Τα 5 καλύτερα hardware πορτοφόλια για το 2021

    Οι πέντε πιο ασφαλής επιλογές hardware wallets για την αποθήκευση των κρυπτονομισμάτων σας

    Εάν δεν έχεις τα κλειδιά

    Έχετε αγοράσει κρυπτονομίσματα σε ένα ανταλλακτήριο και βλέπετε το υπόλοιπο του λογαριασμού σας να αυξάνεται εκθετικά. Ίσως, να έχετε Bitcoin ή άλλα altcoins και θέλετε να τα φυλάξετε καλά κάπου. Κάθε μέρα που περνάει εισέρχεστε στον λογαριασμό σας στο ανταλλακτήριο να δείτε αν είναι όλα στη θέση τους, και σκέφτεστε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση σας.

    Εάν έχετε λίγα χρήματα σε ένα αξιόπιστο ανταλλακτήριο τότε είστε ασφαλής και δεν έχετε τίποτα να φοβάστε ειδικά εάν έχετε ενεργοποιήσει όλες τις επιπλέον επιλογές ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων και έχετε ρυθμίσει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά του ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, εάν το ανταλλακτήριο σας προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Σωστά;

    Φυσικά, και όχι. Το να χάσετε τα κρυπτονομίσματα σας μέσα από ένα ανταλλακτήριο μπορεί να μοιάζει απίθανο, αλλά αδύνατο όχι. Έχουν συμβεί στο παρελθόν παραβιάσεις σε ανταλλακτήρια και κάποιοι έχασαν αρκετά χρήματα. Ολόκληρες περιουσίες εξανεμίστηκαν!

    Not your keys, not your Bitcoin. Εικόνα από dailyfintech

    Υπάρχουν πολλά ανταλλακτήρια εκεί έξω που είτε είναι εντελώς ύποπτα, είτε δεν επενδύουν αρκετά στην ασφάλειά τους, είτε απλά διοικούνται κακώς. Αξίζει όμως να θυμάστε ότι, αν αποθηκεύετε τα νομίσματά σας σε ένα ανταλλακτήριο – ανεξάρτητα από το πόσο αναγνωρισμένο και ασφαλές μπορεί να είναι – δεν τα ελέγχετε. Τα ιδιωτικά κλειδιά των κρυπτονομισμάτων σας βρίσκονται στην κατοχή του ανταλλακτηρίου και αν κάτι πάει στραβά, πιθανότατα δεν θα μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’ αυτό.

    Δεν έχεις τα κρυπτονομίσματα σου

    Τα καλύτερα ανταλλακτήρια καθιστούν την ασφάλεια μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους. Τα περισσότερα επιμένουν οι χρήστες να ολοκληρώνουν τις διαδικασίες KYC (Know Your Customer) κατά την εγγραφή τους. Συνήθως απαιτείται έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων για την είσοδο και οι αναλήψεις συχνά περιορίζονται σε συγκεκριμένες διευθύνσεις πορτοφολιών που περιλαμβάνονται σε κάτι που ονομάζεται ‘λευκή λίστα’.

    Οποιοδήποτε ανταλλακτήριο αξίζει να εξεταστεί, θα διατηρεί τα περισσότερα από τα κεφάλαιά του σε cold storage, χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι δίσκοι με όλα τα ιδιωτικά κλειδιά των χρηστών αποθηκεύονται ενίοτε σε ασφαλή θησαυροφυλάκια με αεραγωγούς και ένοπλους φρουρούς. Τα ιδιωτικά κλειδιά που περιέχουν πρόσβαση στο bitcoin αντιμετωπίζονται με την ίδια ασφάλεια σαν να επρόκειτο για τον χρυσό. Τα κορυφαία ανταλλακτήρια διαθέτουν επίσης ασφάλιση, η οποία σημαίνει ότι αν συμβεί κάποια παραβίαση, οι επενδυτές που επηρεάζονται θα αποζημιωθούν.

    Εικόνα από newdaycrypto

    Και πέρα από την απειλή της κλοπής, υπάρχει και το ζήτημα της ιδιοκτησίας. Εσύ έχεις πληρώσει για το κρυπτονόμισμα, εσείς θα αποφασίσετε τι θα το κάνετε, οπότε θα πρέπει να έχεις τα κλειδιά του. Σε αυτά τα θέματα αξίζει να ακούσετε αυτούς που έχουν παραπάνω εμπειρία και βρίσκονται πολύ καιρό στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι συνέχεια λένε ότι το να έχετε τα κρυπτονομίσματα σας σε κάποιο ανταλλακτήριο είναι κακή ιδέα.

    Πάρε τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων σου

    Μόλις αποφασίσετε να μην κρατάτε τα νομίσματά σας σε οποιοδήποτε ανταλλακτήριο, έχετε τρεις βασικές επιλογές. Η πρώτη επιλογή είναι να τα αποθηκεύσετε σε ένα πορτοφόλι για κινητά – βασικά, μια εφαρμογή για το smartphone σας. Σας παραθέτω τις προσωπικές μου επιλογές σε ψηφιακά πορτοφόλια :

    1. Coinomi
    2. Exodus Wallet
    3. Coinbase Wallet
    4. Atomic Wallet
    5. Trust Wallet

    Θα ασχοληθούμε με τα ψηφιακά πορτοφόλια σε ξεχωριστό άρθρο κάποια στιγμή. Στη συνέχεια η δεύτερη επιλογή που έχετε είναι να εκτυπώσετε σε χαρτί τα ψηφιακά σας κλειδιά (κατά προτίμηση σε μορφή QR Code) και να τα φυλάξετε κάπου ασφαλή. Φυσικά, αυτή η επιλογή όπως καταλαβαίνεται είναι για αυτούς που έχουν σκοπό να μην χρησιμοποιήσουν ή να πουλήσουν τα κρυπτονομίσματα τους για πολύ μεγάλο διάστημα.

    Εικόνα από 99bitcoins

    Η τρίτη επιλογή – και η πιο ασφαλής και εύχρηστη με διαφορά – είναι αυτή που μας απασχολεί σήμερα και είναι μακράν η καλύτερη για όσους κατέχουν κάποιο σημαντικό ποσό σε κρυπτονομίσματα και θέλουν να το διατηρήσουν ασφαλές. Τότε ένα hardware πορτοφόλι ή cold wallet είναι αυτό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να αποθηκεύσετε τα κρυπτονομίσματα σας με ασφάλεια.

    Τα πορτοφόλια υλικού (hardware wallets) είναι φυσικές συσκευές που αποθηκεύουν τα ιδιωτικά σας κλειδιά και τα κρατούν ασφαλή από οποιαδήποτε εξωτερική επίθεση. Μπορούν να συνδεθούν σε έναν υπολογιστή ή να συνδεθούν σε μια κινητή συσκευή για να μπορούν οι χρήστες να διαχειρίζονται και να ξοδεύουν τα κρυπτονομίσματα τους, αλλά όλες οι πτυχές των συναλλαγών και των επικυρώσεων γίνονται στην ίδια τη συσκευή. Ακόμη και αν η συσκευή που χρησιμοποιείται μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό ή παραβιαστεί με άλλο τρόπο, το πορτοφόλι υλικού παραμένει ασφαλές και κανείς άλλος δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα ιδιωτικά κλειδιά που είναι αποθηκευμένα.

    Εικόνα από stormgain

    Παρακάτω θα σας αναλύσω τα πέντε καλύτερα hardware πορτοφόλια κατά την προσωπική μου άποψη. Πριν αγοράσετε οποιαδήποτε από τις παρακάτω συσκευές κάντε τη δική σας έρευνα και αξιολογήστε προσωπικά την κάθε συσκευή με τα δικά σας κριτήρια.

    Τα 5 καλύτερα hardware πορτοφόλια

    Υπάρχουν πολλά πορτοφόλια υλικού στην αγορά και η επιλογή του σωστού μπορεί να είναι δύσκολη. Γι’ αυτό έχουμε συγκεντρώσει έναν εύχρηστο οδηγό με τα πέντε κορυφαία. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να σταθμίσετε πριν επιλέξετε ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς και θα τα εξετάσουμε όλα αυτά σε σχέση με κάθε πορτοφόλι.

    • Ασφάλεια – αν και τα πορτοφόλια υλικού είναι η ασφαλέστερη επιλογή εκεί έξω, ορισμένα είναι πιο ασφαλή από άλλα.
    • Υποστηριζόμενα Crypto – όλα τα πορτοφόλια υλικού αποθηκεύουν Bitcoin, Ethereum και τα περισσότερα άλλα κορυφαία κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, εάν το χαρτοφυλάκιό σας περιλαμβάνει κάποια λιγότερο γνωστά altcoins, τότε ορισμένα πορτοφόλια ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για εσάς.
    • Τιμή – εάν το χαρτοφυλάκιό σας είναι σχετικά μικρό, τότε οι πιθανότητες είναι ότι δε θα θέλετε να πληρώσετε πολλά χρήματα για μια συσκευή ώστε να τα αποθηκεύσετε. Όπως συμβαίνει με κάθε προϊόν, οι τιμές για τα πορτοφόλια υλικού ποικίλλουν.

    Ένα τελευταίο σημείο που πρέπει να θυμάστε όταν αγοράζετε ένα πορτοφόλι υλικού είναι να το αγοράζετε πάντα απευθείας από τον κατασκευαστή. Αποφύγετε την αγορά του πορτοφολιού σας από το eBay ή οπουδήποτε αλλού, όπου μπορεί να έχει γίνει παρέμβαση, και παραγγείλετε απευθείας από τον ιστότοπο του προμηθευτή.

    Πάμε να δούμε τα καλύτερα hardware wallets.

    Trezor Model T

    Την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Trezor Model T, καθώς είναι η ναυαρχίδα της εταιρίας. Το Trezor είναι δημιούργημα της εταιρείας Satoshi Labs με έδρα την Πράγα (Trezor σημαίνει “θησαυροφυλάκιο” στα Τσέχικα) και είναι η πρώτη τέτοια συσκευή που κυκλοφόρησε το 2013. Το συγκεκριμένο πορτοφόλι κοστίζει κατά τη σύνταξη του άρθρου 203,36€ και υποστηρίζει πάνω από 1.000 κρυπτονομίσματα και tokens.

    Το Trezor έχει ελεγχθεί από τρίτους ερευνητές ασφαλείας και μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα μακροχρόνιο επιτυχημένο ιστορικό. Από την κυκλοφορία του, δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα γνωστές περιπτώσεις επιτυχημένων παραβιάσεων με αποτέλεσμα την απώλεια χρημάτων των χρηστών. Το Trezor μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το διαδικτυακό πορτοφόλι του Trezor, ή μέσω της εφαρμογής Trezor suite που έχει μεταφορτωθεί στην επιφάνεια εργασίας.

    Εικόνα από learneasycrypto

    Το Trezor μπορεί επίσης να ενσωματωθεί με πορτοφόλια Web 3.0 όπως το MetaMask και έχει επίσης δημιουργήσει μια μοναδική συνεργασία και ενσωμάτωση με το εξαιρετικά δημοφιλές πορτοφόλι που αναφέραμε προηγουμένως, το Exodus.

    Το Trezor προσφέρει δύο πορτοφόλια υλικού, το λιγότερο ανθεκτικό και φθηνότερο Trezor Model One και φυσικά τη ναυαρχίδα Model T που αναφέραμε πριν. Ένα από τα πιο προφανή πλεονεκτήματα του Model T σε σχέση με το Model One είναι ότι έχετε μεγαλύτερη υποστήριξη νομισμάτων και ότι οι ευαίσθητες πληροφορίες, όπως ο κωδικός PIN και οι φράσεις ανάκτησης (seed phrases), εισάγονται απευθείας στην οθόνη αφής του Model T, διατηρώντας όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες μακριά από τον υπολογιστή, σε αντίθεση με το Trezor One.

    Ο πλήρης κατάλογος των νομισμάτων που υποστηρίζονται τόσο από το Trezor One όσο και από το Trezor Model T μπορεί να βρεθεί εδώ.

    Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του Trezor Model T σε σχέση με τη συσκευή Model One είναι ότι διαθέτει αυτή τη φιλική προς το χρήστη έγχρωμη οθόνη αφής. Αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τα κουμπιά του Model One. Το Trezor είναι συμβατό με τα κυριότερα λειτουργικά συστήματα υπολογιστών: Windows, Mac, Linux και συνεργάζεται με το Android για κινητά. Τα λειτουργικά συστήματα iOS και Windows για τα κινητά, καθώς και το Chrome OS δεν υποστηρίζονται ακόμη.

    Εικόνα από cryptobreaking

    Η ρύθμιση του Model Τ είναι επίσης αρκετά γρήγορη και πολύ φιλική προς το χρήστη. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή που ονομάζεται Trezor Bridge και να βεβαιωθείτε ότι αυτό θα είναι ενημερωμένο και αυτό θα είναι όλο. Ενώ το Model T είναι η premium συσκευή που προσφέρει η Trezor, πολλοί χρήστες δε θεωρούν ότι αξίζει περισσότερο από το διπλάσιο της τιμής του Trezor One.

    Ενώ και οι δύο είναι φανταστικές επιλογές για την αποθήκευση κρυπτονομισμάτων που προσφέρουν και την ασφάλεια υψηλού επιπέδου, αν δε χρειάζεστε την πρόσθετη υποστήριξη περιουσιακών στοιχείων και δε σας πειράζει που δε θα έχετε οθόνη αφής, τότε η επιλογή του Trezor One στα 65.72€ είναι ένας φθηνότερος και σίγουρος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα κεφάλαιά σας είναι ασφαλή.

    Μπορείτε να αγοράσετε όποιο μοντέλο σας οφελέι από την επίσημη ιστοσελίδα της Trezor εδώ.

    Ledger Nano X

    Τη δεύτερη θέση την καταλαμβάνει το Nano X της Ledger. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Ledger είναι μια εταιρεία που εδρεύει στη Γαλλία και θεωρείται το πρότυπο στην αγορά πορτοφολιών υλικού. Το Ledger Nano X είναι το κορυφαίο προϊόν της Ledger και είναι ακριβότερο από το entry-level Nano S. Το Nano X αποθηκεύει πάνω από 1.800 διαφορετικά κρυπτονομίσματα και είναι εξοπλισμένο με κορυφαία ασφάλεια στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένου ενός πιστοποιημένου τσιπ ασφαλείας CC EAL5+. Το Ledger Nano X μπορεί να συνδεθεί με έναν επιτραπέζιο υπολογιστή μέσω καλωδίου USB, καθώς και με κινητό μέσω σύνδεσης Bluetooth. Το Ledger μπορεί να τρέξει σε Windows, Mac, Linux, iOS και Android.

    Εικόνα απο ledger

    Αν και η διαχείριση των περισσότερων κρυπτονομισμάτων μπορεί να γίνει μέσω του λογισμικού Ledger Live, υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία που έχουν εγγενή πορτοφόλια που δεν υποστηρίζονται ακόμη από το λογισμικό αυτό. Ωστόσο, δεδομένης της δημοτικότητας των συσκευών υλικού της Ledger, πολλά από αυτά έχουν ενσωματωθεί με το Ledger προκειμένου να επιτρέπουν στους χρήστες να αποθηκεύουν με ασφάλεια τα κλειδιά τους.

    Αν και το Nano X είναι ακριβότερο, διαθέτει όλα όσα διαθέτει το Nano S, ενώ διαθέτει επίσης συνδεσιμότητα Bluetooth, ελαφρώς μεγαλύτερη οθόνη και δυνατότητα αποθήκευσης 100 εφαρμογών, σε αντίθεση με τις τρεις έως έξι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο Nano S, κάτι που έχει αναφερθεί ως σημαντικό πρόβλημα για πολλούς χρήστες, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος για την εγκατάσταση αρκετών εφαρμογών για την υποστήριξη πολλαπλών διαφορετικών δικτύων, με αποτέλεσμα οι χρήστες να μην μπορούν να κρατήσουν όλα τα αγαπημένα τους νομίσματα. Και τα δύο Ledger Nano υποστηρίζουν επίσης την ενσωμάτωση με πορτοφόλια Web 3.0, όπως το Metamask, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε διάφορες πλατφόρμες DeFi.

    Είναι σημαντικό να σας ενημερώσουμε ότι η Ledger υπέστη παραβίαση δεδομένων στα μέσα του 2020, με αποτέλεσμα να κλαπούν από χάκερς οι διευθύνσεις κατοικίας, οι αριθμοί τηλεφώνου, τα ονόματα περίπου 272.000 πελατών και σχεδόν ένα εκατομμύριο διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Παρόλο που τα ίδια τα κρυπτονομίσματα δεν κινδύνευσαν, η παραβίαση αυτή οδήγησε στην αποστολή πλαστών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από χάκερς που προσποιούνταν ότι ήταν προσωπικό της Ledger και ζητούσαν τα ιδιωτικά κλειδιά των χρηστών και τις φράσεις ανάκτησης. Αυτή η παραβίαση δεδομένων και η έλλειψη δέουσας επιμέλειας εκ μέρους της ομάδας του Ledger έχει αφήσει πολλούς πελάτες να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ασφάλεια και τη φήμη του προϊόντος Ledger και της εταιρείας. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παραβίαση της Ledger, μπορείτε να βρείτε εδώ.

    Μπορείτε να αγοράσετε το Ledger Nano X από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας, εδώ, από 119€.

    KeepKey

    Τρίτο στη λίστα μας είναι το KeepKey. Δεν μπορείτε να κατηγορήσετε το KeepKey για την τιμή, καθώς για λιγότερο από 50 δολάρια θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα καλύτερο πορτοφόλι υλικού. Είναι επίσης όμορφα σχεδιασμένο, με στιβαρή μεταλλική θήκη και με μεγαλύτερη οθόνη από οποιονδήποτε από τους αντιπάλους του. Το KeepKey αγοράστηκε από την Shapeshift το 2017, οπότε το πορτοφόλι έχει πλήρη ενσωμάτωση με την πλατφόρμα ShapeShift και το ανταλλακτήριό της, στο οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση απευθείας από το πορτοφόλι KeepKey. Το KeepKey έχει μόνο τη δυνατότητα δημιουργίας μιας φράσης ανάκτησης 12 λέξεων και οι χρήστες διαχειρίζονται τα χρήματά τους μέσω της πλατφόρμας ShapeShift όταν η συσκευή είναι συνδεδεμένη σε υπολογιστή μέσω USB.

    Η ασφάλεια του KeepKey παραβιάστηκε όταν οι ανταγωνιστές της, το Ledger, βρήκαν έναν τρόπο να αποσπάσουν κωδικούς PIN από το πορτοφόλι, αν και αυτό απαιτούσε τη φυσική κατοχή του. Η δυσλειτουργία διορθώθηκε αργότερα σε μια ενημέρωση.

    Το κύριο μειονέκτημα του KeepKey είναι η σχετική έλλειψη υποστήριξης νομισμάτων σε σχέση με τα άλλα πορτοφόλια σε αυτή τη λίστα. Το πορτοφόλι KeepKey στερείται επίσης ενσωμάτωσης σε πολλά πορτοφόλια Web 3.0, όπως το Metamask, αφήνοντας τους χρήστες να μην μπορούν να αλληλεπιδράσουν με πολλές εφαρμογές DeFi. Το Keepkey υποστηρίζει εγγενώς τα Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Dash, Dogecoin, Ethereum, Kyber Network, Litecoin και DigiByte και μπορεί να συνδυαστεί με το MyEtherWallet για να επιτρέψει την υποστήριξη οποιουδήποτε ERC-20 token. Αυτός εξακολουθεί να είναι ένας αρκετά περιορισμένος κατάλογος σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές του και θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί ακατάλληλος για όποιον κατέχει ένα ιδιαίτερα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

    Μπορείτε να το αγοράσετε από την επίσημη ιστοσελίδα της ShapeShift εδώ.

    Ellipal Titan

    Η τέταρτη θέση στη λίστα μας πηγαίνει στο Ellipal Titan. Το Titan είναι ένα πορτοφόλι cold storage που λειτουργεί σε πλήρη απομόνωση από το δίκτυο για πραγματικό cold storage χωρίς σύνδεση. Το Ellipal Titan κοστίζει 139 δολάρια, περισσότερο από τα entry-level Trezor One και Ledger Nano S, αλλά η βαριά τιμή του μπορεί να αξίζει το κόστος για ορισμένους χρήστες κρυπτονομισμάτων. Αυτό το πορτοφόλι υλικού έχει την πιο εκτεταμένη υποστήριξη νομισμάτων σε αυτή τη λίστα και είναι σφραγισμένο για να διασφαλίσει ότι είναι ανθεκτικό στη σκόνη και το νερό, ενώ διαθέτει επίσης μια λειτουργία κατά της παραβίασης που θα διαγράψει όλα τα ιδιωτικά κλειδιά σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να διαρρήξει τη συσκευή με φυσικό τρόπο για να την παραβιάσει.

    Η ίδια η συσκευή ασφαλίζεται μέσω ενός κωδικού πρόσβασης, οπότε οι χρήστες θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι χρησιμοποιούν έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης με αυτή τη συσκευή και να αποθηκεύουν τον Titan σε ασφαλές μέρος, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε πορτοφόλι υλικού.

    Το Ellipal Titan είναι το μοναδικό πορτοφόλι σε αυτόν τον κατάλογο που διατηρείται πλήρως διαχωρισμένο από τη συνδεσιμότητα δικτύου, με ενισχυμένη ασφάλεια που βασίζεται μόνο σε κωδικούς QR για τη μεταφορά δεδομένων. Το Ellipal δεν μπορεί να συνδεθεί με κανένα πρωτόκολλο, όπως USB, Wifi ή Bluetooth, προστατεύοντας τα κρυπτονομίσματα σας από επιθέσεις.

    Το Ellipal υποστηρίζει 40 διαφορετικά blockchains και πάνω από 10.000 κρυπτονομίσματα με νέα νομίσματα να προστίθενται κάθε μήνα, ενώ επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν stake τα περιουσιακά τους στοιχεία, να κερδίζουν τόκους και ακόμη και να αγοράζουν ή να ανταλλάσσουν κρυπτονομίσματα μέσω των εφαρμογών που μπορούν να εγκατασταθούν στο πορτοφόλι. Το πορτοφόλι υλικού Ellipal μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την εφαρμογή Ellipal για κινητά, η οποία είναι διαθέσιμη τόσο στο iOS όσο και στο Android. Ο πλήρης κατάλογος των υποστηριζόμενων νομισμάτων μπορεί να βρεθεί εδώ.

    Ορισμένα από τα μειονεκτήματα του πορτοφολιού είναι ότι η προεπιλεγμένη διεύθυνση Bitcoin παράγει τη διεύθυνση Bitcoin BIP 44 που αρχίζει με τον αριθμό ‘3’ αντί για τις νέες και ευρέως αποδεκτές διευθύνσεις Bitcoin BIP 84 που αρχίζουν με το ‘bc’, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ακριβές συναλλαγές Bitcoin για τους χρήστες (δηλαδή μεγαλύτερες χρεώσεις).

    Ένας άλλος αποτρεπτικός παράγοντας για πολλούς χρήστες είναι ότι το πορτοφόλι Ellipal δεν δίνει στους χρήστες πρόσβαση στα δικά τους κλειδιά Xpub, γεγονός που αφήνει αυτό το πορτοφόλι μη λειτουργικό με πολλές εφαρμογές και δεν δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να εισάγουν πορτοφόλια “view-only” (δηλαδή να βλέπουν μόνο τα υπόλοιπα των λογαριασμών). Διάφορα gateways πληρωμών κρυπτονομισμάτων για το ηλεκτρονικό εμπόριο χρησιμοποιούν Xpubs για τη δημιουργία νέων διευθύνσεων πληρωμής για διάφορα checkouts, οπότε αυτός ο περιορισμός του πορτοφολιού θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

    Μπορείτε να το αγοράσετε από την επίσημη ιστοσελίδα τους εδώ.

    SecuX V20

    Τελευταίο στη λίστα μας είναι το SecuX V20, το οποίο μοιάζει με κάτι φουτουριστικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Παρόλο που το μέγεθός του θεωρείται λίγο μεγάλο για πολλούς λάτρεις των κρυπτονομισμάτων, το SecuX V20 περιέχει μια πλήρη σειρά χαρακτηριστικών ασφαλείας από την προστατευμένη αλυσίδα παραγωγής, την ανθεκτική σε παραβιάσεις συσκευασία, μέχρι το πιστοποιημένο με EAL5+ στοιχείο Infineon SLE Solid Flash CC για να διατηρήσει τα περιουσιακά σας στοιχεία ασφαλή. Το SecuX V20 είναι κατασκευασμένο με ισχυρή θήκη αλουμινίου που εξασφαλίζει μακροζωία και προστασία από χτυπήματα και πτώσεις.

    Αυτό το πορτοφόλι υλικού συνδέεται μέσω USB ή Bluetooth και είναι συμβατό με Windows, iOS, Android, Google Chrome, Mac και Linux. Η σύνδεση τόσο με επιτραπέζιες όσο και με κινητές συσκευές γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής SecuX. Το SecuX V20 υποστηρίζει πάνω από 1000 νομίσματα και μάρκες, μια πλήρη λίστα μπορείτε να βρείτε εδώ.

    Το SecuX V20 υποστηρίζεται με μια πιο ασφαλή φράση ανάκτησης 24 λέξεων αντί για την τυπική φράση 12 λέξεων, ενώ η πρόσβαση στο ίδιο το πορτοφόλι γίνεται με έναν κωδικό PIN που ορίζει ο χρήστης. Το πορτοφόλι διαθέτει επίσης μια λειτουργία “κρυμμένου πορτοφολιού”, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να κρύψουν ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο κρυμμένο μέσα στο πορτοφόλι με δικό του PIN ως πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας.

    Ένα σημαντικό μειονέκτημα με αυτό το πορτοφόλι, όπως και με κάθε πορτοφόλι υλικού εκτός από το Trezor και το Ledger, είναι η έλλειψη ενσωμάτωσης σε διαδικτυακά πορτοφόλια, όπως το MetaMask, και η έλλειψη κύριας υποστήριξης, με αποτέλεσμα οι χρήστες να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολλές εφαρμογές DeFi έως ότου αυτά τα πορτοφόλια υιοθετηθούν ευρύτερα. Οι χρήστες αυτού του πορτοφολιού δεν είναι επίσης σε θέση να προβάλουν τα κλειδιά Xpub τους, αφήνοντας τους χρήστες να μην μπορούν να δημιουργήσουν πορτοφόλια “view-only”, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από ορισμένες εφαρμογές τρίτων, και περιορίζει διάφορα gateways πληρωμών κρυπτονομισμάτων για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Δεν υπάρχει επίσης υποστήριξη για τα νομίσματα testnet ούτε η δυνατότητα προσθήκης προσαρμοσμένων tokens.

    Κρυφό και ασφαλές

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Trezor και η Ledger είναι και οι δύο ηγέτες του κλάδου εδώ και πολλά χρόνια, καθώς έχουν δοκιμαστεί και περάσει πολλαπλούς ελέγχους ασφαλείας και έχουν θέσει τον πήχη για την ασφάλεια των cold wallets. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ασφάλειά τους είναι ανώτερη ή ότι τα προϊόντα τους είναι καλύτερα, άλλωστε βλέπουμε συνεχώς την παλιά τεχνολογία να ξεπερνιέται από τη νέα και καλύτερη τεχνολογία, σκεφτείτε μόνο ότι το iPod αντικατέστησε το CD Player Discman. Όμως, πολλοί χρήστες βρίσκουν ανακουφιστικό το επιτυχημένο μακροχρόνιο ιστορικό και την ισχυρή φήμη αυτών των πορτοφολιών.

    Οι άλλες αναφορές σε αυτόν τον κατάλογο δεν μπορούν ακόμη να σταθούν στο ύψος της φήμης αυτών των δύο ηγετών του κλάδου και δεν υπάρχουν τόσο καιρό, οπότε βεβαιωθείτε ότι είστε σίγουροι για την ασφάλεια του πορτοφολιού που θα επιλέξετε και κάντε τη δική σας ενδελεχή έρευνα προτού αποφασίσετε να εμπιστευτείτε τα χρήματά σας σε οποιοδήποτε πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων.

    Όποιο πορτοφόλι κι αν επιλέξετε, θα πρέπει να μετριάσετε τον κίνδυνο να πέσει σε λάθος χέρια. Όλα τα πορτοφόλια διαθέτουν κωδικούς PIN, καθώς και seed phrases που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση και την ανάκτηση. Είναι αυτονόητο ότι αυτά θα πρέπει να είναι γνωστά μόνο σε εσάς.


    Πηγή : coinbureau, Trezor, Ledger, KeepKey, Ellipal, SecuX


    💠 Disclaimer – Αποποίηση Ευθύνης 💠 

    Οι ιδέες και οι απόψεις που αναφέρονται εδώ, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι προσωπικές μου απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν είναι ή πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτικές συμβουλές. Πριν πράξετε για το οτιδήποτε κάντε τη δική σας έρευνα. Tο παρόν άρθρο δεν είναι χορηγία για κανένα από τα προϊόντα που αναφέρονται εδώ.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Hliasar
    Hliasar
    Είμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2020. Από την αρχή αυτός ο χώρος με εξέπληξε και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Κάθε μέρα μου αρέσει να μαθαίνω κάτι καινούργιο και αν μπορώ να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Η γνώση είναι το παν!!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα