Bitcoin Crash vs. Correction. Γνωρίζετε τη διαφορά;

    Είτε είστε αρχάριος χρήστης κρυπτονομισμάτων είτε ένας έμπειρος trader, είναι εύκολο να μπερδευτείτε με τις συντριβές (crashes) και τις διορθώσεις (corrections) όταν και οι δύο όροι αναφέρονται τόσο συχνά για τα κρυπτονομίσματα και για το Bitcoin.

    Όταν η τιμή του Bitcoin πέφτει, είναι συνηθισμένο να βλέπουμε τους όρους crash και correction να χρησιμοποιούνται περισσότερο ή λιγότερο αντίστοιχα. Ωστόσο, οι δύο αυτές λέξεις στην πραγματικότητα σημαίνουν διαφορετικά πράγματα. Σε αυτό το άρθρο θα επεξηγήσουμε αυτές τις διαφορές, οι οποίες ισχύουν όμως για κάθε κρυπτονόμισμα και όχι μόνο για το Bitcoin. Απλά θα χρησιμοποιήσουμε το Bitcoin σαν παράδειγμα για ευκολότερη κατανόηση.

    Crash

    Το crash θεωρείται ευρέως στην παραδοσιακή οικονομία ως η πτώση της τιμής πάνω από 10% κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

    Αυτά συχνά τροφοδοτούνται από σημαντικές, ξαφνικές αλλαγές στην αγορά των κρυπτονομισμάτων που ωθούν τους επενδυτές στον πανικό και αποχωρήσουν μαζικά.

    Ενώ οι τεχνικοί παράγοντες μπορούν να έχουν δραματικές επιπτώσεις στην τιμή του Bitcoin, τα μεγάλα crashes φαίνεται να καταλύονται περισσότερο από “θεμελιώδης αλλαγές” όπως μακροοικονομικά γεγονότα, ανακοινώσεις μεγάλων εταιρειών και ξαφνικές αλλαγές στους διεθνείς κανονισμούς και στις πολιτικές.

    Το μεγαλύτερο crash που έχει καταγραφεί ποτέ στο διάγραμμα του Bitcoin έγινε στις 10 Απριλίου 2013, λίγο μετά το κλείσιμο του ανταλλακτηρίου Bitfloor από το Αμερικανικό δίκτυο επιβολής χρηματοπιστωτικών εγκλημάτων (Financial Crimes Enforcement Network – FinCEN) και την ανακοίνωση ότι τα ανταλλακτήρια Bitcoin απαιτούνται να κάνουν εγγραφή ως «money transmitters». Η τιμή του Bitcoin κατέρρευσε πάνω από 73,1% σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bistamp, από τα 259,34 δολάρια στα 70 δολάρια.

    Κατά την πιο πρόσφατη περίοδο, το διαβόητο crash «Black Thursday» της 12ης Μαρτίου 2020, κατέχει την πρώτη θέση ως το μεγαλύτερο crash αφού υπήρξε μια πτώση της τιμής κατά 40%, από τα 7.969,90 δολάρια στα 4.776,59 δολάρια, μετά την κήρυξη του κορονοϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως παγκόσμια πανδημία.

    Correction

    Ένα correction χαρακτηρίζεται από μια σταδιακή πτώση όπου οι τιμές πέφτουν περισσότερο από 10% σε διάστημα αρκετών ημερών.

    Αυτά συνήθως δείχνουν ότι οι traders που αγοράζουν ή ποντάρουν στην άνοδο έχουν εξαντληθεί και χρειάζονται χρόνο για να ενοποιηθούν και να ανακάμψουν. Η εξάντληση συμβαίνει όταν η πλειοψηφία των αγοραστών έχει αγοράσει το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο και δεν υπάρχουν πλέον νέοι αγοραστές για να υποστηρίξουν την ανοδική τάση. Εάν οι πωλητές συνεχίσουν να συσσωρεύονται και να δυναμώνουν, χωρίς να αγοράσει κανείς στην άλλη πλευρά του βιβλίου συναλλαγών τα trades τους και τα περουσιακά τους στοιχεία τότε η τιμή αρχίζει να πέφτει.

    Τα corrections μπορεί να επηρεαστούν από δευτερεύοντα γεγονότα, αλλά τείνουν να ξεκινούν από τεχνικούς παράγοντες, όπως αγοραστές που αντιμετωπίζουν ισχυρά επίπεδα αντίστασης, μείωση του όγκου συναλλαγών και αρνητικές αποκλίσεις μεταξύ της τιμής του Bitcoin και των δεικτών που μετρούν την τάση του, όπως ο δείκτης RSI – μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τον RSI εδώ ή και άλλοι. Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για αυτούς τους δείκτες τα οποία μπορείτε να βρείτε στην κατηγορία Trading του Εκπαιδευτικού Υλικού.

    High volatility (Υψηλή διακύμανση)

    Το Bitcoin είναι γνωστό ότι είναι ένα ιδιαίτερα ασταθές περιουσιακό στοιχείο. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του τείνει να έχει μεγάλες διακυμάνσεις σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με άλλα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο πολλοί παραδοσιακοί χρηματοοικονομικοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Warren Buffett και Carl Icahn, το θεωρούν μια εξαιρετικά επικίνδυνη επένδυση.

    Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η διακύμανση ενός έτους του Bitcoin ανέρχεται στο 32,7%, σημαντικά υψηλότερη από τις επόμενες πιο ασταθείς περιουσίες και κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, τα οποία είναι το πετρέλαιο, οι αμερικανικές μετοχές και τα αμερικανικά ακίνητα (18,8%, 8,41% και 7,15%, αντίστοιχα).

    Ενώ αυτή η υψηλή διακύμανση έχει τα θετικά της, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των bull cycles (κύκλοι με ανοδική τάση της τιμής) όπου η τιμή μπορεί να αυξηθεί πάρα πολύ, αυτό σημαίνει επίσης ότι οι τιμές υπόκεινται στα crashes και στα corrections σε πιο συχνή βάση.

    Γνωρίζοντας ποιες πτωτικές τάσεις είναι corrections και ποιες είναι crashes μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την αγορά και πώς αντιδρούν οι traders σε ορισμένους θεμελιώδεις και τεχνικούς παράγοντες. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα crashes μπορούν να προειδοποιήσουν για την άφιξη ενός bear market, δηλαδή μιας παρατεταμένης περιόδου που η τιμή μειώνεται, ενώ τα corrections μπορούν συχνά να είναι ένα σημάδι μιας υγιούς ανοδικής τάσης που πηγαίνει στο επίπεδο που είναι το support πρίν συνεχίσει να ανεβαίνει υψηλότερα η τιμή.

    Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε την τιμή του Bitcoin να πέφτει στα κόκκινα, θα πρέπει να είστε σε θέση να καταλάβετε εάν λαμβάνει χώρα ένα correction ή ένα crash και αν η αγορά περνάει μια υγιή ανάκαμψη ή πιθανώς αντιδράει σε μια ξαφνική ανακοίνωση.


    Πηγή: Coindesk

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα