Τα 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο The Graph (GRT)

    Το Graph είναι ένα open-sourced λογισμικό που χρησιμοποιείται για τη συλλογή, επεξεργασία και αποθήκευση δεδομένων από διάφορες εφαρμογές blockchain με σκοπό τη διευκόλυνση της ανάκτησης πληροφοριών.

    Αρχικά κυκλοφόρησε στο blockchain του Ethereum, o στόχος του The Graph είναι να βοηθήσει τους προγραμματιστές να χρησιμοποιήσουν σχετικά δεδομένα για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της αποκεντρωμένης εφαρμογής τους (DApp). Το Graph αναλύει και συλλέγει δεδομένα blockchain πριν τα αποθηκεύσει σε διάφορους δείκτες, που ονομάζονται Subgraphs, επιτρέποντας σε οποιαδήποτε εφαρμογή να στείλει ένα ερώτημα στο πρωτόκολλό του και να λάβει μια άμεση απάντηση. Τα ερωτήματα τίθενται από dapps μέσω του GraphQL, μιας ευρέως χρησιμοποιούμενης γλώσσας που δημιουργήθηκε αρχικά από το Facebook για τη συλλογή δεδομένων για τη ροή ειδήσεων ενός χρήστη.

    To mainnet του κυκλοφόρησε στις 17 Δεκεμβρίου 2020. Η αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO) πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, συγκεντρώνοντας 12 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά πουλήθηκαν 400 εκατομμύρια GRT σε 4500 επενδυτές. Πριν από το δημόσιο ICO έλαβαν και ιδιωτική χρηματοδότηση. Σε αυτήν, η Coinbase Ventures (με 5 εκατομμύρια δολάρια) και η Multicoin Capital (με2,5 εκατομμύρια δολάρια) είχαν επενδύσει στο έργο.

    1) Το πρόβλημα θέλει να λύσει το The Graph

    Το The Graph όπως είπαμε στοχεύει στην ανάκτηση και προετοιμασία δεδομένων από διαφορετικά πρωτόκολλα (π.χ. Ethereum ή Filecoin). Αυτό δίνει στους χρήστες εύκολη πρόσβαση σε πηγές δεδομένων και τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν απευθείας τις πληροφορίες αυτές. Οι προγραμματιστές μπορούν να ανακτήσουν αυτά τα δεδομένα (π.χ. τιμές κρυπτονομισμάτων) και να τα χρησιμοποιήσουν για την εφαρμογή τους.

    Υπάρχει κίνδυνος της σκόπιμης χειραγώγησης των δεδομένων και επομένως αυτά να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με εξωτερικούς πόρους. Για παράδειγμα, ο πάροχος μιας πλατφόρμας συναλλαγών θα μπορούσε να αναφέρει υψηλότερο επιτόκιο στον ιστότοπό του άρα και κέρδος.

    Τα έξυπνα συμβόλαια εξαρτώνται επίσης από ανεξάρτητες πηγές δεδομένων. Τα Automated Market Makers (AMM) είναι πρωτόκολλα που αυτοματοποιούν τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, απαιτούν επαληθεύσιμα δεδομένα, όπως τιμές συναλλαγών και κεφαλαιοποίηση αγοράς, για να ενεργοποιήσουν τα έξυπνα συμβόλαια υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

    2) Η λύση του The Graph

    Το project είναι μια αποκεντρωμένη λύση Oracle που επεξεργάζεται δεδομένα από blockchains για περαιτέρω χρήση. Χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα υπογραφήματα (subgraphs), τα οποία μπορούν να συγκριθούν με μια διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API). Αυτά μπορούν να ενσωματωθούν σε διάφορα προγράμματα για την ανάκτηση των δεδομένων.

    Το δίκτυο καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τέσσερις ομάδες: ευρετήρια (indexers), επιμελητές (curators), αντιπροσώπους (delegators) και καταναλωτές (consumers).

    • Indexers: Όσοι θέλουν να προσφέρουν δεδομένα πρέπει να τρέξουν τον δικό τους κόμβο. Για αυτό, απαιτείται το token GRT, το οποίο οι χειριστές κόμβων μπορούν να κάνουν stake. Εάν ένας πάροχος παρέχει ελαττωματικά ή λανθασμένα δεδομένα, θα υποστεί κάποια ποινή και θα χάσει ένα μέρος της κατάθεσής του. Έτσι, ο πάροχος προσπαθεί να παρέχει μόνο σωστά δεδομένα.
    • Curators: Aποφασίζουν εάν μια πηγή είναι αξιόπιστη και παρέχει πολύτιμα δεδομένα. Σηματοδοτούν στα ευρετήρια ποιανού δικτύου πρέπει να κάνουν index (δηλαδή να εισάγουν στο ευρετήριο) subgraphs. Το κάνουν αυτό καταθέτοντας tokens GRT στo αντίστοιχo subgraph. Στη συνέχεια λαμβάνουν μέρος των τελών.
    • Delegators: Eίναι συμμετέχοντες που καταθέτουν τα GRT τους στα ευρετήρια και έτσι συμβάλλουν στην ασφάλεια του δικτύου. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να λειτουργούν τον δικό τους κόμβο αλλά να συμμετέχουν σε έναν ήδη υπάρχοντα. Σε αντάλλαγμα, μπορούν επίσης να κερδίσουν ένα μερίδιο από τα τέλη που λαμβάνει ο κόμβος ως ανταμοιβή.
    • Consumers: Eίναι τελικοί χρήστες που θέλουν να αγοράσουν ποιοτικά δεδομένα. Αυτοί μπορεί να είναι τόποι συναλλαγών και αποκεντρωμένες εφαρμογές. Πληρώνουν τα ευρετήρια και μπορούν στη συνέχεια να ενσωματώσουν τα παρεχόμενα δεδομένα στην εφαρμογή τους χρησιμοποιώντας κάποιο API. Για παράδειγμα, το Decentraland έχει πρόσβαση στις πληροφορίες του The Graph για να βρει γη, αξεσουάρ και συλλεκτικά αντικείμενα σε όλες τις εφαρμογές και τα φέρνει στην αγορά τους, επιτρέποντας στους χρήστες να τα αγοράσουν όλα από μια κεντρική τοποθεσία.

    Μπορείτε επίσης να βρείτε μια επισκόπηση όλων των ευρετηρίων και των delegators στη σελίδα του The Graph.

    3) Φιλοξενούμενες Υπηρεσίες

    To The Graph όπως αναφέρει και στην σελίδα του φιλοξενεί αρκετά projects. Μερικά από αυτά είναι τα:

    XDAI, Near, Polygon, BSC, Celo, Avalanche, POA, Arbitrum, Fantom, Fuse, Optimism, Moonriver, Aurora, Moonbeam.

    4) GRT token

    Το Graph Token (GRT) είναι ένα token ERC20, το οποίο λειτουργεί ως εσωτερικό μέσο πληρωμής. Το GRT αντλεί την αξία του από την ικανότητά του να διασφαλίζει την επιτυχή εκτέλεση έξυπνων συμβολαίων που εξαρτώνται από το πρωτόκολλο The Graph.

    Αντίστοιχα, οι ανταμοιβές για τα indexers, curators, delegators και consumers διακανονίζονται με το GRT token. Οι καταναλωτές χρειάζονται GRT για να πληρώσουν για την απόκτηση δεδομένων.

    Επιπλέον, απαιτείται GRT για τη δημιουργία ή τη συμμετοχή σε subgraphs. Tα indexers πρέπει να τα καταθέσουν και να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση για τα δεδομένα που παρέχουν. Εάν παρέχουν λανθασμένα στοιχεία, χάνουν μέρος της κατάθεσής τους.

    Τα Curators χρησιμοποιούν το Graph Token για να ψηφίσουν για ένα subgraph και να το επισημάνουν ως αξιόπιστο. Είναι επομένως ένα utility token, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να συμμετέχουν στο δίκτυο.

    Οποιοσδήποτε κατέχει και κάνει staking GRT μπορεί να συμμετέχει σε αποφάσεις που επηρεάζουν το λογισμικό, ψηφίζοντας προτάσεις για τους κανόνες που διέπουν τη χρήση της πλατφόρμας. Οι delegators εκχωρούν τα δικαιώματα ψήφου τους σε κάποιον άλλο για να ψηφίσει εκ μέρους τους.

    To GRT έχει total max supply 10 δισεκατομμύρια και κατα την στιγμή της γραφής κυκλοφορούν στην αγορά 4.72 δισεκατομμύρια. Η τιμή του αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 0.3884$.

    Οι επενδυτές θα πρέπει όμως να έχουν υπόψη τους ότι, ενώ το The Graph εισήγαγε 10 δισεκατομμύρια GRT το 2020, η συνολική προσφορά αναμένεται να αυξάνεται κατά μέσο όρο περίπου 3% ετησίως, με εκτιμώμενο το 1% των tokens να αφαιρούνται από την κυκλοφορία κάθε χρόνο.

    5) Γιατί να ασχοληθεί κάποιος με το The Graph;

    Το The Graph μπορεί να ενδιαφέρει τους προγραμματιστές που επιδιώκουν να δημιουργήσουν εφαρμογές που βασίζονται σε blockchain που πρέπει να έχουν πρόσβαση και να ελέγχουν δεδομένα blockchain.

    Οι επενδυτές μπορεί να θέλουν να προσθέσουν το GRT στο χαρτοφυλάκιό τους εάν πιστεύουν ότι οι αποκεντρωμένες εφαρμογές θα απαιτούν συνεχώς μια τεράστια ποσότητα δεδομένων blockchain για να λειτουργήσουν.

    Τέλος, εάν το The Graph αποδειχθεί ότι επιλύει βασικά προβλήματα για τους χρήστες ενός DApp, θα μπορούσε να γίνει ένα ουσιαστικό εργαλείο για τη σύνδεση όλων των εφαρμογών που έχουν δημιουργηθεί στο blockchain.

    6) Οι ανταγωνιστές του

    Το Graph είναι ένα decentralized oracle που παρέχει δεδομένα blockchain. Επομένως, το έργο συγκρίνεται συχνά με το Chainlink (LINK). Ωστόσο, δεν βρίσκονται σε άμεσο ανταγωνισμό, καθώς αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα.

    Το The Graph ειδικεύεται αποκλειστικά σε δεδομένα blockchain. Μέσω του Chainlink, οι χρήστες μπορούν όμως να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες από τον πραγματικό κόσμο. Οι αλγόριθμοι τα επεξεργάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αξιόπιστα και να μην παραβιάζονται. Μπορεί να είναι δεδομένα καιρού, αθλητικά αποτελέσματα ή εκλογές.

    Το Graph, από την άλλη πλευρά, απλώς κάνει index τα δεδομένα από blockchains και τα προετοιμάζει. Μπορούν να ενσωματωθούν σε εφαρμογές από τους χρήστες μέσω μιας διεπαφής API. Και τα δύο έργα μπορούν επομένως να ωφεληθούν το ένα από το άλλο και δεν είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους.

    Μέχρι στιγμής, το The Graph θεωρείται ο κορυφαίος πάροχος indexing δεδομένων από blockchains. Παρόλο που είναι ακόμα ένα πολύ νέο project, μπορεί ήδη να υπερηφανεύεται για ένα σταθερό μέγεθος. Οι τρέχοντες πελάτες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τα Goingecko, Uniswap και Aave.

    Ένας άλλος ανταγωνιστής με παρόμοια περίπτωση χρήσης είναι το Parsiq, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα. Είναι μια εταιρεία ανάλυσης που αξιολογεί δεδομένα blockchain. Ωστόσο, αυτό γίνεται κυρίως για τον εντοπισμό τρωτών σημείων και κινδύνων ασφαλείας.


    Πηγές: kraken.com, thegraph.com, medium.com

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα