Τα 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο Avalanche (AVAX)

    Το Avalanche (AVAX) είναι ένα blockchain οικοσύστημα που σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως ένα ασφαλές, παγκοσμίως κατανεμημένο και αποκεντρωμένο δίκτυο. Το project έχει αναφερθεί ως «πλατφόρμα από πλατφόρμες» από τους προγραμματιστές του. Με μοναδικό τρόπο, το πρωτόκολλο αξιοποιεί τρία ξεχωριστά blockchains για να δημιουργήσει ένα διαλειτουργικό και αξιόπιστο πλαίσιο που θα το αξιοποιήσουν οι προγραμματιστές.

    Το mainnet του κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2020 από τον Emin Gün Sirer, τον αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Cornell και ιδρυτή του Ava Labs. Το Avalanche είναι ένας ανταγωνιστής του Ethereum που διευκολύνει τη δημιουργία προσαρμοσμένων blockchains (συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών blockchains) και αποκεντρωμένων εφαρμογών (DApps). Εδώ λοιπόν θα αναλύσουμε τα κυριότερα στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος πριν επενδύσει σε αυτό.

    1) Αποσυμφόρηση δικτύου

    Το Avalanche έχει σχεδιαστεί για να είναι scalable. Το δίκτυο έχει παρουσιάσει χρόνους συναλλαγής μικρότερους του ενός δευτερολέπτου, τοποθετώντας το στο ίδιο επίπεδο με τους κορυφαίους επεξεργαστές πληρωμών στον κόσμο, όπως οι VISA και PayPal. Συγκεκριμένα, το blockchain μπορεί να επεξεργαστεί 6.500 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Αυτές οι συναλλαγές έχουν επίσης οριστικοποιούνται επίσης σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

    2) Χαμηλά τέλη

    Όσον αφορά το κόστος λειτουργίας, οι χρεώσεις στο Avalanche είναι πολύ πιο προσιτές από του Ethereum. Υπάρχουν χρεώσεις για τη δημιουργία περιουσιακών στοιχείων. Πληρώνετε επίσης τέλη για τις συναλλαγές, το staking και τη δημιουργία των blockchains. Αυτά τα τέλη στη συνέχεια γίνονται burned, δηλαδή καταστρέφονται και αποσύρονται από την νομισματική προσφορά.

    Το Avalanche είναι ένα αποπληθωριστικό blockchain. Το δίκτυο συλλέγει τέλη από διάφορες ενέργειες και στη συνέχεια στέλνει αυτά τα νομίσματα για καύση/καταστροφή. Η καύση αυτών των tokens μειώνει τη συνολική ποσότητα των AVAX που κυκλοφορούν. Αντίστοιχα, η ζήτηση για αυτά τα tokens μπορεί να ελεγχθεί και οι τιμές να σταθεροποιηθούν στο μέλλον.

    3) Είναι προγραμματιζόμενο

    Μία από τις βασικές επιθυμίες των προγραμματιστών πίσω από το Avalanche ήταν να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν blockchains συγκεκριμένων εφαρμογών και DApps. Το δίκτυο κατασκευάστηκε για να εκτελεί πολλαπλές προσαρμοσμένες εικονικές μηχανές ταυτόχρονα με την εικονική μηχανή του Avalanche (AVM). Το Avalanche είναι ευέλικτο λόγω του γεγονότος ότι μπορείτε να προγραμματίσετε χρησιμοποιώντας πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των EVM και WASM. Το δίκτυο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τη δημοφιλή γλώσσα προγραμματισμού Go.

    Οι συμμετέχοντες στο δίκτυο μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν και να ανταλλάξουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αυτά τα νεοσύστατα tokens μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ταιριάζουν στις τεχνικές και νομικές απαιτήσεις από τον προγραμματιστή. Με αυτόν τον τρόπο, το Avalanche είναι ιδανικό για τη δημιουργία πλατφορμών DeFi.

    4) Η αρχιτεκτονική του

    Το Avalanche εισάγει μια στρατηγική τριπλού blockchain για να απλοποιήσει τις μετατροπές και τις διαδικασίες της ανάπτυξης. Το δίκτυο μοιράζεται επίσης πολλά χαρακτηριστικά που βρέθηκαν σε πρώιμα blockchain όπως το Bitcoin. Συγκεκριμένα, το μοντέλο UTXO είναι το ίδιο. Επίσης, το δίκτυο μειώνει περαιτέρω τη συμφόρηση μέσω ενός πρωτοκόλλου όπως το Segwit του Bitcoin.

    Subnet: Ένα από τα βασικά στοιχεία του Avalanche είναι η ικανότητα δημιουργίας blockchains. Αυτά τα νέα blockchains είναι γνωστά ως Subnets εντός του οικοσυστήματος του Avalanche. Οι προγραμματιστές έχουν μπορούν να προγραμματίσουν όπως θέλουν αυτά τα blockchain. Μπορούν να δημιουργήσουν τα δίκτυα αυτά με μοναδικά tokens, κανόνες και δομές χρεώσεων. Συγκεκριμένα, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του υποδίκτυο πληρώνοντας ένα τέλος συνδρομής στo AVAX.

    X-chain: Το πρώτο blockchain είναι γνωστό ως X-chain. Το X-chain είναι αποκεντρωμένο και έχει σχεδιαστεί για να είναι εύκολο να προγραμματιστεί. Αυτό το δίκτυο δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει άλλα έξυπνα ψηφιακά στοιχεία. Αυτά τα νέα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι stablecoins, utility tokens, NFTs, wrapped tokens, μετοχές και πολλά άλλα.

    C-Chain: Το C-Chain δημιουργήθηκε για να απλοποιήσει για τους προγραμματιστές τη μετατροπή των Ethereum DApps. Ως μια αλυσίδα μετατροπής, το C-Chain είναι συμβατό με όλα τα ζωτικής σημασίας εργαλεία του Ethereum. Οι χρήστες μπορούν να μετεγκαταστήσουν τα DApps τους σε αυτό το blockchain απρόσκοπτα. Το δίκτυο υποστηρίζει δημοφιλείς λειτουργίες του Ethereum όπως το MetaMask, το Web3.js, το Remix, το Truffle Suite και την πλατφόρμα Embark.

    P-Chain: Το P-Chain είναι υπεύθυνο για τα βοηθητικά προγράμματα του δικτύου. Αυτή η αλυσίδα είναι που χρησιμοποιείται για τον συντονισμό των Validators. Το blockchain αυτό παίζει επίσης ρόλο στην παρακολούθηση και τη δημιουργία των νέων υποδικτύων. Το P-Chain επιτρέπει το staking των tokens στο δίκτυο.

    5) Μηχανισμός Συναίνεσης

    Το Avalanche λειτουργεί ως ένα DPoS οικοσύστημα (Delegated Proof-of-Stake). Οι επικυρωτές ασφαλίζουν το δίκτυο και εγκρίνουν τις συναλλαγές. Τα δίκτυα DPoS είναι πολύ πιο γρήγορα από τα PoS (Proof-of-Stake) ή PoW (Proof-of-Work) λόγω των μειωμένων απαιτήσεων για την συναίνεση. Το blockchain του Avalanche έχει δημιουργηθεί για να φιλοξενεί εκατομμύρια επικυρωτές που συμμετέχουν όλοι στη συναίνεση. Αυτή η στρατηγική παρέχει την απαιτούμενη αποκέντρωση.

    6) Ευρεία χρήση

    Το οικοσύστημα Avalanche επεκτείνεται πολύ γρήγορα. Υπάρχει μεγάλος αριθμός εταιριών που χρησιμοποιούν το Avalanche. Μερικά παραδείγματα τέτοιων εταιριών είναι chain.link, securitize.io, injectiveprotocol, thegraph, polyient.games, trusttoken.com, copper.co, metamask.io, sushi, binance, blockchainresearchinstitute.org και πολλά άλλα.

    7) AVAX

    Το AVAX είναι το κύριο κρυπτονόμισμα του οικοσυστήματος του Avalanche. Οι χρήστες λαμβάνουν ανταμοιβές και πληρώνουν τέλη χρησιμοποιώντας αυτό το token. Το total max supply είναι 720 εκατομμύρια AVAX. Κατά την στιγμή της γραφής κυκλοφορούν 220.286.577,21 AVAX (δηλαδή το 31% των συνολικών) και η τιμή του κυμαίνεται στα 79.28€.

    8) Double-spend αντικρουόμενες συναλλαγές και πιθανή καθυστέρηση

    Ένα αρνητικό σημείο του Avalanche είναι οι λεγόμενες αντικρουόμενες Double-spend συναλλαγές. Δεν υπάρχει liveness guarantee για αυτές. Για παράδειγμα, εάν ένας κόμβος αποφασίσει να κάνει double-spend δύο (ή και παραπάνω) αντικρουόμενες συναλλαγές, το πρωτόκολλο δεν θα μπορεί να επιτύχει συναίνεση για καμία από αυτές. Η έλλειψη συναίνεσης θα καταλήξει, αναπόφευκτα, στην απώλεια χρημάτων.

    Επίσης, ορισμένες συναλλαγές θα μπορούσαν να καθυστερήσουν εάν οι επικυρωτές δεν συμφωνήσουν για την τρέχουσα κατάστασή τους.


    Πηγές: ecosystem.avax.network, securities.io, coinspeaker.com

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα