Chainlink Staking: Οι στόχοι, το roadmap και η αρχική υλοποίηση

    Το Chainlink είναι μια θεμελιώδης υποδομή για την οικονομία των έξυπνων συμβολαίων, υποστηρίζοντας σχεδόν χίλια oracles δίκτυα που εξασφαλίζουν συλλογικά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε εκατοντάδες projects. Με το Chainlink να ενσωματώνεται συνεχώς σε περισσότερα blockchain και να υποστηρίζει νέες κατηγορίες υπηρεσιών oracle, είναι σημαντικό να κλιμακωθεί περαιτέρω η ασφάλεια του, ώστε να ταιριάζει με την αυξανόμενη αξία στις εφαρμογές που υποστηρίζονται από το Chainlink. Αυτή η νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και ασφάλειας – Chainlink Economics 2.0 – ξεκινά με το staking.

    Το staking είναι ένας βασικός μηχανισμός που στοχεύει να φέρει ένα νέο επίπεδο κρυπτοοικονομικής ασφάλειας στο Chainlink, όπου εφαρμόζονται ανταμοιβές και ποινές για να βοηθήσουν στην περαιτέρω παροχή κινήτρων για τη σωστή λειτουργία του δικτύου. Η πρωταρχική αποστολή του Chainlink Staking είναι να δώσει στους συμμετέχοντες του οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων των χειριστών κόμβων και των μελών της κοινότητας, τη δυνατότητα να αυξήσουν τις εγγυήσεις ασφαλείας και τις διαβεβαιώσεις των χρηστών των υπηρεσιών Oracle υποστηρίζοντάς τους με staked LINK tokens. Το staking του LINK με τη σειρά του ενισχύει την ικανότητα των κόμβων να λαμβάνουν νέες εργασίες και να κερδίζουν αντίστοιχες αμοιβές εντός του δικτύου του Chainlink.

    Το ακόλουθο άρθρο υπογραμμίζει τους μακροπρόθεσμους στόχους που στηρίζουν το staking του Chainlink, την αρχική υλοποίηση που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και ένα roadmap για την αναμενόμενη επέκτασή του με την πάροδο του χρόνου.

    Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του Chainlink Staking

    Το staking του Chainlink χτίζεται γύρω από τέσσερις μακροπρόθεσμους στόχους. Αυτοί οι στόχοι χρησιμεύουν ως κατευθυντήριες αρχές πίσω από την ανάπτυξή του και θα είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα καθοριστεί η επιτυχία του με την πάροδο του χρόνου καθώς ωριμάζει το σύστημα αυτό.

    Αύξηση της κρυπτοοικονομικής ασφάλειας και των διαβεβαιώσεων των χρηστών των υπηρεσιών Chainlink

    Ο πρωταρχικός στόχος του staking του Chainlink είναι να αυξήσει τόσο την κρυπτοοικονομική ασφάλεια όσο και τις διαβεβαιώσεις των χρηστών των υπηρεσιών των Chainlink oracles. Αυτό επιτυγχάνεται επιτρέποντας το κλείδωμα των LINK ως μια μορφή εγγύησης σε επίπεδο υπηρεσίας γύρω από την απόδοση του δικτύου. Εάν ένα δίκτυο oracle αποτύχει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που περιγράφονται στη συμφωνία του σε επίπεδο on-chain υπηρεσιών (service-level agreement ή αλλιώς SLA), τότε ένα τμήμα των staked LINK μπορεί να περικοπεί (slash) και να αναδιανεμηθεί. Διερευνάται επίσης η προστασία από τις απώλειες, στην οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα ορισμένο ποσό αυτών των LINK για την προστασία των υποστηρικτών των υπηρεσιών Chainlink oracle.

    Το Staking εισάγει έναν άλλο ισχυρό μηχανισμό κινήτρων και κυρώσεων για τους κόμβους του Chainlink ώστε να δημιουργούν με συνέπεια ακριβείς αναφορές μαντείου (oracle reports) και να τις παραδίδουν σε συγκεκριμένους προορισμούς έγκαιρα. Το staking χρησιμεύει ως μέρος μιας ευρύτερης βαθιάς προσέγγισης για την ασφάλεια του Chainlink που περιλαμβάνει ήδη μια πληθώρα άλλων βασικών διασφαλίσεων, όπως η αποκέντρωση, η κρυπτογραφία, τα έμμεσα κίνητρα, η μελλοντική ευκαιρία χρέωσης και η αρθρωτή διαμόρφωση.

    Δεδομένης της βαθιάς ενσωμάτωσης του Chainlink σε κορυφαίες εφαρμογές έξυπνων συμβολαίων, η αύξηση της ασφάλειας του Oracle και των διαβεβαιώσεων των χρηστών που θα προκύψει από το staking θα είναι το κλειδί για να βοηθήσει στην κλιμάκωση της οικονομίας των έξυπνων συμβολαίων που λειτουργούν σε πολλαπλές αλυσίδες και να εξασφαλίσει τελικά αγορές πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε μεγάλες παγκόσμιες βιομηχανίες.

    Ενεργοποίηση της συμμετοχής της κοινότητας στο δίκτυο του Chainlink

    Ένας άλλος βασικός στόχος του staking είναι να δοθεί η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό μελών της κοινότητας να συμμετέχουν άμεσα στο δίκτυο του Chainlink, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν stake τα LINK τους για να υποστηρίξουν την απόδοση των δικτύων oracle. Είναι σημαντικό ότι οι stakers μπορούν να προειδοποιούν εάν πιστεύουν ότι μια υπηρεσία oracle δεν έχει φτάσει τα προκαθορισμένα πρότυπα απόδοσης, με την ευκαιρία να κερδίσουν μια ανταμοιβή για έγκαιρες και έγκυρες ειδοποιήσεις. Η παρακολούθηση και η ειδοποίηση της κοινότητας διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην περαιτέρω αποκέντρωση του δικτύου του Chainlink και στη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος φήμης και μηχανισμού περικοπής.

    Οι συμμετέχοντες στο οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων των μελών της κοινότητας και των χειριστών κόμβων, μπορούν να ποντάρουν τα LINK τους σε ξεχωριστές κατανομές μέσα σε ένα staking pool. Επιπλέον, οι χειριστές των κόμβων μπορούν να δημιουργήσουν ή να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα ανάθεσης, το οποίο χρησιμεύει ως πρόσθετη μέθοδος για τα μέλη της κοινότητας να κάνουν stake τα LINK τους.

    Δημιουργία βιώσιμων ανταμοιβών από την πραγματική μακροπρόθεσμη χρήση

    Ο τρίτος στόχος του staking είναι η δημιουργία και η διανομή ανταμοιβών στους stakers. Αναμένουμε ότι θα υπάρχουν διάφορες πηγές ανταμοιβών που θα παρέχονται σε αυτούς με την πάροδο του χρόνου. Καθώς αυξάνεται η υιοθέτηση του δικτύου και δημιουργούνται περισσότερες χρεώσεις πρωτοκόλλου, μεγαλύτερο μέρος των ανταμοιβών του staking μπορεί να προέρχεται από πηγές που δεν βασίζονται σε δημιουργία νέων tokens.

    • Η δημιουργία νέων εγγενών tokens από τo supply του LINK θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός αρχικού βασικού επιπέδου ανταμοιβών για τους συμμετέχοντες, με στόχο να μειωθούν με την πάροδο του χρόνου καθώς άλλες πηγές ανταμοιβών θα αυξάνονται και θα αρχίζουν να κατευθύνονται στους stakers.
    • Χρεώσεις εξυπηρέτησης χρηστών από τους υποστηρικτές των υπηρεσιών Chainlink oracle, με ένα μέρος να απευθύνεται στους stakers. Όσο περισσότεροι χρήστες πληρώνουν για τις υπηρεσίες των Chainlink oracles, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό των τελών που μπορούν να διατεθούν για την ανταμοιβή των συμμετεχόντων που συμβάλλουν στην ασφάλεια αυτών των υπηρεσιών.

    Μια άλλη αναμενόμενη πηγή οφελών για τους συμμετέχοντες είναι το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συνεργατών (PGP) — μια πρωτοβουλία όπου τα πρωτόκολλα στο Chainlink και τα DAO παρέχουν διάφορα κίνητρα για την επιτάχυνση της ανάπτυξής τους και τη διευκόλυνση της συμμετοχής μεταξύ των διαφορετικών οικοσυστημάτων. Αναμένεται ότι ορισμένα έργα που επωφελούνται από την ασφάλεια του Chainlink θα λάβουν μέρος στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συνεργατών.

    Επιπλέον, διερευνάται η δυνατότητα προστασίας από απώλειες, η οποία θα οδηγήσει σε πρόσθετες χρεώσεις εξυπηρέτησης χρηστών από τους υποστηρικτές των υπηρεσιών Oracle της Chainlink που αναζητούν προστασία έναντι των υποστηριζόμενων δικτύων Oracle που δεν συμμορφώνονται με τα SLA τους. Όσο περισσότερη αξία εξασφαλίζεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανή ζήτηση για προστασία και τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό των ανταμοιβών που είναι θα δυνητικά διαθέσιμο στους stakers.

    Ενδυνάμωση των χειριστών των κόμβων ώστε να έχουν πρόσβαση σε εργασίες υψηλότερης αξίας με το staking

    Ο τελευταίος στόχος του staking του Chainlink είναι η δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου φήμης για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι κόμβοι για να συμμετέχουν στα Decentralized Oracle Networks (DON). Καθώς οι κόμβοι του Chainlink πρέπει να είναι σε αρμονία όσον αφορά την αξιοπιστία τους και την ασφάλεια της υποδομής – που αντικατοπτρίζονται σε μετρήσεις όπως ο χρόνος απόκρισης και η ακρίβεια – η επόμενη λογική διάκριση για τον καθορισμό του συνόλου των κόμβων μέσα σε ένα DON είναι από την ποσότητα LINK που κάθε κόμβος είναι διατεθειμένος να κάνει stake για να εγγυηθεί για τις υπηρεσίες του μαντείου τους.

    Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα καταστήσει το staking έναν βασικό μηχανισμό για τους χειριστές κόμβων που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας υψηλότερης αξίας και με περισσότερες ευκαιρίες για χρεώσεις στο δίκτυο του Chainlink.

    Είναι σημαντικό ότι ένας μηχανισμός επιλογής κόμβων με βάση τη φήμη και το staking μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη κρυπτοοικονομική ασφάλεια στους τελικούς χρήστες των υπηρεσιών των Chainlink oracles. Αυτή η εξέλιξη προς ένα ολιστικό σύστημα φήμης για τους χειριστές κόμβων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο πολλές πληροφορίες για τους χρήστες σχετικά με την απόδοση και τα κίνητρα των χειριστών κόμβων.

    Η αρχική υλοποίηση

    Προτού περιγραφούν ορισμένες από τις αρχικές παραμέτρους και τις σχεδιαστικές αποφάσεις που έχουν προγραμματιστεί για την κυκλοφορία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το staking του Chainlink θα εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, ειδικά καθώς περισσότερα δίκτυα oracle σε ένα ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσά χρεώσεων. Η αρχική υλοποίηση επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας απλής και ασφαλούς βάσης, μέσω της οποίας μπορούν να συγκεντρωθεί feedback πριν από την επέκταση του πεδίου εφαρμογής και την προσθήκη μεγαλύτερης πολυπλοκότητας στον σχεδιασμό του staking.

    Η ανάπτυξη του μηχανισμού αυτού θα είναι παρόμοια με το Chainlink Price Feeds, το οποίο μετατράπηκε από μια ενιαία τροφοδοσία τιμής του ETH/USD στο Ethereum που λειτουργούσε από τρεις κόμβους Oracle έως τώρα που υποστηρίζει σχεδόν χίλιες ροές τιμών που τροφοδοτούνται από 50+ κορυφαίους χειριστές κόμβων σε δώδεκα blockchain και Layer-2 λύσεις. Αυτή η ρεαλιστική προσέγγιση επέτρεψε τον εντοπισμό των κινδύνων και των ευκαιριών στα αρχικά στάδια της υλοποίησης πριν από την κλιμάκωση για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης των χρηστών.

    Ακολουθώντας αυτήν την προσέγγιση, το staking του Chainlink θα εξελιχθεί σε πολλές εκδόσεις, με την αρχική έκδοση v0.1 να προβλέπεται για αργότερα αυτό το έτος. Αυτή η πρώτη έκδοση εστιάζει στην εισαγωγή ενός πλαισίου φήμης και ενός συστήματος ειδοποίησης των stakers. Μετά από επαρκή χρήση και επαλήθευση και τα σχόλια της κοινότητας, μια έκδοση v1 θα εισαγάγει πρόσθετες λειτουργίες, όπως η περικοπή των LINK που είναι staked για μια ισχυρότερη κρυπτοοικονομική ασφάλεια και η ενσωμάτωση των τελών του χρήστη ως ανταμοιβές. Επιπλέον, μια έκδοση v2 θα διερευνήσει την εισαγωγή προστασίας απωλειών για να βοηθήσει στην προστασία των υποστηρικτών που συμμετέχουν όταν ένα υποστηριζόμενο δίκτυο oracle αποκλίνει από το SLA του.

    Το παρακάτω roadmap αντικατοπτρίζει μια επισκόπηση της προγραμματισμένης προσέγγισης για την ανάπτυξη ορισμένων από τις βασικές λειτουργίες του staking του Chainlink σε πολλές εκδόσεις. Καθώς συλλέγονται τα σχόλια των χρηστών και τα δεδομένα κατά την παραγωγή, οι προτεραιότητες σε αυτό το roadmap ενδέχεται να αλλάξουν το ίδιο και οι νέες λειτουργίες προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι απαιτήσεις των χρηστών. Επιπλέον, συγκεκριμένες λειτουργίες σε κάθε έκδοση του staking μπορεί να αναπτυχθούν σε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για τη διαχείριση του κινδύνου και την απλοποίηση της ανάπτυξης.

    Φήμη & Σύστημα Ειδοποίησης

    Η αρχική έκδοση 0.1 του staking θα επικεντρώνεται στην εισαγωγή ενός πλαισίου φήμης και ενός συστήματος ειδοποίησης, τα οποία αποτελούν βασικές απαιτήσεις για το slashing/περικοπή και άλλες προγραμματισμένες λειτουργίες που θα κυκλοφορήσουν σε μεταγενέστερες εκδόσεις. Για να διασφαλιστεί η ευρωστία σε περιβάλλον παραγωγής, αυτά τα συστήματα θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της απόδοσης της ροής τιμών ETH/USD στο κεντρικό δίκτυο Ethereum.

    Είναι σημαντικό ότι οι παίκτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν τη ροή, να προειδοποιούν και να ανταμείβονται εάν εντοπίσουν με επιτυχία έγκαιρα ότι η ροή ETH/USD δεν πληροί τους όρους της συμφωνίας SLA. Στην έκδοση 0.1, οι συνθήκες ειδοποίησης θα εστιάζονται στον χρόνο λειτουργίας της τροφοδοσίας, αλλά θα επεκταθεί σε εύρος σε μεταγενέστερες εκδόσεις.

    Μόλις τεθεί μια ειδοποίηση, ένα έξυπνο συμβόλαιο επικύρωσης θα επαληθεύσει αυτόματα ότι οι όροι του έξυπνου συμβολαίου SLA παραβιάστηκαν και ότι η ειδοποίηση ήταν έγκυρη. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, αυτός που πραγματοποίησε την ειδοποίηση θα λάβει μια ανταμοιβή αργότερα με την πάροδο του χρόνου. Τα αποτελέσματα μιας έγκυρης ειδοποίησης θα τροφοδοτηθούν στη συνέχεια σε ένα σύστημα φήμης όπου ενημερώνεται η μεμονωμένη φήμη των χειριστών του λανθάνων κόμβων. Στην έκδοση 1, σχεδιάζεται να επεκταθεί το σύστημα φήμης για να παρακολουθεί μεγαλύτερο αριθμό βασικών μετρήσεων γύρω από την απόδοση των χειριστών κόμβων και να διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο όσο κλιμακώνεται το δίκτυο Chainlink.

    Τελικά, η έκδοση 0.1 του staking του Chainlink αντιπροσωπεύει το βασικό πλαίσιο του συστήματος φήμης και ειδοποίησης, το οποίο σχεδιάζεται να εξελιχθεί για να παρέχει γραμμικές εγγυήσεις ασφάλειας και αργότερα να κλιμακωθεί για να υποστηρίζει υπερ-γραμμικές εγγυήσεις ασφαλείας, όπως περιγράφεται στο whitepaper του Chainlink 2.0.

    Συμμετοχή στο Staking

    Το αρχικό staking pool στην έκδοση 0.1 θα έχει περιορισμένο μέγεθος, προσφέροντας διακριτές κατανομές στους χειριστές κόμβων, στα μέλη της κοινότητας και στον συντονιστή των δικτύων oracle. Το pool θα ξεκινήσει με συνολικό μέγεθος 25 εκατομμυρίων LINK, με τον προγραμματισμένο στόχο να κλιμακωθεί σε μέγεθος συγκέντρωσης στα 75 εκατομμύρια LINK τους μήνες μετά την κυκλοφορία, με βάση τη ζήτηση. Για μελλοντικές εκδόσεις, σχεδιάζεται να επεκταθεί περαιτέρω το μέγεθος του pool και να υποστηριχθούν πρόσθετες ροές δεδομένων και υπηρεσίες oracle.

    Για να συμπληρωθεί αρχικά η κατανομή του μηχανισμού ειδοποίησης της κοινότητας, θα χρησιμοποιηθεί ένας μηχανισμός δίκαιης εισόδου για να διασφαλιστεί η συμμετοχή από ένα ευρύ φάσμα μελών της κοινότητας. Αυτός ο μηχανισμός εισόδου θα έχει ως στόχο να δώσει προτεραιότητα στους μακροπρόθεσμους κατόχους των LINK, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν ενεργά στον μηχανισμό ειδοποίησης. Στους χειριστές κόμβων που εξυπηρετούν ενεργά τις ροές δεδομένων του Chainlink θα παρέχονται οι δικές τους ξεχωριστές κατανομές για να συμμετάσχουν. Ένα σύστημα ανάθεσης κόμβων τρίτου μέρους διερευνάται και επί του παρόντος σχεδιάζεται να υποστηριχθεί στην έκδοση v1.

    Οι stakers που συμμετέχουν στην έκδοση v0.1 θα έχουν τα staked LINK τους κλειδωμένα μέχρι τουλάχιστον την κυκλοφορία του v1, όπου στη συνέχεια θα μπορούν να επιλέξουν περιόδους δέσμευσης ποικίλης διάρκειας.

    Ανταμοιβές για το Staking

    Στην έκδοση 0.1, αναμένεται ότι η δημιουργία νέων εγγενών LINK που απευθύνονται στους stakers θα στοχεύουν σε ένα βασικό επίπεδο ετησιοποιημένων ανταμοιβών έως και 5%. Μετά την κυκλοφορία του v1, οι ετήσιες ανταμοιβές θα ποικίλλουν ανάλογα με τις χρεώσεις χρήστη και τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης, με τους συμμετέχοντες να επιλέγουν μεγαλύτερες περιόδους δέσμευσης να έχουν την ευκαιρία να λάβουν μεγαλύτερο μερίδιο των ανταμοιβών.

    Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στην έκδοση 0.1 θα είναι επίσης επιλέξιμοι για να κερδίσουν πρόσθετα οφέλη από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συνεργατών (PGP). Αυτό το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία που σχεδιάζεται να ξεκινήσει παράλληλα με το staking του Chainlink όπου τα Chainlinked projects παρέχουν διάφορα οφέλη για να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους και να ευθυγραμμίσουν τα οικονομικά τους κίνητρα με την κοινότητα του Chainlink. Αυτή η ευθυγράμμιση δημιουργεί κίνητρα για τους συμμετέχοντες στο Chainlink να γίνουν ενεργοί συμμετέχοντες στο οικοσύστημα ενός project, παρέχοντας μια μέθοδο για ταχεία υιοθέτηση. Μια πρώιμη έκδοση του PGP έχει προγραμματιστεί για την έκδοση 0.1, με μια πιο ολοκληρωμένη έκδοση για την έκδοση 1. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στο μέλλον.

    Κατά τη μετάβαση στο v1, σχεδιάζεται ότι ένα μέρος των τελών του χρήστη θα αρχίσει να απονέμεται στους stakers, που συμπίπτει με την κρυπτοοικονομική ασφάλεια που παρέχεται από την περικοπή των staked LINK. Επιπλέον, τα τέλη που σχετίζονται με την προστασία απωλειών, η οποία διερευνάται για το v2, μπορεί να γίνουν πηγή ανταμοιβών εκτός από την δημιουργία νέων LINK, τα τέλη χρήστη και τα οφέλη του PGP. Πρόσθετες λεπτομέρειες για κάθε έκδοση κυκλοφορίας θα κυκλοφορήσουν με την πάροδο του χρόνου.

    Συμπέρασμα

    Η εισαγωγή του staking είναι μια κομβική στιγμή που σηματοδοτεί την εξέλιξη στο Chainlink Economics 2.0 — μια νέα εποχή στη μακροπρόθεσμη οικονομία της ασφάλειας και του δικτύου του Chainlink. Ενώ η αρχική εφαρμογή του staking έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους συμμετέχοντες και να δημιουργήσει μια ισχυρή βάση, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι περιστρέφονται γύρω από την κλιμάκωση του Chainlink σε ένα παγκόσμιο πρότυπο με μια αυξανόμενη και βιώσιμη βάση χρηστών, το οποίο με τη σειρά του προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες ανταμοιβής για τους stakers που αυξάνουν την κρυπτοοικονομική ασφάλεια του δικτύου και τις διαβεβαιώσεις των χρηστών.


    Πηγή: Chainlink

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα