Ενέργεια: Εκεί που χρειάζεται το decentralization

    Εάν η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων ενδιαφέρεται για να γίνει mainstream θα χρειαστεί να επιδείξει κοινωνικά χρήσιμες εφαρμογές για τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία blockchain που να έχουν απήχηση στον ευρύτερο πληθυσμό.

    Ας το παραδεχτούμε: Η πρόσφατη κατάρρευση μεγάλων ιδρυμάτων δανεισμού κρυπτονομισμάτων και το ξεπούλημα σε Bitcoin, Ethereum και άλλα tokens επιβεβαίωσαν ότι η κύρια πρόταση αξίας των κρυπτονομισμάτων μέχρι στιγμής είναι η κερδοσκοπία.

    Ως μοντέλο για τη δομή της αγοράς του μέλλοντος, το DeFi περιέχει την υπόσχεση ενός πιο δίκαιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αλλά οι υψηλές αποδόσεις που πρόσφερε οφείλονταν στη ζήτηση για δανεισμό κρυπτονομισμάτων, που με τη σειρά του εξαρτιόταν από την ύπαρξη ευκαιριών arbitrage στις υποκείμενες αγορές των tokens. Καθώς οι προσδοκίες για γρήγορες αποδόσεις στα κρυπτονομίσματα φθίνουν, η δραστηριότητα σε αυτές τις αγορές θα μειωθεί, γεγονός που θα οδηγήσει αυτούς που κάνουν arbitrage σε υποχώρηση και το «yield farming» να χάσει έδαφος.

    Η πρόκληση τώρα είναι να βρούμε περιπτώσεις χρήσης στον πραγματικό κόσμο που θα παράγουν διαρκείς, ουσιαστικές αποδόσεις πάνω στις οποίες μπορούν θα διατηρηθούν οι αποδόσεις του DeFi.

    Το σημείο εκκίνησης θα πρέπει να είναι ο εντοπισμός μη χρηματοπιστωτικών αγορών των οποίων η centralized δομή τους είναι σαφώς προβληματική. Σημείωση: Η αποκέντρωση αυτών των αγορών δεν θα δημιουργήσει απαραιτήτως περιπτώσεις χρήσης για τα κρυπτονομίσματα ή τα blockchains, αλλά τα επιχειρήματα υπέρ αυτών θα είναι ισχυρότερα σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει – πάνω απ’ όλους – ένας κλάδος όπου το centralization είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, ένας κλάδος όπου το κόστος για την κοινωνία είναι αυτονόητο και αυξάνεται συνεχώς: η ενέργεια.

    Το κόστος της ενέργειας λόγω του centralization

    Εξετάστε τις επιπτώσεις των πρόσφατων διαταραχών στις αγορές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

    Ο κόσμος εξαρτάται τόσο πολύ από το πετρέλαιο που οι αλλαγές στην προσφορά του και οι συνακόλουθες διακυμάνσεις στις τιμές μπορούν να καθορίσουν την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας. Και όλα είναι χτισμένα γύρω από μια εξαιρετικά centralized βιομηχανία, με τα περισσότερα από τα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού στον κόσμο να βρίσκονται σε λίγα, αυταρχικά κράτη, δημιουργώντας εξαρτήσεις, σημεία συμφόρησης και βαθιές πολιτικές ευπάθειες.

    Στα τέλη Φεβρουαρίου, ένα από αυτά τα κράτη, η Ρωσία, εισέβαλε στην Ουκρανία. Σχεδόν αμέσως υπέστη κυρώσεις από τη Δύση στις εξαγωγές της, οι οποίες εκτόξευσαν τις τιμές του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate κατά 40% στα σχεδόν 120 δολάρια το βαρέλι. Αυτό εκτόξευσε το κόστος της βενζίνης και άλλων παραγώγων πετρελαίου, στα οποία όταν προστέθηκαν και οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve, επιταχύνθηκε η πορεία του κόσμου προς την ύφεση. Ένα μέτρο αυτής της σκληρής επίδρασης είναι η πρόσφατη αντιστροφή των ίδιων τιμών του αργού, οι οποίες αυτή την εβδομάδα έπεσαν για λίγο κάτω από τα 100 δολάρια, καθώς οι αναλυτές άρχισαν να προβλέπουν μια βουτιά στη ζήτηση.

    Ομοίως, η εξάρτηση της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς και της εναλλακτικής λύσης, του υγρού φυσικού αερίου, αυξημένες κατά 700% από πέρυσι. Εξίσου άσχημα, οι ελλείψεις φυσικού αερίου έχουν απειλήσει τη βιωσιμότητα μεγάλου μέρους της ηλεκτρικής ενέργειας της ηπείρου.

    Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπάρχουν και άλλα τρωτά σημεία στα centralized σημεία συμφόρησης της ενεργειακής βιομηχανίας.

    Θυμάστε την περσινή διακοπή λειτουργίας του αγωγού Colonial; Ένας αγωγός που προμήθευε 60 εκατομμύρια ανθρώπους έδωσε στους χάκερς τεράστια δύναμη για να εκβιάσουν την εταιρεία να πληρώσει τα λύτρα τους. Προσέφερε το φυσικό ισοδύναμο ενός «single attack vector», επιτρέποντας μια κλασική επίθεση τύπου «man in the middle».

    Ή σκεφτείτε πώς ο τυφώνας Μαρία, αφού εξαφάνισε μερικές μόνο από τις γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης που μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια από τα βρώμικα, εξαρτώμενα από το μαζούτ εργοστάσια παραγωγής του Πουέρτο Ρίκο, άφησε το 90% του δυνητικά πλούσιου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας νησί χωρίς ρεύμα για μήνες το 2017 .

    Η ευπάθεια σε εξωτερικά γεγονότα όπως αυτά – τα οποία οι σχεδιαστές συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας περιγράφουν ως έλλειψη «πλεονασμού» – είναι εξίσου μεγάλος λόγος για να υποστηρίξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την κλιματική κρίση.

    Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα να αποκεντρώσουμε το ενεργειακό μας μοντέλο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, η γεωθερμική και η αιολική είναι η απάντηση γιατί προέρχονται από τοπική πηγή και μπορούν να λειτουργήσουν σε ευρεία κλίμακα – από ηλιακές συστοιχίες ενός σπιτιού έως τεράστια αιολικά πάρκα.

    Ο ρόλος των crypto

    Η αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε μια συνοδευτική ανάγκη για ένα αποκεντρωμένο νομισματικό σύστημα ή ένα σύστημα καταγραφής συναλλαγών και δεδομένων που βασίζεται σε blockchain. Αλλά τα κρυπτονομίσματα είναι μια φυσική εφαρμογή για τέτοια συστήματα και με τα χρόνια, οι άνθρωποι έχουν επεξεργαστεί διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να είναι χρήσιμα.

    Πρώτον, εάν πρόκειται να διαδώσουμε την ηλιακή, γεωθερμική ή/και αιολική ενέργεια σε μια ευρεία περιοχή του κόσμου, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ότι πολλά από αυτά τα μέρη δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης για τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης τους.

    Μια λύση είναι να προσκαλέσετε τους Bitcoin miners να εντοπίσουν τέτοιες περιοχές και να τους αναθέσετε να αναλάβουν την ανάπτυξη του έργου. Εταιρείες όπως η Griid βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της οικοδόμησης σχέσεων με αυτούς που αναπτύσσουν projects ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τους miners. Ένα project στο Τέξας με επικεφαλής τις Block, Tesla και Blockstream προσπαθεί να δείξει ότι το mining και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να συνδυαστούν σε κλίμακα.

    Εν τω μεταξύ, έξυπνα τσιπ όπως αυτά της Sunified με έδρα την Αυστραλία, μπορούν να ενσωματωθούν σε ηλιακούς συλλέκτες για να δημιουργήσουν αποδεδειγμένα δεδομένα που όταν καταγράφονται σε περιβάλλον blockchain μπορούν να μετατραπούν σε εμπορεύσιμα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Η ελπίδα είναι ότι αυτού του είδους τα περιουσιακά στοιχεία DeFi μπορούν να χρησιμοποιηθούν από θεσμικούς επενδυτές που θέλουν να ικανοποιήσουν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβέρνησης (ESG) διαταγές τους, προωθώντας ρευστοποιήσιμες αγορές περιουσιακών στοιχείων ουδέτερων εκπομπών άνθρακα που μπορούν να βοηθήσουν να ξεκλειδωθούν τα τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

    Υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα κρυπτονομίσματα μπορεί να είναι μια δύναμη για θετικές αλλαγές. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτό το bear market για να δείξουμε ότι αυτό συμβαίνει, ξεκινώντας από το δυσλειτουργικό ενεργειακό μας σύστημα.


    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα