Liquid Staking: Η μεγάλη ανάπτυξη και οι λόγοι πίσω από αυτό

    Ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης του liquid staking και των ευκαιριών λόγω της απόδοσης του.

    Ο μηχανισμός συναίνεσης του Proof-of-Stake απαιτεί από τους επικυρωτές να κλειδώνουν τα tokens τους προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να επικυρώσουν τα επόμενα blocks και να λάβουν ανταμοιβές σε tokens. Οι χρήστες μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις ανταμοιβές του staking αναθέτοντας και κλειδώνοντας τα tokens τους σε επικυρωτές. Σε αντάλλαγμα, λαμβάνουν μια συνθετική έκδοση του αρχικού token, η οποία διατηρεί μια στενή σχέση τιμής με το αρχικό. Αυτό είναι αυτό που είναι γνωστό ως liquid staking, μια ιδέα που επιτρέπει τόσο στους επικυρωτές όσο και στους χρήστες να επωφελούνται με μεγαλύτερες αποδόσεις την ίδια στιγμή που βελτιώνει την αποδοτικότητα του κεφαλαίου και την αποκέντρωση.

    Τα πλεονεκτήματα για τους επικυρωτές που προσφέρουν αυτά τα liquid staking tokens είναι ότι το stake τους σε νομίσματα αυξάνεται χάρη στους χρήστες που ενδιαφέρονται να κρατήσουν το token τους, έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιλεγούν ως επικυρωτές block και ως εκ τούτου να μπορούν να κερδίσουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Οι χρήστες κερδίζουν επίσης καθώς αυτά τα tokens κερδίζουν ετήσια απόδοση κοντά στην ετήσια απόδοση του staking που διανέμει το blockchain.

    Αυτό ενισχύει την αποδοτικότητα του κεφαλαίου, καθώς οι χρήστες μπορούν να κερδίσουν την απόδοση του staking χωρίς να χρειαστεί να κλειδώσουν τα νομίσματά τους. Αυτό είναι επίσης μια ώθηση της ευκολίας και της ελευθερίας που οδηγεί σε μεγαλύτερες αποδόσεις, καθώς αυτά τα ρευστά (liquid) tokens μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δανεισμό ή παροχή ρευστότητας (μπορείτε να διαβάσετε εδώ για το τι είναι αυτό). Οι ανταμοιβές αυτές θα ήταν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τη βασική απόδοση του staking που προσφέρουν αυτές οι liquid λύσεις, η οποία ποικίλλει από 5 έως 15% ανάλογα με την αλυσίδα:

    Staking APYs των πιο δημοφιλών PoS blockchains σύμφωνα με το StakingRewards.

    Επομένως, κάποιος μπορεί να κερδίζει μεγαλύτερες αποδόσεις με liquid staking tokens από την παραδοσιακή ανάθεση και κλείδωμα των tokens, τα οποία θα περιορίζονταν στο APY του παραδοσιακού staking. Ιδεολογικά βοηθάει επίσης στην ασφάλεια του δικτύου, καθώς διακυβεύεται περισσότερο κεφάλαιο στους επικυρωτές, έτσι γίνεται πιο ακριβό για μια εξωτερική οντότητα να επιτεθεί στο blockchain λόγω της ανάγκης να χρειάζεται μεγαλύτερο μεριδίο. Εδώ μπορείτε να δείτε πόσο από τη συνολική προσφορά είναι κλειδωμένο με επικυρωτές:

    Η προμήθεια που είναι κλειδωμένη για το staking των πιο δημοφιλών blockchains PoS σύμφωνα με το StakingRewards.

    Παρά τα επιτακτικά πλεονεκτήματα, υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να λάβουν υπόψη οι χρήστες όταν κρατούν τέτοια tokens. Το κυριότερο είναι ότι η δέσμευση τιμής με το αρχικό token διατηρείται από κίνητρα της αγοράς, όπως το arbitrage, και δεν διασφαλίζεται από μια μοναδική αρχή. Το arbitrage συμβαίνει μεταξύ δημόσιων trading pools και επικυρωτών που διασφαλίζουν μια εγγενή μετατροπή μεταξύ του blockchain token και του αρχικού token, και συνήθως το αντίστροφο, επιτρέποντας την ανταλλαγή του liquid token με το αρχικό token.

    To Lido κυριαρχεί στο Ethereum

    Το Lido συνεχίζει να είναι το μεγαλύτερο μέρος με περισσότερα από 6,87 δισεκατομμύρια δολάρια σε ETH να γίνονται stake με αυτό. Αυτό το staking κατανέμεται σε περισσότερους από 20 διαφορετικούς επαγγελματίες επικυρωτές. Ένα κλειδί για την ανάπτυξή του μπορεί να εξηγηθεί από τον αυξανόμενο αριθμό ενσωματώσεων που έχουν πραγματοποιήσει με περισσότερα από 25 πρωτόκολλα DeFi. Είναι πολύ εύκολο να βρείτε το liquid staking token, το stETH, στα πιο πολλά κορυφαία πρωτόκολλα DeFi στο Ethereum.

    Για παράδειγμα, πρωτόκολλα όπως το Curve ή το Balancer προσφέρουν pools που προσφέρουν 4–5% APY παρέχοντας ρευστότητα. Το ενδιαφέρον για το Lido έχει αυξηθεί πρόσφατα πιθανότατα λόγω αυτών των νέων ενσωματώσεων με κορυφαία πρωτόκολλα καθώς και του ανανεωμένου ενδιαφέροντος από τους επενδυτές, όπως φαίνεται εδώ που ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών σε δολάρια που πραγματοποιείται με stETH φθάνει σε υψηλά όλων των εποχών άνω του 1,5 δισ.:

    Όγκος συναλλαγών σε USD σύμφωνα με τον δείκτη IntotheBlock stETH.

    Η ανάπτυξη του Rocket pool ήταν επίσης αξιοσημείωτη. Παρά το γεγονός ότι έχουν λιγότερο ETH κλειδωμένο (362 εκατομμύρια δολάρια) από το Lido, έχουν καταφέρει να εκκινήσουν ένα δίκτυο με πάνω από 900 χειριστές κόμβων. Μόλις κυκλοφόρησαν και το rETH-stETH Curve pool τους. Αυτήν τη στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος του όγκου συναλλαγών του γίνεται μέσω του Uniswap v3 pool, το οποίο πληρώνει πάνω από 5% APR στους παρόχους ρευστότητας, ανάλογα με το μέγεθος της ρευστότητας που παρέχεται.

    Τα Avalanche & Polygon που μόλις ξεκινάνε

    Το Liquid Staking μέσω της δημοφιλούς Benqi του Avalanche κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα. Μέχρι στιγμής, το sAVAX έχει πολύ μειωμένη προσφορά σε σύγκριση με το AVAX, αλλά οι τρέχουσες ευκαιρίες απόδοσης είναι ένας επιτακτικός λόγος για τους επενδυτές να διατηρήσουν το token του, με 10% APY στα sAVAX-AVAX τόσο στο Traderjoe όσο και στο Pangolin.

    Με τον ίδιο τρόπο το Polygon συνεργάστηκε με το Lido για να φέρει το liquid staking στο οικοσύστημα του ως stMATIC. Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει ακόμη κίνητρα και ανταμοιβές, αλλά το κύριο pool stMATIC-MATIC στο Balancer θα είναι το επιλεγμένο σύμφωνα με το σχέδιο του Lido.

    Το Solana

    Η προσφορά από το οικοσύστημα Solana σχετικά με το liquid staking είναι αρκετά δυναμική: Marinade (mSOL), Lido (stSOL), Monkedao (daoSOL), aSOL Protocol (aSOL), Parrot (prtSOL), Socean (scnSOL). Οι διαφορές τους μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς στις παρεχόμενες αποδόσεις, αν και η κύρια διαφορά είναι στους επιλεγμένους χειριστές κόμβων όπου εκχωρείται το stake. Όσον αφορά τις τρέχουσες αποδόσεις, τα περισσότερα από αυτά είναι farms στο stablecoin DEX του Solana, το Saber με APY που κυμαίνεται από 2% έως και 8%.

    Η καινοτομία του Cosmos: Superfluid

    Το Superfluid staking είναι μια νέα ιδέα που εισήγαγε η ομάδα του Osmosis, όπου όχι μόνο τα εγγενή tokens μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιλογή του επικυρωτή αλλά και για την κύρια ρευστότητα που παρέχει tokens για το εγγενές token, όπως τα LP tokens του OSMO-ATOM. Αυτό είναι αρκετά καινοτόμο, καθώς συνδυάζεται με έναν απλό τρόπο για να κερδίσετε αποδόσεις από τρεις από τους κύριους τρόπους κερδών στο DeFi: αμοιβές από τις χρεώσεις των συναλλαγών, παροχή ρευστότητας και ανταμοιβές του staking.


    Παρά την έκρηξη των πρωτοκόλλων που προσφέρουν πρόσβαση σε αποδόσεις πονταρίσματος, είναι πραγματικότητα ότι τα περισσότερα από τα υπόλοιπα των crypto διατηρούνται σε κεντρικά ανταλλακτήρια χωρίς να υπάρχει πρόσβαση σε αποδόσεις του DeFi: λιγότερο από το 15% του τρέχοντος market cap των crypto κατανέμεται στα DeFi στο τη στιγμή.

    Η απόδοση από το staking είναι ένας από τους ασφαλέστερους τύπους αποδόσεων στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση οι χρήστες, και σήμερα οι χρήστες έχουν λίγες δικαιολογίες για να μην μάθουν για αυτούς τους μηχανισμούς, καθώς δεκάδες πρωτόκολλα διευκολύνουν την πρόσβαση και επιτρέπουν στους χρήστες όλα τα οφέλη. Η προσδοκία μας είναι ότι ο αριθμός των χρηστών που θα επιλέξουν να διατηρούν τα liquid staking tokens θα αυξηθεί, με περισσότερους επικυρωτές κόμβων, περισσότερους liquid staking χειριστές και ακόμη καλύτερους τρόπους χρησιμοποιήσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων για την αποκόμιση κέρδους.


    Πηγή: IntoTheBlock

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα