Blockchain: 9 εναλλακτικές χρήσεις της τεχνολογίας πέρα απο τα κρυπτονομίσματα

    Το bitcoin υπάρχει λόγω της τεχνολογίας blockchain και οχι το αντίστροφο. Όλο και αυξάνεται το πεδίο εφαρμογής της και έχει την δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τους τρόπους λειτουργίας σε πολλούς τομείς.

    7 λεπτά ανάγνωση

    Πολλοί θεωρούν ότι η τεχνολογία blockchain έχει εφαρμογή μόνο στα κρυπτονομίσματα. Οι εφαρμογές όμως της τεχνολογίας blockchain υπερβαίνουν κατά πολύ τα κρυπτονομίσματα και το bitcoin. Με την ικανότητά της να δημιουργεί περισσότερη διαφάνεια και ακεραιότητα, η τεχνολογία επηρεάζει διάφορους τομείς, όχι μόνο χρηματοοικονομικές υπηρεσιες, με τρόπους που ποικίλλουν και πρόκειται να αλλάξουν αυτά που θεωρούμε δεδομένα εδώ και δεκαετίες.

    Ξεκινώντας με λίγα ιστορικά στοιχεία ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα την τεχνολογία να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά ο κρυπτογράφος David Chaum πρότεινε ένα πρωτόκολλο που μοιάζει με blockchain στη διατριβή του το 1982 “Computer Systems Established, Maintained, and Trusted by Mutually Suspicious Groups.”

    Περαιτέρω εργασία σε μια κρυπτογραφικά ασφαλή αλυσίδα blocks περιγράφηκε το 1991 από τους Stuart Haber και W. Scott Stornetta. Ήθελαν να εφαρμόσουν ένα σύστημα όπου οι χρονικές σημάνσεις εγγράφων δεν θα μπορούσαν να παραβιαστούν. Το 1992, οι Haber, Stornetta και Dave Bayer ενσωμάτωσαν Merkle trees στο σχέδιο, γεγονός που βελτίωσε την αποτελεσματικότητά του, επιτρέποντας τη συλλογή πολλών πληροφοριών σε ένα block.

    πηγή : www.renaissanceins.com

    Το πρώτο blockchain σχεδιάστηκε από ένα άτομο (ή ομάδα ανθρώπων) γνωστό ως Satoshi Nakamoto το 2008. Ο Nakamoto βελτίωσε τον σχεδιασμό με σημαντικό τρόπο χρησιμοποιώντας μια μέθοδο hashcash για τη σήμανση block χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη ενός ενδιάμεσου έμπιστου φορέα και εισήγαγε μια παράμετρο δυσκολίας για τη σταθεροποίηση του ρυθμού με τον οποίο προστίθενται blocks στην αλυσίδα. Ο σχεδιασμός εφαρμόστηκε τον επόμενο χρόνο από τον Nakamoto ως βασικό συστατικό του κρυπτονομίσματος bitcoin, όπου λειτουργεί ως δημόσιο ledger για όλες τις συναλλαγές στο δίκτυο.

    Οι χρήσεις της τεχνολογίας blockchain εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της.

    • Διανομή (Distribution)

    Η ίδια πληροφορία αποθηκεύεται σε πολλά αντίγραφα σε διαφορετικούς υπολογιστές στο δίκτυο. Ως αποτέλεσμα, είναι αρκετά δύσκολο να χακάριστεί αυτο το σύστημα.

    • Αποκέντρωση (Decentralization)

    Δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή ελέγχου και κανένας χρήστης δεν είναι περισσότερο έμπιστος από οποιονδήποτε άλλο.

    • Αμεταβλητότητα (Immutability)

    Τα blocks αλληλοσυνδέονται και είναι σχεδόν αδύνατη η κακόβουλη μεταβολή των δεδομενων.

    Χρήσεις της τεχνολογίας blockchain

    Ας δούμε λοιπόν εναλλακτικές χρήσεις της τεχνολογίας blockchain πέρα από τα κρυπτονομίσματα.

    Χρήση στα NFT

    Το έργο του Beeple “Everydays – The first 5000 days”

    Τα Non-Fungible Tokens (NFT) είναι ίσως η πιο δημοφιλής εφαρμογή blockchain τεχνολογίας μετα τα κρυπτονομίσματα. Το 2021 έφερε μια άνοδο σε αυτά τα ψηφιακά αντικείμενα. Τα NFT είναι απλά ψηφιακά αντικείμενα, όπως μουσική, τέχνη, GIF, βίντεο κλπ., που πωλούνται σε blockchain πλατφόρμες, διασφαλίζοντας ότι ένας μοναδικός ιδιοκτήτης μπορεί να διεκδικήσει πλήρη δικαιώματα σε αυτό. Ο ψηφιακός καλλιτέχνης “Beeple” δεν πούλησε ποτέ τίποτα πάνω από 100 $. Τον Μάρτιο του 2020, το ψηφιακό έργο του Everydays – The First 5000 Days πουλήθηκε για 69 εκατομμύρια δολάρια. Τα NFT και η τεχνολογία blockchain  δίνει στους αγοραστές την ευκαιρία να αποκτήσουν ψηφιακά έργα με αδιαμφισβήτητη απόδειξη αυθεντικότητας και ιδιοκτησίας.

    Χρήση σε smart contracts

    πηγή : forex.academy

    Τα έξυπνα συμβόλαια είναι σαν τα κανονικά συμβόλαια, εκτός από το ότι οι κανόνες του συμβολαίου καταχωρούνται σε πραγματικό χρόνο σε ένα blockchain, το οποίο εξαλείφει τον μεσάζοντα και προσθέτει επίπεδα λογοδοσίας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με τρόπο που δεν είναι δυνατό με τις παραδοσιακές συμφωνίες. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και χρήμα στις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα διασφαλίζει τη συμμόρφωση από όλους τους εμπλεκόμενους. Τα συμβόλαια που βασίζονται σε blockchain γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς τομείς όπως η διακυβέρνηση, η υγειονομική περίθαλψη, ο κλάδος των ακινήτων, ανακαλύπτουν τα οφέλη.

    Χρήση στο Internet of Things (IoT)

    Το Internet of Things (IoT) είναι ίσως το next big thing στις εφαρμογές blockchain. Το IoT έχει εκατομμύρια εφαρμογές αλλά υπάρχουν πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια καθώς η αύξηση των προϊόντων IoT σημαίνει οτι αυξάνονται και οι πιθανότητες για τους επιτήδειους να κλέψουν τα δεδομένα σας από μια Amazon Alexa έως έναν έξυπνο θερμοστάτη. Το IoT που εμπλουτίζεται με blockchain προσθέτει υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας για την αποφυγή παραβιάσεων δεδομένων, αξιοποιώντας τη διαφάνεια και την ακεραιότητα της τεχνολογίας για να διατηρούνται οι συσκευές ασφαλείς και “έξυπνες”.

    Χρήση στα Logistics και το supply chain

    Ένα σημαντικό μειονέκτημα που αφορά τον ναυτιλιακό κλάδο είναι η έλλειψη επικοινωνίας και διαφάνειας λόγω του μεγάλου αριθμού εταιρειών logistics που δραστηριοποιούνται. Σύμφωνα με μια κοινή μελέτη της Accenture και του κολοσσού logistics DHL, υπάρχουν περισσότερες από 500.000 ναυτιλιακές εταιρείες μόνο στις ΗΠΑ, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην διαχείριση των δεδομένων και στη διαφάνεια. Η έκθεση συνεχίζει λέγοντας ότι το blockchain μπορεί να λύσει πολλά από τα προβλήματα που μαστίζουν τα logistics και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η πρωτοποριακή μελέτη υποστηρίζει ότι το blockchain επιτρέπει τη διαφάνεια των διαδικασιών και ταυτοχρονα την ασφάλεια και την ακεραιότητα των δεδομένων. Αναγνωρίζοντας τις πηγές των δεδομένων, το blockchain μπορεί να οικοδομήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον κλάδο.

    Η τεχνολογία μπορεί επίσης να καταστήσει τη διαδικασία εφοδιαστικής αλυσίδας πιο λιτή και πιο αυτοματοποιημένη, εξοικονομώντας δυνητικά στη βιομηχανία δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι ο συνδυασμός χρήσης του IoT και του blockchain στον κλαδο των logistics, καθώς θα μπορούσε να βελτιώσει την αξιοπιστία και την ιχνηλασιμότητα του δικτύου διανομής. Οι αισθητήρες IoT, όπως αισθητήρες θερμοκρασιας, υγρασιας, GPS, μπορούν να παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της αποστολής. Μετά την αποθήκευση δεδομένων στο blockchain, οι ενδιαφερόμενοι που ορίζονται στα έξυπνα συμβόλαια θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

    Χρήση στην αγορά Ακινήτων

    Ούτε η ακίνητη περιουσία έχει γλιτώσει από την αναταραχή που έχει φέρει η τεχνολογία blockchain. Παλιότερα, η συναλλαγή περιουσιακών στοιχείων υψηλής αξίας, όπως τα ακίνητα, αποκλειστικά μέσω ψηφιακών καναλιών ήταν αδύνατη. Το blockchain, ωστόσο, άνοιξε δρόμους για να αλλάξει αυτό. Η εισαγωγή των έξυπνων συμβολαίων σε πλατφόρμες blockchain επιτρέπει πλέον σε περιουσιακά στοιχεία όπως τα ακίνητα να διαπραγματεύονται στην αγορά ως tokens. Το blockchain θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκλείσει τους μεσάζοντες από τη διαδικασία συναλλαγών ακινήτων, μειώνοντας έτσι το κόστος. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην κλασματική ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας. Τελος, μπορεί με έναν αξιόπιστο τρόπο να διασφαλίσει πληροφοριες που σχετίζονται με την ιδιοκτησία ενός ακινήτου, με το ιστορικό του, ιστορικό επισκευων και με τα απαραίτητα νομικά έγγραφα που συνοδεύουν ένα ακίνητο.

    Χρήση στις προσωπικές ταυτότητες

    πηγή : www.biometricupdate.com

    Σύμφωνα με την  LifeLock, εταιρία προστασίας κλοπής στοιχείων ταυτότητας, περισσότεροι από 16 εκατομμύρια Αμερικανοί παραπονέθηκαν για απάτες και κλοπή ταυτότητας μόνο το 2017. Τέτοιες απατες περιλαμβάνουν από πλαστογράφηση εγγράφων έως και χακάρισμα σε προσωπικά αρχεία. Διατηρώντας προσωπικά στοιχεία, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, δίπλωμα οδήγησης και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες σε ένα αποκεντρωμένο blockchain, θα μείωνε κατακορυφα τις απάτες καθώς μόνο εμεις εχουμε την δυνατοτητα να δώσουμε προσβαση, με το ιδιωτικο μας κλειδι, στον οποιοδηποτε φορεα ώστε να μας ταυτοποιησει.

    Χρήση στον τομέα Υγείας

    πηγή : www.information-age.com

    Η τεχνολογία blockchain στην υγειονομική περίθαλψη, αν και είναι νωρίς, δείχνει ότι έχει προοπτικές. Στην πραγματικότητα, δοκιμαστικές χρήσεις τεχνολογίας blockchain έχουν δείξει τη δυνατότητα μείωσης του κόστους υγειονομικής περίθαλψης, βελτίωσης της πρόσβασης σε πληροφορίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και εξορθολογισμού των διαδικασιών. Ένα προηγμένο σύστημα συλλογής και κοινής χρήσης προσωπικών πληροφοριών του ιστορικού υγείας του ασθενή μπορεί, ακόμα και με τεχνολογίες απομακρυσμένου ελέγχου, να μειώσει το κόστος, να μειώσει τον χρόνο και να γίνει σωστότερη διάγνωση ενω ταυτοχρονα να εξασφαλίσει την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

    Χρήση στη διακυβέρνηση

    πηγή : gcn.com

    Μια ακόμα εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain θα βοηθούσε στη βελτίωση της διακυβέρνησης. Όρισμένες πολιτειακές κυβερνήσεις, όπως το Ιλινόις, χρησιμοποιούν ήδη την τεχνολογία για την ασφάλεια των κυβερνητικών εγγράφων, αλλά το blockchain μπορεί επίσης να βελτιώσει τη γραφειοκρατική αποτελεσματικότητα, την ανάληψη ευθυνών και να μειώσει τη σπατάλη χρήματος. Εχει τη δυνατότητα να μειώσει χιλιάδες ώρες γραφειοκρατίας κάθε χρόνο, να εξορθολογίσει διαδικασιες, να αποδεσμεύσει τους δημόσιους αξιωματούχους απο διαδικασιες, με την χρήση smart contracts και να παρέχει διαφάνεια διατηρώντας ένα δημόσιο αρχείο όλων των δραστηριοτήτων. Τέλος, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις εκλογικές διαδικασίες. Η ψηφοφορία που βασίζεται σε blockchain θα μπορούσε να βελτιώσει τη συμμετοχή των πολιτών παρέχοντας ένα επίπεδο ασφάλειας και διαφάνειας που επιτρέπει την ψηφοφορία ακόμα και από κινητές συσκευές.

    Χρήση στη βιομηχανία περιεχομένου μέσων και ψυχαγωγίας

    πηγή : www.business-standard.com

    Πολλά από τα τρέχοντα προβλήματα στα Μέσα αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα, την πειρατεία και τις πληρωμές δικαιωμάτων. Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte, η ψηφιοποίηση των μέσων ενημέρωσης έχει προκαλέσει ευρεία κοινή χρήση περιεχομένου που παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα. Η Deloitte πιστεύει ότι το blockchain μπορεί να δώσει στη βιομηχανία την απαραίτητη ανανέωση ωστε να βρεθούν λύσεις για τα πνευματικά δικαιώματα, την πειρατεία και τις πληρωμές.

    Η δύναμη του Blockchain στη βιομηχανία πολυμέσων είναι η ικανότητά του να εμποδίζει ένα ψηφιακό στοιχείο, όπως ένα αρχείο mp3, να υπάρχει σε πολλά μέρη. Μπορεί να κοινοποιηθεί και να διανεμηθεί διατηρώντας παράλληλα την ιδιοκτησία, καθιστώντας την πειρατεία ουσιαστικά αδύνατη. Επιπλέον, το blockchain μπορεί να διατηρήσει την ακεραιότητα των δεδομένων, επιτρέποντας στις διαφημιστικές εταιρείες να στοχεύουν τους σωστούς πελάτες και στους μουσικούς να λαμβάνουν τα κατάλληλα δικαιώματα για τα πρωτότυπα τους έργα.


    Πηγές : 101blockchains.com, builtin.com, investopedia.com, wikipedia.com

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    NChel
    NChel
    Το 2018 ασχολήθηκα για πρώτη φορά με τα κρυπτονομίσματα ως εναλλακτική επένδυση. Με τον καιρό, ανακάλυψα πως η τεχνολογία blockchain έχει δυνατότητες να αλλάξει πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα