Chainlink: Βασικοί λόγοι πίσω από την εκθετική ανάπτυξη του

    Το οικοσύστημα του Chainlink συνεχίζει να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, καθώς το πρωτόκολλο επεκτείνει την υποστήριξη και για άλλα blockchains.

    Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η αυξανόμενη υιοθέτηση των Chainlink Data Feeds συνοδεύτηκε από την κυκλοφορία του δικτύου νέων υπηρεσιών που βασίζονται σε υπολογιστές – που οδήγησε σε αύξηση του συνολικού αριθμού των ενσωματώσεων του.

    Τροφοδοτώντας τα υβριδικά έξυπνα συμβόλαια, αυτό το blockchain-agnostic πρωτόκολλο αξιοποιεί τη μεγαλύτερη συλλογή αποκεντρωμένων υπηρεσιών – υποστηρίζοντας περισσότερα από 700 δίκτυα oracle.

    Πριν συνεχίσουμε όμως:

    Ενσωματώσεις στα Layer 1 και Layer 2

    Το οικοσύστημα του Chainlink ξεκίνησε το 2022 με περισσότερα από 1.000 projects και οι μισές από αυτές τις ενσωματώσεις πραγματοποιήθηκαν το 2021, σύμφωνα με την πρόσφατη ετήσια έκθεση του πρωτοκόλλου.

    Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι υπηρεσίες του Chainlink κυκλοφόρησαν σε μια σειρά από Layer 1 και Layer 2 λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των Arbitrum, Avalanche, Binance Smart Chain, Ethereum, Fantom, Harmony, Heco, Moonriver, Optimism, Polygon, Starkware και xDai.

    Layer 1 and Layer 2 integrations (Chainlink)

    Επιπλέον, για να καλύψει τη ζήτηση για λύσεις μεταξύ των αλυσίδων, η Chainlink αναπτύσσει ενεργά ένα γενικευμένο πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ των αλυσίδων για τη βιομηχανία του blockchain – το οποίο ονομάζεται Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP).

    Στις αρχές του 2021, η Chainlink εξασφάλισε συνολικά 7 δισεκατομμύρια δολάρια και 12 μήνες αργότερα – το TVS (Total Value Secured) ξεπέρασε τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Με περισσότερα από 700 αποκεντρωμένα δίκτυα Oracle που δημοσιεύουν δεδομένα σε πολλά ανεξάρτητα blockchains, τα πιο χρησιμοποιούμενα σύνολα δεδομένων από τις DeFi εφαρμογές περιλαμβάνουν τιμές χρηματοοικονομικής αγοράς με τη μορφή των Price Feeds.

    Παροχή πρόσβασης σε ασφαλείς off-chain υπολογισμούς

    Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Chainlink κυκλοφόρησε πολλαπλές υπηρεσίες που παρέχουν σε διάφορα blockchains ασφαλή και ελαχιστοποιημένα από την ανάγκη για την εμπιστοσύνη off-chain υπολογισμούς.

    Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Ethereum στα τέλη του 2020, το Chainlink Verifiable Randomness Function (VRF) επέκτεινε την υποστήριξη για BSC και Polygon το 2021.

    Το Chainlink VRF παρέχει πρόσβαση στα έξυπνα συμβόλαια σε μια ασφαλή πηγή on-chain τυχαιότητας – που απαιτείται από τα NFT και τις εφαρμογές τυχερών παιχνιδιών εντός του blockchain.

    Υποστηρίζοντας το οικοσύστημα των πολλαπλών αλυσίδων, το VRF έχει αυξηθεί εκθετικά – ξεπερνώντας τα 2,5 εκατομμύρια ολοκληρωμένα αιτήματα των DApps.

    Number of VRF requests served to dapps (Chainlink)

    Τα Chainlink Keepers προστέθηκαν επίσης το 2021 – επεκτείνοντας περαιτέρω την υποστήριξη για τους off-chain υπολογισμούς, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να αναθέτουν σε εξωτερικούς συνεργάτες και να απλοποιήσουν τις εργασίες των DevOp.

    Εν τω μεταξύ, τα Price Feeds αναβαθμίστηκαν στο off-chain πρωτόκολλο αναφοράς ( Off-Chain Reporting ή εν συντομία OCR), επιτρέποντας 10 φορές περισσότερα δεδομένα του πραγματικού κόσμου να παραδίδονται στην αλυσίδα.

    Κατά τη διάρκεια του 2021, τα Chainlink oracles επέκτειναν το εύρος των διαθέσιμων on-chain δεδομένων, για να υποστηρίξουν τα Proof-of-Reserve, Proof-of-Supply, τις τιμές των gas στο Ethereum, τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, το Total Value Locked (TVL) στα DeFi, τα αποτελέσματα αθλητικών παιχνιδιών, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα δεδομένα ταυτότητας, τις μετρήσεις σχετικά με την συμμόρφωση και τις αναφορές καιρού.

    Με αυτόν τον τρόπο, το δίκτυο παρέδωσε με επιτυχία και ασφάλεια πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων στην αλυσίδα.

    Data points delivered on-chain (Chainlink)

    Το 2021, παγκόσμιες επιχειρήσεις, όπως το Associated Press, η AccuWeather και οι Υπηρεσίες Ιστού της Amazon, άρχισαν να χρησιμοποιούν το Chainlink ως την «πύλη τους στην οικονομία του blockchain».

    Καθώς περισσότερα δεδομένα γίνονται διαθέσιμα στην αλυσίδα, θα προκύψουν νέες περιπτώσεις χρήσης των υβριδικών έξυπνων συμβολαίων, οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν την αξία που εξασφαλίζεται στο Chainlink.


    Πηγή: Cryptoslate

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα