Η έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ και η ρυθμιστική προσέγγιση για το DeFi

    Αναλυτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξαν μια απροσδόκητη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί στην πραγματικότητα το DeFi, αφού το ορίζουν ως κάτι διαφορετικό από το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και αναγνωρίζουν ότι θα απαιτούσε επανεξέταση της προσέγγισης της ρύθμισης του.

    Τη Δευτέρα, 2 Μαΐου, ο σύμβουλος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σχετικών με κρυπτονομίσματα στην Presight Capital και ένας μακροπρόθεσμος εμπειρογνώμονας για την ευρωπαϊκή ρύθμιση, Patrick Hansen, μοιράστηκε ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες από την «Επισκόπηση της Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ενσωμάτωσης 2022» της Επιτροπής της ΕΕ. Η έκθεση, με ημερομηνία 7 Απριλίου, περιέχει ένα κεφάλαιο 12 σελίδων για το DeFi, στο οποίο οι συγγραφείς επιδεικνύουν μια λογική προσέγγιση στο θέμα.

    Η έκθεση ορίζει το DeFi ως «μια πρόσφατα αναδυόμενη μορφή αυτόνομης χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης σε ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό περιβάλλον που τροφοδοτείται από […] έξυπνα συμβόλαια σε δημόσια blockchains». Αναγνωρίζει ότι τα έξυπνα συμβόλαια είναι «υποκατάστατα των ρυθμισμένων διαμεσολαβητών» και προτείνει ρυθμιστικές προσπάθειες για την εστίαση στην επικοινωνία με τις συγκεκριμένες ομάδες του DeFi που δημιουργούν αυτά τα συμβόλαια.

    Υπογραμμίζοντας τη διαφορά μεταξύ του DeFi και του παραδοσιακού χρηματοοικονομικού συστήματος, η έκθεση αναγνωρίζει τα βασικά πλεονεκτήματα του πρώτου:

    Σε σύγκριση με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το DeFi ισχυρίζεται ότι αυξάνει την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια, την προσβασιμότητα, το άνοιγμα και τη διαλειτουργικότητα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

    Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο δυναμικό του δημόσιου blockchain για ερευνητές και επόπτες που μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ολόκληρη τη χρονική σειρά ιστορικών και real-time συναλλαγών, τα οποία, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να διευκολύνουν την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων που «συχνά παραμένουν σκοτεινοί στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

    Μεταξύ άλλων, η έκθεση υπογραμμίζει το δυνητικό χαμηλότερο κόστος οικονομικού ελέγχου στο DeFi και τις σημαντικές ευκαιρίες για διασυνοριακή οικονομική ενοποίηση. Υποστηρίζει επίσης μια λογική προσέγγιση στη ρύθμιση του, προτείνοντας τη μετατόπιση από μια στρατηγική που βασίζεται σε οντότητες σε μια στρατηγική που βασίζεται σε δραστηριότητες:

    Ωστόσο, είναι προφανές ότι η απλή αντιγραφή των παραδοσιακών ρυθμιστικών προσεγγίσεων σε ένα αποκεντρωμένο περιβάλλον μπορεί να μην αποτελεί σωστή επιλογή, καθώς παραδοσιακά επικεντρώνονται σε μεσάζοντες που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου σε ένα αποκεντρωμένο περιβάλλον μπορεί να είναι πρόκληση και θα απαιτούσε επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουμε τις ρυθμίσεις.

    Όπως συμπεραίνει ο Hansen, παρά τα «ανησυχητικά στοιχεία για τη ρύθμιση των […] ομάδων του project και του κώδικα», εκπλήσσεται ευχάριστα από το επίπεδο γνώσης που παρουσιάζεται στο κεφάλαιο για το DeFi. Υπό αυτή την έννοια, το έγγραφο έρχεται ως ανακούφιση μετά από μια σειρά από αμφιλεγόμενα επεισόδια όσον αφορά των ρυθμίσεων της ΕΕ


    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα