6 λόγοι αισιοδοξίας για αυτόν τον Crypto Winter

    Γιατί αυτή η ύφεση είναι διαφορετική από το 2018.

    Όταν οι αγορές των κρυπτονομισμάτων βυθίστηκαν το 2018 μετά τη φούσκα των ICOs, είχε γραφτεί μια στήλη με τίτλο “Crypto Winter is Here and We Have Only Ourselves to Blame.” Είναι μια έκφραση της λύπης όσον αφορά τα σχέδια πολλών για να γίνουν πλούσιοι γρήγορα και τα «lambo» που είχαν προτεραιότητα έναντι της ανάπτυξης πραγματικών λύσεων σε πραγματικά προβλήματα εκείνη την εποχή.

    Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι αγορές των κρυπτονομισμάτων έχουν υποστεί άλλο ένα απότομο ξεπούλημα πρόσφατα.

    Σίγουρα, η άνθηση του περασμένου έτους δημιούργησε υπερβολικές τιμές για πολλά tokens, είτε ανταλλάξιμα είτε NFTs (μή-ανταλλάξιμα), μαζί με ένα εντελώς νέο σύνολο κακόγουστων, έντονο memes.

    Αλλά από πολλές απόψεις η οικοδόμηση και η επίλυση προβλημάτων που ακολούθησαν την κατάρρευση του 2018 μας έχουν εξυπηρετήσει καλά. Αυτό σήμαινε ότι οι εικασίες πίσω από την πιο πρόσφατη έκρηξη χτίστηκαν σε πιο εδραιωμένες βάσεις από ό,τι το 2017.

    Το Crypto απέχει ακόμα πολύ από το να γίνει mainstream, τόσο ως προς την τεχνική του ικανότητα όσο και ως προς την κοινωνική αποδοχή του. Αλλά υπάρχουν πολύ λιγότερα «vaporware» τώρα. Αισθάνεται πιο «πραγματικό», καθιερωμένο, εδώ για να μείνει – ότι πραγματικά χτίζει κάτι μεταμορφωτικό για τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που αυτός ο «χειμώνας» αισθάνεται λιγότερο βάναυσος.

    Λοιπόν, έχοντας αυτό κατά νου, εδώ είναι οι έξι κύριοι λόγοι για να ειπωθεί ότι «αυτή η φορά είναι διαφορετική» (το οποίο, είναι πάντα επικίνδυνο να λες).

    Layer 2 συστήματα για το scaling: Όχι απλά μια ιδέα πλέον

    Είτε πρόκειται για το Lightning Network για πληρωμές με Bitcoin χαμηλού κόστους, είτε για τα ZK-rollups που τροφοδοτούν εφαρμογές DeFi ή πολυμερή υπολογιστικά έργα που επιτρέπουν την ασφαλή διαδικτυακή φύλαξη, η κρυπτογραφική πρόοδος τα τελευταία τρία χρόνια έχει περάσει από την ιδέα στην ανάπτυξη. Αυτές οι καινοτομίες θα οδηγούν στην αύξηση του scalabilityτης επεξεργαστικής ισχύς του δικτύου που απαιτείται για να γίνει mainstream η τεχνολογία blockchain.

    Τα περισσότερα από αυτά είναι layer 2 λύσεις ή συνοδευτικά εργαλεία που αντιμετωπίζουν ένα βασικό πρόβλημα με τα blockchains πολλαπλών κόμβων: την ανάγκη για έναν τεράστιο όγκο διπλών υπολογισμών για την επεξεργασία συναλλαγών στην αλυσίδα. Αντιπροσωπεύουν αποκεντρωμένες εναλλακτικές σε «επιτρεπόμενα» blockchains, όπου μόνο ένα μικρό σύνολο εγκεκριμένων παραγόντων θα έχει την εξουσία να επικυρώνει τις συναλλαγές (βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα). Αντίθετα, οι μηχανισμοί του layer 2 χρησιμοποιούν έξυπνη κρυπτογραφία για να επιτρέψουν υπολογισμούς εκτός αλυσίδας που δεν μπορούν να αλλοιωθούν και οι οποίοι, μετά τη σύνδεση των αποτελεσμάτων σε ένα permissionless blockchain, δεν υπονομεύουν την αποκεντρωμένη συναίνεσή του.

    Εάν οι προγραμματιστές του Ethereum μπορέσουν να μετεγκαταστήσουν επιτυχώς αυτό το blockchain στην πλήρη σουίτα χαρακτηριστικών του Ethereum 2.0, το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων θα έχει σύντομα ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση.

    Τα permissionless μοντέλα κερδίζουν έδαφος

    Χάρη εν μέρει στις τεχνολογικές βελτιώσεις που περιγράφονται παραπάνω, οι πρόσφατες ιστορίες επιτυχίας των κρυπτονομισμάτων συγκεντρώνονται σε permissionelss έργα που είναι ανοιχτά σε οποιονδήποτε συμμετέχοντα, αντί στα έργα που απαιτούν την άδεια για την συμμετοχή που κάποτε προτιμούσε το κατεστημένο. Τα χρήματα κερδίζονται από το DeFi, τα μη ανταλλάξιμα tokens (NFT) και τους αποκεντρωμένους αυτόνομους οργανισμούς (DAO), όχι τόσο από τις άλλοτε εξέχουσες προσφορές «επιχειρηματικών blockchain» της IBM.

    Οι χρήστες βρίσκουν αξία στις πιο καινοτόμες υποσχέσεις της τεχνολογίας blockchain που αλλάζουν το παράδειγμα παρά στις σταδιακές προσαρμογές στα υπάρχοντα επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτό αντανακλά την ελπίδα ότι θα απελευθερώσει ένα πραγματικά μεταμορφωτικό κύμα καινοτομίας, κάτι πιο κοντά σε αυτό που πέτυχε το Διαδίκτυο από ό,τι σε αυτό που είναι οι περισσότερες fintech ιδέες.

    Οι εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι εδώ τώρα

    Αυτή η προτίμηση για permissionless έργα κρυπτονομισμάτων δεν προέρχεται μόνο από άτομα μέσα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Βρίσκεται επίσης μεταξύ των ίδιων ειδών καθιερωμένων εταιρειών που προηγουμένως ήταν στόχος των permissioned ιδεών επιχειρηματικών blockchain. Χιλιάδες mainstream εταιρίες πειραματίζονται με NFT και social tokens, ειδικά εκείνες στον χώρο της ψυχαγωγίας, της μόδας και των μέσων ενημέρωσης, όπως η Adidas, η Warner Brothers και η New York Tiimes. Ένα σημάδι αυτού που λέει αυτό για τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου ήρθε σε ξεχωριστά γεγονότα αυτή την εβδομάδα, όταν οι Satya Nadella και Tim Cook, οι CEO της Microsoft και της Apple, αντίστοιχα, τσέκαραν μερικές ευκαιρίες στο metaverse και υποσχέθηκαν να επενδύσουν δυναμικά σε αυτό.

    Εν τω μεταξύ, παρόλο που πολλοί θεσμικοί επενδυτές αναμφίβολα μείωσαν τις θέσεις τους στο Bitcoin τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η δέσμευση στα κρυπτονομίσματα μεταξύ των hedge funds, οικογενειακών γραφείων και ακόμη και συνταξιοδοτικών ταμείων αυξήθηκε πέρυσι – με τους πιο τολμηρούς από αυτούς να ασχολούνται με το DeFi. Ακόμα κι αν έχουν πουλήσει πολλά κρυπτονομίσματα τελευταία, οι επενδύσεις των ιδρυμάτων στην τεχνολογία, το προσωπικό, τις διαδικασίες και τις νομικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για να μπορέσουν αυτές οι επενδύσεις αποτελούν πλέον τη βάση της καθιερωμένης υποδομής για το χειρισμό μελλοντικών συναλλαγών. Οι θεσμοί δεν φεύγουν.

    Οι κανονισμοί συνεπάγονται ομαλοποίηση

    Ενώ η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων ήταν ευνόητα αναστατωμένη από ορισμένες κακώς διατυπωμένες τροποποιήσεις σε ένα νομοσχέδιο των ΗΠΑ που οδήγησαν σε υπερβολική φορολογική επιτήρηση των παρόχων υπηρεσιών σχετικών με κρυπτονομίσματα, ο νόμος επίσης νομιμοποίησε ουσιαστικά τη βιομηχανία ολόκληρη. Εάν μια κυβέρνηση θέλει να φορολογήσει έναν τομέα, δεν θα τον σκοτώσει. Ήταν επίσης ενθαρρυντικό να βλέπουμε ευρεία δικομματική υποστήριξη για τις (τελικά αποτυχημένες) προσπάθειες να αμβλύνουν αυτές τις τροπολογίες, μαζί με άλλα σημάδια ότι οι νομοθέτες ενημερώνονται καλύτερα.

    Οι κανονισμοί και οι ρυθμίσεις παραμένουν εμπόδιο για την καινοτομία, την υιοθέτηση και την ανάπτυξη, ιδιαίτερα η επαχθής φύση των κανόνων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η επιβολή του νόμου για τις κινητές αξίες. Αλλά είναι επίσης ένα πλαίσιο για την ομαλοποίηση του κλάδου και για να κάνει το ευρύ κοινό να αισθάνεται πιο άνετα μαζί του.

    Δεν φταίνε μόνο τα crypto

    Η τρελή αύξηση των τιμών του 2017 και η επακόλουθη κατάρρευση το 2018 ήταν σε μεγάλο βαθμό ενδημικά στον τομέα των κρυπτονομισμάτων. Τροφοδοτήθηκε από τη μανία των επενδυτών για τα ICO και από την τυφλή πίστη στις μη δοκιμασμένες ιδέες των ιδρυτών που συγκέντρωσαν δισεκατομμύρια δολάρια σε αδύναμα whitepapers. Οι διογκωμένες τιμές για αυτό το vaporware αναπόφευκτα ξεφουσκώθηκαν όταν αυξήθηκαν οι αμφιβολίες για τις υποσχέσεις τους.

    Η σημερινή κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. Ενώ ο υπερβολικός ενθουσιασμός για νέα κρυπτονομίσματα συνέβαλε σε μη βιώσιμα ράλι τιμών, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων τροφοδοτήθηκε επίσης από την άνευ προηγουμένου νομισματική επέκταση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες διοχέτευσαν ποσοτική χαλάρωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο μιας παγκόσμιας ύφεσης που τροφοδοτήθηκε από την πανδημία . Αυτό το πλεόνασμα δολαρίων, ευρώ και γιεν εισρέει σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου: μετοχές, εμπορεύματα, ακίνητα, καλές τέχνες και, προφανώς, κρυπτονομίσματα. Τώρα πληρώνουμε όλοι το τίμημα για αυτό, καθώς ένα αναπόφευκτο πρόβλημα πληθωρισμού ωθεί την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να λύσει αυτό το πρόβλημα.

    Με βάσιμους λόγους: η ταυτόχρονη κατάρρευση της Crypto με τις μετοχές και με τα άλλα περιουσιακά στοιχεία οδήγησε ορισμένους να αμφισβητήσουν τον ισχυρισμό ότι το Bitcoin είναι ένα ασύνδετο περιουσιακό στοιχείο και ένας παράγοντας αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού.

    Μόλις διευθετηθούν οι τιμές, θα πρέπει να είμαστε σε καλύτερη θέση να μετρήσουμε πόσο από τις μελλοντικές τους προόδους θα οδηγηθούν από 100% παράγοντες σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, όπως αυτοί που περιγράφονται στα σημεία ένα έως τέσσερα, και σε ποια έκταση ευθύνονται εξωγενείς παράγοντες και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


    Πηγή: Coindesk

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα