Τα 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε Dogecoin (DOGE)

    Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές ιστορίες σχετικά με το Dogecoin (DOGE) ή θα έχετε δει την ”εκτόξευση” της τιμής του μετά απο κάποια αναφορά που γίνεται για το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα από κάποιον διάσημο.

    Το Dogecoin λοιπόν, είναι ένα κρυπτονόμισμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά χρημάτων παγκοσμίως με ασφαλή τρόπο. Ως logo διαθέτει το Shiba Inu, ένα από τα πιο δημοφιλή meme του διαδικτύου. Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί αυτός ο χαρακτήρας προήλθε από την επιθυμία του ιδρυτή του να διατηρήσει το project ανάλαφρο/χιουμοριστικό. Όπως και το Bitcoin, ο κύριος σκοπός αυτού του νομίσματος είναι να επιτρέψει στις συναλλαγές peer-to-peer να πραγματοποιούνται με τρόπο ανθεκτικό στη λογοκρισία.

    Αφού λοιπόν είπαμε λίγα λόγια για το Dogecoin ήρθε η ώρα να αναλύσουμε τους κυριότερους παράγοντες που πρέπει κάποιος να μελετήσει πρίν επενδύσει σε αυτό.

    1) Troll νόμισμα – το πιο επικίνδυνο αστείο στα Crypto

    Το Doge δημιουργήθηκε ως αστείο το 2013 και σύμφωνα με τα λόγια των δημιουργών του, παραμένει έτσι και σήμερα. Ο συνιδρυτής του DOGE, Billy Markus, πούλησε όλα τα holdings του Doge το 2015 για να αγοράσει ένα Honda Civic. Ο συνιδρυτής, ο Jackson Palmer, επίσης, έχει φύγει απο το Doge, ενώ χαρακτήρισε ολόκληρο τον χώρο των κρυπτονομισμάτων ότι παρουσιάζει «τη χειρότερη εκδοχή του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος».

    Το έντονα centralized supply του DOGE παρουσιάζει έναν σαφή κίνδυνο για τον μέσο επενδυτή, ο οποίος μπορεί να συγχέει τη δημοφιλία του Dogecoin με τη νομιμότητα. Οι επενδυτές του, ίσως πρέπει να ανασύρουν από την μνήμη τους την περίοδο μεταξύ του Μαΐου και του Ιουλίου του 2021, όταν η τιμή του βυθίστηκε κατά 78%, μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων εκείνη την εποχή.

    «Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει», και οι επενδυτές του Dogecoin το έμαθαν με τον σκληρό τρόπο ότι η υποστήριξη από διάσημους (ακόμη και από τον Elon Musk) δεν αποτελούν θεμέλια για μια επένδυση.

    2) Δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα

    Θεωρητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως νόμισμα. Αλλά δεν είναι. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να αγοράσετε με Dogecoin. Οι Oakland A’s έκαναν την διαφορά με το να δέχονται Dogecoin για τα εισιτήρια τους. Αλλά αυτό ήταν απλώς ένα διαφημιστικό κόλπο.

    Σε αντίθεση με το Ethereum που έχει smart contracts, το Bitcoin που ήταν το πρώτο κρυπτονόμισμα και χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής και ως αποθεματικό και άλλα κρυπτονομίσματα που έχουν κάποια χρήση στον χώρο, το DOGE απλά υπάρχει.

    Σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την εφεύρεσή του, το νόμισμα δεν χρησιμοποιείται ακόμη σε καμία σχεδόν εφαρμογή. Το blockchain του Dogecoin κατέγραψε μόλις πάνω από 23.000 καθημερινές συναλλαγές στις 9 Αυγούστου 2021. Αυτό είναι ένα μικρό κλάσμα σε σχέση με τις 1,2 εκατομμύρια συναλλαγές που καταγράφηκαν στο Ethereum και τις περίπου 200.000 που καταγράφηκαν στο Bitcoin. Ακόμα και κρυπτονομίσματα με μικρότερο market cap όπως το Bitcoin Cash και το Litecoin κατέγραψαν 83.000 και 133.000 συναλλαγές, αντίστοιχα, στις 8 Αυγούστου.

    3) Ανθεκτικό στο hacking

    Το Dogecoin μοιράζεται πολλά παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά με το Bitcoin. Χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό συναίνεσης Proof-of-Work για να διατηρήσει το δίκτυο ασφαλές. Ωστόσο, αυτό το σύστημα PoW δεν είναι η ίδια έκδοση SHA-256 που χρησιμοποιείται από το Bitcoin. Αντ ‘αυτού, το δίκτυο βασίζεται σε μια τεχνολογία scrypt μέσα στο μηχανισμό PoW. Αυτή η απόφαση λήφθηκε για να αποτρέψει τη χρήση των εγκαταστάσεων του mining του Bitcoin που έχουν υψηλή ισχύ. Επομένως, μπορείτε να εξορύξετε το Dogecoin μόνο με ειδικές συσκευές FPGA και ASIC.

    Κατά συνέπεια, το δίκτυο είναι ασφαλές και η συναίνεση συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο. Όπως και το Bitcoin, οι hackers θα πρέπει να ελέγχουν το 51% της ισχύος του mining του δικτύου για να αλλάξουν την κατάσταση του blockchain. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το τρέχον hashrate του Dogecoin είναι περίπου στα 200 TH/s, αυτό το καθιστά απίθανο να γίνει hacked.

    4) Το total supply είναι απεριόριστο

    Το Dogecoin δεν έχει hard cap. Αρχικά, το project ξεκίνησε με 100 δισεκατομμύρια κρυπτονομίσματα σε κυκλοφορία. Λόγω του 1 minute block (δηλαδή κάθε block για να γίνει mined ήθελε 1 λεπτό), έως το 2015, όλα αυτά τα κρυπτονομίσματα είχαν γίνει ήδη mined. Οι προγραμματιστές του αποφάσισαν να εκδώσουν άλλα 5 δισεκατομμύρια εκείνη την εποχή. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το Dogecoin έχει ως τώρα 5 δισεκατομμύρια κρυπτονομίσματα προγραμματισμένα για έκδοση κάθε χρόνο. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν ήδη περισσότερα από 131 δισεκατομμύρια Dogecoin στην αγορά.

    5) Δεν μπορείτε να “επενδύσετε” σε Dogecoin

    Λάβετε υπόψη ότι η αγορά Dogecoin δεν είναι το ίδιο πράγμα με την επένδυση σε Dogecoin. Δεν μπορείτε να επενδύσετε στο Dogecoin περισσότερο από όσο μπορείτε να «επενδύσετε» σε ένα λαχείο ή σε μια ρουλέτα στο Λας Βέγκας. Μπορείτε σίγουρα να αγοράσετε Dogecoin και να ελπίζετε ή να προσεύχεστε να ανέβει η τιμή. Πολλοί έχουν κάνει ακριβώς αυτό, και μερικοί θα κερδίσουν, πολλοί θα χάσουν όμως. Δεν υπάρχει καμία λογική βάση για να πιστέψει κάποιος ότι η αγορά του Dogecoin θα οδηγήσει σε μεγάλο κέρδος μετά την πληρωμή των χρεώσεων, των φόρων και του πληθωρισμού. Γιατί στην ουσία αυτό καθορίζει αν κάτι είναι επένδυση ή όχι, ή αν είναι απλώς τζόγος.

    Αν θέλετε να τζογάρετε με το Dogecoin, λάβετε υπόψη αυτό που έχει πει ο Warren Buffett για το bull market (αγορά σε άνοδο): «Μια αγορά σε άνοδο είναι σαν το σεξ. Η καλύτερη αίσθηση είναι λίγο πριν τελειώσει».

    6) Οι μεγάλοι επενδυτές (whales) ελέγχουν το blockchain

    Τον Φεβρουάριο, το WSJ ανέφερε ότι ένας μεγαλοεπενδυτής του Dogecoin κατείχε περίπου το 28% του κρυπτονομίσματος. Σε σημερινά δολάρια αυτό ανέρχεται σε περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το market cap του Dogecoin είναι λιγότερο από τέσσερις φορές του ποσού αυτού, αυτός ο επενδυτής αυτός θα μπορούσε πολύ εύκολα να κινήσει την αγορά χαμηλότερα και να ρίξει πολύ την τιμή εάν αποφάσιζε να πουλήσει μεγάλα κομμάτια του μεριδίου του. Οι έντεκα πρώτες διευθύνσεις κρατούν το 46% του circulating supply ενώ το 64% του total supply κρατείται μόνο από 82 διευθύνσεις. Μπορείτε να καταλάβετε και μόνοι σας την επίδραση αυτών των λίγων όσον αφορά την κίνηση του πλούτου στο blockchain του Dogecoin και στην τιμή του.

    7) Ενωμένη κοινότητα και Φιλανθρωπικός χαρακτήρας

    Στις 19 Δεκεμβρίου 2013, το Dogecoin γνώρισε μια τεράστια άνοδο. Η αξία του νομίσματος αυξήθηκε σχεδόν κατά 300% σε αξία σε λιγότερο από 3 ημέρες. Αυτή η κίνηση της αγοράς ήταν η πρώτη φορά που το Dogecoin πυροδότησε πραγματικά το ενδιαφέρον των επενδυτών σε ολόκληρη την αγορά. Όμως, αυτή η άνοδος σταμάτησε απότομα μέσα σε 3 μέρες καθώς η αξία του νομίσματος μειώθηκε 80%. Λίγες ημέρες αργότερα, το εγγενές wallet του project, το Dogewallet, παραβιάστηκε. Ο hacker έβγαλε εκατομμύρια Dogecoin.

    Για πολλά άλλα κρυπτονομίσματα, αυτό θα ήταν το τέλος. Για το Dogecoin ήταν μια ευκαιρία να δείξει γιατί αυτό το project είναι τόσο διαφορετικό από πολλά άλλα κρυπτονομίσματα. Οι προγραμματιστές και η κοινότητα ξεκίνησαν γρήγορα την καμπάνια δωρεάς «SaveDogemas» για να αντικαταστήσουν τα κλεμμένα κρυπτονομίσματα. Σαν θαύμα, όλες οι απώλειες καλύφθηκαν μέσω αυτής της πρωτοβουλίας.

    Στις αρχές του 2014, η κοινότητα χρηματοδότησε μια φιλανθρωπική εκδήλωση που συγκέντρωσε 25.000 δολάρια για την Τζαμαϊκανή ομάδα αγωνιστικού ελκήθρου. Αυτή η εκδήλωση σηματοδότησε την έναρξη μιας εντυπωσιακής φιλανθρωπικής δράσης. Η κοινότητα επικεντρώθηκε στη συνέχεια στην εξασφάληση καθαρού νερού στην Κένυα. Μετά από μια άλλη επιτυχημένη εκδήλωση, το Dogecoin συνέχισε με την εκπαίδευση σκυλιών βοήθειας για αυτιστικά παιδιά.

    Πηγές: securities.io, Forbes, Fool

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα