Νέος χρόνος το ίδιο “extreme fear” – τα 5 πράγματα του Bitcoin για αυτήν την εβδομάδα

    Η αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ της δράσης της τιμής του Bitcoin και των θεμελιωδών στοιχείων του δικτύου του συνεχίζεται και το 2022.

    Το Bitcoin (BTC) ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του 2022 σε μια οικεία περιοχή κάτω από τα 50.000$.

    Αφού τελείωσε τον Δεκέμβριο στα 47.200$ — πολύ κάτω από την πλειονότητα των προβλέψεων — το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα έχει αρκετά ερωτήματα να απαντήσει, καθώς το peak αυτού του halving cycle δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά.

    Με τη Wall Street να επιστρέφει αφού οι μετοχές αντιθέτως έκλεισαν το έτος σε υψηλά, με τον πληθωρισμό να είναι ανεξέλεγκτος και να έρχονται αυξήσεις των επιτοκίων, το 2022 θα μπορούσε σύντομα να αποδειχθεί ένα ενδιαφέρον περιβάλλον αγοράς, όπως λένε οι αναλυτές.

    Μέχρι στιγμής, ωστόσο, όλα είναι ήρεμα – το BTC/USD δεν έχει προκαλέσει σημαντικές εκπλήξεις εδώ και εβδομάδες.

    Θα ρίξουμε μια ματιά στο τι θα μπορούσε να αλλάξει – ή να συνεχίσει – το status quo τις επόμενες ημέρες.

    Οι μετοχές θα μπορούσαν να είναι “μόνο πάνω” για 6 μήνες

    Μην ψάξετε πέρα ​​από τον S&P 500 για ένα παράδειγμα της κατάστασης του παιχνιδιού όταν πρόκειται για μετοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο δείκτης πέτυχε παραπάνω από 70 υψηλά όλων των εποχών το 2021, ολοκληρώνοντας τη χρονιά με άνθηση, παρόλο που τα περιουσιακά στοιχεία αυξημένου ρίσκου έμοιαζαν πολύ λιγότερο ελκυστικά.

    Ανάμεσά τους ήταν και το Bitcoin, το οποίο ήταν κάτω από το όριο των 50.000 δολαρίων.

    Βάση αυτών, η πολιτική της κεντρικής τράπεζας θεωρείται ευρέως ότι θα επηρεάσει τους επόμενους μήνες. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος και η ικανότητα της αγοράς να τις απορροφήσει θεωρείται βασικό τεστ για την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων.

    Για το πρώτο κομμάτι του έτους, ωστόσο, μπορεί κάλλιστα να είναι μια συνέχεια της πιο πρόσφατης γεύσης του “business as usual” – με τις μετοχές να αυξάνονται στα υψηλά όλων των εποχών.

    Ο Charles Edwards ιδρυτής της Capriole σημείωσε ότι «η ιστορία δείχνει ότι η έναρξη της αύξησης των επιτοκίων οδηγεί στην πραγματικότητα σε μεγαλύτερη ισχύ της χρηματιστηριακής αγοράς για 6 μήνες» σε μια σειρά από tweets αυτή την εβδομάδα.

    Ο Edwards είπε ότι ενώ τέτοιες περιστάσεις είναι γενικά «καλές» για το Bitcoin, η περαιτέρω αναταραχή πιθανότατα θα σήμαινε ότι οι μετοχές θα πέσουν μακροπρόθεσμα χάρη στις αυξήσεις των επιτοκίων.

    «Χωρίς σημαντικά υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη (δεν έχει ακόμη φανεί στον ορίζοντα), είναι απίθανο τα προγράμματα αύξησης των επιτοκίων από τη Fed να έχουν θετικό αντίκτυπο», συνέχισε.

    Ο πληθωρισμός θα είναι ξανά στο ραντάρ την επόμενη εβδομάδα, με τις 12 Ιανουαρίου να έχουν προγραμματιστεί να ανακοινωθούν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο.

    Διάγραμμα Πληθωρισμοί για τις ΗΠΑ

    Τα 40.000$ παραμένουν support

    Η τιμή του Bitcoin έχει προσφέρει ελάχιστα ενδιαφέροντα στοιχεία τον τελευταίο καιρό, παραμένοντας σε ένα καλά καθορισμένο εύρος.

    Πέρα από τη ρητορική που συναντάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – οι όγκοι είναι ισχνοί, το ενδιαφέρον από το retail είναι χαμηλό και οι μεγάλοι παίκτες συνεχίζουν να διατηρούν τα επίπεδα πωλήσεων κοντά.

    Απαντώντας στα επίπεδα που πρέπει να παρακολουθήσετε του Michaël van de Poppe, ο δημοφιλής trader και αναλυτής TechDev συμφώνησε ότι τα 48.000$ αντιπροσωπεύουν «ένα μικρό τοίχο».

    Επίσης, ο van de Poppe είπε ότι κοιτούσε την περιοχή μεταξύ 40.000 και 42.000 δολαρίων, με δράση πάνω από αυτή να αντιστοιχεί σε «accumulation».

    Το Bitcoin, ωστόσο, έχει τη συνήθεια να ανατρέπει ακόμη και την ισχυρότερη τάση την λιγότερο αναμενόμενη στιγμή.

    Για τον Pentoshi, δεν υπάρχει λόγος χαράς σε επίπεδα πολύ κάτω των 60.000$, αυτά τα τελευταία εμφανίστηκαν πριν από περισσότερο από ένα μήνα.

    «Θα επενδύσω σε λογικές περιοχές σε πτωτική τάση. Θα είμαι μακροπρόθεσμα bearish μέχρι την ανάκτηση των 58-60k. Και bullish σε τοπικά σημεία», συνόψισε για τη θέση του το Σαββατοκύριακο.

    Ο Pentoshi και άλλοι προέτρεψαν μια ματιά στο Ethereum (ETH) με βάση την ισχύ των altcoins, παρέχοντας έτσι έναν βολικό τρόπο για να «απο-ρισκάρετε» με την υποαπόδοση του Bitcoin.

    Αυτή η ισχύς αποτυπώνεται στην κυριαρχία της κεφαλαιοποίησης της αγοράς του Bitcoin, η οποία έχει πλέον πέσει κάτω από το 40% για πρώτη φορά από τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία από το TradingView.

    Bitcoin Dominance Διάγραμμα Εβδομαδιαίο. Πηγή: TradingView

    Τα on-chain στοιχεία προβλέπουν μια “βιώσιμη τάση τιμών”

    Για όσους αναζητούν μια νότα αισιοδοξίας στην βαρετή δράση των τιμών, τα on-chain στοιχεία πρέπει να κοιταχτούν.

    Όσο πιο μακριά απέχει η αγορά από την απότομη διόρθωση του περασμένου μήνα, τόσο πιο δελεαστικό το Bitcoin φαίνεται ως επενδυτικό σημείο με βάση τις ιστορικές τάσεις.

    Στο τελευταίο του ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, ο διευθυντής της Capriole, Ryan McCoy, τόνισε τη μετατόπιση των συνηθειών πώλησης των επενδυτών ως ευθυγραμμισμένη με τα τελευταία στάδια των προηγούμενων διορθώσεων.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δείκτης SOPR (short-term holder spent output profit ratio) από την εταιρεία ανάλυσης Glassnode, ο οποίος δείχνει την έκταση των κερδών ή των ζημιών από τα πρόσφατα ξοδευμένα νομίσματα — συγκεκριμένα αυτά που κινήθηκαν τελευταία φορά τις τελευταίες 155 ημέρες.

    Επί του παρόντος, με διάμεσο σκορ κάτω από 1, το SOPR δείχνει ότι τα κρυτπονομίσματα που δαπανώνται με ζημία μειώνονται σε αριθμό – μια πιθανή μορφή εξάντλησης των πωλητών.

    «Τυπικά, όταν αυτή η μέτρηση αρχίζει να πέφτει και στη συνέχεια να αυξάνεται, έχει αρχίσει μια πιο βιώσιμη τάση τιμών», εξήγησε ο McCoy.

    Bitcoin SOPR (30-day κινητός μέσος όρος). Πηγή: Capriole

    «Παρά την πτώση -38% από τον Νοέμβριο, οι μακροπρόθεσμοι κάτοχοι συνεχίζουν να έχουν diamond hands», συνόψισε ο McCoy.

    Τα θεμελιώδη στοιχεία δεν ήταν (σχεδόν) ποτέ καλύτερα από ότι τώρα

    Συνεχίζοντας την αισιοδοξία, τα θεμελιώδη στοιχεία του δικτύου υπογραμμίζουν την ισχυρή πεποίθηση μιας άλλης ομάδας βασικών συμμετεχόντων στην αγορά Bitcoin.

    Οι miners, παρά το γεγονός ότι βλέπουν τα υψηλά όλων των εποχών των 69.000 δολαρίων να είναι μακριά, κάνουν accumulate και δεν πουλάνε τα κρυπτονομίσματά τους.

    Ταυτόχρονα, το hash rate του δικτύου είναι από μόνο του στα υψηλά όλων των εποχών, αυτά που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο πριν από την αναταραχή της κινεζικής απαγόρευσης.

    Σε περίπτωση που η παλιά παροιμία «η τιμή ακολουθεί το hash rate» παραμείνει αληθινή, η πίστη των miners στη μακροπρόθεσμη κερδοφορία του Bitcoin παρέχει έναν βασικό δείκτη για το πού πηγαίνει η αγορά.

    Το Capriole πρόσθεσε ότι «στοιχεία σαν αυτά είναι ουσιαστικά ένα παλιό υλικό θεμελιώδους προοπτικής και παραβλέπονται σε μεγάλο βαθμό από νεότερες και πιο σέξι μεθόδους εξήγησης της δυναμικής των τιμών, της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά δεν μπορούν να αγνοηθούν για την ικανότητά τους να εξηγούν τη θεσμική υποστήριξη και της υποδομές για τη διασφάλιση του πρωτοκόλλου που σε αυτό το σημείο στηρίζει αποτελεσματικά το σύνολο της οικονομίας των κρυπτονομισμάτων», πρόσθεσε ο Capriole.

    Το hash rate είναι επί του παρόντος πάνω από 190 exahash ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της MiningPoolStats.

    Αργότερα αυτή την εβδομάδα, εν τω μεταξύ, η δυσκολία δικτύου του Bitcoin αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2,4%.

    Αυτό αντανακλά την ανταγωνιστικότητα του τρέχοντος τοπίου του Bitcoin mining και η δυσκολία θα αντιμετωπίσει σύντομα τα 25 τρισεκατομμύρια ξανά για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το Blockchain.com.

    Με κάθε αύξηση, η δυσκολία ενισχύει την ασφάλεια του δικτύου, δημιουργώντας ένα ακόμη πιο ισχυρό οικοσύστημα.

    Πόσο βιώσιμο είναι το «extreme fear» αυτή τη φορά;

    Η ψυχολογία της αγοράς για το Bitcoin ξεκίνησε το 2022 με τον δείκτη Crypto Fear & Greed να είναι στο «extreme fear».

    Όπως ανέφερε η Cointelegraph, τα συναισθήματα των επενδυτών έχουν γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητα σε ακόμη μικρότερες κινήσεις τιμών εντός του τρέχοντος εύρους.

    Το Fear & Greed αντικατοπτρίζει αυτό, ανεβαίνοντας οκτώ πόντους από το Σαββατοκύριακο, παρά το γεγονός ότι η δράση των τιμών έχει μόνο μια μικρή αλλαγή.

    Τη στιγμή της σύνταξης, ο δείκτης είναι στα 29/100 ωστόσο, στη ζώνη «fear».

    Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνεται από τον on-chain πόρο ανάλυσης, Ecoinometrics, αυτή η ψυχολογία της αγοράς έχει ιστορικά αποτύχει να κρατήσει για πολύ.

    «Το Bitcoin επέστρεψε στο extreme fear. Ιστορικά αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιορισμένη πτώση στις 30 ημέρες», ανέφερε στο Twitter μαζί με ένα γράφημα που καταρτίζει τον δείκτη και το BTC/USD.

    Crypto Fear & Greed Index vs. BTC/USD. Πηγή: Ecoinometrics/Twitter

    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα