Γιατί ανέβηκε η τιμή του Bitcoin τις τελευταίες ημέρες;

    Η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες και ένα γρήγορο ράλι στις τιμές των κρυπτονομισμάτων σε ολόκληρη την αγορά κάνει ορισμένους επενδυτές να αισιοδοξούν και να πιστεύουν ότι το κατώτατο σημείο του Bitcoin για αυτόν τον κύκλο έχει έρθει ήδη.

    Μετά τη συνέχιση της ανόδου της περασμένης εβδομάδας στις αγορές μετοχών, ένας πιο ήρεμος δείκτης του δολαρίου (DXY) και τα θετικά δεδομένα πληθωρισμού στην έκθεση του Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) έχουν κάνει το Bitcoin αυτήν την στιγμή να είναι πάνω από τα 19.000$.

    Πρωταρχικός καταλύτης για την άνοδο αυτή φαίνεται να είναι η θετική έκθεση του CPI στις ΗΠΑ που κυκλοφόρησε, η οποία έδειξε ότι ο συνολικός πληθωρισμός για όλους τους αστικούς καταναλωτές μειώθηκε κατά 0,1%.

    Η πτώση του πληθωρισμού ήταν η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2020. Οι traders μετοχών αντέδρασαν θετικά επίσης αυξάνοντας τις τιμές με την ελπίδα ότι τα θετικά στοιχεία θα τονώσουν και θα κάνουν λιγότερο επιθετικές τις αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve στη συνεδρίαση της (FOMC) την 1η Φεβρουαρίου.

    Έκθεση CPI

    Ενώ οι τιμές στις μετοχές ανεβαίνουν και τα χρηματιστήρια κινούνται θετικά, η τιμή του Bitcoin παραμένει στενά συνδεδεμένη με τις μετοχές των ΗΠΑ και αυτή η άνοδος δεν αποτελεί εξαίρεση στην τάση.

    Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους η τιμή του Bitcoin είναι ανοδικό τις τελευταίες ημέρες.

    Το Open Interest του Bitcoin κλίνει προς τα longs μετά από ρευστοποιήσεις ρεκόρ για τα shorts

    Δεδομένου ότι η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε στο ετήσιο υψηλό των 19.256$ στις 13 Ιανουαρίου, ορισμένοι αναλυτές βλέπουν τώρα τα 18.000$ ως το νέο κατώτατο όριο της τιμής του BTC. Αν και ο όγκος συναλλαγών του δεν έχει ανακάμψει στα επίπεδα πριν από την κατάρρευση του FTX, τα 45,3 δισεκατομμύρια δολάρια στις συναλλαγές του Bitcoin που έγιναν στις 12 Ιανουαρίου θέτει επίσης ένα νέο ετήσιο υψηλό.

    Η έκθεση του CPI έδειξε μείωση του πληθωρισμού για έκτο συνεχόμενο μήνα. Μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην έκθεση ήταν η απότομη πτώση των τιμών της βενζίνης. Οι τιμές μεταχειρισμένων και καινούργιων αυτοκινήτων ήταν επίσης μειωμένες. Η προειδοποίηση στην έκθεση του CPI όμως είναι ότι το κόστος των υπηρεσιών και των τροφίμων παρέμεινε υψηλό.

    Εάν ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, υπάρχει η πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αλλάξει ρότα από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Πολλοί traders συμφωνούν ότι εάν η Federal Reserve (Ομοσπονδιακή Τράπεζα) στραφεί αντίθετα από την τρέχουσα πολιτική της ποσοτικής σύσφιξης και αύξησης των επιτοκίων, η τιμή του Bitcoin θα μπορούσε να εκτιναχθεί.

    Το FOMC ξεκινά συνεδριάσεις στις 31 Ιανουαρίου με την απόφαση για τα επιτόκια που αναμένεται την επόμενη μέρα. Τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση του FOMC και να ενισχύσουν το Bitcoin και τις μετοχές για να πάνε υψηλότερα. Οι επενδυτές προσβλέπουν στην έκθεση κερδών της αμερικανικής τράπεζας για το 4ο τρίμηνο του 2022, η οποία ξεκινάει σήμερα για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανή απόφαση της Fed.

    Τα μακροπρόθεσμα δεδομένα είναι υπέρ του Bitcoin, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς

    Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε επίσης να αυξάνεται λόγω της πεποίθησής τους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να προχωρήσει σε μικρότερου μεγέθους αυξήσεις επιτοκίων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 λόγω των ενδείξεων από την έκθεση του CPI ότι η στρατηγική της Fed λειτουργεί.

    Στη δήλωση της Fed, η πιθανότητα αλλαγής πολιτικής παραμένει ανοιχτή και συνδέεται με τον πληθωρισμό:

    «Η Επιτροπή αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος των στόχων θα είναι κατάλληλες προκειμένου να επιτευχθεί μια στάση νομισματικής πολιτικής που να είναι αρκετά περιοριστική ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου. Κατά τον προσδιορισμό του ρυθμού των μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.»

    Σύμφωνα με το CME Group, μια αγορά παραγώγων με ένα παγκόσμιο προϊόν αναφοράς που εκτιμά τα επιτόκια, δείχνει μεγάλη πιθανότητα οι αυξήσεις να είναι χαμηλότερες από ό,τι αναμενόταν στο εγγύς μέλλον.

    Το γράφημα δείχνει πιθανή επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων. Το κοινό αίσθημα δείχνει εμπιστοσύνη ότι τα μελλοντικά επιτόκια μπορεί να πέσουν και οι επενδυτές πιστεύουν ότι αυτό έχει δημιουργήσει τη δυνατότητα για μια ευρεία ανάκαμψη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

    Η ηρεμία του δολαρίου είναι καλή για το Bitcoin

    Ένα άλλο θετικό σημάδι για την τιμή του Bitcoin είναι η ηρεμία του δείκτη του δολαρίου (DXY). Ιστορικά, όταν το DXY πέφτει, η ψυχολογία της αγοράς για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως το Bitcoin γίνεται πιο θετική.

    Οι S&P 500, Dow και Nasdaq παρέχουν μια γενική επισκόπηση για την οικονομία. Επί του παρόντος, το Bitcoin και οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες μοιράζονται έναν υψηλό συντελεστή συσχέτισης.

    Επομένως, εάν τα επιτόκια χαλαρώσουν και η οικονομία αναπτυχθεί, το Bitcoin θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται μαζί με τις ανοδικές αγορές των μετοχών. Όσο καλύτερο είναι το μακροοικονομικό κλίμα, τόσο καλύτερο για την τιμή του Bitcoin.

    Ενώ η τιμή του Bitcoin παρουσιάζει κάποια ανοδική δυναμική βραχυπρόθεσμα μετά από τα θετικά δεδομένα του CPI, υπάρχουν και οι αντίστοιχες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν όπως οι χρεοκοπίες διαφόρων ανταλλακτηρίων, η επικείμενη νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα, οι ανησυχίες για τα αποθεματικά της Binance και άλλα που θα μπορούσαν να σταματήσουν αυτήν την άνοδο.


    Αν σας αρέσουν αυτά που γράφουμε μπορείτε να μας βρείτε στα παρακάτω social media για να μας ακολουθήσετε και να μας στηρίξετε:


    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα