Οι επιπτώσεις της απαγόρευσης του Bitcoin

    Μετάφραση: Nina_hodl

    Το Bitcoin είναι περίπλοκο και τρομακτικό. Όπως η φωτιά, ο ηλεκτρισμός, οι υπολογιστές και κάθε άλλη ανατρεπτική εφεύρεση πριν από αυτό. Είναι περίπλοκο και τρομακτικό επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πως λειτουργεί και γιατί μπορεί να είναι χρήσιμο.

    Από την στιγμή που θ’ αρχίσετε να κατανοείτε πως λειτουργεί θ’ αρχίσετε να καταλαβαίνετε γιατί είναι τόσο χρήσιμο στους ανθρώπους όλου του κόσμου. Και ελπίζω πως όταν καταλάβετε πραγματικά τις αρχές της λειτουργίας του τότε θ’ αρχίσετε ν’ αντιλαμβάνεστε πως η απαγόρευση του Bitcoin είναι μια ανόητη πρόταση.

    Υπό το φως των πρόσφατων σχολίων των νομοθετών και των πολιτικών, δεν πρέπει να ξεχνάμε τι κάνει και πως λειτουργεί το Bitcoin. Το Bitcoin είναι κείμενο. Το Bitcoin είναι λόγος. Το Bitcoin είναι μαθηματικά. Το Bitcoin δεν εμπίπτει σε κάποια δικαιοδοσία ακριβώς όπως και το 2+2=4. Το Bitcoin δεν γνωρίζει σύνορα. Το Bitcoin είναι παντού και πουθενά, και αν το χρησιμοποιείτε και το ασφαλίζετε προσεκτικά, το bitcoin μπορεί να κατασχεθεί όσο μπορεί να κατασχεθεί η σκέψη. Καμία νομική ή άλλη περίπλοκη γλώσσα δεν θ’ αλλάξει αυτά τα γεγονότα.

    Η χρήση του Bitcoin δεν απαιτεί κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό. Χρησιμοποιούμε λογισμικό και εξειδικευμένο εξοπλισμό για να έχουμε μια πιο αποτελεσματική χρήση και με πιο ασφαλή τρόπο αλλά θεωρητικά το Bitcoin μπορεί να τρέξει με χαρτί και μολύβι.

    Οι παρακάτω δηλώσεις είναι και θα είναι πάντα αλήθεια:

    • Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ιδιωτικό κλειδί με το ρίξιμο ενός νομίσματος.
    • Η κατοχή του ιδιωτικού σας κλειδιού σας επιτρέπει να λαμβάνετε sats και να δημιουργείτε συναλλαγές.
    • Η δημιουργία συναλλαγών είναι μαθηματικά.
    • Η αποστολή συναλλαγών είναι αποστολή μηνύματος.
    • Η εξόρυξη bitcoin είναι το να μαντέψεις έναν αριθμό.
    • Όλα στο Bitcoin είναι πληροφορίες.

    Αυτές οι δηλώσεις θα σας φανούν παράξενες αν δεν γνωρίζετε πως λειτουργεί το Bitcoin παρόλα αυτά είναι αληθείς. Ευτυχώς, το Bitcoin είναι ένα ανοικτό σύστημα, που σημαίνει πως μπορεί ο καθένας να μάθει τις λειτουργικές λεπτομέρειες του δικτύου. Σας ενθαρρύνω να το κάνετε και αν μπορείτε να εκπαιδεύσετε και άλλους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι υπαινίσσονται οι πολιτικοί όταν συλλογίζονται την «απαγόρευση των πορτοφολιών» και επινοούν ανούσια και ανειλικρινή επίθετα όπως «αυτοδιαχειριζόμενοι (self-hosted)» και «μη- κηδεμονευόμενοι (non-custodial)»

    Το πορτοφόλι δεν είναι κάτι ειδικό· μπορεί να είναι μερικές λέξεις στο μυαλό σας¹. Δεν χρειαζόσαστε εξειδικευμένο εξοπλισμό για να δημιουργήσετε ένα ασφαλές πορτοφόλι. Χρειαζόσαστε ένα νόμισμα ή μερικά ζάρια.

    Δημιουργώντας ένα πορτοφόλι ρίχνοντας ένα νόμισμα

    Για να αλληλοεπιδράσετε με το δίκτυο του Bitcoin χρειαζόσαστε ένα πορτοφόλι που σημαίνει χρειαζόσαστε ένα ιδιωτικό κλειδί². Παρόλο που οι συμβατικές έννοιες δεν ταιριάζουν με το Bitcoin, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως η δημιουργία δημόσιου-ιδιωτικού κλειδιού είναι όπως το να δημιουργείς έναν λογαριασμό. Και από την στιγμή που τα δημόσια κλειδιά προέρχονται από τα ιδιωτικά, έχουμε ν’ απαντήσουμε μόνο σε μια ερώτηση: τι είναι τα ιδιωτικά κλειδιά και πως δημιουργούνται;

    Το ιδιωτικό κλειδί είναι ένας αριθμός με 256 ψηφία. Αυτό είναι. Τέλος της ιστορίας³.

    Οπότε, τι ακριβώς είναι ένας αριθμός με 256 ψηφία; Λοιπόν, όπως το λέει και τ’ όνομα του, ένας αριθμός με 256 ψηφία, όταν αναπαρίσταται με μηδενικά και άσσους, είναι ένας δυαδικός αριθμός με 256 ψηφία. Με άλλα λόγια: είναι ένας πραγματικά μεγάλος αριθμός.

    ⚠️Προσοχή: Τα ιδιωτικά κλειδιά που παρουσιάζονται σ’ αυτήν την σελίδα είναι πραγματικά ιδιωτικά κλειδιά. Μην στείλετε σ’ αυτά bitcoin ή μην τα χρησιμοποιήσετε ως δείγμα κλειδιών· θα χάσετε τα χρήματά σας. Επαναλαμβάνω: ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ

    Το παρακάτω είναι ένας αριθμός 256 ψηφίων:

    0010111011001011101110101011010110001001101111010001011010100110001001110010101110101010101100000001101100000111000000011100010100100001000001010001011011100000111000111010101001111101000110111010100011011111000101111100000110100010110110000010101010111111

    Αυτά τα μηδενικά και οι άσσοι — ή πιο ορθά, οι πληροφορίες που εμπεριέχονται σ’ αυτά τα μηδενικά και στους άσσους — είναι ένα έγκυρο ιδιωτικό κλειδί. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτήν την πληροφορία για να λάβεις και να στείλεις συναλλαγές στο δίκτυο του Bitcoin.

    Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Είναι σημαντικό γιατί μπορώ να δημιουργήσω ένα πορτοφόλι για Bitcoin, στο καθιστικό μου πετώντας ένα νόμισμα 256 φορές. Αν θέλετε να ορίσετε ως παράνομα τα «ανώνυμα πορτοφόλια» θα πρέπει να ορίσετε ως παράνομη και αυτήν την δραστηριότητα, μαζί με όλες τις άλλες τεχνικές δημιουργίας τυχαίων αριθμών: ρίξιμο ζαριών, ρίξιμο χαρτιών, μέτρηση οπτικών ή ατμοσφαιρικών αναταράξεων και πάει λέγοντας.

    Επιπλέον, από την στιγμή που τα μηδενικά και οι άσσοι είναι μόνο πληροφορία, μπορούν να αναπαρασταθούν με αμέτρητους και διαφορετικούς τρόπους. Η πληροφορία δεν αλλάζει΄ αλλάζει μόνο η αναπαράσταση της πληροφορίας. Η δεκαεξαδική εκδοχή 12e188aeb7c9aeb0eef7fac7c89e3b9b535a30b2ce8d6b74b706fa6f86b061e4 αναπαριστά το ίδιο ιδιωτικό κλειδί όπως και παραπάνω με τα μηδέν και ένα. Το ίδιο και η παρακάτω κωδική φράση η οποία μπορεί να απομνημονευθεί με λίγη εξάσκηση:

    concert, frozen, pull, battle, spend, fancy, orient, inside, quiz, submit, scare, mechanic, awake, mercy, lock, inside, language, tag, dash, control, borrow, hip, print, absorb

    [συναυλία, παγωμένο, τράβα, μάχη, ξοδεύω, φανταχτερό, προσανατολισμένο, μέσα, κουίζ, υποβολή, φόβος, μηχανικός, ξύπνημα, έλεος, κλειδαριά, μέσα, γλώσσα, ετικέτα, παύλα, έλεγχος, δανεισμός, ισχίο, εκτύπωση, απορροφά]

    Θυμηθείτε: αυτή η πληροφορία, αυτός ο αριθμός 256 ψηφίων, είναι το μόνο που χρειάζεται για να αλληλοεπιδράσετε με το δίκτυο του Bitcoin. Δεν χρειαζόσαστε ταυτότητα ή διαβατήριο ή κάποιον λογαριασμό ΔΕΚΟ ή αποδεικτικό διαμονής. Δεν χρειάζεται να είσαστε καν άνθρωποι. Αν έχετε τον έλεγχο των ιδιωτικών κλειδιών μπορείτε να στείλετε και να λάβετε συναλλαγές.

    Αν θέλετε να κατανοήσετε το Bitcoin θα πρέπει να καταλάβετε πως το πορτοφόλι μπορεί να δημιουργηθεί με το ρίξιμο ενός νομίσματος.

    Η διατήρηση ενός ιδιωτικού κλειδιού σας επιτρέπει να κερδίζετε Sats

    Ρίξατε το νόμισμα 256 φορές. Και τώρα τι; Ήρθε η ώρα να κερδίσετε μερικά χρήματα!

    Για να λάβεις sats, χρειάζεσαι μια διεύθυνση η οποία προέρχεται από το ιδιωτικό κλειδί. Πιάστε ένα στυλό κι ένα χαρτί, πηγαίνετε στο γραφείο σας και υπολογίστε το δημόσιο κλειδί σύμφωνα με το BIP32. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο ή δεν είσαστε καλοί στα μαθηματικά μην απελπίζεστε. Υπάρχουν εργαλεία στο διαδίκτυο που θα κάνουν τους υπολογισμούς σας. Αλλά να θυμόσαστε πως αυτά τα προγράμματα δεν κάνουν κάτι παράξενο ή μαγικό. Είναι μόνο μαθηματικά που μπορείτε να τα κάνετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας χαρτί και μολύβι.

    Το αποτέλεσμα όλων αυτών των μαθηματικών υπολογισμών θα παράγει έναν αριθμό, που όταν κωδικοποιηθεί ως διεύθυνση Bitcoin θα είναι κάπως έτσι:

    bc1qd6yf555vwns0mpgy55epux4tzf8a40nmw2vpgq

    Μοιραστείτε αυτήν την διεύθυνση με κάποιον άλλο και είσαστε έτοιμοι να λάβετε τα πρώτα σας sats. Να θυμόσαστε πως δεν χρειάζεται να μοιραστείτε την διεύθυνση μ’ αυτήν την μορφή. Μπορείτε να την κωδικοποιήσετε ως QR code, ως αριθμό, ως εικόνες, ως ηχητικό αρχείο ή να είναι γραμμένη με το σύστημα braille. Μπορείτε να την γράψετε στο τιμολόγιο σας, να φαίνεται στην προσωπική σας σελίδα, στο προφίλ σας, να την στείλετε με μήνυμα σε κάποια εφαρμογή ή να την κάνετε tattoo στο σώμα σας. Είναι μόνο πληροφορία. Μπορεί να αναπαρασταθεί με αμέτρητους τρόπους.

    Πιο εύκολο να διαβαστεί από υπολογιστές.
    Πιο εύκολο να διαβαστεί από τυφλούς ανθρώπους.
    Πιο εύκολο να διαβαστεί από τους millennials (γενιά 1981–1996).

    Να θυμόσαστε, επίσης, πως δεν χρειάζεται να είσαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο για να λάβετε sats. Τα sats δεν θα σταλούν κατευθείαν σ’ εσάς. Κάποιος θα υπογράψει ένα μήνυμα που θα μεταφέρει τα sats στ’ όνομα σας — συγχωρήστε μου την ανακριβή έκφραση. Φυσικά δεν είναι στ’ όνομα σας απ’ την στιγμή που το Bitcoin δεν γνωρίζει ονόματα. Αυτός όμως είναι ένας τρόπος να το σκεφτείτε.

    Κάποιος θα εκπέμψει την συναλλαγή που εμπεριέχει την διεύθυνσή σας ως αποτέλεσμα, που σημαίνει πως σύντομα θα λάβετε θα πρώτα σας sats. Τώρα τι; Είναι η ώρα να δημιουργήσετε μια συναλλαγή και την μεταβιβάσετε.

    Η δημιουργία συναλλαγής είναι Μαθηματικά

    Αν έχετε ένα ιδιωτικό κλειδί μπορείτε να δημιουργήσετε μια συναλλαγή. Θυμηθείτε πως το ιδιωτικό κλειδί είναι ένας μεγάλος αριθμός. Τι μπορείτε να κάνετε με τους αριθμούς; Το μαντέψατε: μαθηματικά!

    Στην απλουστευμένη του μορφή, μια συναλλαγή bitcoin είναι ένα μήνυμα που λέει περίπου κάτι τέτοιο:

    Εγώ, η Αλίκη, μ’ αυτό μεταφέρω 21 sats στον Μπομπ. Υπογραφή, Αλίκη.

    Οι πραγματικές συναλλαγές μπορεί να έχουν πολλαπλούς αποστολείς και δέκτες όπως επίσης και άλλες τροποποιήσεις και διευκολύνσεις, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια. Αυτό που είναι σημαντικό να σημειώσετε είναι πως τίποτα δεν είναι κρυφό σε μια συναλλαγή. Όλες οι συναλλαγές εκπέμπονται σ’ όλο το δίκτυο, είναι ορατές απ’ όλους και μπορούν να επιβεβαιωθούν από τον καθένα. Όλες οι συναλλαγές είναι απλό κείμενο. Τίποτα δεν είναι κρυπτογραφημένο.

    Για να γράψετε «Η Αλίκη στέλνει 21 sats στον Μπομπ» με τρόπο κατανοητό για το δίκτυο του Bitcoin, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια ειδική και πιο ακριβής μορφοποίηση. Μην μπερδευόσαστε από την μορφοποίηση του μηνύματος ή πως κωδικοποιείτε το μήνυμα. Δεν έχει σημασία αν είναι στ’ Αγγλικά ή σε κάτι άλλο που είναι πιο κατανοητό από τους υπολογιστές. Το νόημα του μηνύματος παραμένει το ίδιο. Θα μπορούσα να το γράψω [Α] — 21à[Β] και να το υπογράψω με το ιδιωτικό κλειδί που αντιστοιχεί στο Α, ουσιαστικά θα ήταν το ίδιο πράγμα.

    Μια συναλλαγή Bitcoin (καλλιτεχνική απόδοση).

    Εδώ ερχόμαστε σ’ ένα σημαντικό κομμάτι: την υπογραφή. Οι χειρόγραφες υπογραφές δεν είναι πολύ χρήσιμες στο ψηφιακό κόσμο, γι’ αυτό οι μαθηματικοί και οι κρυπτογράφοι ανακάλυψαν μια σύγχρονη ισοδύναμη: ψηφιακή υπογραφή.

    Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες να εξηγήσω πως λειτουργούν, αλλά το σημαντικό κομμάτι είναι αυτό: είναι μόνο αριθμοί και μαθηματικά. Το ιδιωτικό σας κλειδί λειτουργεί σαν ένας μεγάλος μυστικός αριθμός που εκτελεί μαθηματικές λειτουργίες. Το αποτέλεσμα αυτών των λειτουργιών είναι η ψηφιακή υπογραφή (άλλος ένας αριθμός) ο οποίος μπορεί να επιβεβαιωθεί χρησιμοποιώντας το δημόσιο κλειδί σας, το οποίο είναι, και πάλι, ένας αριθμός.

    Τα μαθηματικά είναι αυτά που κάνουν την κρυπτογραφία του δημόσιου κλειδιού να λειτουργεί. Η ομορφιά των μαθηματικών είναι πως μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι ο αποστολέας έχει τον έλεγχο ενός μυστικού αριθμού χωρίς ν’ αποκαλυφθεί ο μυστικός αριθμός. Αυτό ακριβώς κάνουν οι κρυπτογραφημένες ψηφιακές υπογραφές.

    Ας δούμε ένα παράδειγμα. Παρακάτω είναι μια έγκυρη συναλλαγή:

    01000000017967a5185e907a25225574544c31f7b059c1a191d65b53dcc1554d339c4f9efc010000006a47304402206a2eb16b7b92051d0fa38c133e67684ed064effada1d7f925c842da401d4f22702201f196b10e6e4b4a9fff948e5c5d71ec5da53e90529c8dbd122bff2b1d21dc8a90121039b7bcd0824b9a9164f7ba098408e63e5b7e3cf90835cceb19868f54f8961a825ffffffff014baf2100000000001976a914db4d1141d0048b1ed15839d0b7a4c488cd368b0e88ac00000000

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα εργαλεία για να την αποκωδικοποιήσετε και να την εξετάσετε. Αυτά τα εργαλεία βοηθάνε εμάς τους ανθρώπους να την κατανοήσουμε, αλλά η βασική πραγματικότητα παραμένει: είναι μόνο αριθμοί.

    Χάρτης ψηφίων μιας συναλλαγής Bitcoin.

    Το επαναλαμβάνω, τα παρακάτω είναι ότι χρειάζεται να κάνετε για να αλληλοεπιδράσετε με το δίκτυο του Bitcoin:

    • Βήμα 1: Στρίψτε ένα νόμισμα μερικές φορές
    • Βήμα 2: Κάντε μερικούς μαθηματικούς υπολογισμούς.
    • Βήμα 3: Στείλτε και λάβετε μηνύματα.

    Είναι γελοίο κάποια από αυτά τα βήματα να κριθούν παράνομα. Είναι γελοίο λόγω της ιδιαίτερης φύσης της πληροφορίας. Αν κριθούν παράνομα κάποια είδη πληροφορίας, υπονοείται πως όλες οι αναπαραστάσεις αυτής πληροφορίας είναι παράνομες: κείμενο, λόγος, εικόνα, emojis, QR codes, νοηματική γλώσσα, ερμηνευτικός χορός και πάει λέγοντας. Και από την στιγμή που οι πληροφορίες μπορούν να αναπαρασταθούν με αριθμούς — συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών και του ίδιου του κώδικα των υπολογιστών, καταλήγει να ορίζονται ως παράνομοι οι αριθμοί.

    Όσο γελοίο κι αν ακούγεται να απαγορευτούν οι αριθμοί, έχει συμβεί στο παρελθόν. Παράνομοι αριθμοί και παράνομοι πρώτοι αριθμοί είναι ακριβώς αυτό, όταν κάποιοι άνθρωποι προσπάθησαν να απαγορεύσουν ορισμένα είδη πληροφοριών.

    Η κοινωνία και οι νομοθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι τα πορτοφόλια και οι συναλλαγές του Bitcoin είναι απλώς πληροφορίες, όπως και όλα τα υπόλοιπα στο Bitcoin.

    Η δαπάνη sats είναι αποστολή μηνύματος

    Επειδή μια συναλλαγή Bitcoin είναι μόνο πληροφορία, η αποστολή sats σε κάποιον είναι η διάδοση αυτής της πληροφορίας ή με άλλα λόγια: αποστολή μηνύματος. Δεν χρειάζεται καν να στείλετε μήνυμα στον συγκεκριμένο άνθρωπο. Οι συναλλαγές στο βασικό επίπεδο είναι μετάδοση των συναλλαγών. Αποστέλλονται σε όλους στο δίκτυο.

    Να θυμόσαστε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε κανάλι επικοινωνίας για να ληφθούν και να αποσταλούν πληροφορίες. Απλά το διαδίκτυο είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε τώρα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χρησιμοποιήσουμε δορυφορικές συνδέσεις ή ερασιτεχνικά ραδιόφωνα τα οποία οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για την ευχαρίστησή τους ή από ανάγκη.

    Bitcoin over ham radio. Source: NVK

    Η πραγματικότητα πως η δαπάνη των sats είναι μια αποστολή μηνύματος δεν αλλάζει, στα υψηλότερα επίπεδα. Οι κόμβοι στο Lighting Network κάνουν το ίδιο πράγμα: στέλνουν μηνύματα μπρος-πίσω. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.

    Αυτό αποκρύπτει, μπροστά στα μάτια μας, δυο βασικές αλήθειες του Bitcoin:

    • Το Bitcoin είναι ένα πρωτόκολλο μηνυμάτων
    • Όλα τα μηνύματα είναι απλά κείμενα

    Τα μηνύματα μπορούν να αποσταλούν μέσω ενός κρυπτογραφημένου καναλιού επικοινωνίας, αλλά το μήνυμα του πρωτόκολλου είναι και θα είναι πάντα ένα απλό κείμενο. Πρέπει να είναι. Το όλο νόημα του Bitcoin είναι πως τα πάντα μπορούν εύκολα να επιβεβαιωθούν από όλους.

    Κάνοντας παράνομο το Bitcoin υπονοεί πως είναι παράνομα τα μηνύματα. Να έχετε στο μυαλό σας πως έχουμε να κάνουμε με αγνή πληροφορία. Η πληροφορία μπορεί να κωδικοποιηθεί με ατελείωτους τρόπους: διαφορετικές φόρμες, ίδιο νόημα. Κι εδώ κρύβεται η ουσία: δεν μπορείτε να απαγορεύσετε το νόημα ενός μηνύματος. Αν δεν γνωρίζετε το πρωτόκολλο, το νόημα του μηνύματος θα σας ξεφύγει. Αν δεν μιλάτε την γλώσσα, δεν ξέρετε τι λένε ή γιατί το λένε.

    Αυτό μας φέρνει στο τελευταίο κομμάτι του παζλ, του πρωτοκόλλου του Bitcoin: εξόρυξη.

    Η εξόρυξη Bitcoin είναι να μαντέψεις έναν αριθμό

    Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι είναι η εξόρυξη Bitcoin και πως λειτουργεί. Δεν μιλάνε την γλώσσα του Bitcoin, αποτυγχάνοντας να κατανοήσουν τόσο το τι λέγετε όσο και γιατί λέγετε εξ αρχής.

    Οι εξορύκτες του Bitcoin δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερο, ακριβώς όπως οι υπολογιστές δεν κάνουν τίποτα ιδιαίτερο. Αλέθουν αριθμούς.

    Πριν από λίγο καιρό, όταν έλεγες «υπολογιστής» αναφερόσουν σ’ ένα πρόσωπο. Ήταν περιγραφή επαγγέλματος, όχι αντικείμενο. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κάνετε τους υπολογισμούς σας ήταν να πληρώσετε κάποιον να κάτσει και να κάνει τους υπολογισμούς.

    Οι περισσότεροι πρώιμοι υπολογιστές ήταν γυναίκες.

    Με το πέρασμα του χρόνου δημιουργήσαμε ακόμα πιο αποδοτικά μαραφέτια για να μας κάνουν τους υπολογισμούς. Σήμερα, όταν λέμε «υπολογιστής», εννοούμε κάτι που χρησιμοποιεί μικροεπεξεργαστές αντί για μυαλό για να κάνει τους υπολογισμούς. Αλλά η υποβόσκουσα πραγματικότητα δεν άλλαξε: οι υπολογιστές αλέθουν αριθμούς. Δεν κάνουν κάτι εξειδικευμένο ή διαβολικό ή μαγικό. Το ίδιο ισχύει και για τους επεξεργαστές ASICs.

    Το Bitcoin, όπως και το λογισμικό της NASA πριν απ’ αυτό, μπορεί επίσης να τρέξει και σ’ ένα ανθρώπινο υπόβαθρο. Δεν χρειαζόμαστε του επεξεργαστές ASICs για να εξορύξουμε bitcoin. Μπορούμε να το κάνουμε με το χέρι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας. Είναι αργός τρόπος και δύσχρηστος και αναποτελεσματικός. Αλλά μπορούμε να το κάνουμε, σίγουρα.

    Εξόρυξη με το μυαλό

    Ακριβώς όπως θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε περιστέρια αντί για υπολογιστές για να δημιουργήσετε το διαδίκτυο, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ανθρώπους αντί για τα τσιπ σιλικόνης για να τρέξετε το Bitcoin. Θα ήταν εντελώς αναποτελεσματικό αλλά θα μπορούσε να δουλέψει ακριβώς το ίδιο.

    Όπως έδειξε ο Ken Shirriff στο βίντεο του 2014, η συνάρτηση SHA-256 είναι σχετικά εύκολο να υπολογιστεί με χαρτί και μολύβι. Κατάφερε να κάνει ένα κύκλο της συνάρτησης σε 16 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα, το οποίο σημαίνει πως ο ρυθμός κατακερματισμού (hash rate) είναι 0,67 κατακερματισμοί την μέρα.

    Σας τα δείχνω όλα αυτά για να καταστήσω σαφές ποια είναι τα βασικά δομικά στοιχεία του Bitcoin: αριθμοί, μαθηματικά και ανταλλαγή μηνυμάτων.

    Αυτή είναι η αλήθεια για όλη την διαδικασία του Bitcoin. Δεν έχει σημασία αν δημιουργήσετε ένα ιδιωτικό κλειδί, αν εξάγετε ένα δημόσιο κλειδί, αν δημιουργήσετε μια διεύθυνση του Bitcoin, αν εξορύξετε ένα block, αν υπογράψετε μια συναλλαγή ή αν ανοίξετε ένα κανάλι στο Lighting network. Το μόνο που κάνετε είναι να βρίσκετε ή να μαντεύετε μεγάλους αριθμούς, να χειρίζεστε αυτούς τους αριθμούς με μαθηματικές εξισώσεις και να στέλνετε το αποτέλεσμα αυτών των εξισώσεων στους χρήστες. Αυτό είναι όλο.

    “Η επικοινωνία δεν χάνει την συνταγματική της προστασία ως «ομιλία» απλά επειδή εκφράζετε σε μια κωδική γλώσσα των υπολογιστών. Μαθηματικές φόρμουλες και μουσικές παρτιτούρες είναι γραμμένες με «κωδικούς» π.χ. συμβολικές σημειώσεις που δεν είναι κατανοητές στους αμύητους και παρόλα αυτά και οι δύο καλύπτονται από την πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος. Αν κάποιος επιλέξει να γράψει ένα ολόκληρο μυθιστόρημα στην κωδική γλώσσα των υπολογιστών χρησιμοποιώντας 1 και 0 για κάθε γράμμα κάθε λέξης, το έργο που θα προέκυπτε, δεν θα ήταν διαφορετικό απ’ ότι αν ήταν γραμμένο στ’ αγγλικά, για συνταγματικούς λόγους.”

    Junger v. Daley*, 209 F.3d 481, 484

    Από την στιγμή που θα καταλάβετε πως το Bitcoin είναι πληροφορία — και πως οι υπολογιστές και το διαδίκτυο είναι απλά τα καλύτερα εργαλεία για να μετασχηματίσουν και να μεταφέρουν αυτήν την πληροφορία — οι επιπτώσεις της απαγόρευσης του Bitcoin θα πρέπει να είναι σαφείς. Μπορείτε να βάλετε Bitcoin σ’ ένα βιβλίο, που σημαίνει πως θα πρέπει να απαγορεύσετε τις εκδόσεις βιβλίων. Μπορείτε να μιλήσετε bitcoin με την εκφώνηση 12 λέξεων, που σημαίνει πως θα πρέπει να απαγορεύσετε την ομιλία. Μπορείτε να εξορύξετε bitcoin με χαρτί και μολύβι, που σημαίνει πως θα πρέπει ν’ απαγορεύσετε τα μαθηματικά ή την σκέψη ή το γράψιμο. Μπορείτε ν’ αποθηκεύσετε bitcoin στο μυαλό σας, που σημαίνει φυσικά πως, αν «η κατοχή bitcoin» είναι παράνομη, το να έχετε κάποιες σκέψεις είναι παράνομο.

    Αν το να έχετε 12 λέξεις στο μυαλό σας είναι παράνομο, κάτι είναι τρομερά λάθος. Αν η αστυνομία εισβάλει στο κτίριο σας επειδή βρίσκετε ή δημιουργείτε ένα τυχαίο αριθμό στην ιδιωτικότητα του δικού σας σπιτιού, κάτι είναι τρομερά λάθος με την αστυνομία. Αν η ειρηνική ανταλλαγή μηνυμάτων θεωρηθεί επικίνδυνη ή ανήθικη από την κοινωνία, κάτι είναι τρομερά λάθος με την κοινωνία. Αν η ομιλία ή η γνώση αριθμών είναι θεωρηθεί πράξη, εξ αρχής, δεν θέλω να είμαι νομοταγής πολίτης.

    Το Bitcoin είναι καθαρή πληροφορία. Αξιοποιεί τις ποιότητες της πληροφορίας όπως επίσης τον μετασχηματισμό της πληροφορίας — υπολογισμοί — για να δημιουργήσουμε μια κοινή κατασκευή στην οποία συμφωνούμε και επιβεβαιώνουμε ο καθένας ανεξάρτητα. Δεν είναι τίποτα άλλο από μαθηματικά και αριθμοί. Μηδέν και άσσοι, που πηγαινοέρχονται από εθελοντές χρήστες που θέλουν να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα εν ειρήνη.

    Συμπέρασμα

    Το ιδιωτικό κλειδί του Bitcoin είναι ένα μεγάλος αριθμός. Όταν αυτός ο αριθμός αναπαριστάτε από λέξεις τότε μπορείτε να τις απομνημονεύσετε. Το ιδιωτικό κλειδί είναι το μόνο χρειαζόσαστε για να στείλετε και να λάβετε πληρωμές. Υπογράφετε και επιβεβαιώνετε τις συναλλαγές με χαρτί και μολύβι. Μπορείτε να εξορύξετε bitcoin με χαρτί και μολύβι. Το Bitcoin είναι απλά ένα πρωτόκολλο μεταβίβασης μηνυμάτων το οποίο λειτουργεί αποτελεσματικά και αυτόματα.

    Η κατανόηση των βασικών αρχών του Bitcoin θα καταστήσει προφανές πως η ιδέα απαγόρευσης «των ανώνυμων πορτοφολιών για κρύπτο» δεν είναι εφικτή. Θα πρέπει να θέσετε εκτός νόμου την παραγωγή εντροπίας, την πράξη δημιουργίας τυχαίων αριθμών. Θα πρέπει να παρακολουθείτε όλους όλες τις ώρες, κλωτσώντας τις πόρτες τους και συλλαμβάνοντας τους μόλις ξεκινήσουν να στρίβουν ένα νόμισμα ή να ρίχνουν ζάρια. Θα πρέπει να περάσετε νομοθεσία που θα ορίζει έγκλημα την ίδια την σκέψη εφ’ όσον η δημιουργία «ανώνυμου πορτοφολιού για bitcoin» δεν είναι τίποτα παραπάνω απ’ το να δημιουργηθούν 12 τυχαίες λέξεις.

    Αγαπητοί νομοθέτες, σας ρωτώ ειλικρινά: Είσαστε διατεθειμένοι ν’ απαγορεύσετε την ίδια την σκέψη; Θα έπρεπε να μαθηματικά να είναι παράνομα; Πραγματικά πιστεύετε πως είναι καλή ιδέα η απαγόρευση του λόγου;

    Ελπίζω πως όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως η σκέψη και ο λόγος είναι υψίστης σημασίας για μια ελεύθερη και ευημερούσα κοινωνία. Ελπίζω επίσης πως καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν πως λειτουργεί το Bitcoin, πολίτες και νομοθέτες θα συνειδητοποιήσουν πως το Bitcoin είναι ακριβώς αυτό: σκέψη και ομιλία.

    Περαιτέρω ανάγνωση

    Μεγάλο μέρος αυτού του άρθρου βασίζετε σε δύο κεφάλαια του επόμενου βιβλίου 21Ways

    Υποσημειώσεις

    1. Προειδοποίηση: Μην απομνημονεύετε τις φράσεις κλειδιά (brain wallets) εκτός αν είναι απόλυτη ανάγκη. Η λήθη και η απώλεια εγκεφαλικής λειτουργίας θα οδηγήσουν στην απώλεια των κεφαλαίων σας. Μην δημιουργείτε ιδιωτικά κλειδιά στο κεφάλι σας. Το ανθρώπινο μυαλό είναι απαίσιο στο να βρίσκει τυχαίους αριθμούς.
    2. 1. Το πορτοφόλι του Bitcoin συνήθως είναι ένα λογισμικό (software) ή εξωτερική συσκευή (hardware) το οποίο διατηρεί τα ιδιωτικά σας κλειδιά και υπογράφει τις συναλλαγές. Το να αποκαλούμε αυτά τα πράγματα «πορτοφόλια» δεν ήταν και η καλύτερη ιδέα αλλά τώρα αυτό έχουμε. Θα ήταν καλύτερα να μιλούσαμε για (ζευγάρι) ιδιωτικών κλειδιών και υπογραφές. Ιδιωτικά κλειδιά μπορούν να είναι «παγωμένα — cold» (δεν έρχονται σ’ επαφή με το διαδίκτυο) ή «ζεστά — hot». Οι υπογραφές μπορούν να εφαρμοστούν είτε ως λογισμικό (software) είτε ως εξοπλισμός (hardware).
    3. Bitcoin Wiki, Private Key: https://en.bitcoin.it/wiki/Private_key
    4. 1. Μην το κάνετε αυτό. Απ’ την στιγμή που το ιδιωτικό κλειδί είναι πληροφορία, ότι χρήματα βάλετε στην διεύθυνση που θα δημιουργηθεί απ’ αυτό θα εξαφανιστούν στο δευτερόλεπτο. Σοβαρά. Μην χρησιμοποιείτε όποιο ιδιωτικό κλειδί βρίσκετε στο δίκτυο. (Επίσης: μην χρησιμοποιείτε το μυαλό σας για να φτιάξετε ένα. Χρησιμοποιήστε νομίσματα ή ζάρια ή τον εξοπλισμό του πορτοφολιού ή συνδυάστε διαφορετικές πηγές εντροπίας. Αν εσείς μπορείτε να το σκεφτείτε τότε μπορεί και κάποιος άλλος.)
    5. 1. Αυτό το εργαλείο σας επιτρέπει να εισάγετε στριψίματα νομισμάτων: https://bip32jp.github.io/english/
    6. 1. Χρησιμοποιώ “emojicoding” για να μετατρέψω την διεύθυνση μου σε εικόνα. Υπάρχει επίσης το “emojaddress,” Stephan Snigirev’s Emoji Bitcoin Wallet, και άλλα.
    7. 1. Μπορείτε να αναζητήσετε την συναλλαγή μ’ ένα πρόγραμμα περιήγησης (block explorer) εισάγοντας το παρακάτω: ID: fc9e4f9c334d55c1dc535bd691a1c159b0f7314c54745522257a905e18a56779
    8. 1. Υπάρχου πολλά εργαλεία για αποκρυπτογράφηση συναλλαγών. Ένα παράδειγμα: https://live.blockcypher.com/btc/decodetx/

    Οι επιπτώσεις της απαγόρευσης του Bitcoin by Nina is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
    Based on a work at Dergigi.

    Μετάφραση: Nina_hodl

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα