MiCA: Μετά από 2 χρόνια συζήτησης, η Ευρώπη οριστικοποιεί την νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα

    Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην τελική διατύπωση για τη νομοθεσία ορόσημο για τα κρυπτονομίσματα, την λεγόμενη MiCA, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια πανευρωπαϊκή κανονιστική προσέγγιση.

    Το πλήρες νομικό κείμενο του Κανονισμού Αγορών σε Crypto Περιουσιακά Στοιχεία (Markets in Crypto Assets Regulation – MiCA) εγκρίθηκε σε συνεδρίαση των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη, σύμφωνα με επιστολή της προέδρου της επιτροπής Edita Hrdá.

    Στην επιστολή που απηύθυνε στην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Irene Tingali, η Hrdá είπε ότι η συνεργασία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θα πρέπει να επιτρέψει την έγκριση του MiCA σε πρώτη ανάγνωση στο Κοινοβούλιο.

    Τον Ιούνιο, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής συμφώνησαν σε μια συμφωνία για το νομοθετικό πακέτο μετά από δύο χρόνια συζήτησης.

    Ο κανονισμός, στην τρέχουσα μορφή του, θα απαιτεί από οποιονδήποτε επιθυμεί να εκδώσει κάποιο κρυπτονομίσμα να δημοσιεύσει ένα «white paper» που θα περιέχει πληροφορίες για το πρότζεκτ τους.

    Οι εκδότες των stablecoins, εν τω μεταξύ, θα υπόκεινται σε συγκεκριμένες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

    Αυτό σημαίνει ότι τα projects θα πρέπει να διατηρούν αποθεματικά για την υποστήριξη της αξίας των token τους σε ένα ποσό ανάλογο με το ποσό που έχει εκδοθεί, αν και οι τοπικές αρχές θα μπορούσαν να αυξήσουν αυτό το ποσό των απαιτούμενων κεφαλαίων με βάση το πόσο επικίνδυνο κρίνεται.

    Το νομικό κείμενο θα μεταφερθεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου, θα αναμένει την έγκριση του, και πιθανότατα θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές του επόμενου έτους, με τους κανόνες να τίθενται σε ισχύ το 2024.

    Τα «σημαντικά θέματα» παραλείφθηκαν, λέει ο κλάδος για το MiCA

    Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων καλωσόρισαν τα νέα αυτά, αλλά είπαν ότι η νομοθεσία (MiCA) δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει αρκετά βασικά σημεία, συμπεριλαμβανομένων των NFTs και του μέλλοντος του DeFi.

    «Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας έντονης αλλά απαραίτητης συζήτησης μεταξύ των συννομοθετών της ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερα από δύο χρόνια», ανέφερε σε μια δήλωση το European Crypto Initiative (EUCI) που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

    Η ομάδα πρότεινε ότι η μεγάλη εστίαση στα stablecoins στη νομοθεσία ήταν αποτέλεσμα της προέλευσής της ως απάντηση στο έργο Diem (πρώην Libra) του Facebook και ότι οι νομοθέτες είχαν υιοθετήσει μια «πολύ αμυντική» προσέγγιση.

    Το EUCI πρόσθεσε ότι τα NFT εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του MiCA, δημιουργώντας αβεβαιότητα εάν οι ρυθμιστικές αρχές σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ χρησιμοποιήσουν διαφορετικές ερμηνείες των περιουσιακών στοιχείων.

    Τα έργα DeFi επίσης δεν θα επηρεαστούν από τον κανονισμό, αλλά το EUCI είπε ότι αυτά δεν ορίστηκαν σωστά στο τελικό κείμενο.


    Αν σας αρέσουν αυτά που γράφουμε μπορείτε να μας βρείτε στα παρακάτω social media για να μας ακολουθήσετε και να μας στηρίξετε:


    Παρά αυτές τις κριτικές, η συνιδρυτής του EUCI, Marina Markezic, δήλωσε αισιόδοξη για τον αντίκτυπο που θα έχει το MiCA στον κλάδο.

    «Δημιουργεί ένα ολοκαίνουργιο σύνολο κανόνων για τα έργα κρυπτονομισμάτων — αυτούς που θα αλλάξουν την τρέχουσα θέση των κρυπτονομισμάτων ως «αουτσάιντερ» και θα την καταστήσουν πλήρη συμμετέχοντα στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», είπε. «Ταυτόχρονα, πιστεύουμε επίσης ότι ο κλάδος πρέπει να παραμείνει σε θέση να καινοτομεί χωρίς αδικαιολόγητα βάρη».

    Η Ευρώπη θα συζητήσει τους ρυθμιστικούς κανόνες με τις ΗΠΑ

    Αυτό έρχεται καθώς η Mairead McGuinness, η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, είπε ότι η ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων θα είναι στην κορυφή της ατζέντας στις συζητήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

    Μιλώντας σε εκδήλωση του Bloomberg, είπε ότι η ΕΕ επιδιώκει να ανταλλάξει απόψεις και εμπειρίες με τις ΗΠΑ στις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

    Είμαι σίγουρη ότι θέλουν να ακούσουν τι κάναμε, πώς πήγε, ποια ήταν τα προβλήματα. Θα ήμουν πολύ χαρούμενη να μοιραστώ την εμπειρία μας αλλά και να ακούσω τι σχεδιάζουν να κάνουν οι ΗΠΑ.

    Η McGuinness νωρίτερα φέτος ζήτησε μια παγκόσμια συμφωνία για τα κρυπτονομίσματα σε ένα άρθρο στον πολιτικό ιστότοπο των ΗΠΑ, The Hill.

    Πιστεύω ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν από κοινού να πρωτοστατήσουν σε μια κοινή διεθνή προσέγγιση για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.


    Πηγή:Decrypt

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα