελευθερωτική δύναμη. Μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να μιλήσουν με ασφάλεια και να βοηθήσει στη διάδοση πληροφοριών εκεί όπου διαφορετικά θα λογοκρίνονταν. Μπορεί να εγγυηθεί την ελευθερία του λόγου και την ανωνυμία. Μπορεί επίσης να επιτρέψει την ασταμάτητη εγκληματικότητα, να οδηγήσει σε τυχαία απώλεια δεδομένων και να επιτρέψει νέες μορφές κλοπής μέσω εκβιασμού και εκβιασμού. Εάν γίνεται κατάχρηση από τυράννους, μπορεί να αποτελέσει δύναμη καταπίεσης. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει ούτε να φοβόμαστε ούτε να απορρίπτουμε αυτές τις τεχνολογίες. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τις κατανοήσουμε.

    Ζούμε ήδη σε έναν κόσμο όπου τόσο ένα ολοκληρωτικό τεχνό-πανοπτικό (techno-panopticon) όσο και ένα αναρχό-καπιταλιστικό σύστημα που ονειρεύτηκαν οι cypherpunks είναι πραγματικότητα.

    Οι υπολογιστές μετέτρεψαν τον αφηρημένο κόσμο των μαθηματικών σε απτές μηχανές που αλληλεπιδρούν με τον κόσμο. Το Διαδίκτυο συνέδεσε αυτές τις μηχανές δημιουργώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο χωρίς σύνορα. Η κρυπτογραφία και η αποκέντρωση καθιστούν την ανταλλαγή πληροφοριών σε αυτό το δίκτυο ασταμάτητη. Τι θα συμβεί αν όλο και περισσότερα πράγματα γίνουν καθαρή πληροφορία; Ποιες είναι οι συνέπειες των αδιάσπαστων και ανθεκτικών στη λογοκρισία κωδικών;

    Ο κωδικός για ένα όπλο τρισδιάστατης εκτύπωσης σε μορφή βιβλίου.

    Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Μια εποχή όπου οι πληροφορίες μπορούν να τοποθετηθούν σε ψηφιακά χρηματοκιβώτια που δεν μπορούν να ανοίξουν με τη βία. Μια εποχή όπου μπορείτε να μεταφέρετε αξία παγκοσμίως και σχεδόν αμέσως χωρίς την άδεια κανενός. Μια εποχή όπου τα φυσικά αντικείμενα μπορούν να μεταφορτωθούν και να εκτυπωθούν με, οριακά, σχεδόν μηδενικό κόστος. Μια εποχή όπου εφευρέσεις που αλλάζουν τον κόσμο μπορούν να γίνουν από άγνωστες οντότητες. Μια εποχή όπου μπορείτε να μετατρέψετε οτιδήποτε σε μαγική κρυπτογραφική σκόνη και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να το μετατρέψετε ξανά σε κάτι ουσιαστικό είναι να πείτε μερικές μαγικές λέξεις.

    Addendum: The xkcd comics used are from issue 504 and 1553. Wikipedia has a great article on the Free Speech Flag. The 3d-printed gun above is called The Liberator, the code of which can be bought as a book on Amazon.


    Προσθήκη: Τα κόμικς του xkcd που χρησιμοποιήθηκαν είναι από τα τεύχη 504 και 1553. Η Wikipedia έχει ένα εξαιρετικό άρθρο για τη Σημαία της Ελευθερίας του Λόγου. Το παραπάνω όπλο που εκτυπώθηκε με 3D ονομάζεται The Liberator, ο κώδικας του οποίου μπορεί να αγοραστεί ως βιβλίο στο Amazon.

    Σχετικά:

    Οι επιπτώσεις της απαγόρευσης του Bitcoin

    Ο Κυρίαρχος, Το Υποκείμενο και η Δύναμη της Κρυπτογραφίας

    Static Lightning Address: [email protected]

    Η Μαγική Σκόνη της Κρυπτογραφίας © 2022 by Nina_hodl is licensed under CC BY-SA 4.0

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα