Τα 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο Polygon (MATIC)

    Το Polygon (πρώην Matic Network) κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2017. Το Polygon συνιδρύθηκε από τους Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal και Anurag Arjun, δύο έμπειρους προγραμματιστές του blockchain και έναν σύμβουλο επιχειρήσεων. Πριν μετακομίσει στο δίκτυό του το 2019, η ομάδα του Polygon συνείσφερε και λειτουργούσε στο οικοσύστημα του Ethereum.

    Το κρυπτονόμισμα αυτό το οποίο έχει ρίζες από την Ινδία, σχεδιάστηκε για να κάνει τις συναλλαγές στο blockchain του Ethereum πιο γρήγορες και φθηνότερες. Λόγω των πιθανών χρήσεών του, το Polygon έχει προσελκύσει πολλούς αγοραστές. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 20 κορυφαία κρυπτονομίσματα ανά κεφαλαιοποίηση αγοράς (market cap). Εδώ λοιπόν θα αναφέρουμε τα κυριότερα στοιχεία του.

    1) Βελτίωση απόδοσης του Blockchain

    Ένα από τα πρώτα προϊόντα που έχει προσφέρει το Polygon ονομάζεται sidechain. Ένα sidechain συνδέεται με ένα blockchain και το βοηθάει να έχει καλύτερη απόδοση. Οι συναλλαγές διεκπεραιώνονται πολύ πιο γρήγορα και έχουν χαμηλότερες χρεώσεις.

    Ενώ έχει αναπτυχθεί για χρήση με το blockchain του Ethereum, αυτό δεν σημαίνει ότι περιορίζεται μόνο εκεί. Τα sidechains του μπορούν να λειτουργήσουν με όλες τις τεχνολογίες blockchain.

    2) Blockchain framework

    Το Polygon έχει φιλόδοξα σχέδια για το μέλλον. Στόχος του είναι να παρέχει ένα framework για blockchain δίκτυα. Οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν δίκτυα blockchain που θα διασυνδέονται μεταξύ τους αντί να είναι τελείως διαχωρισμένα.

    Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει στους προγραμματιστές τα οφέλη όλων των πλευρών. Μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους standalone blockchains με όλα τα οφέλη που παρέχουν, συμπεριλαμβανομένου του scalability και του flexibility. Θα είχαν επίσης τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Ethereum, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειάς του και των εργαλείων που διατίθενται μέσω αυτού.

    3) Είναι συμβατό με τo Ethereum Virtual Machine

    Το Ethereum Virtual Machine (EVM) είναι μια πλατφόρμα λογισμικού που οι προγραμματιστές μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν τις δικές τους αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps). Εν μέρει λόγω του πόσο φιλικό προς τον χρήστη είναι το EVM, το Ethereum έγινε η πιο δημοφιλής πλατφόρμα για τέτοιες εφαρμογές.

    Το Polygon είναι συμβατό με το EVM, επομένως οι προγραμματιστές μπορούν εύκολα να μεταφέρουν τις εφαρμογές τους σε αυτό. Αρκετές γνωστές εφαρμογές στο Ethereum έχουν ήδη αναπτυχθεί στο Polygon, συμπεριλαμβανομένων των Aave και SushiSwap.

    4) Η σχέση του MATIC με τις χρεώσεις, την διακυβέρνηση και το staking

    Υπάρχουν μερικές διαφορετικές χρήσεις για το MATIC (το κρυπτονόμισμα του Polygon):

    • Χρεώσεις gas: Αυτές οι χρεώσεις συναλλαγών στο δίκτυο του Polygon πληρώνονται με το κρυπτονόμισμα του.
    • Διακυβέρνηση: Το Polygon είναι ένα governance token, που σημαίνει ότι οι κάτοχοι επηρεάζουν το μέλλον του project κάνοντας και ψηφίζοντας προτάσεις.
    • Staking: Το staking είναι όταν εσείς δανείζετε ένα κρυπτονόμισμα. Με το Polygon, μπορείτε να κάνετε stake τα token σας και να αφήσετε το δίκτυο να τα χρησιμοποιήσει με αντάλλαγμα τόκους. Επί του παρόντος, μπορείτε να κερδίσετε ένα ετήσιο επιτόκιο άνω του 15% κάνοντας staking το Polygon σας, αν και τα ποσοστά συχνά αλλάζουν από μέρα σε μέρα.

    5) Το κρυπτονόμισμα MATIC

    Οι κάτοχοι του Polygon συμμετείχαν σε μία άγρια κούρσα το 2021. Τον Ιανουάριο, το ένα MATIC άξιζε λίγο λιγότερο από 0,02$. Στις 18 Μαΐου 2021, η αξία του είχε ανέβει στα 2,68$, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 13.000%. Κατά την στιγμή της γραφής το MATIC κυμαίνεται στα 1,72€ (2,00$). Το total max supply του είναι 10 δισεκατομμύρια και έως τώρα στην αγορά κυκλοφορούν 6,78 δισεκατομμύρια.

    Φαίνεται πόση διακύμανση έχει αυτό το κρυπτονόμισμα, καθώς και πόσο κερδοφόρο μπορεί να είναι. Όπως κάθε κρυπτονόμισμα όμως, έτσι και το Polygon όμως έχει ρίσκο. Επομένως καλό είναι να ακολουθήσετε τον χρυσό κανόνα “μην βάζετε περισσότερα από όσα θα μπορούσατε να χάσετε”.

    6) Τα πιθανά εμπόδια περιλαμβάνουν άλλα δίκτυα blockchain και το Ethereum 2.0

    Όταν σκέφτεστε να επενδύσετε σε ένα κρυπτονόμισμα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι κάνει το κρυπτονόμισμα και ποια προβλήματα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει στο μέλλον.

    Στην περίπτωση του Polygon, δεν είναι το μόνο blockchain δίκτυο. Υπάρχουν και άλλα που προσφέρουν διασυνδεδεμένα blockchains, όπως το Polkadot (για το οποίο έχω γράψει τα 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε σε αυτό) και το Avalanche. Projects σαν αυτά μπορεί να καταλήξουν να συνυπάρχουν, ή θα μπορούσε κανείς να δημιουργήσει μια καλύτερη λύση και να αφήσει πίσω τα υπόλοιπα.

    Το Ethereum έχει επίσης κυκλοφορήσει μια σειρά από αναβαθμίσεις προς το Ethereum 2.0. Ένας στόχος αυτών των αναβαθμίσεων είναι να κάνουν το Ethereum πιο scalable. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να κάνει τις προσπάθειες του Polygon περιττές.


    Πηγή: fool.com

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα