Το Bitcoin προστατεύει την ιδιωτικότητα και καταπολεμάει την καταπίεση

    Τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDCs), από την άλλη πλευρά, αποτελούν ένα ακόμα δυνατότερο εργαλείο χρηματοοικονομικής επιτήρησης.

    Η επιτήρηση είναι δύναμη, όπως γνώριζαν τα αυταρχικά καθεστώτα σε όλη την ιστορία. Η εμφάνιση του Διαδικτύου στα τέλη του 20ου αιώνα έκανε την παρακολούθηση πιο εύκολη από ποτέ, δημιουργώντας μια ιστορικά άνευ προηγουμένου αποθήκη πληροφοριών για άτομα και οργανισμούς που είναι αποθηκευμένες σε διακομιστές σε όλο τον κόσμο.

    Με τα χρόνια, οι κίνδυνοι του Πανοπτικόν του Διαδικτύου έχουν ωθήσει πολλούς απλούς ανθρώπους να αντεπιτεθούν – υποστηρίζοντας ρυθμίσεις μέσω των κυβερνήσεών τους όπου είναι δυνατόν, αλλά και αναπτύσσοντας τις δικές τους τεχνολογικές άμυνες, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών εργαλείων όπως κρυπτογραφημένες πλατφόρμες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνυμάτων. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, χωρίς την ιδιωτικότητα, οι ατομικές ελευθερίες δεν μπορούν να επιβιώσουν για πολύ. Και η μάχη για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στην ψηφιακή εποχή κατευθύνεται τώρα στο νεότερο, και ίσως πιο συνεπές στάδιο, με την εμφάνιση των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών ή CBDCs.

    Τα CBDC είναι οι προσπάθειες των κεντρικών κυβερνήσεων να μετατρέψουν την τεχνολογία blockchain για δική τους χρήση: χρησιμοποιώντας την αποτελεσματικότητά της για αποθήκευση και μεταφορά αξίας, αλλά και μέσω του κοινωνικού ελέγχου μέσω της επιτήρησης που καθίσταται δυνατή. Τα CBDCs έχουν σαφή οφέλη σε σχέση με το αναλογικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά παράλληλα με την υπόσχεση για αυξημένη οικονομική πρόσβαση και αποτελεσματικότητα, εκθέτουν επίσης τους πολίτες σε ένα επίπεδο δυνητικής επιτήρησης που ήταν ασύλληπτο στο παρελθόν.

    Μια αυταρχική κυβέρνηση που θα διαχειρίζεται ένα CBDC θα έχει την πλήρη επίβλεψη κάθε συναλλαγής οπουδήποτε στη γη χρησιμοποιώντας το νόμισμά της, καθώς και τη δυνατότητα να παγώνει, να απαλλοτριώνει ή ακόμα και να δαπανά αναγκαστικά κεφάλαια που ανήκουν σε ιδιώτες όπως έκρινε σκόπιμο. Η προοπτική τέτοιων ελεγχόμενων από το κράτος νομισμάτων, όπως το ψηφιακό γουάν που ήδη κυκλοφορεί στην Κίνα, υπογραμμίζει επίσης γιατί στο μέλλον μια τεχνολογία όπως το Bitcoin μπορεί να καταλήξει να είναι η μόνη ασφάλιση έναντι της οικονομικής καταστολής σε αυταρχικές χώρες, αλλά ακόμη και σε δημοκρατίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η σοβαρότητα αυτού του ζητήματος, καθώς αφορά την ιδιωτική ζωή και την επιτήρηση, είναι ιδιαίτερα σαφής για τον Murtaza Hussain.

    Ως δημοσιογράφος πέρασε χρόνια κάνοντας ρεπορτάζ για απόρρητα έγγραφα που παρασχέθηκαν από τον πληροφοριοδότη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Έντουαρντ Σνόουντεν. Τα έγγραφα έδειχναν με απίστευτη λεπτομέρεια τις εξουσίες που είχε αποκτήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να παρακολουθεί και, κατ’ επέκταση, να ελέγχει τις ζωές ατόμων των οποίων οι επικοινωνίες έπεφταν κάτω από το τεράστιο παγκόσμιο πλέγμα της.

    Τα αποκεντρωμένα νομίσματα όπως το Bitcoin αντιπροσωπεύουν ένα πιθανό ασφαλές καταφύγιο κατά της μελλοντικής κυβερνητικής καταχρήσεις σε έναν κόσμο που βασίζεται σε CBDC

    Στα παρασκήνια η N.S.A. είχε αναπτύξει τη δύναμη να συλλέγει ουσιαστικά οποιοδήποτε ιδιωτικό μήνυμα ή μεταδεδομένα αναζητούσε από συσκευές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών που δεν είχαν ποτέ υποψιαστεί το επίπεδο εξουσίας που κατείχε ιδιωτικά η κυβέρνησή τους. Η επιτήρηση μπορεί να καταστρέψει ζωές και o Murtaza έχει δει από κοντά τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει σε αθώους ανθρώπους παγιδευμένους σε ένα τέτοιο ψηφιακό δίχτυ.

    Τα CBDCs έχουν τη δυνατότητα να υπερφορτίσουν την ισχύ επιτήρησης που δημιουργείται από το Διαδίκτυο ακόμη περισσότερο. Ενώ το Web 2.0 έφερε επανάσταση στον τρόπο δημιουργίας και διάδοσης πληροφοριών, το Web 3.0 θα κάνει το ίδιο για τη δημιουργία και τη διάδοση οικονομικής αξίας. Οι κυβερνήσεις θα επιδιώξουν να έχουν όσο το δυνατόν πιο αυστηρό έλεγχο σε αυτό, όπως έκαναν και με το Διαδίκτυο. Η προοπτική η κυβέρνηση σε μια χώρα όπως η Κίνα να έχει σχεδόν απόλυτη ικανότητα να παρακολουθεί και να χειραγωγεί τις πληροφορίες που βλέπουν οι πολίτες της ήταν αρκετά σοβαρή, αλλά, όσο πιο σύντομα μπορεί, θα αποκτήσει το ίδιο επίπεδο ελέγχου και στην ικανότητα των ανθρώπων για την διεξαγωγή ακόμα και της μικρότερης οικονομικής δραστηριότητας, και κάπως έτσι θα βρεθούμε σε έναν εντελώς νέο κόσμο καταστολής.

    Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο ακολουθούν ήδη το παράδειγμα της Κίνας στην ανάπτυξη των δικών τους έργων CBDC, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών με το ψηφιακό δολάριο. Οι Αμερικανοί πιθανότατα θα αναμένουν ότι η κυβέρνησή τους θα ενεργήσει με καλή πίστη στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ένα τέτοιο νόμισμα, δημιουργώντας και επιβάλλοντας κανονισμούς που προστατεύουν την ιδιωτικότητα και την ελευθερία τους. Όμως, όπως έχουν ήδη δείξει τα έγγραφα του Snowden, οι υποθέσεις καλής πίστης δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές. Η πολιτική μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση δικαιωμάτων, αλλά δεν αρκεί. Ακριβώς όπως οι πλατφόρμες κρυπτογραφημένων email και μηνυμάτων παρέχουν στα άτομα μια ισχυρή προσωπική άμυνα ενάντια στην κατάχρηση παρακολούθησης, τα αποκεντρωμένα νομίσματα όπως το Bitcoin αντιπροσωπεύουν ένα πιθανό ασφαλές καταφύγιο ενάντια σε μελλοντικές κυβερνητικές καταχρήσεις σε έναν κόσμο που βασίζεται σε CBDC.

    Η συζήτηση που διεξάγεται τώρα για τον μελλοντικό ρόλο του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων σπάνια λαμβάνει υπόψη το ζήτημα της ιδιωτικότητας στην ψηφιακή εποχή. Το Bitcoin συχνά κατηγορείται από τους επικριτές ότι δεν έχει αξιόλογη χρήση ή ότι χρησιμεύει ως εργαλείο για εγκληματίες και τρομοκράτες για να κρύψουν τη δραστηριότητά τους. Παρόμοιες κατηγορίες, όμως, είχαν συχνά διατυπωθεί εναντίον και των κρυπτογραφημένων email στο παρελθόν. Αν και είναι αλήθεια ότι οι εγκληματίες μερικές φορές επωφελούνται επίσης από την ύπαρξη της ιδιωτικής ζωής, αυτή η ίδια ιδιωτική ζωή είναι επίσης που επιτρέπει στη συντριπτική πλειοψηφία των νομοταγών πολιτών να διαφυλάσσουν τις πολιτικές τους ελευθερίες.

    Το να υπολογίζεις μόνο στις ρυθμίσεις για να κάνουν τη δουλειά της προστασίας της ιδιωτικής ζωής από μόνες τους φαίνεται σαν ένα κακό στοίχημα, δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τέτοιες προστασίες σε δημοκρατίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και μια τέτοια προοπτική καλοπροαίρετης διακυβέρνησης δεν υπάρχει καν σε αντιδημοκρατικές χώρες . Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα εγγύς μέλλον όπου το Bitcoin και άλλα νομίσματα να είναι το μόνο ασφαλές λιμάνι για τους ανθρώπους που ξεφεύγουν από τις κρατικές καταχρήσεις, οι οποίες, δυστυχώς, έχουν αποδείξει ότι είναι κοινές σε όλο τον κόσμο.

    Το 1975, περιγράφοντας μια ανάλογη εποχή κατασκοπείας που περιελάμβανε phone tap και φυσικές παραβιάσεις που τώρα θα θεωρούσαμε γραφικές, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Frank Church προειδοποίησε για τους κινδύνους του καθεστώτος παρακολούθησης πληροφοριών που ήδη αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δύναμη της επιτήρησης της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας της θα μπορούσε, όπως είπε, “ανά πάσα στιγμή, να στραφεί στον αμερικανικό λαό, και κανένας Αμερικανός δεν θα είχε ιδιωτικότητα, μιας και θα είχαν την δυνατότητα να παρακολουθούν τα πάντα: τηλεφωνικές συνομιλίες, τηλεγραφήματα, δεν έχει σημασία. Δεν θα υπήρχε μέρος για να κρυφτείς”.

    Ο Frank Church διευκρίνισε τι θα σήμαινε αυτό για τη δημοκρατία. Εάν ένας δικτάτορας έπαιρνε ποτέ την εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την επιτήρηση αυτή «για να επιβάλουν ολοκληρωτική τυραννία και δεν θα υπήρχε τρόπος αντίστασης».

    Η κυβέρνηση έχει πλέον εξουσίες παρακολούθησης πέρα ​​από ό,τι ο Church θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί τότε, και βρίσκονται στο κατώφλι να γίνουν ακόμα πιο ισχυρές καθώς τα ψηφιακά νομίσματα αναδεικνύονται. Αυτά τα ψηφιακά νομίσματα που υποστηρίζονται από το κράτος θα είναι το επόμενο πεδίο μάχης στη μάχη για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και κανένα όπλο δεν μπορεί να απορριφθεί για την άμυνα κατά της πιθανής κατάχρησής τους.

    Το Bitcoin δεν εξαιρείται από την κριτική, αλλά λόγω του αποκεντρωμένου πρωτοκόλλου του είναι το πιο πιθανό στοίχημα να προσφέρει ισχυρή αντίσταση ενάντια σε ένα μελλοντικό οικονομικό πανοπτικόν. Όσοι γνωρίζουν πώς είναι να καταστρέφονται οι ελευθερίες τους από καθεστώτα επιτήρησης και κοινωνικού ελέγχου, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό, γνωρίζουν ότι οι πιθανές αρετές του νομίσματος αντίστασης στη λογοκρισία δεν μπορούν να παραβλεφθούν ελαφρά.

    Ούτε το Bitcoin ούτε η κρυπτογραφία γενικά μπορούν να υποκαταστήσουν χονδρικά την πολιτική. Αλλά προσφέρουν έναν πρακτικό τρόπο για την προστασία των πιο ευάλωτων από το να γίνουν θηράματα σε αυτήν την ψηφιακή εποχή. Στο γενναίο νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα που βρίσκεται τώρα στον ορίζοντα, είναι εργαλεία που θα χρειαστούμε στο πλευρό μας.


    Πηγή: Coindesk

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα