DeFi: Η Θεωρία των Παιγνίων στα πρωτόκολλα | Μέρος Ι: Τύποι Παιχνιδιών

    Η συμμετρία, η πληρότητα των πληροφοριών, τα μοντέλα συνεργασίας είναι μερικά σημεία από τη θεωρία παιγνίων που είναι πανταχού παρούσα στα πρωτόκολλα DeFi.

    Η θεωρία των παιγνίων είναι ένα εγγενές συστατικό του οικοσυστήματος των crypto και έχει ιδιαίτερη σημασία στο DeFi. Από τα incentive models έως τις ψηφοφορίες διακυβέρνησης, η θεωρία των παιγνίων βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών από τις πτυχών του σχεδιασμού ενός πρωτοκόλλου του DeFi. Ωστόσο, στην κοινότητα του DeFi, υπάρχει πολύ μικρή κάλυψη σχετικά με τα θεμέλια της θεωρίας αυτής.

    Η ιστορία της θεωρίας των παιγνίων συνδέεται με την ιστορία της επιστήμης των υπολογιστών. Μεγάλο μέρος της τρέχουσας έρευνας στη θεωρία των παιγνίων χρονολογείται από το έργο πρωτοπόρων της επιστήμης των υπολογιστών όπως ο Alan Turing ή ο John Von Neumann. Το περίφημο Nash equilibrium που έγινε ευρέως γνωστό από την ταινία “A Beautiful Mind” είναι ο ακρογωνιαίος λίθος πολλών παιχνιδιοποιημένων αλληλεπιδράσεων στα σύγχρονα συστήματα. Ωστόσο, η μοντελοποίηση ενός πρωτοκόλλου DeFi χρησιμοποιώντας τις αρχές της θεωρίας των παιγνίων πολλές φορές υπερβαίνει το Nash equilibrium.

    Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε να κατανοείτε τις συνέπειες της αρχιτεκτονικής των πρωτοκόλλων DeFi χρησιμοποιώντας αρχές της θεωρίας των παιγνίων είναι να κατανοήσετε τους διαφορετικούς τύπους παιχνιδιών που συνήθως συναντούσαμε στις κοινωνικές ή οικονομικές μας αλληλεπιδράσεις.

    Τα πρωτόκολλα DeFi είναι ιδανικός υποψήφιος για την εφαρμογή των θεωρητικών αρχών καθώς εμπλέκουν πολλούς συμμετέχοντες στις αλληλεπιδράσεις τους.

    · Σχεδιασμός συμμετεχόντων: Η θεωρία των παιγνίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση της απόφασης ενός συμμετέχοντα προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη χρησιμότητα.

    · Σχεδιασμός μηχανισμού: Η αντίστροφη θεωρία των παιγνίων επικεντρώνεται στο σχεδιασμό ενός παιχνιδιού για μια ομάδα ευφυών συμμετεχόντων. Οι δημοπρασίες είναι ένα κλασικό παράδειγμα τέτοιου σχεδιασμού.

    5 Τύποι παιχνιδιών που σχετίζονται με τα πρωτόκολλα DeFi

    Από την δημιουργία της στη δεκαετία του 1940, η θεωρία των παιγνίων έχει επικεντρωθεί στη μοντελοποίηση των πιο κοινών προτύπων αλληλεπίδρασης που βλέπουμε τώρα καθημερινά σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Η κατανόηση των διαφορετικών τύπων δυναμικής του παιχνιδιού σε ένα περιβάλλον είναι ένα βασικό στοιχείο για το σχεδιασμό της δυναμικής των πρωτοκόλλων DeFi. Σε υψηλό επίπεδο, υπάρχει ένα κριτήριο πέντε στοιχείων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κατανοήσουμε τη δυναμική του παιχνιδιού στα πρωτόκολλα DeFi:

    Συμμετρικό vs Ασύμμετρο

    Μία από τις απλούστερες κατηγοριοποιήσεις παιχνιδιών βασίζεται στη συμμετρία τους. Ένα συμμετρικό παιχνίδι περιγράφει ένα περιβάλλον στο οποίο κάθε παίκτης έχει τους ίδιους στόχους και τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν μόνο από τις εμπλεκόμενες στρατηγικές. Το σκάκι είναι ένα κλασικό παράδειγμα συμμετρικού παιχνιδιού. Πολλές από τις καταστάσεις που συναντήσαμε στον πραγματικό κόσμο στερούνται τη μαθηματική κομψότητα της συμμετρίας καθώς οι συμμετέχοντες έχουν συχνά διαφορετικούς, ακόμη και αντικρουόμενους στόχους. Μια επιχειρηματική διαπραγμάτευση είναι ένα παράδειγμα ασύμμετρου παιχνιδιού στο οποίο κάθε μέρος έχει διαφορετικούς στόχους και αξιολογεί τα αποτελέσματα από διαφορετική οπτική γωνία (π.χ.: κέρδος ενός συμβολαίου έναντι ελαχιστοποίησης μιας επένδυσης).

    Τέλειες vs Ελλιπείς Πληροφορίες

    Μια άλλη σημαντική κατηγοριοποίηση των παιχνιδιών βασίζεται στον τύπο των διαθέσιμων πληροφοριών. Ένα τέλειο πληροφοριακό παιχνίδι αναφέρεται σε ένα περιβάλλον στο οποίο κάθε παίκτης μπορεί να δει τις κινήσεις του άλλου παίκτη. Το σκάκι, πάλι, είναι ένα παράδειγμα τέλειου παιχνιδιού πληροφοριών. Πολλές σύγχρονες αλληλεπιδράσεις βασίζονται σε περιβάλλοντα στα οποία οι κινήσεις από κάθε παίκτη είναι κρυμμένες από άλλους παίκτες και η θεωρία των παιγνίων ταξινομεί αυτά τα σενάρια ως ελλιπή πληροφοριακά παιχνίδια. Από τα παιχνίδια τράπουλας όπως το πόκερ μέχρι τα σενάρια αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων, τα ατελή πληροφοριακά παιχνίδια είναι παντού γύρω μας.

    Συνεργατικά vs Μη-Συνεργατικά

    Ένα συνεργατικό περιβάλλον παιχνιδιού είναι ένα περιβάλλον στο οποίο οι διαφορετικοί συμμετέχοντες μπορούν να δημιουργήσουν συμμαχίες προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το τελικό αποτέλεσμα. Οι συμβατικές διαπραγματεύσεις συχνά διαμορφώνονται ως παιχνίδια συνεργασίας. Τα μη συνεργατικά σενάρια περιγράφουν περιβάλλοντα στα οποία οι παίκτες απαγορεύεται να σχηματίσουν συμμαχίες. Οι πόλεμοι είναι το απόλυτο παράδειγμα μη συνεργατικών παιχνιδιών.

    Ταυτόχρονα vs Διαδοχικά

    Ένα διαδοχικό παιχνίδι λαμβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον στο οποίο κάθε παίκτης έχει πληροφορίες για τις προηγούμενες ενέργειες του άλλου παίκτη. Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι κυρίως διαδοχικής φύσης. Τα ταυτόχρονα παιχνίδια αντιπροσωπεύουν σενάρια στα οποία και οι δύο παίκτες μπορούν να κάνουν ταυτόχρονες ενέργειες. Το trading είναι ένα παράδειγμα ταυτόχρονων παιχνιδιών.

    Zero-Sum vs Non-Zero-Sum

    Ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος (Zero-Sum) αναφέρεται σε ένα σενάριο στο οποίο τα κέρδη ή η νική ενός παίκτη μεταφράζονται πάντα σε ήττα για τους άλλους παίκτες. Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι παραδείγματα παιχνιδιών μηδενικού αθροίσματος. Παιχνίδια χωρίς μηδενικό άθροισμα (Non-Zero-Sum) συναντώνται συχνά σε σενάρια στα οποία πολλοί παίκτες μπορούν να επωφεληθούν από τις ενέργειες ενός παίκτη. Οι οικονομικές αλληλεπιδράσεις στις οποίες πολλοί συμμετέχοντες συνεργάζονται για να αυξήσουν το μέγεθος της αγοράς είναι ένα παράδειγμα παιχνιδιού χωρίς μηδενικό άθροισμα.

    Αυτοί οι πέντε τύποι παιχνιδιών είναι παρόντες αρκετά στην τρέχουσα γενιά πρωτοκόλλων του DeFi. Στο δεύτερο μέρος αυτού του δοκιμίου, θα επεκταθούμε σε άλλες βασικές πτυχές της θεωρίας των παιγνίων, όπως το Nash equilibrium, οι οποίες, το οποίο είναι εξαιρετικά σχετικό με το DeFi.

    These five types of games are very present in the current generation of DeFi protocols. In the second part of this essay, we will expand into other core aspects of game theory such as the Nash equilibrium which are, believe it or not, super relevant to DeFi.


    Πηγή: IntoTheBlock

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα