Η μάχη των Τραπεζών εναντίον του DeFi

    Οι τράπεζες δεν είναι πλέον ο μοναδικός παίκτης στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία, καθώς η αποκεντρωμένη οικονομία αποκτά κύρος και ευρεία αποδοχή.

    Η μάχη των Τραπεζών εναντίον του DeFi έχει ξεκινήσει για τα καλά. Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε τα δύο αυτά συστήματα.

    Η κατάσταση του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα σήμερα αποτελεί έναν πολύπλοκο λαβύρινθο στον οποίο δυσκολεύονται να προσανατολιστούν ακόμη και έμπειροι τραπεζίτες. Παρά τα φαινόμενα, υπάρχει μέθοδος σε αυτή την τρέλα. Όπως έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν νομπελίστες όπως ο Μοχάμεντ Γιούνους και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς: οι κεντρικές τράπεζες, ειδικότερα, έχουν μεταμορφωθεί για να διατηρήσουν το status quo υπό έλεγχο.

    Σύμφωνα με τα λόγια του Mike Maloney, ειδικού στη νομισματική ιστορία και τα οικονομικά: Πρόκειται για “τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της ανθρωπότητας”. Ο Maloney αιτιολογεί ότι το να δοθεί σε μια μικρή ομάδα μη εκλεγμένων ατόμων τα κλειδιά της νομισματικής τυπογραφικής μηχανής θα σαπίσει αναμφίβολα την αγοραστική δύναμη των αποταμιεύσεων των εργαζομένων, προς όφελος των λίγων που επωφελούνται από τον πληθωρισμό των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.

    Στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και των καταστροφικών τραπεζικών εκκαθαρίσεων σε όλο τον κόσμο, οι ιδιώτες και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που θέλουν απλώς να διατηρήσουν τον πλούτο που έχουν κερδίσει ρωτούν όλο και συχνότερα: δουλεύει η τράπεζά μου για μένα ή δουλεύω εγώ για την τράπεζά μου; Όμως, μέχρι πρόσφατα, απλώς δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις για τα νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, ούτε μπορούσε κανείς να προσφέρει τις υπηρεσίες των εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών.

    Διαβάστε επίσης παρακάτω :

    ΤΙ ΕΊΝΑΙ DEFI (DECENTRALIZED FINANCE);

    Σήμερα, με τα κρυπτονομίσματα και τις πλατφόρμες αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi) στο προσκήνιο, οι θεσμικές τράπεζες δεν είναι πλέον οι μόνοι παίκτες στο παιχνίδι. Αυτό που κάποτε αποτελούσε την αδιαμφισβήτητη, ακόμη και ανεξέλεγκτη δύναμη των θεσμικών τραπεζών πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, είναι τώρα προς εκμετάλλευση, καθώς χιλιάδες νέοι συμμετέχοντες ανταγωνίζονται για να αλλάξουν τα θεμέλια των χρηματοπιστωτικών συστημάτων όπως τα ξέρουμε.

    Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για τον μέσο άνθρωπο;

    DeFi vs. Παραδοσιακή οικονομία

    Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο την ομίχλη, ας συγκρίνουμε τα οφέλη του DeFi σε σχέση με την παραδοσιακό και centralized τραπεζικό, χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα, από τη σκοπιά του ιδιώτη και των ιδιοκτητών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    Στο παραδοσιακό τραπεζικό, χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα

    Το άτομο αναλαμβάνει τον κίνδυνο να δανείσει τις αποταμιεύσεις του στις τράπεζες. Οι περισσότερες τράπεζες χρησιμοποιούν το σύστημα με κλασματικά αποθεματικά, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος καταθέσει 100 δολάρια, η τράπεζα μπορεί να δανείσει 90 δολάρια και πρέπει να διατηρεί μόνο 10 δολάρια από αυτά στο χέρι ανά πάσα στιγμή. Μεγάλο μέρος αυτών επενδύεται σε πολύπλοκα χρηματοπιστωτικά μέσα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε πιστωτικές αθετήσεις, όπως έδειξε η κρίση του 2008.

    Η αγοραστική δύναμη του ατόμου μειώνεται εξ ορισμού. Το πλασματικό χρήμα που είναι αποθηκευμένο στις τράπεζες είναι συνδεδεμένο με το νομισματικό σύστημα, το οποίο μπορεί να υποτιμηθεί από τον πληθωρισμό και την υποτίμηση του νομίσματος. Έτσι, αν βάλετε 100.000 δολάρια σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στην αρχή του έτους και η υποτίμηση του νομίσματος του δολαρίου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι 10% για το έτος, τότε στο τέλος του έτους, οι αποταμιεύσεις σας μπορούν να αγοράσουν 10% λιγότερα πράγματα από ό,τι πριν.

    Τα συνήθη επιτόκια μπορεί να κυμαίνονται από 0,03% έως 0,09%. Όμως, αν η υποτίμηση του νομίσματος είναι 10%, για παράδειγμα, τότε εξακολουθείτε να έχετε απώλειες 9,91-9,97%.

    Συχνά υπάρχουν εμπόδια στο άνοιγμα λογαριασμών και στην πρόσβαση σε ορισμένες τραπεζικές υπηρεσίες. Οι τράπεζες θέτουν τις δικές τους αυθαίρετες απαιτήσεις, όπως τα ελάχιστα υπόλοιπα (π.χ. 2.000.000 δολάρια), οι πιστωτικοί έλεγχοι και η πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες.

    Τα δεδομένα του ατόμου παρακολουθούνται και αποτελούν τεχνικά δεδομένα της τράπεζας.

    Το φάσμα των προσφερόμενων χρηματοοικονομικών προϊόντων είναι περιορισμένο. Οι αιτήσεις δανείων είναι συνήθως κουραστικές και δύσκολες να περάσουν, αποκλείοντας πολλούς που μπορεί να το χρειάζονται περισσότερο.

    Αντίστοιχα, στο DeFi

    defi
    Παραδοσιακό οικονομικό σύστημα vs αποκεντρωμένο οικονομικό σύστημα
    • Tα άτομα έχουν τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών τους και μπορούν να συναλλάσσονται ελεύθερα ή ακόμη και να τοποθετούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε cold wallets για μεγαλύτερη ασφάλεια.
    • Οι ιδιώτες μπορούν να επενδύσουν σε ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων, όπως το Bitcoin, τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με το δολάριο και μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού.
    • Οι χρήστες μπορούν να αξιοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους στις πλατφόρμες δανεισμού DeFi και να ανταλλάξουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως η tokenized τέχνη. Αν και είναι ασταθές, οι αποδόσεις μπορούν να κυμαίνονται από 2% έως 50.000%, με επιλογές για το staking.
    • Υπάρχουν λιγότερα (αν υπάρχουν) κλειδωμένα συμβόλαια για τη χρήση των υπηρεσιών – τα άτομα συνήθως μπορούν να έρχονται και να φεύγουν κατά βούληση.
    • Δεν υπάρχουν “τραπεζικά τέλη”, αν και μπορεί να υπάρχουν gas fees στο Ethereum ή τέλη ανταλλαγής.
    • Οι ιδιώτες μπορούν να ανοίγουν ανώνυμους λογαριασμούς για να συναλλάσσονται και να αποθηκεύουν τον πλούτο τους.
    • Οι ιδιώτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως άμεσα δάνεια και μοχλευμένες συναλλαγές χωρίς χρονοβόρες και περίπλοκες εγκρίσεις, χρησιμοποιώντας το κρυπτονόμισμα ως εγγύηση.

    Υιοθέτηση του DeFi

    Συνολικά, τα νέα οφέλη του DeFi είναι βέβαιο ότι θα κάνουν τις παραδοσιακές τράπεζες να προσπαθήσουν παραπάνω για τα χρήματα αυτά. Πράγματι, όπως πρότειναν αναλυτές όπως ο Robert Breedlove, σύμφωνα με τις αρχές της Θεωρίας Παιγνίων, οι θεσμικές τράπεζες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να συμμετάσχουν στην επανάσταση για να παραμείνουν στο πεδίο της δράσης. Ακόμη και συντηρητικοί διαχειριστές κεφαλαίων όπως ο Ray Dalio και ο David Morgan έχουν ενταχθεί στο χώρο, μιλώντας δημοσίως για την προσθήκη κρυπτονομισμάτων στα χαρτοφυλάκιά τους.

    Μόλις πρόσφατα, το United Wholesale Mortgage ανακοίνωσε ότι θα δέχεται Bitcoin για την αποπληρωμή των υποθηκών. Και, με την είδηση του πρώτου παγκοσμίως Bitcoin ETF, ο ρυθμός υιοθέτησης του DeFi στο πλαίσιο της παραδοσιακής οικονομίας πρόκειται να απογειωθεί ακόμη περισσότερο.

    Φαίνεται ότι το DeFi κέρδισε την πρώτη της μάχη. Όμως, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα. Κατά τη στιγμή της συγγραφής αυτού του άρθρου, έως και το 98% των στελεχών του κόσμου έχουν τις επενδύσεις τους στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. Πράγματι, πάνω από 127 τρισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο διαχειρίζονται μέσω τραπεζών και τραπεζικοκεντρικών πυλών πληρωμών, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων είναι συγκριτικά πολύ μικρότερη στα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια (λιγότερο από το 2%).

    Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον, παραμένει μια υπολογίσιμη αγορά για τις εταιρείες που επιδιώκουν να γεφυρώσουν τα χάσματα μεταξύ της νέας αποκεντρωμένης οικονομίας και της παλιάς centralized οικονομίας. Η κινητήρια δύναμη αυτής της ανάπτυξης είναι η αυξανόμενη κανονιστική αποδοχή των κρυπτονομισμάτων και η διαθεσιμότητα νέων εργαλείων για τις επιχειρήσεις ώστε να χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα με συμβατό τρόπο.

    Διαβάστε επίσης παρακάτω :

    Τα 5 καλύτερα hardware πορτοφόλια για το 2021

    Πρώτον, μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως η Σιγκαπούρη έχουν πλέον σαφή καθεστώτα αδειοδότησης για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες αυτές να λειτουργούν με την ίδια νομιμότητα όπως τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η κανονιστική αποδοχή δίνει στους θεσμικούς επενδυτές και τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις την εμπιστοσύνη να πραγματοποιούν συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

    Δεύτερον, υπάρχουν πλέον εργαλεία που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τις κρυπτοπληρωμές τους με συμβατό τρόπο. Για παράδειγμα, οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μπορούν να εκδίδουν και να παρακολουθούν τιμολόγια που εκφράζονται σε ένα νόμισμα, όπως το USD, και να πληρώνονται σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα, όπως το Ether (ETH). Αυτό απλοποιεί διαδικασίες όπως η τιμολόγηση, η μισθοδοσία και η λογιστική.

    Έτσι, αν και το DeFi δεν έχει ακόμη επιτύχει την ευρεία υιοθέτηση, δύο πράγματα παραμένουν σίγουρα για το άτομο. Πρώτον, καθώς αυξάνεται ο ρυθμός υιοθέτησης του DeFi, θα αυξηθεί και η ανάγκη των τραπεζών να ανταγωνιστούν για να κερδίσουν την προσοχή σας. Δεύτερον, για πρώτη φορά στην ιστορία, εσείς ως άτομο έχετε περισσότερη δύναμη από ποτέ να επωφεληθείτε από την αλλαγή της κατάστασης της οικονομίας. Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη νίκη από όλες.


    Πηγή : cointelegraph


    💠 Disclaimer – Αποποίηση Ευθύνης 💠 

    Οι ιδέες και οι απόψεις που αναφέρονται εδώ, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι προσωπικές μου απόψεις, και πληροφορίες που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο σε καμία περίπτωση δεν είναι ή πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτικές συμβουλές. Πριν πράξετε για το οτιδήποτε κάντε τη δική σας έρευνα.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Hliasar
    Hliasar
    Είμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2020. Από την αρχή αυτός ο χώρος με εξέπληξε και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Κάθε μέρα μου αρέσει να μαθαίνω κάτι καινούργιο και αν μπορώ να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Η γνώση είναι το παν!!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα