«Η μεγαλύτερη εβδομάδα του χρόνου» — Τα 5 πράγματα του Bitcoin που πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την εβδομάδα

    Το Bitcoin ξεκινά μια από τις πιο σημαντικές εβδομάδες του έτους σε μια επισφαλή θέση κάτω από τα $17.000.

    Μετά το τελευταίο εβδομαδιαίο κλείσιμο, το BTC/USD παρουσίασε μικρή ανοδική δυναμική πριν από το άνοιγμα της Wall Street στις 12 Δεκεμβρίου.

    Με την αστάθεια και τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών να μην εμφανίζονται ακόμη, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε ένα στενό εύρος και οι αναλυτές είναι όλο και πιο ανυπόμονοι για τους νέους καταλύτες της τιμής.

    Αυτοί οι καταλύτες, συμφωνούν, θα πρέπει να έρθουν τις επόμενες ημέρες – τα οικονομικά δεδομένα των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται και το περιεχόμενο και ο αντίκτυπός τους στην οικονομική πολιτική πιθανότατα θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές των κρυπτονομισμάτων.

    Αλλού, το ανήσυχο status quo συνεχίζεται – οι Bitcoin miners δυσκολεύονται, το συναίσθημα δεν δείχνει θετικά σημάδια και οι traders κάνουν ολοένα και περισσότερο συγκρίσεις με τα χαμηλότερα σημεία των προηγούμενων bear markets.

    Πού θα μπορούσε να κατευθυνθεί η τιμή του Bitcoin την ερχόμενη εβδομάδα; Θα ρίξουμε μια ματιά σε πέντε παράγοντες που την επηρεάζουν.

    Το «πιο σημαντικό» CPI (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) αποτελεί μια βασική εστίαση

    Η φράση στα χείλη όλων αυτή την εβδομάδα είναι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) — το βασικό μέτρο του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ενώ έρχεται κάθε μήνα, o ερχόμενος CPI, που αναμένεται στις 13 Δεκεμβρίου για το μήνα Νοέμβριο, έχει επιπλέον σημασία για την αγορά. Με δύο εβδομάδες να απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, οι πιθανότητες για ένα “Santa Rally” για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακό στοιχείο (μια άνοδος δηλαδή για αυτά τα περουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα), για παράδειγμα, είναι πλέον σε κρίσιμο σημείο.

    Δεν είναι μόνο η ίδια η έκθεση του CPI. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Federal Reserve θα αποφασίσει για αυξήσεις επιτοκίων αυτή την εβδομάδα και ο πρόεδρος Jerome Powell θα εκφωνήσει μια ομιλία που οι σχολιαστές της αγοράς θα εξετάσουν ενδελεχώς για ενδείξεις μιας αλλαγής της πολιτικής.

    «Έκθεση του CPI την Τρίτη, αυξήσεις επιτοκίων της FED και JPow μιλάει την Τετάρτη. Μείνετε συντονισμένοι για αστάθεια.», συνόψισε το Σαββατοκύριακο ο on-chain πόρος ανάλυσης Material Indicators.

    Ο δημοφιλής trader MisterSpread πρόσθεσε ότι περαιτέρω αποφάσεις εκτός των ΗΠΑ ελήφθησαν για «μία από τις πιο σημαντικές (αν όχι η πιο σημαντική) εβδομάδες του έτους.

    «Ο CPI της Τρίτης θα είναι και πάλι «η πιο σημαντική έκδοση του CPI», αυτή τη φορά επειδή η αγορά βρίσκεται ήδη σε μια άνοδο διάρκειας 2 μηνών που καταστρέφει τα “shotrs”», έγραψε εν τω μεταξύ η trading εταιρεία QCP Capital σε μια ενημέρωση της αγοράς.

    Η QCP συνέχισε:

    Ένας υψηλότερος από το αναμενόμενο CPI και πιο επιθετική Fed έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν αυτήν την άνοδο, όπως είδαμε τον Απριλίο και τον Αύγουστο. Από την άλλη πλευρά, ένα άλλο αποπληθωριστικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να δει πολλούς να κυνηγούν τη συνέχιση της ανόδου μέχρι το τέλος του έτους.

    Ανεξάρτητα από το αν είναι ανοδικός ή πτωτικός, ο CPI τείνει να προκαλεί αστάθεια της αγοράς γύρω από την κυκλοφορία του, με την ηρεμία να επιστρέφει μόνο μετά την απόφαση για τα επιτόκια από τη συνοδευτική ομιλία του Πάουελ.

    Σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME, η τρέχουσα πεποίθηση είναι ότι θα υπάρξει μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, σηματοδοτώντας μια πτώση για τη Fed σε κάτι που θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μια σημαντική καμπή στην πολιτική.

    Κατά τη στιγμή της σύνταξης, η πιθανότητα 50 μονάδων βάσης ήταν περίπου 75%.

    Περιγράφοντας επίσης αυτή την εβδομάδα ως τη «μεγαλύτερη εβδομάδα του έτους», ο σχολιαστής οικονομικών νέων The Kobeissi Letter είχε ωστόσο μια προειδοποίηση για τους επενδυτές.

    «Φανταστείτε την τρέλα αν η Fed δεν αλλλάξει ρότα ή ο CPI του Νοεμβρίου είναι πάνω από το 7,7% του Οκτωβρίου», έγραφε μέρος ενός tweet στις 8 Δεκεμβρίου:

    Αυτός είναι ο λόγος που δεν θέλετε μια αγορά ελεγχόμενη από τη Fed.

    Η τιμή του Bitcoin περιμένει για δράση

    Καθώς όλοι επικεντρώνονται στη Fed, οι traders κατανοούν ότι οι αριθμοί πολιτικής και μακροοικονομικών στοιχείων θα υπαγορεύσουν de facto τι θα συμβεί στο BTC/USD τις επόμενες ημέρες.

    Πέρα από μια ανωτέρα βία, μπορεί να υπάρχουν λίγα πράγματα που πρέπει να κάνετε παρά να καθίσετε και να περιμένετε να εμφανιστούν τα δεδομένα.

    Στο μεταξύ, το BTC/USD συνεχίζει να κυμαίνεται σε πολύ οικεία περιοχή γύρω από το όριο των 17.000$, όπως δείχνουν τα δεδομένα από το TradingView.

    Αμετάβλητο για μέρες, το ζευγάρι φαίνεται χωρίς κατεύθυνση, καθώς η σκόνη από την έκρηξη του FTX συνεχίζει να κατακάθεται.

    «Το BTC αναπηδά μεταξύ της Πραγματοποιημένης Τιμής (πράσινο) και της Ισορροπημένης Τιμής (κίτρινο) από τον Ιούνιο», συνοψίζει ο πόρος ανάλυσης On-Chain College σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη τάση:

    Ενδιαφέρομαι για μια συνεχή κίνηση εκτός αυτού του εύρους, η οποία δεν έχει ακόμη συμβεί.

    Κάποιοι είχαν πιο κατηγορηματικές απόψεις για την απόδοση της τιμής του Bitcoin. Ο Matthew Dixon, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας αξιολόγησης κρυπτονομισμάτων Evai, ζήτησε από το Bitcoin να «ολοκληρώσει τη συνολική διόρθωση υψηλότερα» για να ακυρώσει τις περισσότερες απώλειες από το FTX.

    Την ίδια στιγμή, ο δημοφιλής σχολιαστής Profit Blue υποστήριξε ότι 10.000 δολάρια θα εισέρχονταν ξανά στο ραντάρ πριν από την έναρξη του 2023.

    «Το Bitcoin οδεύει προς τα 10 χιλιάδες δολάρια και πιθανότατα θα φτάσει εκεί σύντομα. Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες», αναφέρεται στο σχόλιο σε μια συνοδευτική συνομιλία.

    Η ισχύς του δολαρίου

    Εν τω μεταξύ, ο trader Bluntz, προσδοκώντας έντονα μια αλλαγή τάσης για το δολάριο ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι το Bitcoin μπορεί ακόμη να έχει μια πτώση στο τέλος του έτους.

    Ο δείκτης ισχύς του δολαρίου (DXY), που είναι υπό πίεση εδώ και εβδομάδες, έχει αρχίσει να σφραγίζει υψηλότερα χαμηλά σε ημερήσια χρονοδιαγράμματα, δυνητικά δημιουργώντας την ισχύ του δολαρίου για ανάκαμψη.

    Αυτό, χάρη στην αντίστροφη συσχέτιση, θα προκαλέσει προβλήματα στις αγορές κρυπτονομισμάτων σε όλους τους τομείς.

    «Ένα πολύ άσχημο 4ωρο που πρόκειται να κλείσει εδώ, μοιάζει με χαμηλότερο υψηλό στο χρονοδιάγραμμα 4 ωρών και πολλοί καταλύτες έρχονται αυτή την εβδομάδα», έγραψε ο Bluntz σε μια ενημέρωση Twitter.

    Μια προηγούμενη ανάρτηση από τις 5 Δεκεμβρίου έλεγε ότι θα επιτευχθεί η ζώνη των 15.000$ το 1ο τρίμηνο του επόμενου έτους.

    Εν τω μεταξύ, ο συνεργάτης Doctor Profit σημείωσε ότι το DXY είχε επιστρέψει σε μια βασική ζώνη «διάσπασης» από τον Ιούνιο και ότι οι βραχυπρόθεσμες ενδείξεις θα πρέπει επομένως να είναι καθοριστικές για την τροχιά.

    «Το DXY επανέλεξε με επιτυχία το ξεκίνημά του τον Ιούνιο για πρώτη φορά», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα:

    Η μητέρα όλων των αποφάσεων έρχεται, να περιμένετε τεράστια αστάθεια την επόμενη εβδομάδα. Η επερχόμενη κίνηση της DXY θα αποφασίσει τη μοίρα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων και του χρηματιστηρίου.

    Ο DXY δεν έχει ακόμη ανακτήσει τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (MA).

    Το Supply Shock πλησιάζει το υψηλό 10 ετών

    Στα παρασκήνια, το Bitcoin προσφέρει λεπτές υποδείξεις ότι όλα μπορεί να μην είναι όλα τόσο άσχημα όσον αφορά τη συνολική ισχύ του δικτύου.

    Σύμφωνα με τη μέτρηση ISSR (Illiquid Supply Shock Ratio), υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μια σημαντική βιασύνη που προκαλείται από την προσφορά για το BTC από ό,τι σε οποιοδήποτε σημείο σχεδόν σε μια δεκαετία.

    Το ISSR, που δημιουργήθηκε από τον στατιστικολόγο Willy Woo και τον ερευνητή κρυπτονομισμάτων William Clemente, «επιχειρεί να μοντελοποιήσει την πιθανότητα σχηματισμού ενός Supply Shock», εξηγεί η εταιρεία ανάλυσης Glassnode στην αλυσίδα.

    Με απλά λόγια, αξιολογεί πόση από την προσφορά είναι διαθέσιμη σε σχέση με την τρέχουσα ζήτηση και δεδομένης της συνεχιζόμενης τάσης μεταφοράς του BTC σε αποθηκευτικά μέσα τύπου ledger, το σήμα είναι σαφές.

    Στις 10 Δεκεμβρίου, το ISSR ήταν 3.537, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2014.

    Ο Hayes λέει ότι η πώληση των Bitcoin “τελείωσε”

    Μια τελευταία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον έρχεται από την έρευνα για το Bitcoin mining από τον πρώην CEO της BitMEX, Arthur Hayes.

    Στην τελευταία του ανάρτηση στις 9 Δεκεμβρίου, ο Hayes, γνωστός ως σχολιαστής του κλάδου, διαφώνησε εντόνως από τη διάχυτη αφήγηση γύρω από την οικονομική ρευστότητα των miners και τον αντίκτυπό αυτού στις αγορές.

    Όπως ανέφερε η Cointelegraph, οι αυξανόμενες πωλήσεις Bitcoin από τους miners που αγωνίζονται να παραμείνουν στη ζωή έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες ότι ένα σημαντικό γεγονός συνθηκολόγησης θα μπορούσε να πλημμυρίσει την αγορά με ρευστότητα.

    Αυτό δεν ισχύει, λέει ο Hayes, προχωρώντας περαιτέρω για να δείξει ότι «ακόμη και αν οι miners πουλούσαν όλο το Bitcoin που παρήγαγαν κάθε μέρα, δεν θα είχε καμία επίδραση στις αγορές».

    «Ως εκ τούτου, μπορούμε να αγνοήσουμε αυτή τη συνεχιζόμενη πίεση πώλησης, καθώς απορροφάται εύκολα από τις αγορές», διευκρίνισε.

    Ο Hayes συνέχισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων BTC τόσο από miners όσο και από δανειστές, γνωστές ως κεντρικοποιημένες εταιρείες δανεισμού (CEL), πιθανότατα είχε ήδη πραγματοποιηθεί.

    «Πιστεύω ότι η αναγκαστική πώληση Bitcoin από τα CEL και τους miners έχει τελειώσει. Αν έπρεπε να πουλήσεις, θα το είχες ήδη κάνει», έγραψε:

    Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο θα επιμείνατε εάν είχατε επείγουσα ανάγκη για fiat για να παραμείνετε μια συνεχιζόμενη επιχείρηση. Δεδομένου ότι σχεδόν κάθε σημαντικό CEL είτε έχει σταματήσει τις αναλήψεις (που δείχνει την αφερεγγυότητα στην καλύτερη περίπτωση) είτε έχει πτωχεύσει, δεν υπάρχουν άλλα δάνεια ή εξασφαλίσεις για ρευστοποίηση.

    Τα δεδομένα της Glassnode, εν τω μεταξύ, δείχνουν ότι η αλλαγή 30 ημερών στην προσφορά που κατέχουν οι miners, ενώ εξακολουθεί να μειώνεται, μειώνεται από τα πρόσφατα υψηλά, υποστηρίζοντας τη θεωρία ότι οι πωλήσεις επιβραδύνονται.

    «Οι φόβοι για τους Bitcoin miners που έχουν πρόβλημα και που δημιουργούν πίεση πώλησης είναι στον αέρα», πρόσθεσε ο αναλυτής του Bitcoin mining, Jaran Mellerud, απαντώντας στο άρθρο του Hayes.


    Αν σας αρέσουν αυτά που γράφουμε μπορείτε να μας βρείτε στα παρακάτω social media για να μας ακολουθήσετε και να μας στηρίξετε:


    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα