Τα 17 μεγαλύτερα scams στο χώρο των Crypto

    Οι άνθρωποι φαίνεται να εξαπατούν από τότε που ξεκίνησε η ανθρώπινη φυλή. Τουλάχιστον από τον σύγχρονο, καταγεγραμμένο πολιτισμό. Με κάθε νέο εύρημα και τεχνολογία, φαίνεται ότι υπήρξε μια εισροή απατών. Τα Crypto δεν αποτελούν εξαίρεση. Η έλευση των κρυπτονομισμάτων οδήγησε στη συνειδητοποίηση του πόσο εύκολο ήταν να αντιγράψεις τον ανοιχτό κώδικα νόμιμων έργων και να βρεις νέα κρυπτονομίσματα. Κάποια από αυτά ήταν και είναι καλά.

    Το 98% των ICOs, τα χιλιάδες νέα κρυπτονομίσματα που κυκλοφόρησαν από τις αρχικές προσφορές νομισμάτων στη φούσκα των κρυπτονομισμάτων το 2016-2018, έχει διαπιστωθεί από τότε ότι ήταν είτε απάτες είτε απλώς κολοσσιαίες αποτυχίες.

    Είτε έτσι είτε αλλιώς, το 98% των χιλιάδων crypto project εκείνων των ημερών έχασαν τα χρήματα των επενδυτών τους. Κι όμως, για όλες αυτές τις απάτες, ξεχωρίζουν κάποιες που έχουν εξαπατήσει εκατοντάδες εκατομμύρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια από τα θύματά τους σε όλο τον κόσμο. Ακολουθούν λοιπόν τα μεγαλύτερα scam projects στα Crypto.

    1) Onecoin

    Έγινε γνωστό από τη σειρά podcast, Missing Cryptoqueen, του BBC, το Onecoin θεωρείται πλέον το μεγαλύτερο crypto scam όλων των εποχών. Πιστεύεται ότι το scam του Onecoin, που τώρα είναι γνωστό ότι είναι ένα γιγάντιο Ponzi scheme, έγινε με περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά το γεγονός ότι η απάτη έκλεισε από τις αρχές το 2017, οι ηγέτες του συνελήφθησαν και ο ιδρυτής του εξαφανίστηκε, ή τράπηκε σε φυγή ή είναι νεκρός. Η απάτη αυτή όμως, εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Το πιο παράξενο από όλα είναι ότι το Onecoin δεν είχε ποτέ καν κρυπτονόμισμα, η τεχνολογία ήταν μια φάρσα από την αρχή.

    2) Bitconnect

    Άλλη μια από τις πιο θρασύδειλες και διάσημες crypto απάτες όλων των εποχών είναι το Bitconnect. Έξαπάτησε ανθρώπους που είχαν επενδύσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα πολυεπίπεδο Ponzi scheme με βάση το μάρκετινγκ, προσελκύοντας τους επενδυτές μέσω ισχυρισμών ότι είχαν έναν ασυναγώνιστο αλγόριθμο συναλλαγών, ο οποίος, ίσως προφανώς, δεν υπήρξε ποτέ. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν ήταν ευχαριστημένοι να εξαπατήσουν απλώς τα θύματά τους μία φορά, αλλά λάνσαραν και ένα δεύτερο ICO scam, το BitconnectX, όταν το πρώτο τους έργο έπεφτε στο μηδέν.

    3) Bitclub Network

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό scam mining. Όπως και με το Onecoin και το Bitconnect, αυτό ήταν ένα Ponzi scheme που χρησιμοποίησε επιτυχώς καλό μάρκετινγκ και πωλητές για να αποφέρει 722 εκατομμύρια δολάρια. Το BCN υποσχέθηκε στους επενδυτές της ότι διέθετε εξοπλισμό mining του bitcoin και θα τους έστελνε εγγυημένα κέρδη. Δυστυχώς, τα βίντεο που χρησιμοποίησε για τον εξοπλισμό mining ανήκαν σε άλλο mining farm και φαίνεται ότι ήταν απλώς ένα Ponzi scheme από την αρχή μέχρι το τέλος.

    4) Quadriga

    Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, του οποίου ο ιδρυτής πιστεύεται διαβόητα ότι προσποιήθηκε τον θάνατο του, ήταν αρχικά το κορυφαίο και αξιόπιστο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του Καναδά. Αλλά αργότερα διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε με δόλο από την αρχή και οι ιδρυτές του ήταν έμπειροι στη δημιουργία άλλων απατών.

    Ο ιδρυτής ήταν ο μόνος που είχε πρόσβαση στα ιδιωτικά κλειδιά που κρατούσαν 250 εκατομμύρια δολάρια από τα κρυπτονομίσματα των χρηστών του όταν πέθανε ύποπτα, εκτός από το ότι οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι πέθανε και κάποιοι εξακολουθούν να ζητούν την εκταφή του σώματός του για να έχουν αποδείξεις.

    5) Pincoin and iFan

    Είναι τα βιετναμέζικα projects που έκαναν scam από κοινού επενδυτές που είχαν επενδύσει 660 εκατομμύρια δολάρια από τους επενδυτές τους χρησιμοποιώντας τρόπους πωλήσεων και έξυπνο μάρκετινγκ. Μεγάλο μέρος αυτών των κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να λείπει.

    6) Plexcoin

    Είναι ένα ICO που υποσχέθηκε στους επενδυτές του αποδόσεις 1.354% προτού κλείσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και διατάχθηκε να επιστρέψει τα 20 εκατομμύρια δολάρια που είχε κλέψει.

    7) Savedroid

    Δεν είναι scam αυτό καθεαυτό, αλλά οι ιδρυτές του έκλεισαν το γραφείο τους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτού ποζάρουν σε ένα αεροδρόμιο και μια παραλία λέγοντας ότι τους έκαναν exit scam και πριν επιστρέψουν για να πουν ότι τελικά δεν ήταν scam, αλλά απλά, μια φάρσα. Μετά απο αυτό τα tokens του project κατέρρευσαν σε αξία και οι επενδυτές του έχασαν πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα αυτής της φάρσας.

    8) Bitcoin Doublers

    Δεν είναι μια από τις μεγαλύτερες απάτες από μόνο του όσον αφορά την κλεμμένη αξία, αλλά σωρευτικά είναι πολύ κακό. Οι ιστότοποι ισχυρίζονται ότι διπλασιάζουν το bitcoin οποιουδήποτε στέλνει τα κρυπτονομίσματά του. Η προσφορά ακούγεται καλή, αλλά τελικά το αποτελέσματα ήταν να κλέψουν τα κρυπτονομίσματα που τους έστελναν.

    9) Twitter and social media offers

    Όπως και με το Bitcoin Doublers, δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο scam. Οι απατεώνες είτε αναλαμβάνουν είτε μιμούνται τους λογαριασμούς των διασημοτήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο καλά που οι άνθρωποι τους πιστέυουν. Υπόσχονται να στείλουν πίσω το διπλάσιο των κρυπτονομισμάτων ή όποια προσφορά γίνει σε όποιον τους στείλει τα χρήματά τους, ή οτι μαζεύουν λεφτά για κάποιον κοινωνικό σκοπό. Οι διασημότητες που χρησιμοποιούνται δεν γνωρίζουν αυτές τις απάτες που γίνονται στο όνομά τους.

    10) Thodex

    Πίσω στα δισεκατομμύρια δολάρια, ο ιδρυτής αυτού του τουρκικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων παρέσυρε επενδυτές να βάλουν 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κρυπτονομίσματα τους στο ανταλλακτήριο του με προσφορά δωρεάν το memecoin Doge πριν φύγει με exit scam με την χώρα. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πού βρίσκεται.

    Επίσης μερικά πιο πρόσφατα παραδείγματα από crypto scams του 2021 βρίσκονται παρακάτω.

    11) Squid Game token

    Μια από τις πιο δημοφιλείς απάτες της χρονιάς. Τα μέσα ενημέρωσης, έπεσαν με τα μούτρα στο Squid Game token, ένα εντελώς μη εξουσιοδοτημένο εναλλακτικό κρυπτονόμισμα που βασίζεται στην επιτυχημένη σειρά του Netflix, Squid Game. Σε λίγες μόνο εβδομάδες, το token του Squid Game έφτασε από λίγα δολάρια σε σχεδόν 3.000$. Το CNBC, το Forbes, το Business Insider και πολλά άλλα κάλυψαν το Squid Game token, φαινομενικά ερωτευμένοι από το πόσο γρήγορα ανέβαινε σε αξία.

    Ωστόσο, υπήρξαν προβλήματα από την αρχή. Εκτός από το ότι οι δημιουργοί του δεν έχουν καμία απολύτως εξουσία να χρησιμοποιούν το όνομα του Squid Game για να βασίσουν το κρυπτονόμισμα τους, οι άνθρωποι που επένδυσαν στο token του Squid Game παραπονέθηκαν αμέσως ότι δεν μπορούσαν να πουλήσουν αυτό που αγόρασαν.

    Αυτό ήταν το σχέδιο εξαρχής, φυσικά. Οι δημιουργοί του Squid Game token δημιούργησαν έναν μηχανισμό κατά των πωλήσεων απευθείας στο κρυπτονόμισμα τους. Φυσικά, δεν εμποδίστηκαν όλοι να πουλήσουν. Και το Squid Game token κατέληξε με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα περισσότερα από αυτά τα altcoins: Ένα σύστημα pump and dump που εμπλουτίζει τους δημιουργούς του και τους φίλους τους, αφήνοντας τους καλοπροαίρετους ιδιώτες επενδυτές με τις απώλειες.

    12) SaveTheKids / FaZe saga

    Στις αρχές Ιουνίου 2021, τα μέλη της FaZe Clan, Kay, Teeqo, Jarvis και Nikan, μαζί με τον YouTuber RiceGum άρχισαν να προωθούν ένα κρυπτονόμισμα που βασίζεται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που ονομάζεται SaveTheKids. Αυτοί οι influencers δεν έβγαλαν απλώς μερικά tweets που χρειάστηκαν λίγα δευτερόλεπτα για να τα ανεβάσουν. Γύρισαν και διαφημιστικά βίντεο και δάνεισαν τις εικόνες τους στον ιστότοπο SaveTheKids.

    Το βήμα των πωλήσεων ήταν απλό: Επενδύστε σε αυτό το νέο κρυπτονόμισμα που είναι βέβαιο ότι θα έχει επιτυχία λόγω των συνδέσεών του με τη μεγαλύτερη μάρκα Esports στον πλανήτη και το έργο θα συμβάλει στη συγκέντρωση χρημάτων και για φιλανθρωπικά ιδρύματα για παιδιά. Ένα win-win!

    Μόνο που το όλο θέμα ήταν ένα χάλι. Αυτό συμβαίνει όταν ένας προγραμματιστής δημιουργεί ένα κρυπτονόμισμα με σκοπό να διαφύγει με τα κεφάλαια των επενδυτών. Λίγο μετά την επίσημη κυκλοφορία του token SaveTheKids, το κρυπτονόμισμα εξαφανίστηκε λόγω της μαζικής πώλησης από εκείνους τους αρχικούς επενδυτές που κατέχουν την πλειονότητα των tokens. Μόλις το SaveTheKids βγήκε στο κοινό, έγινε άχρηστο.

    Ίσως, τα πράγματα να είχαν τελειώσει εκεί, η όλη κατάσταση να παρουσιαζόταν ως άλλο ένα εναλλακτικό scam. Όμως, κάποιοι παρατήρησαν ότι ο FaZe Kay, συγκεκριμένα, είχε μια τάση για την προώθηση κρυπτονομισμάτων που όλα τελείωσαν με αυτόν τον τρόπο. Οι YouTubers όπως οι Coffeezilla, SomeOrdinaryGamers και Barely Sociable αποκάλυψαν έναν μπερδεμένο ιστό εξαπάτησης που είχε εμπλακεί ο FaZe Kay πολύ πέρα ​​από την απλή προώθηση της απάτης, αλλά και τη δημιουργία της. Μέχρι το τέλος αυτού του έπος, η FaZe Clan ξεκίνησε μια εσωτερική αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε με πολλαπλές αναστολές και μέλη των FaZe συμπεριλαμβανομένου του FaZe Kay που εκδιώχθηκαν από την ομάδα.

    13) Ο Adin Ross παραδέχεται ότι προώθησε ένα crypto scam

    Ο Ross είναι ένας δημοφιλής streamer του Twitch με εκατομμύρια ακόλουθους στην πλατφόρμα. Δέχτηκε κριτική τον περασμένο χρόνο για τις ροές τυχερών παιχνιδιών του, όπου προώθησε πρόχειρες πλατφόρμες διαδικτυακών καζίνο. Ο ίδιος ο streamer διέρρευσε κατά λάθος τα μηνύματά του σε ένα stream το καλοκαίρι που έδειχνε ότι κερδίζει εκατομμύρια από αυτές τις προωθητικές προσφορές.

    Ωστόσο, τον Μάιο του 2021, ο Ross μεταπήδησε επίσης στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων προωθώντας ένα εναλλακτικό νόμισμα που ονομάζεται MILF token. Ο Ρος πληρώθηκε με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να κάνει stream την κουραστική διαδικασία αγοράς του κρυπτονομίσματος. Μόλις τρεις εβδομάδες αργότερα, ωστόσο, ο Ross είχε μια έντονη αλλαγή στο πως επικοινώνησε όταν επρόκειτο για αυτήν την επενδυτική ευκαιρία.

    By the way, that MILF Token shit I did a while back? I already told you guys don’t buy that shit. I got paid a bag to do that shit. Like, I don’t give a fuck. I hope none of you guys actually bought it.

    Πηγή: Twitter

    Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, το MILF token έχει χάσει περίπου το 98% της αξίας του από τότε που το προώθησε ο Ross.

    14) Ψεύτικα δελτία τύπου

    Πέρυσι, δεν θα μπορούσατε να συναντήσετε ένα tweet σχετικά με τα κρυπτονομίσματα χωρίς έναν ψεύτικο λογαριασμό στο Twitter του Elon Musk στις απαντήσεις, προωθώντας κάποιο νέο memecoin ή ένα ponzi scheme.

    Φέτος, τα ψεύτικα δελτία τύπου είχαν πάει αυτό το scam στο επόμενο επίπεδο. Σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις το 2021, πλαστά δελτία τύπου από παγκόσμιες εταιρείες λιανικού εμπορίου εξαπάτησαν τα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύσουν ψεύτικες ιστορίες ότι οι εταιρείες επρόκειτο να αρχίσουν να αποδέχονται κρυπτονομίσματα. Τον Σεπτέμβριο, ένα ψεύτικο δελτίο τύπου ανακοίνωσε ότι η Walmart θα αρχίσει να δέχεται το Litecoin. Μόλις μερικούς μήνες αργότερα, ένα ψεύτικο δελτίο τύπου ισχυρίστηκε ότι η Kroger επρόκειτο να λάβει το Bitcoin Cash ως πληρωμή.

    CNBC deleted crypto tweeet

    Κανένα από τα δύο δεν ήταν αλήθεια. Ωστόσο, οι απατεώνες πίσω από αυτά τα εικονικά έγγραφα κατάφεραν να διανείμουν με επιτυχία αυτές τις ψεύτικες ειδήσεις μέσω μεγάλων εταιρειών δελτίων τύπου, όπου διαδόθηκαν και καλύφθηκαν από τα κύρια ειδησεογραφικά μέσα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι τιμές του Litecoin και του Bitcoin Cash αυξήθηκαν στις ειδήσεις και στη συνέχεια μειώθηκαν όταν η Walmart και η Kroger αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς. Το αποτέλεσμα: Μια γρήγορη απόσυρση μετρητών για οποιονδήποτε συμμετέχει στο scam. Καθώς οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν να αναζητούν επικύρωση και νομιμότητα για τη νέα βιομηχανία τους, οι απάτες που ισχυρίζονται ότι την παρέχουν θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

    15) Παραβίαση του Poly Network

    Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ένας χάκερ ανακάλυψε ένα ελάττωμα στην αποκεντρωμένη πλατφόρμα χρηματοδότησης του Poly Network που τους επέτρεψε να μεταφέρουν περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό τους.

    Ωστόσο, με μια τόσο μεγάλη ληστεία πιθανότατα θα ήταν δύσκολο να εξαφανιστεί και να κυκλοφορεί ελεύθερα, με έυκολο τρόπο. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, ο χάκερ επικοινώνησε με το Poly Network και ισχυρίστηκε ότι ήταν πάντα πρόθεσή του να επιστρέψει τα χρήματα. Το Poly Network συνεργάστηκε μαζί του, αναφέροντας ακόμη και τον χάκερ ως “Mr. White Hat”, έναν όρο που περιγράφει έναν ηθικό χάκερ που προσπαθεί να αποκαλύψει ελαττώματα ασφαλείας ώστε να μπορούν να διορθωθούν πριν εμφανιστεί ένας κακόβουλος χρήστης.

    Στο τέλος, τα κατάφερε το Poly Network. Ο χάκερ κατέληξε να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων κρυπτονομισμάτων πίσω στην πλατφόρμα. Τι πήρε ο χάκερ από αυτό; Πρώτον, διέφυγε κάθε πιθανή επίπτωση για τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης ληστείας κρυπτονομισμάτων στην ιστορία. Το Poly Network πρόσφερε επίσης ανταμοιβή 500.000$ στον χάκερ για την επιστροφή των κεφαλαίων.

    16) Africrypt scam

    Δύο αδέρφια, ο Raees και ο Ameer Cajee, διατηρούσαν μια επενδυτική εταιρεία Bitcoin από τη Νότια Αφρική που ονομάζεται Africrypt. Τώρα έχουν διαφύγει, μαζί με όλα τα κρυπτονομίσματα των επενδυτών τους. Τον Απρίλιο του 2021, οι Cajees ισχυρίστηκαν ότι η επενδυτική τους εταιρεία είχε παραβιαστεί και όλοι οι λογαριασμοί των πελατών τους είχαν παραβιαστεί. Ωστόσο, η ιστορία αποδομήθηκε γρήγορα και οι επενδυτές έδειξαν το δάχτυλο στους Cajees.

    Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους επενδυτές ισχυρίζονται ότι έως και 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν κλαπεί από τους αδελφούς Cajee. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός αμφισβητείται. Οι επενδυτές της Africrypt εξακολουθούν να εργάζονται για την ανάκτηση των κεφαλαίων τους. Δεν είναι σαφές πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή ο Raees και ο Ameer Cajee.

    17) Κλεμμένα Bored Ape NFT

    Η ιστορία του Calvin Becerra είναι μικρή σε σύγκριση με τα χρηματικά ποσά που έχουν κλαπεί μέσω των άλλων απατών αυτής της λίστας. Ωστόσο, αξίζει να το αναφέρουμε. Ο Becerra ήταν ο ιδιοκτήτης τριών Bored Ape Yacht Club NFT. Οι επενδυτές αγοράζουν αυτά τα non-fungible tokens προκειμένου να αποδείξουν την ιδιοκτησία του στοιχείου με το οποίο συνδέονται. Στην περίπτωση του Becerra, μιλάμε για τρία έργα τέχνης που δημιουργούνται από υπολογιστή που απεικονίζουν καρτουνίστικους πιθήκους.

    Σύμφωνα με τον Beccera, οι απατεώνες τον ξεγέλασαν για να στείλει αυτά τα τρία NFT με το πρόσχημα της παροχής τεχνικής υποστήριξης. Η τρέχουσα κατώτατη τιμή για έναν από αυτούς τους πιθήκους στην αγορά NFT είναι περίπου $225.000. Ο Becerra ισχυρίζεται ότι τα τρία Bored Ape NFT που κατείχε είναι πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια. Φαίνεται ότι ο Becerra έχει ανακτήσει τουλάχιστον μερικά από τα NFT του, αν και φαίνεται ότι έπρεπε να πληρώσει για να τα πάρει πίσω.

    Ωστόσο, όταν τα έκλεψαν για πρώτη φορά, ο Becerra προσπάθησε να το διαδώσει και να ενημερώσει άλλους να μην αγοράσουν τα κλεμμένα NFT του. Αν και το blockchain έδειξε ότι δεν τα κατείχε πλέον, ο Becerra ισχυρίστηκε ότι αυτά τα αδιαμφισβήτητα αρχεία στο blockchain ήταν άσχετα και ότι ήταν πραγματικά ο ιδιοκτήτης. Βασικά, υποστήριξε ενάντια στο ίδιο το θεμέλιο του οποίου οι υποστηρικτές του NFT ισχυρίζονται ότι δίνει κάποια από αυτήν την αξία. Ίσως αυτό κάνει αυτά τα κλεμμένα NFT το μεγαλύτερο scam της προηγούμενης χρονιάς τελικά.


    Πήγες: irishtechnews.ie, mashable.com

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα