Bitcoin: Το παρακάτω κείμενο ίσως σου αλλάξει τη ζωή

    "Η πιο πειστική απόδειξη ότι το Bitcoin λειτουργεί όπως διαφημίζεται είναι η ιστορία της λειτουργίας του μέχρι σήμερα. Όσο περισσότερο συνεχίζει να υπάρχει το Bitcoin, τόσο πιο σοβαρά θα πρέπει να το παίρνετε".

    Εν έτει 2022, σίγουρα κάποιοι από εσάς θα έχετε ακουστά για το Bitcoin. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι έχει κάνει κάποιους ανθρώπους πλούσιους. Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει ότι είναι μια νέα μορφή ψηφιακού χρήματος και ότι είναι το μέλλον του εμπορίου ή ότι είναι μια εγκληματική επιχείρηση και ότι κάνει κακό στον πλανήτη.

    Τα μηνύματα είναι συγκεχυμένα και μπερδεμένα, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στο ότι δεν τα ελέγχει ένα άτομο όπως ακριβώς και το Bitcoin, το οποίο ανήκε σε όλους μας.

    Σε αυτό το άρθρο, θέλω να βοηθήσω αυτούς που ενδιαφέρονται για το Bitcoin να κατανοήσουν μερικά γεγονότα σχετικά με το κορυφαίο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

    Ελπίζω ότι, αν διαβάζετε αυτό το κείμενο με ανοιχτό μυαλό, θα συνειδητοποιήσετε γρήγορα ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα από την τιμή του.

    Μην πνίγεστε σε μια κουταλιά νερό

    Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας μερικά πράγματα, τα κρυπτονομίσματα είναι ένα επικίνδυνο, συχνά άσχημο μέρος. Υπάρχουν αμέτρητες απάτες, παραβιάσεις και εκμεταλλεύσεις. Ελκύει εκφυλισμένους τζογαδόρους, εγκληματίες και ανόητους.

    Η αγορά των Crypto κατά 90% αποτελείται από κυρίως απάτες, που υπόσχονται τεράστιες αποδόσεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πολύ λίγα project στο χώρο αυτό αξίζουν την προσοχή μας.

    Το να απορρίπτεις ολόκληρο τον χώρο των Crypto επειδή το 90% είναι απάτες είναι σαν να απορρίπτεις το Twitter επειδή το μέσο tweet είναι απαίσιο. Χρειάζεται χρόνος και ενέργεια για να μάθεις να ξεχωρίζεις μια απάτη από μία ενδιαφέρουσα ιδέα.

    Πηγή : James Todaro

    Η πλήρης απόρριψη των κρυπτονομισμάτων είναι πολύ πιο εύκολη και φαίνεται να προσφέρει μεγάλη ηθική σαφήνεια αλλά αφήνει πίσω της ένα ενοχλητικό ερώτημα. Αν το κρυπτονόμισμα είναι τόσο προφανώς απαίσιο, γιατί δεν πεθαίνει;

    Το Bitcoin δεν πρόκειται να εξαφανιστεί

    Ένα ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με το Bitcoin είναι ότι σχεδόν κανείς δεν το πιστεύει αμέσως. Ο σχεδιασμός του είναι τόσο άσχημος και αντιφατικός που σχεδόν όλοι το απορρίπτουν και λένε είναι αδύνατο να προχωρήσει.

    Πολλοί στο χώρο της τεχνολογία του blockchain ακόμα δεν μπορούν να κατανοήσουν εις βάθος το τι προσφέρει.

    Θεωρητικά, ήμουν σίγουρος ότι το Bitcoin δεν μπορούσε να υπάρξει αλλά στην πράξη, υπήρχε. Και όταν η θεωρία έρχεται σε σύγκρουση με την παρατηρούμενη πραγματικότητα, η θεωρία είναι αυτή που πρέπει να αλλάξει. Έγινα επιφυλακτικός απέναντι στον σκεπτικισμό μου. Διάβασα το whitepaper και αμέσως άλλαξα γνώμη (μπορείτε να το βρείτε στα Ελληνικά εδώ).

    Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μπορώ να γράψω ή να πω, η πιο πειστική απόδειξη ότι το Bitcoin λειτουργεί όπως διαφημίζεται είναι η ιστορία της λειτουργίας του μέχρι σήμερα. Όσο περισσότερο συνεχίζει να υπάρχει το Bitcoin, τόσο πιο σοβαρά θα πρέπει να το παίρνετε.

    Ο ακαδημαϊκός όρος γι’ αυτό είναι το φαινόμενο Lindy – η ιδέα ότι όσο περισσότερο επιβιώνει κάτι, τόσο περισσότερο θα πρέπει να περιμένετε να συνεχιστεί. Θα μπορούσαμε όλοι συλλογικά να αποφασίσουμε αύριο ότι ο χρυσός δεν είναι πλέον πολύτιμος, και θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε να συνεχίσουμε να ακούμε τα σημερινά hit singles για πάντα. Αλλά πιθανότατα δεν θα το κάνουμε.

    Εικόνα από cointelegraph

    Ο χρυσός είναι πολύτιμος εδώ και πολύ καιρό, οπότε πιθανότατα θα εξακολουθεί να είναι πολύτιμος και σε πολύ καιρό από τώρα. Τα σημερινά κορυφαία τραγούδια είναι ως επί το πλείστον νέα, γεγονός που υποδηλώνει ότι και τα αυριανά κορυφαία τραγούδια θα είναι πιθανότατα ως επί το πλείστον νέα. Η συνεχιζόμενη ύπαρξη κάποιου πράγματος αποτελεί απόδειξη ότι θα συνεχίσει να υπάρχει. Αυτό είναι το φαινόμενο Lindy.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν να αγνοούν το Bitcoin και άρχισαν να αναπτύσσουν επίσημες πολιτικές για να το θέσουν εκτός νόμου, να το ρυθμίσουν ή να το υιοθετήσουν. Η πολιτική της αγνόησης και της παραδοχής ότι θα εξαφανιστεί από μόνο του δεν είναι πλέον ρεαλιστική. Αν επρόκειτο να εξαφανιστεί από μόνο του, θα το είχε ήδη κάνει.

    Το Bitcoin έχει αξία επειδή είναι χρήσιμο

    Μια συνήθης αντίρρηση είναι ότι αφού δεν υποστηρίζεται από τίποτα, δεν πρέπει να αξίζει τίποτα. Εφόσον δεν έχει καμία εγγενή χρησιμότητα, πρέπει να είναι ένα παιχνίδι ανόητων, όπου ο μόνος στόχος είναι να πουλήσετε τις άχρηστες σακούλες σας σε υψηλότερη τιμή σε έναν ακόμη πιο ανόητο από εσάς.

    Είναι αλήθεια ότι η μόνη χρήση του Bitcoin είναι να το μεταφέρετε σε κάποιον άλλο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι άχρηστο. Η μεταφορά αξίας είναι μια πολύτιμη υπηρεσία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τραπεζικές εργασίες είναι τόσο προσοδοφόρες.

    “Ως πείραμα σκέψης, φανταστείτε ότι υπάρχει ένα βασικό μέταλλο τόσο σπάνιο όσο ο χρυσός, αλλά με τις ακόλουθες ιδιότητες: – βαρετό γκρίζο χρώμα – δεν είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού – δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό, αλλά ούτε και όλκιμο ή εύκολα πλάσιμο – δεν είναι χρήσιμο για κανένα πρακτικό ή διακοσμητικό σκοπό και μια ιδιαίτερη, μαγική ιδιότητα: – μπορεί να μεταφερθεί μέσω ενός καναλιού επικοινωνίας. Αν με κάποιο τρόπο αποκτούσε οποιαδήποτε αξία για οποιονδήποτε λόγο, τότε όποιος ήθελε να μεταφέρει πλούτο σε μεγάλη απόσταση θα μπορούσε να αγοράσει λίγο, να το μεταδώσει και να βάλει τον παραλήπτη να το πουλήσει”.

    Satoshi Nakamoto

    Το χρήμα είναι μια τεχνολογία μεταφοράς αξίας στο χώρο και στο χρόνο. Το Bitcoin είναι ένα όχημα αξίας που εξαλείφει τη φυσική απόσταση και δεν μπορεί να αραιωθεί, να κατασχεθεί ή να λογοκριθεί. Είναι η αξία αυτής της υπηρεσίας που “υποστηρίζει” την αξία του.

    Πηγή από Squawk Box

    Το Bitcoin δε θα σταματήσει

    Το Bitcoin δεν έχει ένα κεντρικό σημείο ελέγχου, οπότε ο μόνος τρόπος για να “σταματήσει” είναι να σταματήσει κάθε άτομο στο δίκτυο του ξεχωριστά. Ακόμα και η διακοπή ολόκληρου του διαδικτύου δεν θα λειτουργούσε, επειδή μπορείτε να συνδεθείτε με το δίκτυο του Bitcoin μέσω ραδιοφώνου ή μέσω δορυφόρου. Με οποιοδήποτε ρεαλιστικό μέτρο, το ίδιο το δίκτυο δεν μπορεί να σταματήσει.

    Οι κυβερνήσεις μπορούν, φυσικά, να θέσουν εκτός νόμου το κρυπτονόμισμα (αρκετοί το έχουν κάνει), αλλά το να καταστήσουν τις συναλλαγές Bitcoin παράνομες είναι σαν να καθιστούν παράνομη τη χρήση ναρκωτικών δεν την εξαλείφουν τόσο πολύ όσο την οδηγούν στην παρανομία. Η Κίνα είναι ένα ισχυρό αυταρχικό κράτος που έχει επανειλημμένα απαγορεύσει το Bitcoin, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να απαγορεύσετε το Bitcoin από την Κίνα, επειδή το Bitcoin δεν έχει καμία έννοια της Κίνας. Η Κίνα μπορεί μόνο να επιλέξει να απομονωθεί από το δίκτυο.

    Τι γίνεται όμως αν οι κυβερνήσεις προχωρήσουν περισσότερο και επιτεθούν πραγματικά στο δίκτυο; Θα μπορούσαν να αποκτήσουν ή να κατασχέσουν κρυφά τα mining rigs και να κάνουν mine κενά/άδεια blocks, επιβραδύνοντας το δίκτυο και μειώνοντας τα έσοδα των τίμιων miners.

    Θα μπορούσαν να πουλήσουν στην αγορά τις ανταμοιβές που κερδίζουν από την εξόρυξη και να ανοίξουν θέσεις πώλησης για να ρίξουν την τιμή του Bitcoin, βλάπτοντας περαιτέρω τα έσοδα των miners και την εμπιστοσύνη της αγοράς. Καθώς οι miners σταματούσαν να υπερασπίζονται το δίκτυο, οι επιτιθέμενοι θα έλεγχαν μεγαλύτερο μέρος του, προκαλώντας έναν βρόχο ανατροφοδότησης και ένα σπιράλ θανάτου.

    Πηγή : Documenting Bitcoin 

    Επιθέσεις όπως αυτή είναι πιο εύκολο να τις φανταστεί κανείς με μια αφηρημένη, μονολιθική παγκόσμια κυβέρνηση. Είναι λιγότερο σαφές πώς θα λειτουργούσαν στο πλαίσιο πραγματικών παγκόσμιων κυβερνήσεων σήμερα. Οι δύο πιο προφανείς κυβερνήσεις στην πράξη που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια τέτοια επίθεση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Η Κίνα εργάζεται συστηματικά για να εκδιώξει όλα τα mining rigs από τα σύνορά της, οπότε δεν ετοιμάζεται ακριβώς να εξαπολύσει επίθεση στο δίκτυο με βάση το mining.

    Η Αμερική μοιάζει επίσης απίθανος υποψήφιος για να εξαπολύσει επίθεση στο δίκτυο. Η κατάσχεση ιδιωτικής περιουσίας όπως τα mining rigs εκτός του πλαισίου ενός συμβατικού πολέμου θα αποτελούσε ένα ασυνήθιστο, πολιτικά εκρηκτικό προηγούμενο. Πιο ρεαλιστικά, το κρυπτονόμισμα έχει ωριμάσει σε μια αποτελεσματική ομάδα πίεσης. Οι εν ενεργεία αντιπρόσωποι του Κογκρέσου και στα δύο κόμματα κατέχουν Bitcoin και έχουν καταστήσει την υποστήριξη του κρυπτονομίσματος μέρος της πλατφόρμας τους. Ορισμένοι το έχουν κάνει ακόμη και θέμα υπογραφής τους.

    Πηγή : Dennis Porter

    Μια αρκετά ισχυρή, ιδεολογικά υποκινούμενη επίθεση θα μπορούσε να καταστείλει το δίκτυο Bitcoin, αλλά θα ήταν δαπανηρή η συντήρησή της και δε θα εμπόδιζε το δίκτυο να συνεχίσει την κανονική λειτουργία του μετά τη διακοπή της επίθεσης.

    Η θεωρία των παιγνίων για το τι συμβαίνει όταν συγκρούονται παρακινούμενοι επιτιθέμενοι και υπερασπιστές πάνω σε ένα blockchain είναι περίπλοκη και λογικοί άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει. Αλλά οι δύο πιο ισχυρές κυβερνήσεις στον κόσμο σήμερα είτε το αγκαλιάζουν είτε το αφοπλίζονται συστηματικά.

    Πηγή : Croesus 

    Το Bitcoin δεν θα αντικατασταθεί

    Το Bitcoin είναι (εκ κατασκευής) ένα πολύ περιορισμένο σύστημα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σχεδόν μόνο για να στέλνετε και να λαμβάνετε Bitcoin. Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει (επίσης εκ κατασκευής), οπότε υιοθετεί τη νέα τεχνολογία πολύ αργά, αν την υιοθετεί και καθόλου. Αυτό μπορεί να φαίνεται πρωτόγονο και αργό στους ξένους, αλλά η ανθεκτικότητα στην αλλαγή είναι η κεντρική αξιακή πρόταση του. Δεν μπορείτε να φτιάξετε ένα καλύτερο Bitcoin φτιάχνοντας ένα που είναι πιο εύκολο να αλλάξει.

    Το Bitcoin είναι καλύτερα κατανοητό ως κοινωνική επανάσταση παρά ως τεχνολογική επανάσταση. Κανένα νέο κρυπτονόμισμα δεν μπορεί να επιτύχει τα ίδια αποτελέσματα με αυτό, επειδή το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκε έχει πλέον εκλείψει. Για τον πρώτο ενάμιση χρόνο της ύπαρξής του, το Bitcoin ήταν ουσιαστικά δωρεάν – υπήρχε ένας ιστότοπος που ονομαζόταν Bitcoin Faucet και έδινε στους χρήστες 5 BTC μόνο και μόνο για την επίλυση ενός CAPTCHA.

    Ο Satoshi εξαφανίστηκε πριν το έργο αποκτήσει μεγάλη προβολή και δεν εισέπραξε ποτέ κανενός είδους ανταμοιβή ως ιδρυτής για τις προσπάθειές του. Ακόμη και αν ένα νέο έργο μπορούσε με κάποιο τρόπο να αναδημιουργήσει αυτές τις συνθήκες, δε θα μπορούσε να αναδημιουργήσει την ιστορία της αποδεδειγμένης λειτουργίας από τότε.

    Άλλα έργα κρυπτονομισμάτων μπορεί να αποδειχθούν ακόμη χρήσιμα και πολύτιμα – αλλά όχι ανταγωνιζόμενα προς το Bitcoin ως το καλύτερο χρήμα. Αν είναι επιτυχημένα, θα είναι επειδή έχουν βελτιστοποιηθεί για να εξυπηρετούν μια διαφορετική περίπτωση χρήσης.

    Δε θα αντικαταστήσουν το Bitcoin, θα υπάρχουν παράλληλα με αυτό.

    Εν ολίγοις, το Bitcoin λειτουργεί όπως διαφημίζεται.

    Λειτουργεί συνεχώς έξω από τον έλεγχο οποιουδήποτε για περισσότερα από 12 χρόνια τώρα – αυτό και μόνο το γεγονός θα πρέπει να αξίζει σοβαρή προσοχή ακόμη και από τους σκεπτικιστές. Δεν έχει παραβιαστεί, λογοκριθεί, σταματήσει ή ελεγχθεί. Έχει επιβιώσει από φούσκες και καταρρεύσεις και από προσπάθειες να το επιτάξουν, να το θέσουν εκτός νόμου ή να το καταστήσουν παρωχημένο. Αυτό το ιστορικό λειτουργίας αποτελεί ένα αυξανόμενο σώμα έμμεσων αποδείξεων ότι είναι πραγματικά αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι: ένα απόλυτα σπάνιο, κυρίαρχο περιουσιακό στοιχείο.

    Τα αυξανόμενα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Bitcoin είναι πραγματικό, σημαίνουν ότι οι υπεύθυνοι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν αυτή την πιθανότητα. Τι σημαίνει η ύπαρξη ενός καθολικά διαθέσιμου, απόλυτα σπάνιου περιουσιακού στοιχείου για τον κόσμο;

    Το Bitcoin είναι καλό για τους ανθρώπους

    Κατηγορείται συχνά ότι είναι κυρίως χρήσιμο για τους εγκληματίες, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η εγκληματική δραστηριότητα στο δίκτυο του κορυφώθηκε σε περίπου 2% το 2019 και μειώθηκε στο 0,34% το 2020. Οι συναλλαγές του δημιουργούν μόνιμα δημόσια αρχεία. Οι περισσότεροι εγκληματίες θα προτιμούσαν να κάνουν συναλλαγές σε δολάρια ή ευρώ. Το Bitcoin χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα κυρίως για αποταμίευση.

    Επίσης είναι καλό για τους φτωχούς, επειδή ο πληθωρισμός επιβαρύνει περισσότερο αυτούς. Εάν η καθαρή σας αξία αποτελείται κυρίως από μετρητά και μελλοντικούς μισθούς σε μετρητά, ο πληθωρισμός είναι μια αφαίμαξη του πλούτου σας. Αν η καθαρή σας αξία είναι κυρίως επενδύσεις και ακίνητα, ο πληθωρισμός απλώς αλλάζει τους αριθμούς δίπλα στους λογαριασμούς σας, δε σας κοστίζει τίποτα. Σε χώρες με ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, το Bitcoin είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τους φτωχούς.

    Πηγή : Alex Gladstein

    Ακόμα, είναι επίσης πολύτιμο για ακτιβιστές όπως οι φεμινίστριες διαδηλώτριες στη Νιγηρία, οι αντιφρονούντες πολιτικοί όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία ή ομάδες χωρίς δικαιώματα όπως οι γυναίκες χωρίς τραπεζικό λογαριασμό στο Αφγανιστάν. Ο Alex Gladstein από το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το έχει αποκαλέσει “βασικό εργαλείο για τη διατήρηση της ελευθερίας”.

    Το Bitcoin είναι καλό για τον πλανήτη

    Παρά τη φήμη που έχει μερικές φορές στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, το Bitcoin είναι στην πραγματικότητα καλό για το περιβάλλον. Χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια, αλλά είναι ένα πτωματοφάγο που τρέφεται με χαμηλού κόστους απορριπτόμενη ενέργεια. Η ενέργεια είναι πολύ, πολύ πιο εύκολο να παραχθεί παρά να αποθηκευτεί ή να μεταφερθεί, πράγμα που σημαίνει ότι πολλή ενέργεια σπαταλιέται.

    Για παράδειγμα, η εξόρυξη πετρελαίου παράγει συχνά φυσικό αέριο ως παρενέργεια. Όταν είναι βολικό, οι πετρελαϊκές εταιρείες θα πουλήσουν αυτό το φυσικό αέριο- αλλά συχνά, το πετρέλαιο εξορύσσεται σε απομακρυσμένες περιοχές, οπότε δεν είναι εύκολο ή φθηνό να μεταφερθεί αυτό το αέριο στην αγορά.

    Αντ’ αυτού, στην πράξη, οι πετρελαϊκές εταιρείες απλώς εξαερίζουν το αέριο στον αέρα και το βάζουν φωτιά, μια πρακτική που ονομάζεται καύση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, αρκετό αέριο καίγεται παγκοσμίως για να τροφοδοτήσει το δίκτυο Bitcoin σχεδόν έξι φορές. Ακολουθεί το πόσο μεγάλη είναι η καύση σε σχέση με άλλες πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

    Εικόνα από Global Carbon Project

    Αρκετές εταιρείες κατασκευάζουν φορητές εξέδρες mining που μπορούν να πάνε στους αεραγωγούς και να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο επιτόπου ως πηγή ενέργειας. Αυτό προκαλεί την αύξηση της χρήσης ενέργειας του, αλλά στην πραγματικότητα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, επειδή η χρήση του φυσικού αερίου είναι πολύ καλύτερη από την καύση του.

    Τόσο η καύση όσο και η χρήση του φυσικού αερίου παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, αλλά η καύση – η οποία είναι συχνά αναποτελεσματική και ατελής – μπορεί επίσης να απελευθερώσει μεθάνιο και NOx στην ατμόσφαιρα. Το μεθάνιο βλάπτει το στρώμα του όζοντος και τα NOx συμβάλλουν στην όξινη βροχή. Η χρήση του γραφήματος της ενεργειακής χρήσης του Bitcoin ως υποκατάστατου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του είναι παραπλανητική.

    Το mining είναι επίσης πολύ χρήσιμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επειδή πολλή ανανεώσιμη ενέργεια παράγεται σε ώρες εκτός αιχμής, όταν είναι λιγότερο πολύτιμη. Το δίκτυο του λειτουργεί ως “αγοραστής τελευταίας καταφυγής” για τους παραγωγούς ενέργειας, γεγονός που καθιστά την ανανεώσιμη ενέργεια πιο οικονομικά βιώσιμη. Ουσιαστικά επιδοτεί τη δημιουργία περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας δημιουργώντας μια αγορά για την πλεονάζουσα ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αρχίζουν να προσθέτουν το mining στις δραστηριότητές τους.

    Πολλοί επικριτές του αναφέρουν τον περιβαλλοντισμό ως ανησυχία, αλλά δεν το αναφέρουν πολλοί περιβαλλοντολόγοι ως μια ανησυχία, επειδή αν ενδιαφέρεστε ειλικρινά για το περιβάλλον, είναι αρκετά προφανές ότι το Bitcoin είναι μια υποσημείωση απλώς.

    Πηγή : CBECI

    Η χρήση ενέργειας μπορεί να προκαλέσει έκπληξη. Το Bitcoin χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια από την Αργεντινή, αλλά λιγότερη ενέργεια από τα αμερικανικά χριστουγεννιάτικα φώτα. Καμία από τις δύο συγκρίσεις δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Μια καλύτερη σύγκριση θα ήταν με τη χρήση ενέργειας ολόκληρου του παλαιού χρηματοπιστωτικού συστήματος ή με το περιβαλλοντικό κόστος του πετροδολαρίου. Στο κατάλληλο πλαίσιο, η χρήση ενέργειας του Bitcoin δεν είναι τόσο μεγάλη όσο εύκολα μετρήσιμη.

    Πηγή : Gabor Gurbacs

    Το Bitcoin είναι μια εναλλακτική λύση στον πόλεμο

    Η ιστορία του πολέμου είναι η ιστορία της άμυνας και της απόκτησης πλούτου. Εάν αυτός ο πλούτος έχει φυσική τοποθεσία, θα απαιτήσει την υπεράσπιση της φυσικής επικράτειας, πράγμα που σημαίνει σιωπηρά βία. Καθώς ο πλούτος μεταναστεύει σε μη φυσικά συστήματα, όπως το Bitcoin, μπορεί να υπερασπιστεί με μη βίαια μέσα – δηλαδή με το mining του. Όσο περισσότερο ο πλούτος εγκαταλείπει τα φυσικά αγαθά, τόσο λιγότερο ο πλούτος απαιτεί φυσική άμυνα.

    Πηγή : Jason Lowery

    Το Bitcoin δυσκολεύει επίσης τις κυβερνήσεις να παρατείνουν έναν χαμένο πόλεμο ξοδεύοντας τον πλούτο των πολιτών τους με υπερπληθωρισμό του νομίσματος. Είναι πολύ πιο εύκολο να χρηματοδοτηθεί ένας πόλεμος με τη δημιουργία νέου χρήματος παρά με την άμεση φορολόγηση, επειδή οι άνθρωποι κατανοούν τις επιπτώσεις της άμεσης φορολόγησης με μεγαλύτερη σαφήνεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες από τις χώρες που συμμετείχαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον κανόνα του χρυσού. Αν οι άνθρωποι καταλάβαιναν πόσα χρήματα τους κόστιζε ο πόλεμος, θα τον σταματούσαν νωρίτερα.

    Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι το Bitcoin είναι το τέλος των πολέμων – τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και τα πληθυσμιακά κέντρα θα πρέπει πάντα να υπερασπίζονται.

    Οι κυβερνήσεις θα βρίσκουν πάντα λόγους να διαπληκτίζονται με τους γείτονές τους. Αλλά στο βαθμό που το Bitcoin κερδίζει έδαφος, μειώνει σημαντικά τα μέσα και τα κίνητρα για βίαιες συγκρούσεις.

    Eίτε έτσι είτε αλλιώς να κατέχετε λίγο Bitcoin

    Είναι απολύτως πιθανό, ακόμη και αν έχετε εξετάσει όλα τα παραπάνω επιχειρήματα, να μην είστε πεπεισμένοι για την αξία του Bitcoin – αλλά θα πρέπει πιθανότατα να εξακολουθείτε να έχετε λίγο Bitcoin, όπως και να έχει. Αυτό συμβαίνει επειδή αν το Bitcoin καταφέρει να γίνει ο καλύτερος δυνατός τρόπος αποθήκευσης αξίας, θα κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας που αποθηκεύεται σήμερα με άλλους τρόπους. Δεν είναι μόνο ότι η τιμή του Bitcoin θα αυξηθεί – είναι επίσης ότι η αξία όλων των άλλων θα μειωθεί.

    Γι’ αυτό, είτε σας αρέσει το Bitcoin είτε όχι, ο καθένας πρέπει να σκεφτεί πώς θα προστατευτεί από την πιθανότητα το Bitcoin να είναι πραγματικό. Η κατοχή μιας μικρής ποσότητας Bitcoin είναι ένας τρόπος για να διασφαλιστείτε από αυτόν τον κίνδυνο – και πιθανότατα χρειάζεστε λιγότερα από όσα νομίζετε. Αν όλοι στον κόσμο θέλουν Bitcoin, δεν θα υπάρχουν πολλά για να διατεθούν – η κατοχή 0,074 BTC (περίπου 3.400 δολάρια τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο) θα είναι πιθανότατα αρκετή για να βάλει κάποιον στο κορυφαίο 1% του πλούτου του Bitcoin.

    Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην τρέχουσα παγκόσμια ανισότητα του πλούτου. Υπάρχει επίσης ένα υπολογιστικό φύλλο όπου μπορείτε να εξετάσετε και να τροποποιήσετε τις υποθέσεις για τον εαυτό σας.

    Δεδομένου ότι χρειάζεται ένα τόσο μικρό ποσό Bitcoin για την αντιστάθμιση έναντι ενός μέλλοντος που θα κυριαρχεί το Bitcoin, το να μην κατέχετε καθόλου Bitcoin είναι στην πραγματικότητα μια αφελής στάση. Το να αμφιβάλλει κανείς για την πιθανότητα επιτυχίας του Bitcoin είναι πολύ λογικό, αλλά το να είναι 100% σίγουρος ότι θα αποτύχει είναι υπερβολική αυτοπεποίθηση. Οι ευφυείς σκεπτικιστές είναι σκεπτικιστές του σκεπτικισμού τους.

    Κρατήστε το μυαλό σας ανοιχτό

    Ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε για το Bitcoin, σας ενθαρρύνω να παραμείνετε περίεργοι. Προσωπικά εξακολουθώ να μαθαίνω νέα πράγματα και να αλλάζω γνώμη κάθε μέρα.


    Πηγή : cointelegraph


    💠 Disclaimer – Αποποίηση Ευθύνης 💠 

    Οι ιδέες και οι απόψεις που αναφέρονται εδώ, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι προσωπικές μου απόψεις, και πληροφορίες που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο σε καμία περίπτωση δεν είναι ή πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτικές συμβουλές. Πριν πράξετε για το οτιδήποτε κάντε τη δική σας έρευνα.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Hliasar
    Hliasar
    Είμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2020. Από την αρχή αυτός ο χώρος με εξέπληξε και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Κάθε μέρα μου αρέσει να μαθαίνω κάτι καινούργιο και αν μπορώ να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Η γνώση είναι το παν!!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα