How To: Πώς να χάσετε τα Bitcoin σας

    Πέρα από την πλάκα, γνωρίζετε ήδη πώς να ασφαλίσετε και να προστατεύσετε τις επενδύσεις σας στα κρυπτονομίσματα. Τώρα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το πώς να τα χάσετε όλα.

    Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να χάσετε τα Bitcoin (BTC) σας εντελώς, ανεπανόρθωτα και για πάντα. Αυτό το άρθρο δεν είναι το μέρος να αναρωτηθούμε γιατί να θέλετε κάτι τέτοιο. Ίσως είναι μέρος κάποιου περίτεχνου έργου τέχνης, όπως ο τύπος που κατέστρεψε όλα του τα υπάρχοντα ή ίσως ήσασταν πάντα μεγάλοι θαυμαστές της ηλεκτρονικής μουσικής The KLF, που έκαψε 1 εκατομμύριο λίρες σε ένα απομακρυσμένο νησί της Σκωτίας. Ή, ο λόγος σας μπορεί να είναι πιο τετριμμένος και απλά δεν θέλετε ο σύζυγός σας που πρόκειται να χωρίσετε σύντομα να πάρει το μερίδιό του από την επένδυση που ξέρετε και οι δύο ότι κατέχετε.

    Όποιος κι αν είναι ο λόγος σας, δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε. Και, ενώ συνήθως ασχολούμαστε με το να βοηθάμε τους ανθρώπους να προστατεύουν τα Bitcoin τους, είναι αρκετά εύκολο να αναστραφεί αυτό και να σας βοηθήσουμε να τα χάσετε με τον ταχύτερο και ευκολότερο δυνατό τρόπο.

    Καυχηθείτε για τα Bitcoin σας

    Αν το έχεις και θέλεις να το χάσεις, καμαρώστε το. Θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό το Rolex που βαραίνει τον καρπό σας; Συνδύασέ το με ένα μπλουζάκι, επιδείξτε το σε ένα γεμάτο μπαρ και μετά κάντε μια βόλτα σε ένα κακό μέρος της πόλης μετά το σκοτάδι — σύντομα θα ανακουφιστείτε από το ρολόι αυτό.

    Το ίδιο πράγμα ισχύει και με το Bitcoin. Θέλετε ο κόσμος να μάθει ότι είστε Bitcoiner και, ιδανικά, ότι έχετε στοίβαξει αρκετά sats ώστε να αξίζει τον κόπο να τα κλέψετε. Πες τους λοιπόν. Προσθέστε laser eyes στα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεχίστε να κάνετε tweet αυτά τα “diamond hands” και μην ξεχνάτε ούτε τον κόσμο εκτός του ίντερνετ. Φροντίστε να καυχηθείτε για την κυριαρχία σας στο Bitcoin σε όλους τους φίλους, την οικογένειά σας και, το πιο σημαντικό, τους νέους γνωστούς σας. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα μπει στον πειρασμό να αρχίσει να διερευνά τις άμυνές σου για να σε απαλλάξει από την επένδυσή σου.

    Κρατήστε τα σε ένα ανταλλακτήριο

    Στις πρώτες μέρες της Άγριας Δύσης του Bitcoin, η απώλεια των crypto σας ήταν παιδικό παιχνίδι, καθώς δεν υπήρχε έλλειψη κακόβουλων ανταλλακτηρίων που θα σας βοηθούσαν να χάσετε την επένδυσή σας. Εάν κρατούσατε τα νομίσματά σας σε ένα πορτοφόλι που το φιλοξενούσε κάποιος διαμεσολαβητής, ήταν θέμα χρόνου να καταρρεύσει το ανταλλακτήριο/διαμεσολαβητής, όπως το Mt. Gox, να χακαριστεί, να χάσει τα κρυπτονομίσματα ή οι ιδιοκτήτες να διαφύγουν (ή να πεθάνουν) με τα κλειδιά σας.

    Η αγορά των ανταλλακτηρίων έχει ωριμάσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, όπως ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων, ακόμη και δημοσιευμένες αποδείξεις των υπολοίπων και απόδειξη της επιμέλειας και της ασφάλειας. Μην απογοητεύεστε: Όσο εμπιστεύεστε τα κλειδιά σας σε τρίτα μέρη, όλα μπορούν να συμβούν — και πιθανότατα θα συμβούν.

    Τα ανταλλακτήρια εξακολουθούν να καταρρέουν με καθησυχαστική κανονικότητα. Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι ότι οι κυβερνήσεις στοχεύουν τώρα ενεργά τον πλούτο των Bitcoiners. Και, όχι μόνο παραδοσιακοί αυταρχιστές όπως η Κίνα και η Ρωσία, η Καναδική κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα εντολή σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων – να παγώσουν τους λογαριασμούς οποιουδήποτε δωρίζει έστω και ένα μικρό ποσό στις «διαδηλώσεις των φορτηγατζήδων».

    Ακόμα κι αν διαθέτετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης και 2FA που προστατεύει τον λογαριασμό σας στο ανταλλακτήριο, ποτέ δεν ξέρετε ποια άλλη ευπάθεια μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος για να αποκτήσει πρόσβαση και να το αποστραγγίσετε. Εάν έχετε τα νομίσματά σας στο ανταλλακτήριο, χαλαρώστε: Είναι σε μη ασφαλή χέρια.

    Ο τρόπος αποθήκευσης του seed phrase

    Τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα αν έχετε αποφασίσει να φυλάξετε μόνοι σας τα Bitcoin σας offline σε ένα ασφαλές hardware πορτοφόλι. Όταν κρατάτε μόνοι σας τα κλειδιά, η δύναμη να χάσετε τα νομίσματά σας είναι εντελώς στα χέρια σας. Γιατί να περιμένετε να καταρρεύσει ένα ανταλλακτήριο όταν μπορείτε να αρχίσετε να υιοθετείτε τη «χειρότερη πρακτική» ασφάλειας σήμερα;

    Το μυστικό για να κάνετε το πορτοφόλι σας ανασφαλές βρίσκεται στο seed phrase σας, τη σειρά των λέξεων που χρησιμοποιείτε για να δημιουργήσετε το ιδιωτικό σας κλειδί. Ο απλούστερος τρόπος για να χάσετε τα νομίσματά σας είναι να απομνημονεύσετε το seed phrase και, στη συνέχεια, να διαγράψετε ή να καταστρέψετε οποιαδήποτε εγγραφή της. Λίγους μήνες μετά, σχεδόν κανείς δεν έχει την ελπίδα να θυμηθεί κάθε λέξη με τη σωστή σειρά.

    Υπάρχει όμως και άλλη λύση. Γράψτε την φράση. Ακόμα καλύτερα, κάντε το δύο φορές σε φυσική μορφή με στυλό και χαρτί, ιδανικά φυλαγμένη κοντά στο hardware πορτοφόλι σας. Και, για ένα ακόμα πιο καλό μέτρο, καταγράψτε το σε ένα έγγραφο που βασίζεται στο cloud όπου οποιοσδήποτε έχει θέληση μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό μέσω μιας brute-force επίθεσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εάν υπενθυμίζετε τακτικά στους ανθρώπους ότι έχετε πλούτο αρκετό στα crypto.

    Αποκληρώστε την επόμενη γενιά

    Αυτό είναι για όσους τους αρέσει να παίζουν βλέπουν πολύ μακριά. Γνωρίζετε τη φράση “δεν μπορείτε να το πάρετε μαζί σας;” Λοιπόν, με το Bitcoin, μπορείτε. Εάν δεν έχετε σκεφτεί τον προγραμματισμό όσον αφορά την κληρονομιά σας, τότε ολόκληρη η επένδυσή σας πιθανότατα θα πάει στον τάφο μαζί σας, και θα ενωθεί με τα εκτιμώμενα 3,7 εκατομμύρια Bitcoin (περίπου το 18% των νομισμάτων που θα υπάρχουν ποτέ) που έχουν ήδη χαθεί για πάντα.

    Φυσικά, αυτό απαιτεί από εσάς να αντιστρέψετε τις παραπάνω αρχές: Εάν θέλετε πραγματικά να εξαπατήσετε τα παιδιά σας από την κληρονομιά τους, θα πρέπει να τους δυσκολέψετε να αποκτήσουν πρόσβαση στα κλειδιά σας όσο οποιοσδήποτε εισβολέας. Έτσι, αν θέλετε να ακολουθήσετε αυτόν τον τρόπο, μην το πείτε στους κληρονόμους σας, μην γράψετε πουθενά το seed phrase σας και δοκιμάστε ένα πορτοφόλι υλικού. Ακόμα καλύτερα, κόψτε τη φράση σας των 24 λέξεων σε πολλά κομμάτια και αποθηκεύστε τα σε πολλές κρυφές τρύπες σε όλο τον κόσμο χωρίς καμία απολύτως οδηγία ανάκτησης. Οι κληρονόμοι σας δεν θα σας ευχαριστήσουν καθόλου.

    Ό,τι κι αν κάνετε, απλώς βεβαιωθείτε ότι εκεί που έχετε αποθηκευμένα τα Bitcoin σας δεν υπάρχει κάποιο ισχυρό πρωτόκολλο για τον προγραμματισμό της κληρονομιάς αυτής. Μπορείτε να είστε ήσυχοι γνωρίζοντας ότι ούτε ο ίδιος ο Διάβολος δεν θα πάρει τον πλούτο σας όταν έρθει αυτή η ώρα.

    Εάν, για κάποιο λόγο, θέλετε να προστατεύσετε το Bitcoin σας, απλώς αγνοήστε όλα όσα έχουν γραφτεί στο παραπάνω άρθρο. Ακόμα καλύτερα, κάντε το αντίθετο. Όμως, το μόνο που θα κάνατε είναι να εξασφαλίσετε την επένδυσή σας στο μοναδικό αποθεματικό αξίας ανθεκτικό στη λογοκρισία και πληθωρισμό που έχει εφευρεθεί ποτέ. Και, γιατί θα θέλατε να πάτε και να κάνετε κάτι τόσο βαρετό;


    Πηγή: Jameson Lopp

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα