Ψυχική υγεία και Crypto

    Ο εθισμός στα Crypto έχει γίνει μια νέα ασθένεια για τους επενδυτές: Ποιος επηρεάζεται, πώς να καταλάβετε ότι έχετε προβλήματα και ποιος μπορεί να σας βοηθήσει.

    Ο κόσμος των Crypto είναι γνωστός για τη μεταβλητότητά του. Ειδικά τις πρώτες ημέρες, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία βίωναν άγριες διακυμάνσεις τιμών, κερδίζοντας ή χάνοντας διψήφια ποσά μέσα σε μια μέρα. Φαίνεται ότι το bear market δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την τάση.

    Ενώ οι άγριες διακυμάνσεις των τιμών παρέχουν ευκαιρίες για κέρδη αν είστε αρκετά τυχεροί η ασταθής συμπεριφορά των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ψυχική και συναισθηματική υγεία των επενδυτών.

    Η ψυχική υγεία είναι μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή της ανθρώπινης ζωής, στην οποία, μέχρι πρόσφατα, δεν δινόταν μεγάλη σημασία στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και στο διάλογο. Τα οικονομικά και οι επενδύσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική ευημερία, ενώ η συνεχής απελπισία λόγω της αστάθειας των αγορών κρυπτογράφησης μπορεί να βλάψει.

    Αυτό φάνηκε πολύ καλά μετά το φιάσκο της Terra, όταν το stablecoin του οικοσυστήματος αποσυνδέθηκε, στέλνοντας όλη την αγορά στο σύνολό της προς τα κάτω και διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη στο οικοσύστημα τωνν Crypto.

    Πράγματι, μετά τη συντριβή των τιμών, στο subreddit του LUNA εμφανίστηκαν τηλεφωνικές γραμμές αυτοκτονίας για πολλές χώρες, καθώς οι αποταμιεύσεις και οι επενδύσεις πολλών επενδυτών εξανεμίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

    Φόβοι και αποτυχίες

    Ακόμα και αν είναι εφοδιασμένοι με επενδυτικές γνώσεις, οι αρχάριοι μπορούν να λάβουν κακές αποφάσεις υπό συναισθηματική πίεση. Εκτός από την τεχνική και τη θεμελιώδη ανάλυση και την προσωπική έρευνα (DYOR), η σωστή νοητική στάση παίζει σημαντικό ρόλο στις συναλλαγές. Υπό την πίεση των συναισθημάτων, μπορούν να διαπραχθούν απερίσκεπτες πράξεις, οι οποίες συνήθως προκαλούν λάθη και σοβαρές απώλειες. Αυτά τα λάθη μπορούν να χωριστούν σε διάφορες ομάδες:

    • Σύνδρομο τζογαδόρου: οι νέοι επενδυτές αρχίζουν να ανοίγουν μεγάλο αριθμό συναλλαγών χωρίς να τις σκέφτονται καλά.
    • Πρόωρη έξοδος από μια συμφωνία: οι αρχάριοι τείνουν να παίρνουν γρήγορα κέρδη και να κλείνουν τη θέση τους πρόωρα. Στην περίπτωση αυτή, χάνουν μέρος των κερδών που θα μπορούσαν να αποκομίσουν.
    • Εξάρτηση από άλλους συμμετέχοντες στην αγορά: πολλοί traders καθοδηγούνται από τα σήματα και τις απόψεις των καθιερωμένων συμμετεχόντων στην αγορά. Για να αποκομίσετε το μέγιστο όφελος, ωστόσο, είναι απαραίτητο να ανεξαρτητοποιηθείτε από αυτούς τους παράγοντες.
    • Αποδοχή των απωλειών: η αγορά των crypto είναι πολύ ευαίσθητη στις συναισθηματικές τάσεις. Οι τιμές αντιδρούν αμέσως σε διάφορες δηλώσεις και φήμες, οπότε δεν θα είναι δυνατόν να απαλλαγούμε εντελώς από την επιρροή των συναισθημάτων.
    • Ευφορία από τα πρώτα κέρδη: Το πρώτο κέρδος δίνει στον trader ένα θετικό συναίσθημα, το οποίο μπορεί μόνο να τον ωθήσει να γίνει απείθαρχος και άπληστος.

    Πολλοί λάτρεις στον χώρο των Crypto αναφέρονται στο FOMO, ή αλλιώς στο φόβο του να μην προλάβουν μια κερδοφόρα επένδυση. Ένας άλλος σημαντικός φόβος στον κόσμο των Crypto σχετίζεται με τους χάκερ. Ο ψηφιακός, αποκεντρωμένος και συχνά ανώνυμος χαρακτήρας των projects καθιστά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία πιο ευάλωτα σε πειρατεία και απάτες.

    Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία των επενδυτών. Για να περιορίστούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις του οικονομικού άγχους, είναι σημαντικό οι επενδυτές να αποφασίσουν πόσα μπορούν να αντέξουν να ρισκάρουν.

    Μια νέα αρρώστια

    Τα τελευταία δύο χρόνια, τα κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν και έπεσαν πολλές φορές, γεγονός που δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει την ψυχική υγεία των επενδυτών.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, το crypto trading μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό εθισμό. Τα πρώτα σημάδια αυτής της ψυχολογικής διαταραχής εμφανίζονται όταν οι traders παρακολουθούν συνεχώς τις διακυμάνσεις των τιμών στο ψηφιακό νόμισμα που τους ενδιαφέρει. Οι ειδικοί αναφέρονται σε αυτή τη διαδικασία ως “day trading” και τη θεωρούν ως μια άλλη μορφή τζόγου, ενώ οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι σε αυτό αναφέρονται ως “κρυπτοεξαρτημένοι”.

    Πηγή : Paget Michael Creelman

    Τα κύρια συμπτώματα του εθισμού στα κρυπτονομίσματα είναι η μυϊκή ένταση, το άγχος, η παρακολούθηση των τιμών των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων όλο το εικοσιτετράωρο και οι συνεχείς σκέψεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση ψηφιακών νομισμάτων ακόμη και όταν κάνετε άλλα πράγματα που δεν σχετίζονται με την αγορά. Όλα αυτά οδηγούν σε κατάθλιψη και αϋπνία.

    Σε ορισμένες χώρες έχουν ήδη εμφανιστεί εξειδικευμένα προγράμματα που βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το trading ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

    Ποιος κινδυνεύει;

    Ευτυχώς, δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι επενδυτές προβλήματα ψυχικής υγείας.

    Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία διεξήγαγαν πρόσφατα τον Απρίλιο μια μελέτη σχετικά με το ποιος είναι πιο επιρρεπής στον εθισμό στα κρυπτονομίσματα και ποιες προσωπικότητες θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ψυχική τους υγεία κατά τη διάρκεια του trading.

    Αυτοί που είναι επιρρεπείς στον εθισμό είναι οι άνθρωποι που αγαπούν τον τζόγο και δεν εμπιστεύονται πραγματικά τις αρχές. Η έντονη επιθυμία να μην έχουν καμία σχέση με το κράτος κάνει αυτούς τους ανθρώπους να στρέφονται στα κρυπτονομίσματα.

    Οι άνθρωποι που τους αρέσει να εξαπατούν και να χειραγωγούν τους άλλους για χάρη των δικών τους συμφερόντων, όπως οι κυνικοί και οι συνετοί άνθρωποι, είναι επίσης επιρρεπείς στον εθισμό στα κρυπτονομίσματα.

    Οι ναρκισσιστές είναι επίσης επιρρεπείς στον εθισμό στα κρυπτονομίσματα. Τα άτομα αυτά έχουν συνήθως απίστευτη αυτοπεποίθηση και, ως εκ τούτου, είναι επιρρεπή σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Ταυτόχρονα, προτιμούν να εστιάζουν στη θετική πλευρά της ζωής, πιστεύουν στο λαμπρό μέλλον τους και πιστεύουν ότι τίποτα κακό δεν μπορεί να τους συμβεί. Αυτή η ακλόνητη αυτοπεποίθηση είναι που ωθεί τους ναρκισσιστές να παίρνουν ρίσκα και να αγοράζουν κρυπτονομίσματα.

    Οι άνθρωποι με υψηλό επίπεδο ψυχοπάθειας χαρακτηρίζονται από σκληρότητα, χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη και έλλειψη ενσυναίσθησης. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνήθως μειωμένες συναισθηματικές αντιδράσεις, γεγονός που τους καθιστά ανθεκτικούς στο στρες και το άγχος, οπότε μάλλον τους αρέσει το ρίσκο. Επιπλέον, οι ψυχοπαθείς είναι παρορμητικοί. Αυτή η ιδιότητα, σε συνδυασμό με την τάση για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, τους καθιστά επιρρεπείς σε ριψοκίνδυνες trading συμπεριφορές. Φοβούνται μήπως χάσουν τα οφέλη που μπορεί να λάβουν οι άλλοι.

    Στους σαδιστές αρέσει επίσης να επενδύουν στο Bitcoin (BTC) επειδή, όπως και οι ψυχοπαθείς, δεν θέλουν να χάσουν την πιθανή ανταμοιβή. Γι’ αυτούς, η ευχαρίστηση από τον πόνο κάποιου άλλου συνδέεται με την αίσθηση ανωτερότητας έναντι των άλλων. Ταυτόχρονα, τόσο οι ψυχοπαθείς όσο και οι σαδιστές, σε αντίθεση με τους ναρκισσιστές, δεν έχουν ψευδαισθήσεις σχετικά με τις προοπτικές τους, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο πάθος τους για τα κρυπτονομίσματα.

    Τελικές σκέψεις

    Φυσικά, δεν είναι όλοι οι επενδυτές διανοητικά διαταραγμένοι. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν εθισμό κατά το trading των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Αξίζει να θυμάστε ότι όταν ξεκινάτε να κάνετε crypto trading, πρέπει να λαμβάνετε υπόψη όλα τα γεγονότα που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ευημερία σας. Για να περιοριστούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις του άγχους των κρυπτονομισμάτων, είναι σημαντικό για τους επενδυτές να αποφασίσουν πόσο μπορούν να αντέξουν να ρισκάρουν.

    Σύμφωνα με τον Sergey Miheev, product manager της επενδυτικής πλατφόρμας United Traders, οι επενδυτές δεν πρέπει να εστιάζουν μόνο στα ίδια τα κρυπτονομίσματα:

    Πρώτα απ’ όλα, σταματήστε να αντιλαμβάνεστε τα κρυπτονομίσματα μόνο ως μέσο διαπραγμάτευσης, εκτός αν είστε επαγγελματίας daytrader με πολυετή εμπειρία. Αν είστε επενδυτής, είναι καλύτερο να κατανοήσετε πώς δημιουργείται η τιμή και γιατί αλλάζει, την αξία ενός συγκεκριμένου νομίσματος και τα πρότυπα συμπεριφοράς της αγοράς. Τότε, μπορείτε να έχετε μια ευρύτερη εικόνα. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνειδητοποιείτε ότι ένα κρυπτονόμισμα είναι ένας αναπτυσσόμενος κλάδος, πράγμα που σημαίνει ότι η καλύτερη στρατηγική είναι απλά να αγοράζετε και να κρατάτε. Να θυμάστε ότι ο χρόνος είναι με το μέρος σας.


    Πηγή : cointelegraph


    💠 Disclaimer – Αποποίηση Ευθύνης 💠 

    Οι ιδέες και οι απόψεις που αναφέρονται εδώ, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι προσωπικές μου απόψεις, και πληροφορίες που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο σε καμία περίπτωση δεν είναι ή πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτικές συμβουλές. Πριν πράξετε για το οτιδήποτε κάντε τη δική σας έρευνα.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Hliasar
    Hliasar
    Είμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2020. Από την αρχή αυτός ο χώρος με εξέπληξε και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Κάθε μέρα μου αρέσει να μαθαίνω κάτι καινούργιο και αν μπορώ να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Η γνώση είναι το παν!!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα