Τα 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο Chainlink (LINK)

    To Chainlink (LINK) ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 από την κερδοσκοπική εταιρεία SmartContract και η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε τον ίδιο μήνα. Οι συνιδρυτές της εταιρείας, Steve Ellis και Sergey Nazarov, δημοσίευσαν αργότερα το white paper του Chainlink τον Σεπτέμβριο του 2017 με τον Ari Juels, σύμβουλο της εταιρείας.

    Όποιος παρακολουθεί τα διαγράμματα των κρυπτονομισμάτων τον τελευταίο καιρό μπορεί να παρατηρήσει την δημοφιλία του Chainlink. Αυτή η δημοφιλία πηγάζει από πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του μοναδικού επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας. Σε αντίθεση με πολλά άλλα projects στον χώρο αυτή τη στιγμή, το Chainlink δεν επιδιώκει να ανταγωνιστεί τα άλλα κρυπτονομίσματα. Αντ ‘αυτού, θέλει να εξελίξει ολόκληρο τον τομέα μέσω των μοναδικών πρωτοκόλλων της. Εδώ λοιπόν, θα αναλύσουμε τα κυριότερα στοιχεία του για όσους σκέφτονται να αγοράσουν LINK.

    1) Προσπαθεί να λύσει μερικά προβλήματα του blockchain

    Το Chainlink προσπαθεί να διορθώσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας του blockchain, ο τρόπος μετάδοσης των πληροφοριών από και προς το blockchain. Παραδοσιακά, αυτό το κομμάτι επιτυγχάνεται με τους αισθητήρες γνωστούς ως oracles. Τα oracles μπορούν να ρυθμιστούν για να παρακολουθούν σχεδόν οτιδήποτε. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι υπάρχουν μερικά που παρακολουθούν τον καιρό, τα αθλητικά αποτελέσματα, τα υπόλοιπα των λογαριασμών και την αξία των μετοχών, και πολλά άλλα.

    Τα oracles διευρύνουν τη χρηστικότητα των blockchains επειδή παρέχουν έναν αξιόπιστο τρόπο για να τρέξει ένα smart contract όταν πληρούνται κάποιες εξωτερικές προϋποθέσεις. Ωστόσο, τα oracles είναι centralized. Αυτό το γεγονός τα καθιστά το πιο αδύναμο σημείο στο blockchain. Εάν ένα oracle καταστραφεί ή παραβιαστεί, θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το δίκτυο.

    2) Συνεχείς συνεργασίες

    Δεδομένου ότι το Chainlink ήταν το πρώτο oracle σύστημα στον χώρο και διαθέτει έναν ισχυρό σχεδιασμό, είναι ο προτιμώμενος πάροχος oracle για σχεδόν όλα τα projects και ως εκ τούτου η πιο ολοκληρωμένη τέτοια υπηρεσία στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Επομένως, η επιρροή του δικτύου του δεν υπερεκτιμάται, έχει ήδη τεράστια σημασία. Το Chainlink μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει 740+ projects και επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν, τόσο εντός όσο και εκτός της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν οντότητες που σχετίζονται με το blockchain, με τους νόμους και τα regulation, με παρόχους δεδομένων, με υποδομές, με επιχειρήσεις, με DeFi, με τυχερά παιχνίδια, με NFT, με πληρωμές, με αποθήκευση, με ακίνητα, με εργαλεία προγραμματιστών, με μάρκετινγκ κ.λπ.

    Για το λόγο αυτό, το Chainlink επωφελείται από την πρόσβαση που έχει σε πολλούς διαφορετικούς τύπους δεδομένων και από την εμπειρία που αποκτάει με τα διαφορετικά blockchains και οικοσυστήματα. Έχοντας ένα διαφοροποιημένο προφίλ πελατών, το Chainlink παρέχει όλα τα είδη των δεδομένων σε διαφορετικές εφαρμογές, γεγονός που δημιουργεί μια συνέργεια μεταξύ του Chainlink και όλων των άλλων μερών στο οικοσύστημα.

    Το Chainlink είναι γνωστό ότι ενσωματώνεται σε έναν νέο συνεργάτη σχεδόν κάθε μέρα, όπως φαίνεται από τις συνεχείς ενημερώσεις τους στο Twitter.

    Ακολουθούν μερικές από τις συνεργασίες του Chainlink που έχουν ξεχωρίσει:

    • Με τραπεζικά ιδρύματα (με το SWIFT στην κορυφή) συνδέοντάς τα με τα smart contracts χρησιμοποιώντας Enterprise Grade Oracles.
    • Με ερευνητές ασφάλειας και ακαδημαϊκούς επιστήμης υπολογιστών (όπως το IC3) που εφαρμόζουν cutting-edge έρευνες ασφάλειας.
    • Με ανεξάρτητες ερευνητικές εταιρείες (όπως η Gartner) παρέχοντας smart contracts.
    • Με ομάδες start-up ή λειτουργικά συστήματα (όπως το Zeppelin OS), που παρέχουν στα oracles την απαραίτητη ασφάλεια για τα προϊόντα τους.
    • Με πλατφόρμες ανταλλαγής (όπως το Request Network) ενισχύοντας την ανταλλαγή των κρυπτονομισμάτων και fiat.

    3) Η ομάδα

    Τα μέλη της ομάδας του Chainlink είναι έμπειροι στον τομέα τους, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα για να εργαστούν σε αυτό το project. Πολλοί αναλυτές, επενδυτές και ηγέτες στον κλάδο της τεχνολογίας του blockchain και της κρυπτογραφίας έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι το Chainlink έχει μία από τις πιο εντυπωσιακές ομάδες στον χώρο.

    Ο κορυφαίος ανάμεσά τους είναι ο Sergey Nazarov, ο ιδρυτής της Chainlink. Δραστηριοποιείται στον χώρο των crypto από το 2011 και παλαιότερα δημιούργησε την πλατφόρμα smartcontracts.com, για εύκολη δημιουργία προγραμματιζόμενων συμβολαίων για αρχάριους χρήστες. Γεννημένος από Ρώσους μετανάστες, ο Sergey σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και απέκτησε πτυχίο στη Φιλοσοφία και τη Διοίκηση.

    Άλλα σημαντικά μέλη της ομάδας είναι ο Ari Juels, ο οποίος είναι καθηγητής και μέλος του ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Cornell, συν-διευθυντής της εταιρείας IC3 και προηγούμενος επικεφαλής επιστήμονας της RSA. Ο Alex Coventry, ένας ερευνητής του Chainlink ειδικός για θέματα βελτιστοποίησης, είναι διδάκτορας στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). Τέλος, ο Lorenz Breidenback, ερευνητής ασφάλειας, έχει συνεργαστεί τόσο με το Ethereum, την Google όσο και με το IC3.

    4) Blockchain Agnostic

    Υπάρχουν φαινομενικά απεριόριστα δίκτυα blockchain, blockchain projects και αποκεντρωμένα δίκτυα γενικότερα εκεί έξω, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλα απαιτούν δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο εάν θέλουν να είναι χρήσιμα. Ενώ το LINK βασίζεται στο Ethereum, το ίδιο το δίκτυο του Chainlink είναι ευέλικτο και έχει σχεδιαστεί για να παρέχει δεδομένα σε οποιοδήποτε blockchain ή/και δίκτυο που χρησιμοποιεί smart contracts. Το Chainlink έχει ήδη ενσωματωθεί σε δημοφιλή blockchains όπως τα Polkadot, Cosmos, Binance Smart Chain, NEAR και πολλά άλλα. Αυτό σημαίνει ότι η επένδυση στο Chainlink παρέχει πιθανώς μεγάλο upside αν καταλήξουμε σε ένα μέλλον με πολλαπλές αλυσίδες.

    5) Chainlink 2.0

    Ένα white paper του Chainlink 2.0 κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2021, αναφέροντας λεπτομερώς τα μελλοντικά σχέδια του project.

    Η αναβάθμιση 2.0 θα δημιουργήσει off-chain δίκτυα, δηλαδή δίκτυα εκτός του κεντρικού δικτύου, πάνω στα oracles για να χειριστεί μερικούς από τους πιο δύσκολους υπολογισμούς του κεντρικού δικτύου του Ethereum. Αυτό ωφελεί και το Ethereum, όπου η μεγάλη ζήτηση για υπολογιστική ισχύ στο δίκτυο οδήγησε τις τιμές του gas και των χρεώσεων σε μη βιώσιμα επίπεδα. Η απομάκρυνση ορισμένων συναλλαγών από το κύριο δίκτυο θα μειώσει τα επίπεδα αυτών των χρεώσεων.

    Με το χειρισμό μερικών υπολογισμών off-chain, η εκτέλεση των smart contracts θα γίνει φθηνότερη και γρηγορότερη, και διατηρείται και η ασφάλεια του κύριου blockchain (εκεί όπου βρίσκονται τα Decentralized Oracles Networks – DONs). Αφού ολοκληρωθεί ο υπολογισμός αυτός off-chain και αφού το oracle έχει ενημερωθεί, τα contracts τοποθετούνται ξανά στην αλυσίδα του layer 1 στο Ethereum για την φύλαξη τους.

    Το Chainlink 2.0 θα κάνει εφικτή μια καινούργια γενιά από smart contracts, κυρίως αυτές που έχουν σχέση με το DeFi. Είναι ένα μακροχρόνια πλάνο που αντιπροσωπεύει το πως βλέπουν το μέλλον του project και τις συνεχείς προσπάθειες να κρατήσουν το oracle σύστημα τους ενημερωμένο.

    6) Staking

    Στο Chainlink 2.0, το LINK θα μεταβεί από ένα utility token σε ένα token που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για staking επίσης. Αυτό είναι γνωστό ως “Explicit Staking” και σημαίνει ότι οι χειριστές των κόμβων θα πρέπει να βάλουν τα LINK τους ως εγγύηση για να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα του oracle που τροφοδοτούν το δίκτυο είναι σωστά. Εάν οι χειριστές των κόμβων τροφοδοτήσουν λάθος ή παραποιημένα δεδομένα, τα LINK που έχουν κάνει stake θα μειωθούν ως τιμωρία.

    Αυτό το οικονομικό κίνητρο σημαίνει ότι πιθανότατα θα πρέπει να παρέχουν ακριβή δεδομένα για να αποφύγουν την περικοπή του μεριδίου τους. Αυτό σημαίνει ότι τα LINK θα μπορούσαν τελικά να κοστολογηθούν το ίδιο με τα δεδομένα που διασφαλίζουν. Επί του παρόντος, το δίκτυο του Chainlink εξασφαλίζει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια στα δεδομένα από τα oracle και αυτός ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία.

    7) Απουσία Marketing

    Όμως, όπως όλα τα κρυπτονομίσματα και γενικότερα όλα τα τεχνολογικά projects, ίσως υστερούν σε κάποιους τομείς. Το Chainlink δεν κάνει πολύ μάρκετινγκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο τύπος project δεν εξαρτάται ουσιαστικά από την υιοθέτηση του από τους καθημερινούς ανθρώπους. Αυτό που ενδιαφέρει την ομάδα του LINK περισσότερο είναι η προσέλκυση ιδρυμάτων και ηγετών που μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του. Το “μάρκετινγκ” τους είναι ουσιαστικά η ικανότητά τους να δικτυώνονται αποτελεσματικά. Το μάρκετινγκ αυτού του project θα ήταν απλώς να δημιουργήσει hype γύρω από το project και να αυξήσει την κερδοσκοπία γύρω από την τιμή του LINK. Είναι κατανοητό ότι η ομάδα του Chainlink εργάζετε σκληρά αντί να σπαταλά τα κεφάλαια τους με σκοπό την διαφήμιση και το marketing πριν από την υιοθέτηση των προϊόντων τους.

    Πηγή: itrustcapital, benzinga, securities.io, pickacrypto

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα