Φτάσανε τα Crypto στον πάτο;

    Θα ρίξουμε μια ματιά σε μια σειρά από παράγοντες που έχουν σηματοδοτήσει προηγούμενα χαμηλά του bear market και τα συγκρίνω με τη σημερινή μας θέση. Αναλύω επίσης ορισμένα μοντέλα τιμών που βοηθούν να τοποθετηθεί η τρέχουσα αγορά σε σχέση με τις υποτιθέμενες τιμές κρυπτογράφησης "δίκαιης αξίας".

    Ήταν ένα από τα πιο δύσκολα δεκαπενθήμερα στην ιστορία των Crypto. Για την ακρίβεια, πολλοί είναι αυτοί που θα ισχυρίζονταν ότι ήταν το πιο δυσκολο.

    Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε μια συμβολή τόσων πολλών αρνητικών γεγονότων (μακροοικονομικών και ειδικών για τα κρυπτονομίσματα) που να συμβούν ταυτόχρονα.

    Ποτέ δεν είχαμε ένα bear market όπου η τιμή του Bitcoin θα έπεφτε κάτω από ένα προηγούμενο υψηλό του προγούμενου Bull Market. Ποτέ δεν είδαμε το συναίσθημα στον χώρο να πέφτει τόσο γρήγορα.

    Αυτό έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται αν έχουμε φτάσει στο σημείο μέγιστου πόνου δηλαδή στον λεγόμενο “πάτο”.

    Είναι ίσως μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες και είναι κάτι που θέλω να εξετάσω στο σημερινό μου άρθρο.

    Στο άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε μια σειρά από παράγοντες που έχουν σηματοδοτήσει τα προηγούμενα χαμηλά του bear market και θα τα συγκρίνω με τη σημερινή μας κατάσταση. Αναλύω επίσης ορισμένα μοντέλα τιμών που βοηθούν να τοποθετηθεί η τρέχουσα αγορά σε σχέση με τις υποτιθέμενες τιμές που είναι “δίκαιες” για τα κρυπτονομίσματα.

    Σκέψεις για την αγορά

    Είναι σίγουρα ωραίο να βλέπουμε ένα μικρό ράλι ανάκαμψης, ειδικά μεταξύ των altcoins. Ωστόσο, μην ενθουσιάζεστε υπερβολικά. Αν ανοίξετε την τιμή του BTC σε ημερήσια βάση, μπορείτε να δείτε ότι φαίνεται να σχηματίζουμε ένα bear flag. Αν οι μετρήσεις μου είναι σωστές, αν αυτό το bear flag σπάσει προς τα κάτω, τότε θα μπορούσαμε να πέσουμε μέχρι και τα 12k τις επόμενες εβδομάδες.

    Αν και υπάρχει σίγουρα η πιθανότητα να συνεχίσουμε να κινούμαστε πλάγια γύρω από αυτά τα επίπεδα (πριν τελικά κινηθούμε υψηλότερα), υποψιάζομαι πως δεν θα συμβεί αυτό και αυτό οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι η κυριαρχία των stablecoin συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinMarketCap. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί επενδυτές Crypto εκμεταλλεύονται το πρόσφατο ράλι ανάκαμψης για να πάρουν κέρδη και να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες.

    Αυτό είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι όλοι οι μακροοικονομικοί παράγοντες που κρατούν την αγορά των crypto σε πτώση δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Αν μη τι άλλο, θα μπορούσατε να ισχυριστούμε ότι αυτοί οι μακροοικονομικοί παράγοντες έχουν χειροτερέψει, καθώς την Παρασκευή λάβαμε ειδήσεις για μια, ας πούμε, βαθιά πολωτική εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό θα δημιουργήσει περισσότερη αβεβαιότητα, και δεν υπάρχει τίποτα που να μισούν περισσότερο οι επενδυτές.

    Ένας άλλος ανησυχητικός τίτλος που έπεσε στο μάτι μου ήταν η είδηση ότι ένα επιβλητικό 15% των Αμερικανών έχουν καθυστερήσει τις πληρωμές του ενοικίου τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ενοίκια στις ΗΠΑ συνεχίζουν να σημειώνουν ρεκόρ. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους να τους κάνουν έξωση στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στους επόμενους 2 μήνες. Μην γελιέστε όμως, αυτό θα ήταν πολύ κακό.

    Όπως πολλοί από εσάς θα γνωρίζετε, ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα ενοίκια συνεχίζουν να σημειώνουν ρεκόρ στις ΗΠΑ και αλλού είναι ο πληθωρισμός, ειδικά λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας, η κοινή πεποίθηση φαίνεται να είναι ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται για τους επόμενους μήνες.

    Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές πρόσφατα, η μόνη γρήγορη λύση σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν η επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, ή ακόμη και η απλή κήρυξη του τέλους της πανδημίας. Αν όμως δεν συμβεί τίποτα από αυτά τα πράγματα, θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάτι πολύ χειρότερο από μια ύφεση, τουλάχιστον σύμφωνα με μια απογοητευτική συζήτηση από τον Blockworks Macro.

    Βασικά, το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό είναι να καταστρέψει τη ζήτηση, στην προκειμένη περίπτωση να καταστρέψει τη ζήτηση για ενέργεια. Ο κόσμος προφανώς έχει ήδη έλλειψη περίπου 3-4 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα. Μια τυπική ύφεση μειώνει την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο κατά περίπου 1-2 εκατομμύρια βαρέλια όχι αρκετά για να κρατήσουν τις τιμές της ενέργειας από το να αυξηθούν και άλλο.

    Σύμφωνα με τον Warren Pies (αυτός από τη συζήτηση στο Blockworks), οι μόνες φορές που η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατά 3-4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα ήταν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 και του πρώτου γύρου των πανδημικών αποκλεισμών την άνοιξη του 2020. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δούμε ένα παρόμοιο καταστροφικό γεγονός για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας από την πλευρά της ζήτησης.

    Προφανώς υπάρχει και η πλευρά της προσφοράς σε αυτή την εξίσωση, αλλά τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ καλά ούτε εκεί. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να παρέλειψε μια σημαντική σύνοδο κορυφής για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και αντ’ αυτού συναντήθηκε με εταιρείες που εργάζονται στην αιολική ενέργεια. Υπό κανονικές συνθήκες όλα αυτά θα ήταν ωραία και καλά, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε πετρέλαιο, και όχι μόνο για ενέργεια.

    Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αυξήσει το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να δώσει κίνητρα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του ρεπορτάζ του CNBC, το λέει αυτό επειδή η εταιρεία του θέλει κρατική βοήθεια και επιδοτήσεις για τις δικές της “καθαρές ενεργειακές λύσεις”.

    Αυτό μου θυμίζει όλα αυτά τα τρελά πράγματα που ειπώθηκαν στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Θα ήθελα να πιστεύω ότι οι ηγέτες μας απλώς αγνοούν την οικονομική πραγματικότητα αλλά όχι για πολύ καιρό ακόμα, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν ζουν ακριβώς την ίδια πραγματικότητα με εμάς.

    Πολύ μεγάλο για να αποτύχει ;

    Αυτή την εβδομάδα είχαμε περαιτέρω επιπτώσεις από την κατάρρευση της Three Arrows Capital. Πιο συγκεκριμένα, μάθαμε πόσο άσχημα εκτεθειμένοι είναι ορισμένοι από τους δανειστές του χώρου στην εταιρεία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι BlockFi, Genesis και Voyager. Στην περίπτωση της Voyager, η έκθεση αυτή είχε τη μορφή ενός μη εξασφαλισμένου δανείου ύψους 661 εκατ. δολαρίων.

    Σκεφτείτε το αυτό. Ένα δάνειο που χορηγήθηκε στην 3AC χωρίς καμία εγγύηση. Ένα δάνειο που χορηγήθηκε σε μια εταιρεία που ήταν (σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) βαριά χρεωμένη και λειτουργούσε ένα καζίνο με υψηλή μόχλευση.

    Η Voyager είναι μια εισηγμένη πλατφόρμα κρυπτοδανεισμού που διοικείται από άτομα με μακρά ιστορία σε χρηματιστήρια TradFi. Φαίνεται αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι μια εταιρεία αυτού του είδους θα δάνειζε τις καταθέσεις των πελατών της σε μια τόσο αδιαφανή επιχείρηση.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Hodlnaut (άλλος δανειστής CeFi), η 3AC τους προσέγγισε επίσης για δάνειο. Ωστόσο, δεδομένου ότι η 3AC δεν ήταν σε θέση να παράσχει κανενός είδους οικονομικά στοιχεία, εκτός από μια “αυτοδηλωμένη” δήλωση NAV (ναι, πράγματι το πρότειναν αυτό), η Hodlnaut δεν μπορούσε να τους προσφέρει δάνειο.

    Έτσι, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς τι είδους δέουσα επιμέλεια πρέπει να έκανε η Voyager για να είναι άνετη να δώσει ένα τόσο μεγάλο δάνειο στην 3AC.

    Φυσικά, αυτή η έκθεση στην 3AC σήμαινε ότι η Voyager είχε πολλά προβλήματα και τότε επενέβη η Alameda. Προσέφεραν στη Voyager μια σανίδα σωτηρίας ύψους 500 εκατ. δολαρίων με τη μορφή ανακυκλούμενης πιστωτικής γραμμής. Πολλοί το θεώρησαν αυτό ως ένα είδος “διάσωσης”, που τους επέτρεψε να παραμείνουν φερέγγυοι και να τιμήσουν τις αναλήψεις (αν και με μειωμένο ρυθμό).

    Ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτό ήταν φυσικά για να μην συμβεί ένα ντόμινο στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Θα οδηγούσε επίσης σε μαζική κατάρρευση της εμπιστοσύνης εάν ένας άλλος δανειστής κρυπτονομισμάτων όπως η Voyager βυθίζονταν με την απώλεια των κεφαλαίων των χρηστών.

    Τα πακέτα διάσωσης – αν πράγματι επρόκειτο για ένα τέτοιο πακέτο – ήταν συνηθισμένα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης, αν και χρηματοδοτούνταν από τους φορολογούμενους. Όποια κι αν είναι η πηγή των κεφαλαίων, όμως, ενέργειες όπως αυτές δημιουργούν ηθικό κίνδυνο. Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν η διάσωση επιχειρήσεων που ενεργούν απερίσκεπτα στρεβλώνει τα κίνητρα. Υπάρχουν ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και ο Επίτροπος της SEC Hester Peirce, ο οποίος είναι υπέρ των κρυπτονομισμάτων και πιστεύει ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να διασωθούν.

    Αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια κατάσταση κατά την οποία οι επιχειρήσεις που ενήργησαν απερίσκεπτα θα συνεχίσουν να το πράττουν λόγω της πεποίθησης ότι θα έχουν πάντα ένα χέρι για να απευθυνθούν. Αυτό εμποδίζει τη “δημιουργική καταστροφή” που μακροπρόθεσμα ανταμείβει τους συνετούς παίκτες. Επιβραβεύοντας την αποτυχία, σπέρνετε αναπόφευκτα τους σπόρους μιας μεγαλύτερης και πολύ πιο καταστροφικής αποτυχίας στη συνέχεια.

    Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι το UST έχασε την σύνδεση του τον Μάιο πέρυσι; Εκείνη την εποχή είχε πολύ μικρότερη κεφαλαιοποίηση και η αποτυχία του δεν θα είχε μεγάλες συνέπειες. Ωστόσο, επειδή οι χρηματοδότες των VCs βοήθησαν στην υπεράσπιση της σύνδεσης αυτής, αυτό έδωσε στον κόσμο μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας σχετικά με το πόσο σταθερή ήταν. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν ότι όταν τελικά ήρθε η κατάρρευση, ήταν πολύ πιο καταστροφική.

    Τώρα, έχοντας πει όλα αυτά, το να βλέπουμε τις εταιρείες στον χώρο των Crypto να χρεοκοπούν με απώλειες δισεκατομμυρίων και για τους χρήστες και να εξαπλώνεται η καταστροφή αυτή δεν είναι κάτι που θέλει κανείς μας. Και, υπό αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι η διάσωση ήταν απαραίτητη. Ωστόσο, εξακολουθεί να τίθεται το ερώτημα τι θα σημαίνει αυτό για την υγεία των crypto εταιρειών μακροπρόθεσμα.

    Τροφή για σκέψη…

    Μπορούν τα Crypto να επιβιώσουν από μια χρηματοπιστωτική κρίση;

    Καθώς ο κόσμος οδεύει προς μια πιθανή ύφεση (αν όχι κάτι χειρότερο), πολλά άτομα, ιδρύματα, ακόμη και μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να θέτουν αυτό το ερώτημα. Αυτό οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι η αγορά δεν έχει περάσει ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια οικονομική κρίση.

    Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να διαδραματιστούν. Το ένα είναι ότι η Fed συνεχίζει να αυξάνει αυτά τα επιτόκια και έτσι επισπεύδει την επίφοβη ύφεση και χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτό είναι, στην πραγματικότητα, αρκετά πιθανό αν αναλογιστείτε το ιστορικό των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Στους περισσότερους από τους προηγούμενους κύκλους αυξήσεων των επιτοκίων είδαμε ύφεση που επιταχύνθηκε από τη συρρίκνωση των πιστώσεων στην οικονομία.

    Σε αυτές τις προηγούμενες υφέσεις, η Fed αναγκάστηκε να αντιστρέψει την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων της τη στιγμή που εμφανιζόταν συνεχής αρνητική ανάπτυξη. Αυτό έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είναι πιθανό να ακολουθήσει αυτό το εγχειρίδιο όταν η συρρίκνωση αρχίσει πραγματικά να δαγκώνει. Αν αυτό συμβαίνει πράγματι, τότε η αντιστροφή των αυξήσεων των επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει εκ νέου ράλι σε όλες τις αγορές περιουσιακών στοιχείων – συμπεριλαμβανομένου των κρυπτονομισμάτων.

    United States flag on bar chart concept of economic recovery with stock market down and up. Concept of business improving after crisis such as Covid-19 or other catastrophe as economy and businesses reopen again.

    Από την άλλη πλευρά όμως, αν ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλός, η μείωση των επιτοκίων ενέχει τον κίνδυνο υπερπληθωρισμού, που είναι ο αντίλογος σε αυτή την αφήγηση.

    Ας παίξουμε λοιπόν τον δικηγόρο του διαβόλου. Ας υποθέσουμε ότι ο Τζερόμ Πάουελ θα κάνει σαν τον Πολ Βόλκερ και θα αυξάνει τα επιτόκια σε διψήφιο αριθμό για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Αυτό θα απορροφήσει τρισεκατομμύρια δολάρια από την οικονομία, καθώς όλοι θα σπεύδουν να αγοράσουν δολάρια για αποταμιεύσεις. Και δεν θα είναι μόνο οι Αμερικανοί που θα αγοράζουν δολάρια.

    Stablecoins όπως το USDT της Tether, το USDC της Circle και τα BUSD και USDP της Paxos έχουν καταστήσει δυνατό για σχεδόν οποιονδήποτε να αγοράσει δολάρια (ή ακριβέστερα, το χρέος της κυβέρνησης των ΗΠΑ με το οποίο καλύπτονται αυτά τα ψηφιακά δολάρια). Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Fed, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε μια οικονομική κρίση θα υπάρχει ζήτηση για fiat, και ιδιαίτερα για το USD.

    Αυτό που κάνει την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση διαφορετική από τις προηγούμενες είναι ότι πολλά fiat νομίσματα βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης έναντι του USD, και όχι μόνο τα νομίσματα που ανήκουν σε μικρές οικονομίες. Το ιαπωνικό γεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, και ακόμη και το ευρώ παρουσιάζει σημάδια αδυναμίας, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν για το αν η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια.

    Τι θα συμβεί λοιπόν όταν η Fed αυξήσει τα επιτόκια, η παγκόσμια οικονομία αρχίσει να καταρρέει και τα περισσότερα μεγάλα νομίσματα αρχίζουν να καταρρέουν; Προφανώς, όλοι θα προσπαθήσουν να βάλουν χέρι στο δολάριο. Μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι οι τοπικές τους τράπεζες δεν θα τους τα δώσουν, και ίσως οι κυβερνήσεις τους να τους εμποδίσουν ακόμη και να αγοράσουν δολάρια, όπως έκανε η Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

    Αυτό αφήνει μόνο μία επιλογή, και αυτή είναι να ακολουθήσουν τη διαδρομή των crypto να αγοράσουν ένα σταθερό νόμισμα USD σε ένα blockchain με smart contracts όπως το Ethereum, το Solana, το Avalanche ή το Algorand. Αν η ζήτηση για USD είναι πραγματικά στα ύψη, μπορεί να είναι όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα. Είναι πιθανό κάθε κρυπτονόμισμα που έχει smart contracts να αρχίσει να “μεγαλώνει” από τη ζήτηση για τα stablecoins.

    Επειδή η αγορά των stablecoins απαιτεί ETH, SOL, AVAX ή ALGO (και άλλα), η ζήτηση για αυτά τα κρυπτονομίσματα θα εκτοξευόταν αναγκαστικά. Μόλις κυκλοφορήσουν τρισεκατομμύρια stablecoins στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιο ποσοστό αυτού του κεφαλαίου να εισρεύσει στο BTC και σε άλλα σημαντικά altcoins, ειδικά αν οι εκδότες των stablecoins αρχίσουν να παγώνουν περιουσιακά στοιχεία.

    Εν ολίγοις, η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση θα προκαλέσει πιθανότατα μια φυγή προς το δολάριο σε παγκόσμια κλίμακα, ειδικά αν η Fed αυξάνει ταυτόχρονα τα επιτόκια. Επειδή τα αμερικανικά δολάρια είναι δύσκολο να αγοραστούν εκτός των ΗΠΑ (και μπορεί να είναι ακόμη και αδύνατο να αγοραστούν), η μόνη εναλλακτική λύση θα είναι τα stablecoins. O χώρος των crypto ίσως να ανέβει αρκετά και το BTC θα μπορούσε να δει σοβαρές εισροές.

    Τελικές σκέψεις

    Αν υπάρχει ένα πράγμα που μας έδειξαν οι τελευταίες 3 εβδομάδες, αυτό είναι το πόσο εκτεθειμένα ήταν πολλά ανταλλακτήρια και υπηρεσίες δανεισμού στη μετάδοση της καταστροφής που προήλθε από την 3AC. Ως εκ τούτου, τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βεβαιωθείτε ότι όταν χρησιμοποιείτε ένα ανταλλακτήριο, χρησιμοποιείτε το πιο ασφαλές και καλά κεφαλαιοποιημένο.

    Επιπρόσθετα και εφόσον τον έχουμε πεί πολλές φορές not your keys not your crypto.


    Πηγή : Coin Bureau


    💠 Disclaimer – Αποποίηση Ευθύνης 💠 

    Οι ιδέες και οι απόψεις που αναφέρονται εδώ, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι προσωπικές μου απόψεις, και πληροφορίες που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο σε καμία περίπτωση δεν είναι ή πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτικές συμβουλές. Πριν πράξετε για το οτιδήποτε κάντε τη δική σας έρευνα.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Hliasar
    Hliasar
    Είμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2020. Από την αρχή αυτός ο χώρος με εξέπληξε και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Κάθε μέρα μου αρέσει να μαθαίνω κάτι καινούργιο και αν μπορώ να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Η γνώση είναι το παν!!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα