Τι είναι το Metaverse; Γιατί πιστεύουν αρκετοί ότι είναι το Next Big Thing;

    Ποια είναι η έννοια του Metaverse και πως συνδέεται με τα κρυπτονομίσματα; Τι επίκειται στο μέλλον;

    To metaverse είναι μια πολύ δημοφιλής έννοια τον τελευταίο καιρό. Οι σχέσεις μεταξύ του οικονομικού, του εικονικού και του φυσικού κόσμου συνδέονται όλο και περισσότερο. Οι συσκευές που χρησιμοποιούμε για να διαχειριστούμε τη ζωή μας, μας δίνουν πρόσβαση σε σχεδόν οτιδήποτε θέλουμε με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό ισχύει και για το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Τα NFT, τα παιχνίδια στο blockchain και οι πληρωμές με κρυπτονομίσματα δεν περιορίζονται πλέον μόνο σε crypto geeks. Είναι πλέον όλα εύκολα διαθέσιμα ως μέρος ενός αναπτυσσόμενου metaverse.

    Ορισμός του Metaverse

    Το metaverse είναι μια έννοια ενός διαδικτυακού, τρισδιάστατου, εικονικού χώρου που συνδέει τους χρήστες σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Θα συνδέει πολλές πλατφόρμες, παρόμοια με το Διαδίκτυο που περιέχει διαφορετικούς ιστότοπους προσβάσιμους μέσω ενός μόνο προγράμματος περιήγησης.

    Η ιδέα αναπτύχθηκε στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, Snow Crash, του Neal Stephenson. Ωστόσο, ενώ η ιδέα ενός metaverse ήταν κάποτε μυθοπλασία, τώρα φαίνεται ότι θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον.

    Το metaverse θα καθοδηγείται από την επαυξημένη πραγματικότητα, με κάθε χρήστη να ελέγχει έναν χαρακτήρα ή ένα avatar. Για παράδειγμα, μπορείτε να λάβετε μέρος σε μια συνάντηση σε περιβάλλον mixed reality χρησιμοποιώντας το Oculus VR στο εικονικό γραφείο σας, να ολοκληρώσετε τη δουλειά και να χαλαρώσετε σε ένα παιχνίδι που βασίζεται σε blockchain και, στη συνέχεια, να διαχειριστείτε το χαρτοφυλάκιο κρυπτονομισμάτων σας και τα οικονομικά σας, όλα αυτά μέσα στο metaverse.

    Μπορείτε ήδη να δείτε ορισμένες πτυχές του metaverse στους υπάρχοντες εικονικούς κόσμους των βιντεοπαιχνιδιών. Παιχνίδια όπως το Second Life και το Fortnite ή εργαλεία όπως το Gather.town συγκεντρώνουν πολλά στοιχεία της ζωής μας σε διαδικτυακούς κόσμους. Αν και αυτές οι εφαρμογές δεν είναι το metaverse, είναι κάπως παρόμοιες. Το metaverse δεν υπάρχει ακόμα.

    Εκτός από την υποστήριξη παιχνιδιών ή social media, το metaverse θα συνδυάζει οικονομίες, ψηφιακές ταυτότητες, αποκεντρωμένη διακυβέρνηση και άλλες εφαρμογές. Ακόμη και σήμερα, η δημιουργία και η κατοχή πολύτιμων αντικειμένων και νομισμάτων από τους χρήστες βοηθούν στην ανάπτυξη ενός ενιαίου, ενοποιημένου metaverse. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά παρέχουν στο blockchain τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει αυτήν τη μελλοντική τεχνολογία.

    Γιατί τα βιντεοπαιχνίδια συνδέονται με το metaverse;

    Λόγω της έμφασης που δίνεται στην τρισδιάστατη εικονική πραγματικότητα, τα βιντεοπαιχνίδια προσφέρουν την πιο κοντινή metaverse εμπειρία αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει απλά επειδή είναι 3D. Τα βιντεοπαιχνίδια προσφέρουν πλέον υπηρεσίες και δυνατότητες που περνούν σε άλλες πτυχές της ζωής μας. Το βιντεοπαιχνίδι Roblox φιλοξενεί ακόμη και εικονικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και συναντήσεις. Οι παίκτες δεν παίζουν απλώς το παιχνίδι πια. το χρησιμοποιούν και για άλλες δραστηριότητες και κομμάτια της ζωής τους στον «κυβερνοχώρο». Για παράδειγμα, στο Fortnite, 12,3 εκατομμύρια παίκτες συμμετείχαν στην εικονική μουσική περιοδεία του Travis Scott.

    Πως ταιριάζουν τα κρυπτονομίσματα με το metaverse;

    Το παιχνίδι παρέχει την τρισδιάστατη πτυχή του metaverse, αλλά δεν καλύπτει όλα όσα χρειάζονται σε έναν εικονικό κόσμο που μπορεί να καλύψει όλες τις πτυχές της ζωής. Τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία τους μπορούν να προσφέρουν τα άλλα βασικά μέρη που απαιτούνται, όπως την ψηφιακή απόδειξη της ιδιοκτησίας, την μεταφορά αξίας, την διακυβέρνηση και την προσβασιμότητα. Τι σημαίνουν όμως αυτά ακριβώς;

    Εάν, στο μέλλον, εργαζόμαστε, κοινωνικοποιούμαστε, ακόμη και αγοράζουμε εικονικά αντικείμενα στο metaverse, χρειαζόμαστε έναν ασφαλή τρόπο για να αποδείξουμε την ιδιοκτησία. Πρέπει επίσης να αισθανόμαστε ασφαλείς μεταφέροντας αυτά τα αντικείμενα και τα χρήματα γύρω από το metaverse. Τέλος, θα θελήσουμε επίσης να παίξουμε έναν ρόλο στη λήψη των αποφάσεων που λαμβάνει χώρα στο metaverse εάν γίνει τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας.

    Ορισμένα βιντεοπαιχνίδια περιέχουν ήδη κάποιες βασικές λύσεις, αλλά πολλοί προγραμματιστές χρησιμοποιούν αντ ‘αυτού τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία τους (το blockchain) ως καλύτερη επιλογή. Το Blockchain παρέχει έναν αποκεντρωμένο και διαφανή τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων, ενώ τα βιντεοπαιχνίδια είναι πιο κεντρικοποιημένα (centralized). Και όπως είχαμε πει και εδώ, η αποκέντρωση είναι πολύ σημαντική.

    Οι προγραμματιστές στο blockchain έχουν επίσης επιρροή από τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Το gamification είναι συνηθισμένο στο Decentralized Finance (DeFi) και στο GameFi. Φαίνεται ότι θα υπάρξουν αρκετές ομοιότητες στο μέλλον ώστε οι δύο κόσμοι να ενοποιηθούν ακόμη περισσότερο. Οι βασικές πτυχές του blockchain που ταιριάζουν στο metaverse είναι:

    1. Ψηφιακή απόδειξη ιδιοκτησίας: Διαθέτοντας ένα πορτοφόλι με πρόσβαση στα ιδιωτικά κλειδιά σας, μπορείτε να αποδείξετε αμέσως την ιδιοκτησία μιας δραστηριότητας ή ενός περιουσιακού στοιχείου στο blockchain. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να εμφανίσετε ένα ακριβό αντίγραφο των συναλλαγών σας στο blockchain για να αποδείξετε την αξιοπιστία σας. Το πορτοφόλι είναι μια από τις πιο ασφαλείς και ισχυρές μεθόδους για τη δημιουργία της ψηφιακής ταυτότητας και την απόδειξη της ιδιοκτησίας.
    2. Ψηφιακή συλλεκτικότητα: Ακριβώς όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε ποιος κατέχει κάτι, μπορούμε επίσης να δείξουμε ότι ένα αντικείμενο είναι πρωτότυπο και μοναδικό. Για ένα metaverse που θέλει να ενσωματώσει περισσότερες πραγματικές δραστηριότητες, αυτό είναι σημαντικό. Μέσω των NFT, μπορούμε να δημιουργήσουμε αντικείμενα που είναι 100% μοναδικά και δεν μπορούν ποτέ να αντιγραφούν ή να πλαστογραφηθούν. Ένα blockchain μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει την ιδιοκτησία φυσικών αντικειμένων.
    3. Μεταφορά αξίας: Ένα metaverse θα χρειαστεί έναν τρόπο να μεταφέρει αξία με ασφάλεια τον οποίο εμπιστεύονται οι χρήστες. Τα νομίσματα εντός ενός παιχνιδιού είναι λιγότερο ασφαλή από τα κρυπτονομίσματα στα blockchain. Εάν οι χρήστες περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα στο metaverse και κερδίζουν χρήματα εκεί, θα χρειαστούν ένα αξιόπιστο κρυπτονόμισμα.
    4. Διακυβέρνηση: Η δυνατότητα να ελέγχετε τους κανόνες της αλληλεπίδρασής σας με το metaverse θα πρέπει επίσης να είναι σημαντική για τους χρήστες. Στην πραγματική ζωή, μπορούμε να έχουμε δικαιώματα ψήφου σε εταιρείες και να εκλέγουμε ηγέτες και κυβερνήσεις. Το metaverse θα χρειαστεί επίσης τρόπους για την εφαρμογή δίκαιης διακυβέρνησης και το blockchain είναι ήδη ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να γίνει αυτό.
    5. Προσβασιμότητα: Η δημιουργία ενός πορτοφολιού είναι διαθέσιμη σε οποιονδήποτε σε όλο τον κόσμο στα δημόσια blockchains. Σε αντίθεση με έναν τραπεζικό λογαριασμό, δεν χρειάζεται να πληρώσετε χρήματα ή να δώσετε λεπτομέρειες για να δημιουργήσετε ένα πορτοφόλι. Αυτό το καθιστά έναν από τους πιο προσιτούς τρόπους διαχείρισης των οικονομικών και μια διαδικτυακή, ψηφιακή ταυτότητα.
    6. Διαλειτουργικότητα: Η τεχνολογία του blockchain βελτιώνει συνεχώς τη συμβατότητα μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών. Projects όπως το Polkadot (DOT) και το Avalanche (AVAX) επιτρέπουν τη δημιουργία προσαρμοσμένων blockchains που μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ένα metaverse θα χρειαστεί να συνδέσει πολλά projects και η τεχνολογία του blockchain έχει ήδη λύσεις για αυτό.

    Τι είναι μια metaverse εργασία;

    Όπως αναφέραμε, το metaverse θα συνδυάζει όλες τις πτυχές της ζωής σε ένα μέρος. Ενώ πολλοί άνθρωποι εργάζονται ήδη στο σπίτι, στο metaverse, θα μπορείτε να μπείτε σε ένα τρισδιάστατο γραφείο και να αλληλεπιδράσετε με τα avatar των συναδέλφων σας. Η δουλειά σας μπορεί επίσης να σχετίζεται με το metaverse και να σας παρέχει εισόδημα άμεσα χρησιμοποιήσιμο σε αυτόν τον χώρο. Στην πραγματικότητα, αυτού του είδους οι θέσεις εργασίας υπάρχουν ήδη σε παρόμοια μορφή.

    Το GameFi και τα μοντέλα play-to-earn παρέχουν πλέον σταθερές ροές εισοδήματος για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι διαδικτυακές θέσεις εργασίας υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έχουν μελλοντική εφαρμογή στο metaverse, καθώς δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να περάσουν το χρόνο τους για να ζουν και να κερδίζουν σε εικονικούς κόσμους. Τέτοιου είδους παιχνίδια, όπως το Axie Infinity και το Gods Unchained, δεν έχουν καν τρισδιάστατους κόσμους ή avatar. Ωστόσο, είναι η αρχή ότι θα μπορούσαν να είναι μέρος του metaverse ως ένας τρόπος για να κερδίσετε χρήματα εξ’ ολοκλήρου στον διαδικτυακό αυτό κόσμο.

    Παραδείγματα

    Αν και δεν έχουμε ακόμη ένα ενιαίο, συνδεδεμένο metaverse, έχουμε πολλές πλατφόρμες και projects παρόμοια. Συνήθως, αυτά ενσωματώνουν επίσης τα NFT και άλλα στοιχεία του blockchain. Ας δούμε τρία παραδείγματα:

    Axie Infinity

    Το Axie Infinity είναι ένα παιχνίδι που παρέχει στους παίκτες στις αναπτυσσόμενες χώρες την ευκαιρία να κερδίσουν σταθερό εισόδημα. Αγοράζοντας ή χαρίζοντας τρία πλάσματα γνωστά ως Axies, ένας παίκτης μπορεί να αρχίσει να κάνει farm το Smooth Love Potion (SLP) token. Όταν πωλείται στην αγορά, κάποιος θα μπορούσε να βγάλει περίπου 200$ έως 1000$ ανάλογα με το πόσο παίζει και το market price.

    Παρόλο που το Axie Infinity δεν παρέχει έναν μοναδικό τρισδιάστατο χαρακτήρα ή avatar, δίνει στους χρήστες την ευκαιρία για μια δουλειά που μοιάζει με το metaverse. Μπορεί να έχετε ήδη ακούσει τη διάσημη ιστορία των Φιλιππινέζων που το χρησιμοποιούν ως εναλλακτική λύση για την πλήρη απασχόληση ή ως έξτρα εισόδημα.

    Decentraland

    Το Decentraland είναι ένας διαδικτυακός, ψηφιακός κόσμος που συνδυάζει κοινωνικά στοιχεία με κρυπτονομίσματα, NFT και εικονικά ακίνητα. Επιπλέον, οι παίκτες έχουν επίσης ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση της πλατφόρμας. Όπως και άλλα παιχνίδια blockchain, τα NFT χρησιμοποιούνται για την αναπαράσταση συλλεκτικών αντικειμένων. Χρησιμοποιούνται επίσης για τα LAND, τα οποία είναι οικόπεδα 16×16 μέτρων που μπορούν να αγοράσουν οι χρήστες στο παιχνίδι με το κρυπτονόμισμα ΜΑΝΑ. Ο συνδυασμός όλων αυτών δημιουργεί μια πολύπλοκη κρυπτοοικονομία.

    SecondLive

    Το SecondLive είναι ένα τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον όπου οι χρήστες ελέγχουν τα avatars τους για κοινωνικοποίηση, μάθηση και επιχειρηματική δραστηριότητα. Το project διαθέτει επίσης μια αγορά NFT για την ανταλλαγή των συλλεκτικών αντικειμένων. Τον Σεπτέμβριο του 2020, το SecondLive φιλοξένησε το Harvest Festival του Binance Smart Chain στο πλαίσιο της πρώτης επετείου του. Η εικονική έκθεση παρουσίασε διάφορα projects του BSC οικοσυστήματος για να εξερευνήσουν και να αλληλεπιδράσουν οι χρήστες.

    Το μέλλον

    Το Facebook είναι μια από τις πιο ισχυρές φωνές για τη δημιουργία ενός ενοποιημένου metaverse. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για ένα metaverse που θα τροφοδοτείται από τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία τους λόγω του project Diem του Facebook. Ο Mark Zuckerberg ανέφερε ρητά τα σχέδιά του να χρησιμοποιήσει ένα metaverse project για την υποστήριξη της απομακρυσμένης εργασίας (remote work) και τη βελτίωση των οικονομικών ευκαιριών για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η θέση του Facebook στα social media, την επικοινωνία και τις πλατφόρμες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων του δίνουν μια καλή αρχή συνδυάζοντας όλους αυτούς τους κόσμους σε έναν. Άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στοχεύουν επίσης στη δημιουργία ενός metaverse, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Apple και Google.

    Όταν πρόκειται για ένα metaverse που θα τροφοδοτείται από τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία τους, η περαιτέρω ενοποίηση μεταξύ των αγορών NFT και των τρισδιάστατων εικονικών συμπάντων φαίνεται σαν το επόμενο βήμα. Οι κάτοχοι των NFT μπορούν ήδη να πουλήσουν τα προϊόντα τους από πολλές πηγές σε αγορές όπως το OpenSea, το Rarible και το BakerySwap, αλλά δεν υπάρχει ακόμη μια δημοφιλής τρισδιάστατη πλατφόρμα για αυτό. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, οι προγραμματιστές στο blockchain μπορεί να αναπτύξουν δημοφιλείς εφαρμογές που θα μοιάζουν με το metaverse και θα έχουν περισσότερους οργανικούς χρήστες από ότι ένας μεγάλος τεχνολογικός γίγαντας.

    Τελευταίες σκέψεις

    Ενώ ένα ενιαίο, ενωμένο και συνδεδεμένο metaverse είναι πιθανότατα πολύ μακριά, μπορούμε ήδη να δούμε εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία του. Φαίνεται να είναι μια ακόμη περίπτωση χρήσης της επιστημονικής φαντασίας για την τεχνολογία του blockchain και των κρυπτονομίσματων. Αν θα φτάσουμε ποτέ πραγματικά στο σημείο ενός metaverse δεν είναι σίγουρο. Ωστόσο, στο μεταξύ, μπορούμε ήδη να χρησιμοποιήσουμε και να βιώσουμε projects που μοιάζουν με το metaverse και να συνεχίσουμε να ενσωματώνουμε περισσότερο το blockchain στην καθημερινή μας ζωή.


    Πηγή: Binance

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα