Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και το υποχρεωτικό KYC που θέλουν να επιβάλλουν

    Οι νομοθέτες πρόκειται να τερματίσουν ακόμη και τις πιο μικρές ανώνυμες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και να σχεδιάσουν μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή των unregulated ανταλλακτηρίων.

    Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν σήμερα υπέρ των αμφιλεγόμενων μέτρων για την απαγόρευση των ανώνυμων συναλλαγών και την επιβολή του KYC στα κρυπτονομίσματα, μια κίνηση που η βιομηχανία είπε ότι θα καταπνίξει την καινοτομία και θα εισβάλει στην ιδιωτική ζωή.

    Περισσότεροι από 90 νομοθέτες ψήφισαν υπέρ της πρότασης.

    Οι προτάσεις αποσκοπούν στην επέκταση των απαιτήσεων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) που ισχύουν για συμβατικές πληρωμές άνω των 1.000 ευρώ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Επίσης, καταργούν το κατώτατο όριο για πληρωμές με κρυπτονομίσματα, επομένως οι πληρωτές και οι παραλήπτες ακόμη και των μικρότερων συναλλαγών θα πρέπει να ταυτοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών με unhosted ή self-hosted πορτοφόλια. Περαιτέρω μέτρα υπό συζήτηση θα μπορούσαν να αποκόψουν τα μη ρυθμισμένα (unregulated) ανταλλακτήρια από το συμβατικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Οι εθνικές κυβερνήσεις δήλωσαν τον Δεκέμβριο ότι ήθελαν να καταργήσουν το όριο των 1.000 ευρώ για τα κρυπτονομίσματα, με την λογική ότι οι ψηφιακές πληρωμές μπορούν εύκολα να παρακάμψουν το όριο και να συμπεριλάβουν ιδιωτικά πορτοφόλια που δεν λειτουργούν από ρυθμισμένους (regulated) παρόχους κρυπτονομισμάτων.

    Μέλη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) αντιτάχθηκαν σε πολλές από τις πιο αμφιλεγόμενες αλλαγές, καταδικάζοντας αυτό που αποκαλούσαν «ντε φάκτο απαγόρευση των πορτοφολιών που είναι self-hosted».

    «Τέτοιες προτάσεις δεν είναι ούτε δικαιολογημένες ούτε αναλογικές», δήλωσε ο οικονομικός εκπρόσωπος του EPP, Μάρκους Φέρμπερ, σε δήλωση που εστάλη μέσω email την Πέμπτη. «Με αυτήν την προσέγγιση ρύθμισης των νέων τεχνολογιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μείνει περαιτέρω πίσω από άλλες, πιο ανοιχτόμυαλες δικαιοδοσίες στον κόσμο».

    Μια ξεχωριστή νομική πρόταση που συζητήθηκε επίσης σήμερα θα σταματήσει τις μεταφορές σε «μη ρυθμισμένους» παρόχους crypto υπηρεσιών, οι οποίοι περιλαμβάνουν αυτούς που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ χωρίς εξουσιοδότηση ή που δεν είναι συνδεδεμένοι ή εγκατεστημένοι σε καμία δικαιοδοσία.

    Unhosted πορτοφόλια

    Σύμφωνα με την ορολογία τους, ένα unhosted πορτοφόλι είναι ένα non-custodial πορτοφόλι που, το οποίο διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου ένα άτομο και όχι κάποιος πάροχος ή κάποιο ανταλλακτήριο. Αυτό περιλαμβάνει cold wallets όπως τα Ledger, Trezor και SafePal, καθώς και hot wallets όπως το MetaMask, το Trust Wallet, το MEW και πολλά άλλα. Τα μόνα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων που θα επιτρέπονται θα είναι αυτά που κατέχονται από ανταλλακτήρια που απαιτούν από όλους τους χρήστες να ολοκληρώσουν ελέγχους KYC. Το KYC σημαίνει Γνωρίστε τον Πελάτη σας και είναι συνηθισμένο στον παραδοσιακό χρηματοοικονομικό κλάδο για προστασία από το ξέπλυμα χρήματος.

    Αντιρρήσεις

    Η ψηφοφορία της Πέμπτης ήρθε παρά τις αντιρρήσεις από σημαντικούς συμμετέχοντες στον κλάδο, όπως η Coinbase, και από νομικούς εμπειρογνώμονες που προειδοποίησαν ότι οι υπερβολικά σοβαρές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν νομικές προκλήσεις στα δικαστήρια της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η Coinbase θα πρέπει να αναφέρει στις αρχές κάθε φορά που ένας πελάτης λαμβάνει πάνω από 1.000 ευρώ σε κρυπτονομίσματα από ένα πορτοφόλι που είναι self-hosted, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου Brian Armstrong σε tweet την Τετάρτη.

    Τα σχέδια αυτά πρέπει επίσης να συμφωνηθούν τόσο από το κοινοβούλιο όσο και από τους εθνικούς υπουργούς, που συνεδριάζουν ως Συμβούλιο της ΕΕ, προκειμένου να περαστεί σε νόμο.

    Η τιμή του Bitcoin έπεσε περίπου 2% μέσα σε λίγες ώρες καθώς διεξήχθη η ψηφοφορία, υποχωρώντας από τα 47.500$ σε 45.500$.


    Πηγή: Coindesk

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα