Τι είναι το Bitcoin Halving;

    Τι είναι το Bitcoin Halving, κάθε πότε λαμβάνει χώρα, τι επιπτώσεις υπάρχουν;

    -12Days -12Hours -53Minutes -31Seconds

    Πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση, θα πρότεινα να διαβάσετε πρώτα για το Bitcoin Mining ώστε να καταλάβετε εις βάθος το συγκεκριμένο άρθρο.

    Τι είναι το Halving;

    Το Bitcoin Halving είναι ένα γεγονός κατά το οποίο ο αριθμός των παραγόμενων ανταμοιβών Bitcoin ανά μπλοκ θα μειωθεί κατά το ήμισυ (διαιρούμενο με το 2).

    Σε αυτό το επερχόμενο halving event, ο συνολικός αριθμός των Bitcoin που εξορύσσονται από τους miners ανά μπλοκ θα μειωθεί από 6,25 σε 3,125.

    Αυτό το γεγονός λαμβάνει χώρα περίπου κάθε 4 χρόνια και διασφαλίζει τη νομισματική πολιτική του Bitcoin.

    Τι είναι σημαντικό;

    Η νομισματική πολιτική του Bitcoin συμβάλλει στην εξασφάλιση μιας σταδιακής διανομής 21 εκατομμυρίων bitcoin με την πάροδο του χρόνου. Σε αντίθεση με τα fiat νομίσματα που εκδίδονται από την κυβέρνηση, η προσφορά του bitcoin δεν μπορεί να διογκωθεί κατά βούληση. Αντίθετα, το bitcoin σχεδιάστηκε για να μιμείται τα χαρακτηριστικά του χρυσού.

    Η προσφορά του χρυσού περιορίζεται στην ποσότητα που μπορεί να εξορυχθεί από τη Γη και με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και πιο σπάνια. Αυτό το γεγονός είναι μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται και συμβάλλουν στην σπανιότητα του Βitcoin.

    Ως εκ τούτου, μπορεί να ειπωθεί ότι το Βitcoin είναι ένα αποπληθωριστικό νόμισμα και μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για την αντιστάθμιση του πληθωρισμού.

    Διάγραμμα του Bitcoin Halving

    Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει τον ρυθμό του πληθωρισμού του Bitcoin σε μια χρονική περίοδο. Η προσφορά μειώνεται σταδιακά μετά από κάθε Bitcoin Halving προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποπληθωριστική νομισματική πολιτική. Οι ανταμοιβές των miners μειώνονται κατά το ήμισυ και απεικονίζονται στο γράφημα ως σκαλοπάτια ή σκάλες.

    bitcoin supply curve
    Εικόνα από Coingecko

    Τι μπορεί να συμβεί όσο πλησιάζουμε στο Halving

    Λόγω της μειωμένης προσφοράς των νέων νομισμάτων, το Bitcoin μπορεί να θεωρηθεί σπάνιο από ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά. Οι traders ενδέχεται να εισέλθουν στην αγορά για να κερδοσκοπήσουν και ως εκ τούτου αρχίζουν να υπάρχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις τιμές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

    Οι ανθρακωρύχοι (miners) θα δουν επίσης τα έσοδά τους να μειώνονται κατά το ήμισυ. Ίσως καταλήξουμε να δούμε κάποιους ανθρακωρύχους που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο λειτουργικό κόστος. Αυτοί που δεν είναι σε θέση να αντέξουν θα πρέπει να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους και να εγκαταλείψουν την αγορά.

    Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό αντίκτυπο στο hashrate του bitcoin βραχυπρόθεσμα σε μια υψηλότερη δυσκολία εξόρυξης προκαλώντας καθυστερήσεις στο δίκτυο bitcoin κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Βέβαια, η δυσκολία έχει προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξομειώνεται ανάλογα το hash rate ώστε να μένει ο χρόνος εξόρυξης ενός block όσο το δυνατόν πιο κοντά στα 10 λεπτά.

    Προηγούμενα Halving Events

    Όταν το δίκτυο του Bitcoin ξεκίνησε για πρώτη φορά τη 1η Ιανουαρίου 2009, η ανταμοιβή του μπλοκ τότε ήταν 50 Bitcoins ανά μπλοκ.

    Σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου 2012, το δίκτυο του Bitcoin είχε το πρώτο του halving event και η ανταμοιβή του μπλοκ μειώθηκε στο μισό, στα 25 Bitcoins.

    Άλλα τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 9 Ιουλίου 2016, έλαβε χώρα το δεύτερο halving event και η ανταμοιβή του μπλοκ μειώθηκε και πάλι στο μισό σε 12,5 Bitcoins ανά μπλοκ.

    Το τρίτο halving event του Bitcoin πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2020, μειώνοντας την ανταμοιβή του μπλοκ σε 6,25 Bitcoins ανά μπλοκ.

    Bitcoin Halving Dates
    Εικόνα από bitcoinsensus

    Πότε είναι το επόμενο Halving Event;

    Το επόμενο halving event αναμένεται ότι θα γίνει περίπου τον Μάιο του 2024, στο Block #630,000 (Η επιβράβευση θα μειωθεί από 6.25 σε 3.125 BTC για κάθε μπλοκ)

    Η αντίστροφη μέτρηση που βρίσκεται στο πάνω μέρος της σελίδας βασίζεται σε on-chain δεδομένα απευθείας από το blockchain του Bitcoin. Αυτό σημαίνει ότι ο εκτιμώμενος χρόνος άφιξης του halving ίσως να διαφέρει.

    Γιατί; Λοιπόν, ο χρόνος που παράγεται το κάθε βlock ΔΕΝ είναι πάντα 10 λεπτά. Τα 10 λεπτά σαν χρόνος παραγωγής του κάθε μπλοκ είναι απλώς ο μέσος όρος. Έτσι, εάν ο χρόνος που παράγεται το κάθε Block μειωθεί στα 9 λεπτά, τότε η εκτιμώμενη ημερομηνία για το halving event θα είναι νωρίτερα από το αναμενόμενο και το αντίστροφο.

    Ωστόσο, χάρη στην προσαρμογή της δυσκολίας της εξόρυξης του Bitcoin όπως αναφέραμε παραπάνω, ο χρόνος παραγωγής του κάθε μπλοκ παραμένει συνήθως κοντά στα 10 λεπτά.

    Επίλογος

    Τέλος, αυτό που θα πρέπει να μας μείνει από όλο το συγκεκριμένο θέμα είναι το εξής:

    Η ανταμοιβή του κάθε μπλοκ μειώνεται στο μισό → μειώνεται ο πληθωρισμός → χαμηλότερη διαθέσιμη προσφορά → υψηλότερη ζήτηση → υψηλότερη τιμή → το κίνητρο των ανθρακωρύχων εξακολουθεί να παραμένει, ανεξάρτητα από τις μικρότερες ανταμοιβές, καθώς η αξία του Bitcoin αυξάνεται κατά τη διαδικασία αυτή.


    Πηγές : bitcoinsensus, coingecko, investopedia


    💠 Disclaimer – Αποποίηση Ευθύνης 💠 

    Οι ιδέες και οι απόψεις που αναφέρονται εδώ, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι προσωπικές μου απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν είναι ή πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτικές συμβουλές. Πριν πράξετε για το οτιδήποτε κάντε τη δική σας έρευνα.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Hliasar
    Hliasar
    Είμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2020. Από την αρχή αυτός ο χώρος με εξέπληξε και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Κάθε μέρα μου αρέσει να μαθαίνω κάτι καινούργιο και αν μπορώ να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Η γνώση είναι το παν!!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα