“Επίκειται” κραχ για τις μετοχές; Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το Bitcoin αυτή την εβδομάδα

    Το Bitcoin παίρνει ώθηση από την πτώση του αμερικανικού δολαρίου, αλλά η δράση των τιμών του BTC κάθε άλλο παρά κατευθείαν ανοδική είναι, λένε οι αναλυτές.

    Το Bitcoin ξεκινά την πρώτη πλήρη εβδομάδα του Δεκεμβρίου σε υψηλά τριών εβδομάδων, καθώς οι ταύροι και οι αρκούδες μάχονται.

    Μετά από ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο λίγο πάνω από τα 17.000 δολάρια, το BTC/USD φαίνεται αποφασισμένο να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την άνοδο των μετοχών και την αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου.

    Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να δημοσιεύσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, το δολάριο φαίνεται να είναι ένα βασικό στοιχείο προς παρακολούθηση, καθώς η δράση των τιμών της BTC κάνει μια μικρή ανάκαμψη από τα βάραθρα της κατάρρευσης του FTX.

    Μπορεί να μην είναι όλα τόσο απλά όσο φαίνονται – οι miners αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, όπως δείχνουν τα στοιχεία, και οι απόψεις σχετικά με την ικανότητα των ίδιων των μετοχών να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα δεν είναι καθόλου ομόφωνες.

    Καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους, το Bitcoin θα δει μια “άνοδο του Άγιου Βασίλη” ή θα αντιμετωπίσει μια νέα χρονιά που θα επουλώνει τις νέες απώλειες;

    Σε αυτό το άρθρα θα παρουσιάσουμε πέντε τομείς που αξίζει να παρακολουθήσετε τις επόμενες ημέρες όσον αφορά την απόδοση του BTC/USD.

    Οι traders του Bitcoin αποκλίνουν σχετικά με την “άνοδο του Άγιου Βασίλη”

    Η ελαφριά ανακούφιση για τους ταύρους του Bitcoin αυτή την εβδομάδα έρχεται με τη μορφή ενός σταθερού εβδομαδιαίου κλεισίματος που ακολουθείται από μια άνοδο σε υψηλά πολλών εβδομάδων.

    Το BTC/USD έφτασε τα 17.418 δολάρια στο Bitstamp τις ώρες μετά το κλείσιμο, ανεβάζοντας το ζεύγος στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Νοεμβρίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το Cointelegraph Markets Pro και το TradingView.

    Ημερήσιο διάγραμμα BTC/USD

    Για τους traders, υπάρχει λόγος να πιστεύουν ότι η βραχυπρόθεσμη ισχύς μπορεί να διατηρηθεί, επιτρέποντας στο Bitcoin να πλησιάσει τα 20.000 δολάρια.

    “Καμία αλλαγή στις προσδοκίες μου. Εξακολουθώ να ψάχνω για τα 19k+”, επιβεβαίωσε η Credible Crypto στους οπαδούς της στο Twitter στις 4 Δεκεμβρίου.

    “Το $BTC έχει σχηματίσει μια ωραία σφιχτή ενοποίηση εδώ μετά από μια καθαρή ώθηση σε χαμηλό χρονικό πλαίσιο. Μπορεί να βουτήξει πρώτα στα 16k’s για να βγάλει αυτά τα χαμηλά, αλλά εξακολουθεί να περιμένει συνέχιση της ανόδου μετά από αυτό.”

    Εν τω μεταξύ, ο trader Dave the Wave πίστεψε σε ένα χριστουγεννιάτικο ράλι που θα ακολουθήσει, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς σχολιαστή Moustache, είπαν ότι η στιγμή ήταν ιστορικά κατάλληλη για ανάκαμψη.

    Συγκρίνοντας το bear market του 2022 με τα προηγούμενα, εξήγησε ότι το BTC/USD θα πρέπει τώρα να βρει πάτο, 31 εβδομάδες μετά το τελευταίο ιστορικό υψηλό του.

    “Ο πάτος για το Bitcoin θα πρέπει να είναι πολύ κοντά”, επανέλαβε το Σαββατοκύριακο.

    Πηγή : twitter

    Ωστόσο, δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι. Για τον Crypto Kingpin, υπάρχει περιθώριο για μια κίνηση προς τα 18.000 δολάρια πριν το Bitcoin αρχίσει να “κατευθύνεται προς τα κάτω”.

    Αν και δεν ανέφερε ακριβείς καθοδικούς στόχους, περιέγραψε το εβδομαδιαίο κλείσιμο ως “αντικρουόμενο”.

    “Eξακολουθώ να πιστεύω προς το παρόν ότι αυτή η ανοδική κίνηση του btc είναι μέρος ενός διορθωτικού abc w4 πριν από ένα νέο χαμηλό κάτω από τα $15k μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2023, όπου θα βρούμε έναν μακροπρόθεσμο πάτο”, έγραψε ένας άλλος δημοφιλής trader, ο Bluntz, στο twitter μετά το εβδομαδιαίο κλείσιμο.

    Ομοίως συντηρητικός στα χαμηλότερα χρονοδιαγράμματα είναι ο trader Korinek_Trades, ο οποίος παρά το γεγονός ότι κάλεσε για μια “τεράστια άνοδο ανακούφισης” στο Bitcoin αναγνώρισε ότι η πτώση θα μπορούσε να το οδηγήσει μέχρι και τα 12.000 δολάρια.

    Πηγή : Korinek_Trades/ Twitter

    Οι Crypto φωνές είναι επιφυλακτικές για τις μετοχές εν μέσω “επικείμενης” ισχυρής συντριβή

    Η ερχόμενη εβδομάδα στα μακροοικονομικά σηματοδοτεί τον προάγγελο της σημαντικής ανακοίνωσης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ ή αλλιώς CPI) των ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, που αναμένεται στις 13 Δεκεμβρίου.

    Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού (PPI) των ΗΠΑ και τα στοιχεία για την ανεργία αργότερα μέσα στην εβδομάδα θα είναι ημερομηνίες που θα πρέπει να παρακολουθούν οι επενδυτές, οι οποίες παραδοσιακά προκαλούν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμη αστάθεια στις τιμές.

    Με το βλέμμα στραμμένο στις αμερικανικές μετοχές, εν τω μεταξύ, ο τόνος μεταξύ των crypto traders και όχι μόνο, εμφανίζεται τεταμένος, παρά την πρόσφατη ενίσχυση του ενόψει της πτώσης του δολαρίου.

    Ο S&P 500 (SPX) ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα με άνοδο 1,66% στις 4.071 μονάδες.

    “Αν δεν ξεπεράσουμε τις 4.300 μονάδες με όγκο και δεν παραμείνουμε πάνω από αυτές, αυτό για μένα δεν είναι μια δυνατή άνοδος. Θα μπορούσε να πάρει μερικές εβδομάδες για να το ανέβει.”, προειδοποίησε ο Crypto Tony το Σαββατοκύριακο.

    Ένα πρόσθετο tweet αποκάλυψε αμφιβολίες σχετικά με την αποφυγή επιπτώσεων από το Bitcoin, παρά την ήδη σημαντική υποαπόδοση των μετοχών στον απόηχο του FTX.

    “Αυτό είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο”, σχολίασε ο Crypto Tony μαζί με ένα γράφημα.

    Αν όντως δούμε ένα συνεχές κραχ στο χρηματιστήριο λόγω των υψηλών επιτοκίων, των χρεοκοπιών κ.λπ., περιμένω το Bitcoin να ακολουθήσει. Μέχρι τότε απλά θα κυμαίνεται εντός εύρους κατά τη γνώμη μου όσο υπάρχουν ελάχιστοι αγοραστές.

    Πηγή: Crypto Tony/ Twitter

    Αυτό το συναίσθημα απηχούσε μια πρόβλεψη του δημοφιλούς σχολιαστή Nunya Bizniz, ο οποίος νωρίτερα πρότεινε ότι ο SPX μπορεί να κάνει μια “άνοδο του Άγιου Βασίλη” πριν αντιστραφεί η πορεία του.

    Η πιο σκληρή προοπτική για τις μετοχές προήλθε από τον Michael A. Gayed, τον διάσημο διαχειριστή χαρτοφυλακίου και συγγραφέα της εγκύκλιας επενδυτικής στρατηγικής “The Lead-Lag Report”.

    Σε ένα εκτενές digest στο Twitter στις 3 Δεκεμβρίου, ο Gayed προχώρησε πέρα από την επιφυλακτικότητα, λέγοντας στους αναγνώστες ότι ένα “επικείμενο χρηματιστηριακό κραχ” ήταν το επόμενο βήμα.

    “Η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και ότι οι αγορές έχουν έναν αστείο τρόπο να εκπλήσσουν το πλήθος από το πουθενά”, έγραφε μέρος μιας ανάρτησης.

    “Δεν είναι αδύνατο να δούμε ένα σενάριο όπου η πεταλούδα δημιουργεί τον τυφώνα”.

    Πρόσθεσε ότι το ίδιο το FTX δημιούργησε ασυνήθιστες αντιδράσεις στην αγορά ακόμη και πέραν των crypto.

    Οι miners βρίσκονται ήδη σε “γιγαντιαίο capitulation”.

    Το έπος της FTX αρχίζει να εμφανίζεται στους αγώνες των Bitcoin miners σε αυξανόμενο βαθμό.

    Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η μεταβολή 30 ημερών στα BTC που κατέχουν τα πορτοφόλια των miners είναι στο πιο αρνητικό επίπεδο από τις αρχές του 2021.

    Οι αριθμοί, από την εταιρεία αναλύσεων on-chain Glassnode, έρχονται με τη μορφή της μέτρησης Miner Net Position Change. Από τις 3 Δεκεμβρίου, οι miners είχαν συνολικά χάσει 17.721 BTC σε διάστημα 30 ημερών.

    Διάγραμμα αλλαγής καθαρής θέσης των miners του Bitcoin Πηγή : glassnode

    Πρόσθετα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι το συνολικό υπόλοιπο BTC των miners σημείωσε περαιτέρω απότομη πτώση στις αρχές Δεκεμβρίου, από 1.828.630 BTC στις 30 Νοεμβρίου σε 1.818.303 BTC στις 3 Δεκεμβρίου.

    Η τελευταία φορά που τα υπόλοιπα αυτά ήταν τόσο χαμηλά ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021.

    Bitcoin miner BTC διάγραμμα ισορροπίας.

    Καθώς το BTC/USD έπεσε κατά 16% κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, οι miners αντιμετώπισαν ξαφνικά τα ήδη πενιχρά περιθώρια κέρδους να συμπιέζονται πέρα από το σημείο μη επιστροφής.

    Αυτό σημαίνει “συνθηκολόγηση” (ή αλλιώς, capitulation) καθώς αποσυνδέονται, όπως υποστηρίζουν οι σχολιαστές, και τώρα εισέρχεται μια περίοδος ρευστότητας.

    “Ο Νοέμβριος ήταν μια φρικτή περίοδος για τους miners του BTC”, συνοψίζει ο δημοφιλής αναλυτής Satoshi Stacker.

    Οι miners του Bitcoin είχαν χρεοκοπήσει σε προηγούμενους κύκλους πριν βελτιωθούν τα πράγματα. Τώρα βρισκόμαστε στη μέση ενός γιγαντιαίου capitulation.

    Ένας συνοδευτικός κατάλογος ζοφερών οικονομικών αποτελεσμάτων από δημόσιους miners υπογράμμιζε τη θεωρία.

    Όπως ανέφερε η Cointelegraph, ο δείκτης Hash Ribbons του Bitcoin σηματοδοτεί ήδη μια φάση capitulation που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς ο κινητός μέσος όρος των δύο μονάδων του διασταυρώνεται μόλις λίγους μήνες μετά την έξοδο των miners από το τελευταίο capitulation.

    Η δυσκολία θα σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 μηνών

    Με τους miners του Bitcoin υπό πίεση, τα θεμελιώδη μεγέθη του δικτύου αρχίζουν να αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στη δραστηριότητα.

    Κατά την επόμενη αυτοματοποιημένη αναπροσαρμογή στις 6 Δεκεμβρίου, η δυσκολία εξόρυξης θα μειωθεί κατά 7,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία του BTC.com.

    Επισκόπηση των βασικών στοιχείων του δικτύου Bitcoin (στιγμιότυπο οθόνης). Πηγή: BTC.com

    Οι εβδομάδες που ακολούθησαν την κατάρρευση του FTX έχουν επιφέρει περίεργες αλλαγές στη συμμετοχή του δικτύου και οι αναλυτές έχουν προτείνει διάφορους λόγους για τους οποίους τα θεμελιώδη μεγέθη έχουν αποκλίνει από τη δράση των τιμών.

    Όπως ανέφερε η Cointelegraph, μια θεωρία υποστήριξε ακόμη και ότι η Ρωσία στριμώχνει την αγορά προσθέτοντας σημαντική δύναμη hashing παρά το γεγονός ότι οι miners μαζικά βλέπουν σημαντικά μειωμένη κερδοφορία.

    Ενώ το hash rate εξακολουθούσε να αυξάνεται μετά το FTX και την επακόλουθη πτώση της τιμής του BTC, προς τα τέλη Νοεμβρίου, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Έπειτα, έπεσε από τα υψηλά όλων των εποχών και μαζί του η δυσκολία.

    Η επικείμενη μείωση της δυσκολίας θα αποτελέσει μάλιστα τη μεγαλύτερη μείωση του Bitcoin από τον Ιούλιο του 2021, όταν με μία και μόνο αναπροσαρμογή μειώθηκε πάνω από 27%.

    Εν τω μεταξύ, για τον Timothy Peterson, διαχειριστή επενδύσεων στην Cane Island Alternative Advisors, υπάρχει μάλιστα λόγος να πιστεύει ότι η δυσκολία μπορεί να δείξει ένα μακροσκοπικό κατώτατο σημείο της τιμής του BTC.

    Σε ένα tweet στις 29 Νοεμβρίου, υποστήριξε ότι όταν ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών του BTC/USD και η “τιμή δυσκολίας” του – μια τιμή της τιμής του Bitcoin που προκύπτει από τη δυσκολία – συγκλίνουν, αυτό ιστορικά σημαίνει έναν σχηματισμό του κατώτατου σημείου.

    “Ένα σήμα αγοράς του Bitcoin είναι ορατό. Προειδοποίηση: βασίζεται σε ιστορικές σχέσεις που μπορεί να μην ισχύουν πλέον.”, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε.

    “Παρόλα αυτά, νομίζω ότι η δυσκολία είναι ένας καλός δείκτης ενός ελάχιστου επιπέδου ζήτησης για το bitcoin. Η σύγκλιση είναι στα 12k, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή πρέπει να είναι +/- 12k για 200 ημέρες”.

    Ένας τέτοιος σχηματισμός, όπως έδειξαν τα συνοδευτικά διαγράμματα, μπορεί να μην εισέλθει πριν από τα μέσα του 2023.

    BTC/USD 200-day MA vs. difficulty price charts Πηγή : Timothy Peterson/ Twitter

    Το συναίσθημα αποφεύγει τον “ακραίο φόβο”

    Ο πάντα δημοφιλής δείκτης κλίματος της αγοράς, ο δείκτης Crypto Fear & Greed Index, παραμένει σε μια περιοχή λίγο πάνω από τη ζώνη “ακραίου φόβου”.

    Crypto Fear & Greed Index Πηγή : alternative

    Αφού έπεσε παράλληλα με την τιμή μετά το FTX, έχει ξεκινήσει μια μέτρια ανάκαμψη, παρά τη γενική εντύπωση ότι αναμένονται νέα χαμηλά.

    Η περίεργη απόκλιση από τις προβλέψεις πολλών σχολιαστών εντείνεται από την κατάσταση των πραγμάτων “επί του εδάφους” για τους ίδιους τους επενδυτές.

    Όπως ανέφερε η Cointelegraph, οι πραγματοποιημένες και μη πραγματοποιημένες απώλειες για την προσφορά του Bitcoin φτάνουν σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν, και στο σύνολό της, η προσφορά βρίσκεται σε καθαρή ζημία, σύμφωνα με τον δείκτη της αγοραίας αξίας προς την πραγματοποιηθείσα αξία (MVRV).

    Ο MVRV συγκρίνει την αγοραία αξία του Bitcoin με την πραγματοποιηθείσα αξία του – τη συνολική τιμή στην οποία κινήθηκε τελευταία φορά η προσφορά. Όταν η τελευταία περνάει κάτω από την πρώτη, έχει σηματοδοτήσει δομές των κατώταων σημείων των τιμών. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

    Περιγράφοντας αυτές τις δομές ως “ζώνη συσσώρευσης”, εν τω μεταξύ, ο δημοφιλής σχολιαστής CryptoNoob δήλωσε ότι οι τρέχουσες συνθήκες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμη και μια “επενδυτική ευκαιρία ζωής” για το Bitcoin.

    Bitcoin market cap vs. realized cap annotated chart Πηγή : CryptoNoob/ Twitter

    Αν σας αρέσουν αυτά που γράφουμε μπορείτε να μας βρείτε στα παρακάτω social media για να μας ακολουθήσετε και να μας στηρίξετε:


    Πηγή : cointelegraph


    💠 Disclaimer – Αποποίηση Ευθύνης 💠 

    Οι ιδέες και οι απόψεις που αναφέρονται εδώ, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι προσωπικές μου απόψεις, και πληροφορίες που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο σε καμία περίπτωση δεν είναι ή πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτικές συμβουλές. Πριν πράξετε για το οτιδήποτε κάντε τη δική σας έρευνα.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Hliasar
    Hliasar
    Είμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2020. Από την αρχή αυτός ο χώρος με εξέπληξε και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Κάθε μέρα μου αρέσει να μαθαίνω κάτι καινούργιο και αν μπορώ να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Η γνώση είναι το παν!!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα