Αυτό είναι το μέλλον της Crypto οικονομίας που θέλουν

    Υπάρχουν πολλά διαφορετικά οράματα για το πώς θα πρέπει να μοιάζει το μέλλον της οικονομίας. Οι περισσότεροι από εμάς ελπίζουμε σε ένα μέλλον ανεξαρτησίας και ελευθερίας.

    Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν θεσμοί που αντιτίθενται ριζικά στην εν λόγω ελευθερία. Οι “εξουσίες που υπάρχουν” δεν θα μας επιτρέψουν ποτέ να είμαστε απλώς ελεύθεροι, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα έκοβαν τα νήματα των μαριονετών τους.

    Μερικές από τις μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές μαριονέτες στον κόσμο σήμερα είναι οι κεντρικές τράπεζες. Αυτές οι κεντρικές τράπεζες έχουν επίσης μια λέσχη μελών και αυτή είναι η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Ένας οργανισμός που εδώ και δύο χρόνια επιτίθεται κατά των κρυπτονομισμάτων σε όλες τις μορφές τους.

    Σε όλες; Όχι ακριβώς…

    Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι της BIS είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών (των γνωστών και ως CBDCs) και έχουν παρουσιάσει το όραμά τους για ένα οικονομικό μέλλον που αγγίζει τα όρια της δυστοπίας. Το έχουν κάνει αυτό μέσω μιας σειράς εκθέσεων, τις οποίες έχουμε δεί στο παρελθόν.

    Την περασμένη εβδομάδα, έδωσαν την τελευταία τους έκθεση και είναι μια “ομορφιά” οπότε νομίζω ότι είναι καθήκον μου να την αναλύσω για εσάς.

    Σκέψεις πάνω στην αγορά

    Και εκεί που νομίζαμε ότι επιτέλους θα είχαμε ένα ράλι ανάκαμψης και ανόδου, το bear market ξαναχτυπάει με σφοδρότητα. Όπως πολλοί από εσάς θα γνωρίζετε, η αγορά των κρυπτονομισμάτων συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη χρηματιστηριακή αγορά αυτές τις μέρες, ειδικά με τις μετοχές τεχνολογίας. Όπως συμβαίνει, οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν το χειρότερο τρίμηνο των τελευταίων ετών, το ίδιο συμβαίνει και με το BTC.

    Αν είχατε διαβάσει το προηγούμενο άρθρο μου σχετικά με το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η αγορά των Crypto, θα ξέρετε ότι θα μπορούσαμε να δούμε άλλη μια πτώση 40-50% από τις τρέχουσες τιμές (σημειώστε ότι αυτό ισχύει για το BTC, θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο για τα alts). Αυτό φαίνεται να συνάδει με την πτώση 20 τοις εκατό που αναμένουν ορισμένοι αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς αργότερα φέτος. Η θεωρία τους είναι ότι πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να περιμένουν ότι τα κέρδη των εταιρειών θα βελτιωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και ότι αυτές οι προσδοκίες δεν θα εκπληρωθούν.

    Ένας άλλος μακροοικονομικός παράγοντας που επηρεάζει την αγορά των Crypto είναι η πιθανότητα να εισέλθουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ύφεση. Αυτό προβλέπεται τώρα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Ατλάντα, η οποία αναμένει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 1% για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ενδεικτικά, δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ΑΕΠ θεωρείται ότι μετράνε ως ύφεση. Κάποιοι θα έλεγαν ότι είμαστε ήδη εκεί.

    Όσον αφορά τους παράγοντες που σχετίζονται με τα Crypto, μπορούν όλοι να συνοψιστούν σε μια λέξη: μετάδοση. Πολλές εταιρείες και έργα σον χώρο εξακολουθούν να αισθάνονται τις συνέπειες της κατάρρευσης της Celsius και της Three Arrows Capital, για τις οποίες έχουμε αναφέρθει σε προηγούμενα άρθρα. Η Voyager Digital είναι η τελευταία πλατφόρμα που διακόπτει τις αναλήψεις λόγω αυτής της μετάδοσης. Πολλοί αναρωτιούνται αν το BlockFi θα μπορούσε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, αν και μια πρόσφατη συμφωνία με την FTX θα μπορούσε ενδεχομένως να το αποτρέψει αυτό.

    Το σταθερό νόμισμα USDT του Tether δέχεται επίσης επίθεση, τουλάχιστον σύμφωνα με τον CTO του Tether, Paulo Ardoino. Σε περίπτωση που χάσατε τα νέα, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του USDT έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 18 δισεκατομμύρια δολάρια από την κατάρρευση του Terra στις αρχές Μαΐου.

    Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προκάλεσε σε πολλούς κατόχους USDT μια αμφισβήτηση του κατά πόσο το stablecoin που κατέχουν είναι 100% υποστηριγμένο και εγγυημένο, ειδικά από τη στιγμή που το Tether δεν ήταν τόσο διαφανής σχετικά με τα αποθεματικά της. Πρέπει να αναφερθεί ότι ακούγεται ότι το Tether θα κάνει τελικά έναν πραγματικό έλεγχο. Ας δούμε πώς θα πάει αυτό.

    Σε αυτό το σημείο, το μόνο πράγμα που πραγματικά με ανησυχεί για την αγορά των Crypto είναι ότι δεν έχω δει τελευταία τόσα πολλά άρθρα για έργα και εταιρείες crypto που συγκεντρώνουν εκατομμύρια από VC. Δεν υποδηλώνει μόνο ότι το κεφάλαιο αρχίζει να στερεύει, μαζί με τη ζήτηση για μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η μετάδοση των Crypto αρχίζει να βρίσκει το δρόμο της σε πολύ μεγαλύτερες οντότητες. Φαίνεται ότι ορισμένες από αυτές τις μεγαλύτερες οντότητες περιλαμβάνουν εταιρείες mining του Bitcoin.

    Τι συμβαίνει με το Bitcoin Mining;

    Με την πρόσφατη κατάρρευση της αγοράς, πολλοί από εσάς μπορεί να αναρωτιέστε αν αυτό είχε επιπτώσεις στους miners του Bitcoin. Εξάλλου, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το γεγονός ότι το BTC βρίσκεται κάτω από τα $20k κάνει σοβαρή ζημιά στα κέρδη των miners. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με πολλά πρωτοσέλιδα για τα κρυπτονομίσματα, υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτή την ιστορία από ό,τι φαίνεται με το μάτι.

    Πάμε να τα δούμε με τη σειρά. Οι περισσότεροι miners του Bitcoin θα συνεχίσουν να βγάζουν κέρδη, όσο το BTC παραμένει πάνω από 7-8k. Αυτό βασίζεται στους δικούς μας χειροκίνητους υπολογισμούς, οι οποίοι συμπτωματικά επιβεβαιώθηκαν από την Arcane Research σε ένα άρθρο του Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το θέμα είναι ότι οι miners πληρώνουν περισσότερα από το απλό κόστος παραγωγής αυτές τις μέρες.

    Cryptocurrency mining rigs at a Bitfarms facility in Saint-Hyacinthe, Quebec, Canada

    Όπως και πολλές άλλες εταιρείες στον χώρο, πολλοί miners έχουν πάρει πολλά δάνεια για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους με εκθετικό ρυθμό. Παρόλο που όλοι τους εξακολουθούν να είναι κερδοφόροι στα χαρτιά, φαίνεται ότι ορισμένοι πλησιάζουν στην αθέτηση των πληρωμών του χρέους τους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είδαμε κάποιo capitulation των miners τους τελευταίους δύο μήνες και πιθανότατα συνέβαλε στην ευρύτερη κατάρρευση της αγοράς.

    Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο εδώ, και αυτός είναι ότι οι περισσότεροι miners δεν εξορύσσουν μόνο BTC. Πολλοί από αυτούς εξορύσσουν και ETH. Με τη μετάβαση του Ethereum σε proof of stake (ελπίζουμε) μέχρι το τέλος του έτους, αυτό σημαίνει ότι οι miners του Bitcoin θα χάσουν έσοδα που διαφορετικά θα είχαν πράγμα που δεν είναι καλό για τις μελλοντικές πληρωμές του χρέους αυτού. Πριν πείτε ότι θα έπρεπε να το είχαν προγραμματίσει, θυμηθείτε ότι το merge του ETH μετατέθηκε ξαφνικά σε προηγούμενη ημερομηνία, αφού αρχικά είχε καθυστερήσει νωρίτερα φέτος.

    The Merge Works! Ethereum's Passes Major Test in Shift to Proof of Stake -  The Defiant

    Λογικά, υπάρχει μια εύκολη λύση σε αυτό το ζήτημα, και αυτό είναι να ξεφορτωθείς το ETH και να πουλήσεις τα Ethereum mining rigs (όσο ακόμα αξίζουν κάτι) και να χρησιμοποιήσεις τα έσοδα για να αγοράσεις περισσότερες Bitcoin mining rigs.

    Λίγοι miners στο Bitcoin έχουν ήδη αρχίσει να το κάνουν αυτό, και στην πραγματικότητα αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο το ETH “έφαγε τόσο ξύλο” γύρω από τη συγχώνευση του Ropsten testnet, οι miners του Bitcoin συνειδητοποίησαν ότι οι προγραμματιστές του Ethereum είναι σε καλό δρόμο και πρέπει να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους μακριά από το Ethereum το συντομότερο δυνατό.

    Προφανώς αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, επειδή θα χρειαστούν πολύ χρόνο και χρήματα για αυτούς τους miners για να προμηθευτούν τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να κλείσουν την τρύπα στις τσέπες τους που θα αφήσει σύντομα το ETH.

    Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς και του γεγονότος ότι έχουν ήδη δανειστεί τόσα πολλά, μάλλον δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για αυτή τη μετάβαση της τελευταίας κυρίως στιγμής. Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος κάνει επίσης μεγάλη ζημιά.

    H Celsius πάει για ολικό πάγωμα

    Έχουν περάσει σχεδόν 3 εβδομάδες από εκείνη την άτυχη ημέρα που η Celsius αποφάσισε ότι θα σταματήσει τις αναλήψεις. Από τότε, υπήρξε ελάχιστη επικοινωνία από αυτούς (αν υπήρξε). Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν τίποτα να πουν, ή ίσως λόγω νομικών συμβουλών.

    Όποιος και αν είναι ο λόγος, αυτό αφήνει πολλούς χρήστες της πλατφόρμας να βασίζονται σε ειδήσεις που έρχονται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τους δηλωμένους στόχους της εταιρείας όταν αρχικά πάγωσε τις αναλήψεις.

    Όπως είπα και σε προηγούμενο άρθρο μου το τι θα συμβεί με την Celsius εξαρτάται από το αν είναι λειτουργικά αφερέγγυα (δηλαδή δεν έχει ρευστότητα) ή αν είναι αφερέγγυα στον ισολογισμό (οι υποχρεώσεις της υπερβαίνουν το ενεργητικό της).

    Από τις ειδήσεις που είχαμε λάβει την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι πρόκειται για το δεύτερο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, υπήρξαν αναφορές ότι η FTX είχε αρχικά ενδιαφερθεί για την εξαγορά της Celsius, αλλά αντ’ αυτού αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συμφωνία όταν ανακάλυψε μια τρύπα 2 δισ. δολαρίων στον ισολογισμό της Celsius.

    Αυτό φυσικά θα σήμαινε ότι η Celsius δεν έχει αρκετά διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και επομένως είναι αφερέγγυα. Εάν όντως ισχύει αυτό, τότε η πιο πιθανή οδός που θα πρέπει να ακολουθήσει η Celsius είναι η υποβολή αίτησης πτώχευσης.

    Αυτό δεν είναι μια καλή έκβαση για τους χρήστες και αυτό κυρίως λόγω του τι μπορεί να διασωθεί με τα περιουσιακά στοιχεία και σε ποιο σημείο στην ιεραρχία του χρέους βρίσκονται αυτοί οι χρήστες. Όσον αφορά το πρώτο, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πόσα μπορεί να ρευστοποιήσει η Celsius από τα εναπομείναντα περιουσιακά της στοιχεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των περιουσιακών στοιχείων είναι κλειδωμένα και μη ρευστοποιήσιμα – δηλαδή, είναι πιο δύσκολο να ρευστοποιηθούν.

    Υπάρχουν αναφορές ότι η Goldman Sachs μιλάει με επενδυτές για την πιθανή άντληση 2 δισ. δολαρίων για την αγορά των εναπομεινάντων περιουσιακών στοιχείων της Celsius. Εάν αυτό ισχύει, είναι απίθανο να είναι αρκετό για να καλύψει τις υποχρεώσεις.

    Και, αν δεν είναι αρκετά, πρέπει επίσης να θυμάστε ότι οι χρήστες της Celsius ήταν “μη εξασφαλισμένοι πιστωτές” και αυτοί οι πιστωτές συνήθως πρέπει να πάνε στο τέλος της ουράς σε περίπτωση πτώχευσης. Δεν είναι επίσης γνωστό πόσο περισσότερο από το χρέος της Celsius αναλογεί σε ανώτερους οφειλέτες – αλλά μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι δεν είναι ασήμαντο ποσό.

    Celsius Network Game Over ! Here's Why Bankruptcy Seems Imminent

    Επομένως, εάν η Celsius πτωχεύσει, τότε θα ήταν πολύ απίθανο οι χρήστες να δουν όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια που τους έχουν απομείνει να τους επιστρέφονται. Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κουρέματα και οι πληρωμές από πτωχεύσεις χρειάζονται πολύ καιρό για να φτάσουν.

    Έτσι, τα πράγματα δυστυχώς δεν φαίνονται καλά για τους χρήστες της Celsius.

    Τούτου λεχθέντος, κάθε ελπίδα δεν έχει χαθεί. Φαίνεται ότι η Celsius είναι απρόθυμη να εισέλθει στο στάδιο της επίσημης πτώχευσης, παρά τις συστάσεις των συμβούλων της. Αυτό οδήγησε ορισμένους να πιστέψουν ότι γίνονται τελευταίες προσπάθειες για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

    Ελπίζω ότι θα καταφέρουν να αποφύγουν αυτή την πτώχευση, αλλά φαίνεται ότι οι αγορές και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους. Όπως και να έχει, θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση.


    Πηγή : Coin Bureau


    💠 Disclaimer – Αποποίηση Ευθύνης 💠 

    Οι ιδέες και οι απόψεις που αναφέρονται εδώ, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι προσωπικές μου απόψεις, και πληροφορίες που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο σε καμία περίπτωση δεν είναι ή πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτικές συμβουλές. Πριν πράξετε για το οτιδήποτε κάντε τη δική σας έρευνα.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Hliasar
    Hliasar
    Είμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2020. Από την αρχή αυτός ο χώρος με εξέπληξε και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Κάθε μέρα μου αρέσει να μαθαίνω κάτι καινούργιο και αν μπορώ να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Η γνώση είναι το παν!!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα