Bitcoin: Η υπερβολή για το «ενεργειακό πρόβλημα»

    Ναι, το Bitcoin καταναλώνει τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει όμως να δούμε τόσο τις πηγές ενέργειας όσο και το συνολικό του όραμα για να κατανοήσουμε πλήρως την κατάσταση.

    Το Bitcoin έχει πολλούς θορυβώδεις και ισχυρούς επικριτές. Αρχικά, ήταν μια απάτη. τώρα είναι ένα από τα εθνικά νομίσματα του Ελ Σαλβαδόρ. Στη συνέχεια διευκόλυνε την παράνομη δραστηριότητα, παρόλο που τα μετρητά εξακολουθούν να παραμένουν ο καλύτερος φίλος του εγκληματία. Τώρα λένε ότι είναι μια περιβαλλοντική μάστιγα, ένα άλλο αδύναμο επιχείρημα που προβάλλεται από μια μικρή αλλά θορυβώδη μειοψηφία.

    Στο τέλος της ημέρας, όλες οι εκπομπές προκαλούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Δεν απαγορεύουμε τα αυτοκίνητα λόγω των εκπομπών τους, τα τροφοδοτούμε με καθαρότερες πηγές ενέργειας. Η ίδια τάση προς καθαρότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συμβαίνει και με το Bitcoin. Πολλοί λατρεύουν να το μισούν, αλλά οι λόγοι τους έχουν αρχίσει να στερεύουν και να μην πείθουν.

    Σήμερα, η πιο διαδεδομένη παραπληροφόρηση σχετικά με το Bitcoin είναι η ιδέα ότι συμβάλλει δυσανάλογα στην τρέχουσα παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή. Τις ειλικρινείς ανησυχίες του κόσμου για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος εκμεταλλεύονται εκείνοι, όπως ο Bill Gates, ο Warren Buffett και ο Charlie Munger, που είναι βαθιά εδραιωμένοι στο παλιό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Η υπόθεση της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από το Bitcoin φαίνεται να έχει κάποια λογική επιφανειακά. Οι υπολογιστές χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν. Το Bitcoin είναι ένα παγκόσμιο αποκεντρωμένο δίκτυο χιλιάδων υπολογιστών, επομένως καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς το Bitcoin γίνεται πιο πολύτιμο, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται για την ασφάλεια του δικτύου αναμένεται να αυξηθεί αναλογικά.

    Μια καλύτερη σύγκριση ενεργειακών δεδομένων

    Ωστόσο, επικριτές, όπως ο καθηγητής Brian Lucey στο Trinity College του Δουβλίνου, συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι «το Bitcoin από μόνο του καταναλώνει την ίδια ποσότητα ενέργειας με μια μεσαίου μεγέθους χώρα. … Είναι μια βρώμικη επιχείρηση, είναι ένα βρώμικο νόμισμα».

    Αλλά αυτά τα επιχειρήματα υποστηρίζονται από επιλεγμένα δεδομένα και παραπλανητικές συγκρίσεις. Έρευνα του Digiconomist δείχνει ότι η κατανάλωση ενέργειας για μία συναλλαγή Bitcoin είναι ίδια με 453.000 συναλλαγές Visa.

    Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πληρωμές με πιστωτική/χρεωστική κάρτα εξακολουθούν να βασίζονται σε υπάρχουσες υποδομές υψηλών εκπομπών όπως το ACH, το Fedwire και το SWIFT, καθώς και τη στρατιωτική και διπλωματική δύναμη της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι επικριτές δεν περιλαμβάνουν αυτές τις εκπομπές στους υπολογισμούς τους συγκρίνοντας το Bitcoin και το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. Είναι σαν να συγκρίνεις τις εκπομπές ολόκληρης της βιομηχανίας του καφέ με μία μόνο καφετέρια.

    Πράγματι, μόλις συνυπολογίσουμε και αυτές τις εκπομπές, προκύπτει μια διαφορετική πραγματικότητα. Πρόσφατη έρευνα από το Galaxy Digital αποκαλύπτει ότι το Bitcoin καταναλώνει περίπου 113,89 TWh ετησίως, ενώ ο τραπεζικός κλάδος καταναλώνει περίπου 263,72 TWh ετησίως, που είναι υπερδιπλάσιο.

    Αντίθετα, πρέπει να εξετάσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τραπεζικού συστήματος που πρόκειται να αντικαταστήσει το Bitcoin. Το σύγχρονο τραπεζικό σύστημα καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να υποστηρίξει χιλιάδες εμπορικά κτίρια γραφείων και τοπικά υποκαταστήματα, τις καθημερινές μετακινήσεις εκατομμυρίων εργαζομένων και δισεκατομμύρια πελάτες που πρέπει να ταξιδεύουν από και προς τις φυσικές τοποθεσίες των τραπεζών για εξυπηρέτηση. Το Bitcoin θα μειώσει σημαντικά τη ζήτηση για παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες, εξαλείφοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτής της βιομηχανίας.

    Το Bitcoin καταναλώνει τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά πρέπει να δούμε τις πηγές ενέργειας για να κατανοήσουμε πλήρως την κατάσταση. Μια πρόσφατη έρευνα από το Bitcoin Mining Council διαπίστωσε ότι το 56% της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας του Bitcoin προέρχεται από καθαρές (με μηδενικές εκπομπές άνθρακα δηλαδή) πηγές ενέργειας, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη βιομηχανία. Για σύγκριση, μόνο το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγεται από τέτοιες καθαρές πηγές ενέργειας.

    Το ριζικά διαφορετικό όραμα του Bitcoin

    Ωστόσο, στην ατμόσφαιρα της κλιματικής μοιρολατρίας, τα περιβαλλοντικά επιχειρήματα θα κυριαρχούν πάντα στους λιγότερο ενημερωμένους. Μόλις οι άνθρωποι πεισθούν ότι η ύπαρξή τους απειλείται από το Bitcoin, θα αισθανθούν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραμείνουν παγιδευμένοι στο υπάρχον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα.

    Το Bitcoin προσφέρει ένα θεμελιωδώς διαφορετικό όραμα. Η αποπληθωριστική του αξία ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αποταμιεύουν μακροπρόθεσμα αντί να ξοδεύουν βραχυπρόθεσμα. Στην ουσία, η διάρκεια ζωής του κεφαλαίου στο σύστημα του Bitcoin είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερη.

    Η τιμή του αυξάνεται πάνω από 100% ετησίως κατά μέσο όρο και η ισχυρή ανάπτυξη του προβλέπεται να συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα μακροπρόθεσμα. Το Bitcoin προστατεύει τις ανούσιες σπατάλες. Οι άνθρωποι έχουν λιγότερα κίνητρα να αγοράσουν το πιο πρόσφατο καταναλωτικό προϊόν όταν το κεφάλαιό τους δεν κατατρώγεται συνεχώς από τον πληθωρισμό. Η αγορά ενός iPhone σήμερα έχει λιγότερο νόημα όταν αυτά τα χρήματα θα αξίζουν περισσότερο αύριο ή σε κάποιους μήνες.

    Μικρές, εκούσιες αλλαγές σε ατομικές συμπεριφορές όπως αυτές θα μεταπηδήσουν σε ολόκληρη την κοινωνία και ο συνολικός αντίκτυπος θα ήταν μετασχηματιστικός. Δεν είναι απαραίτητο να θυσιάσουμε την ελευθερία και την ευημερία μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Οι επικριτές του θα συνεχίσουν να ψάχνουν απεγνωσμένα για νέα επιχειρήματα εναντίον αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας. Ενώ οι φόβοι για το κλίμα είναι το πιο πρόσφατο ρητορικό εργαλείο που χρησιμοποιούν, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, όπως και τα άλλα λειψά επιχειρήματά τους, η κριτική αυτή για το κλίμα αποδομείται όταν γίνει εξεταστεί λεπτομερώς.


    Πηγή: Coindesk

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα