Proof of History: Ένα ρολόι για το Blockchain

    Μια υψηλού επιπέδου εξήγηση της βασικής καινοτομίας του Solana, το Proof of History.

    Η δημιουργία του Bitcoin από τον Satoshi δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα αποτέλεσμα μιας απόλυτης ευφυΐας. Δημιούργησε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο που λειτουργεί τα τελευταία έντεκα χρόνια συνδυάζοντας έναν μηχανισμό συναίνεσης Proof Of Work (PoW) συνδυάζοντας τα οικονομικά κίνητρα, την θεωρία παιγνίων και την κρυπτογραφία.

    Όποιος επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα μέθοδο για την επίτευξη συναίνεσης σε ένα blockchain αντιμετωπίζει μια σειρά από δυσκολίες, οι οποίες είναι οι εξής: Πώς θα επιτύχετε έναν συμβιβασμό μεταξύ των αντίθετων απαιτήσεων για την επίτευξη συμφωνίας αρκετά γρήγορα ώστε να επιταχυνθεί το σύστημα και ταυτόχρονα να διατηρηθεί η αποκέντρωση; Και πώς εξασφαλίζετε ότι τα οικονομικά κίνητρα είναι αρκετά ισχυρά ώστε να αποτρέπουν τους κακόβουλους χρήστες;

    Εξαιτίας αυτών των δυσκολιών, έντεκα χρόνια μετά το genesis block του Bitcoin, μόνο δύο άλλες προσεγγίσεις για την επίτευξη συναίνεσης έχουν κερδίσει την ευρεία αποδοχή: το Proof-of-Stake (PoS) και το Delegated-Proof-of-Stake (DPoS).

    Αυτό, όμως, έχει αλλάξει καθώς το έργο του Solana έχει νέα χαρακτηριστικά που έχουν βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της δυσκολίας για την επίτευξης της συναίνεσης.

    Το Solana blockchain βασίζεται σε δύο νέες έννοιες: Proof of History (PoH) και Tower Byzantine Fault Tolerance (TBFT), οι οποίες συνδυάζονται με το Proof of Stake (PoS).

    Τι είναι το Proof of History

    Ο χρόνος είναι μια περίεργη έννοια στα πλαίσια του Blockchain. Τα δημόσια blockchain προορίζονται να λειτουργούν με αναξιόπιστο τρόπο.

    Όλα τα μέρη πρέπει να είναι σε θέση να επαληθεύουν κάθε συναλλαγή και δεδομένο που είναι αποθηκευμένο στο blockchain. Ορισμένα δεδομένα, όπως το ποιος πραγματοποίησε μια συγκεκριμένη συναλλαγή, είναι εύκολα επαληθεύσιμα, δεδομένου ότι συνδέονται με το ιδιωτικό τους κλειδί.

    Αλλά πότε έκαναν αυτή τη συμφωνία; Σε ένα blockchain, δεν υπάρχει κεντρικό ρολόι και σε ένα σύστημα χωρίς εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να επαφίεται στον miner να ελέγξει το ρολόι του και να καταγράψει την ώρα που έκανε mine το block.

    Ως εκ τούτου, η χρονοσήμανση είναι εξίσου σημαντική για τη συναίνεση με την ίδια τη συναλλαγή. Όταν το δίκτυο ελέγχει ένα block, επαληθεύει επίσης την ώρα που έγινε mined ή τη δημιουργία του block, καθώς και την ώρα των συναλλαγών που περιλαμβάνονται σε αυτό.

    Εικόνα από solana

    Διαφορετικά μοντέλα συναίνεσης χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για την επαλήθευση του χρόνου, αλλά αυτό είναι μια ουσιαστική πτυχή της επίτευξης την συναίνεσης και έτσι συμβάλλει στη βαρύτητά της.

    Το Proof of History σας επιτρέπει να κωδικοποιήσετε το χρόνου στο ledger του blockchain. Χρησιμοποιεί μια σχετικά νέα κρυπτογραφική ιδέα, γνωστή ως Verifiable Delay Functions – VDFs, οι οποίες πρέπει να επιλυθούν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό διαδοχικών σταδίων.

    Επειδή η υπολογιστική ισχύς μπορεί να εφαρμοστεί διαδοχικά μόνο από έναν μόνο πυρήνα της CPU, είναι δυνατόν να υπολογιστεί ο ακριβής χρόνος που απαιτείται για την επίλυση του VDF.

    Ως αποτέλεσμα, αυτό χρησιμεύει ως χρονικό αρχείο. Η επιβεβαίωση της εξόδου ενός VDF, όπως και ο έλεγχος του PoW, είναι γρήγορη και απλή.

    Επιπλέον, η επαλήθευση μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα. Το Proof of History ολοκληρώνεται πριν από τη συναίνεση, με αποτέλεσμα αυτή η μέθοδος της χρονοσήμανσης να εξαλείφει την ανάγκη της επίτευξης της χρονικής συναίνεσης από τους κόμβους.

    Πως δουλεύει το Proof of History

    Το Proof of History λειτουργεί ως εξής:

    Πρώτον, εκτελείτε τον αλγόριθμο από κάποια τυχαία αρχική τιμή με μια κρυπτογραφική hash συνάρτηση, το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί χωρίς την εκτέλεση της.

    Στη συνέχεια, πάρτε την έξοδο και στείλτε την ως είσοδο στην ίδια συνάρτηση ξανά. Θα πρέπει επίσης να σημειώνετε πόσες φορές έχει κληθεί η συνάρτηση και την έξοδο σε κάθε κλήση.

    Η πρώτη επιλογή θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε συμβολοσειρά και ο τίτλος των New York Times θα μπορούσε να είναι ένα τυπικό παράδειγμα.

    Για παράδειγμα: Hash of the PoH Sequence Index Operation Output Hash 1 sha256 (οποιαδήποτε τυχαία αρχική τιμή) hash1 2 sha256 (hash1) hash2 3 sha256 (hash2) hash3, όπου hashN είναι το πραγματικό αποτέλεσμα του hash.

    Σε κάθε χρονικό διάστημα, πρέπει να δημοσιεύεται μόνο ένα υποσύνολο των κατακερματισμών (hashes) και των δεικτών (indices).

    Hash Index Operation Output 1 sha256 (“any random beginning value”) hash1 200 sha256 (hash199) hash200 300 sha256 (hash299) hash300.

    Αυτή η συλλογή των κατακερματισμών μπορεί να υπολογιστεί διαδοχικά μόνο από ένα μόνο thread υπολογιστή, εφόσον ο hash αλγόριθμος που χρησιμοποιείται είναι ανθεκτικός στις συγκρούσεις.

    Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί ποια θα είναι η τιμή κατακερματισμού στον δείκτη 300 χωρίς να εκτελεστεί ο αλγόριθμος 300 φορές από την αρχική τιμή.

    Ως αποτέλεσμα της δομής δεδομένων, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι έχει παρέλθει πραγματικός χρόνος μεταξύ του δείκτη 0 και του δείκτη 300.

    Ο ρόλος του Proof of Stake (PoS)

    Το PoS επιτρέπει την επιλογή του ατόμου που θα λειτουργήσει ως επικυρωτής. Οποιοσδήποτε που κάνει staking μπορεί να γίνει επικυρωτής εάν διαθέτει το απαιτούμενο hardware.

    Μπορούν να γίνουν delegators αν έχουν τα tokens αλλά όχι το hardware. Τοποθετούν τα token τους σε έναν επικυρωτή προκειμένου να κερδίσουν τόκους επί των ανταμοιβών των blocks που κερδίζει ο επικυρωτής.

    Το PoS στη Solana λειτουργεί με ένα εναλλασσόμενο ledger χρονοδιάγραμμα βάσει της κατανομής του αποθεματικού των token των χρηστών που συμμετέχουν. Ως αποτέλεσμα, όσο περισσότερα tokens είναι τοποθετημένα σε έναν επικυρωτή, τόσο περισσότερα blocks θα παράγονται σε κάθε δεδομένη χρονική περίοδο.

    Τι σημαίνει αυτό

    Το Solana έλυσε το πρόβλημα της χρονικής συμφωνίας αναπτύσσοντας τον μηχανισμό Proof of History για τη συναίνεση και το χρόνο.

    Εξαλείφοντας αυτή την κίνηση από το δίκτυο, το έργο πέτυχε επεκτασιμότητα ελλείψει εναλλακτικών λύσεων, όπως το sharding του Ethereum. Το blockchain του Solana φτάνει σε απόδοση τις 50.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο με βάση αυτή την ιδέα.

    Αυτοί οι ρυθμοί είναι ταχύτεροι από οποιοδήποτε άλλο blockchain, καθιστώντας μια εφαρμογή PoH/TBFT σημαντικά πιο κατάλληλη σε περιπτώσεις όπου η ταχύτητα είναι απαραίτητη. Η προσέγγιση των οικονομικών κινήτρων είναι επίσης παρόμοια με την PoW, ανταμείβοντας τους συμμετέχοντες στο δίκτυο για τη συμπεριφορά των χρηστών προς το συμφέρον του.

    Η αρχιτεκτονική της συναίνεσης του EOS, το DPoS, παρέχει υψηλή απόδοση, αλλά έχει επικριθεί έντονα για υπερβολικό centralization.

    Επιπλέον, το παράδειγμα του DPoS προωθεί την ανάπτυξη των καρτέλ στις ψηφοφορίες με σκοπό τον έλεγχο της διαδικασίας του delegation.

    Παρόλο που το μοντέλο του Solana δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό, η πτυχή του Tower BFT παρέχει ένα σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για κάποια δράση ενάντια στα συμφέροντα του δικτύου, παρέχοντας πρόσθετη ασφάλεια.

    Βέβαια, υπήρξαν πολυάριθμες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια για την ανάπτυξη ενός μοντέλου μεγαλύτερης συναίνεσης. Ωστόσο, πολλά blockchains συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα PoW, PoS και DPoS.

    Το κύριο δίκτυο του Solana, ωστόσο, έχει αποδείξει ότι είναι ταχύτερο και πιο εύρωστο από τους προκατόχους του, αποτελώντας τη λύση για προκλήσεις που αγγίζουν τα όρια της επεκτασιμότητας.

    Ερωτήσεις – Απαντήσεις

    Είναι το Solana Proof of Stake (Pos) ή Proof of History (PoH) ;

    Το Solana συνδυάζει το PoS με το PoH, δημιουργώντας μια μοναδική στο είδος της υβριδική μέθοδο συναίνεσης. Το PoH εγγυάται ότι ένα blockchain είναι εξαιρετικά γρήγορο, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλειά και την αποκέντρωση του δικτύου.

    Είναι αποτελεσματικό το Proof of History ;

    Είναι ένας ισχυρός μηχανισμός που επιτρέπει άγνωστες μέχρι σήμερα ταχύτητες δικτύου στην τεχνολογία του blockchain.

    Το Proof of History, σε συνδυασμό με χαρακτηριστικά όπως οι κόμβοι Tower BFT, Turbine και Replicator, καθιστούν το Solana το πρώτο web-scale blockchain με συναλλακτική ικανότητα συγκρίσιμη με το σημερινό διαδίκτυο.

    Τελικές σκέψεις

    Το Proof of History (PoH) είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός που συνδέεται με άλλα χαρακτηριστικά για να διασφαλίσει γρήγορες ταχύτητες συναλλαγών. Αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Solana και είναι το πρώτο αποκεντρωμένο δίκτυο που εφάρμοσε αυτή τη μέθοδο.


    Πηγές : ox-currencies, solana


    💠 Disclaimer – Αποποίηση Ευθύνης 💠 

    Οι ιδέες και οι απόψεις που αναφέρονται εδώ, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι προσωπικές μου απόψεις, και πληροφορίες που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο σε καμία περίπτωση δεν είναι ή πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτικές συμβουλές. Πριν πράξετε για το οτιδήποτε κάντε τη δική σας έρευνα.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Hliasar
    Hliasar
    Είμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2020. Από την αρχή αυτός ο χώρος με εξέπληξε και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Κάθε μέρα μου αρέσει να μαθαίνω κάτι καινούργιο και αν μπορώ να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Η γνώση είναι το παν!!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα