Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πρίν επενδύσετε στο Decentraland (MANA)

    Το Decentraland είναι μια εφαρμογή που τρέχει στο Ethereum και επιδιώκει να δώσει κίνητρα σε ένα παγκόσμιο δίκτυο χρηστών να λειτουργούν έναν κοινόχρηστο εικονικό κόσμο. Οι χρήστες του Decentraland μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν ψηφιακά ακίνητα, ενώ εξερευνούν, αλληλεπιδρούν και παίζουν παιχνίδια σε αυτόν τον εικονικό κόσμο. Με την πάροδο του χρόνου, η πλατφόρμα έχει εξελιχθεί για να εφαρμόζει διαδραστικές εφαρμογές, πληρωμές εντός του κόσμου και επικοινωνία peer-to-peer για τους χρήστες.

    Ιδρύθηκε το 2015, από τους Ari Meilich και Esteban Ordano. Το Decentraland λειτουργεί από το San Mateo της Καλιφόρνια. Στις πρώτες μέρες του, η πλατφόρμα χωρίστηκε σε pixelated πλέγματα, όπου η κατανομή αυτών των πλεγμάτων έγινε μέσω του αλγόριθμου Proof-of-Work.

    Το Decentraland συγκέντρωσε 25,5 εκατομμύρια δολάρια από χρηματοδότηση από έξι επενδυτές υψηλού προφίλ, οι οποίοι είναι τα Animoca Brands, Boost VC, Fabric Ventures, Genesis One Capital, Fundamental Labs και George Burke. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ήρθε λοιπόν η ώρα να αναλύσουμε τα βασικά του στοιχεία.

    1) Η αρχιτεκτονική του

    Το Decentraland έχει πολλά επίπεδα που έχουν κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια στο Ethereum.

    Το επίπεδο της συναίνεσης διατηρεί ένα ledger που παρακολουθεί την ιδιοκτησία των τεμαχίων Γης. Κάθε τέτοιο τεμάχιο έχει μια μοναδική συντεταγμένη στον εικονικό κόσμο, έναν ιδιοκτήτη και μια αναφορά σε ένα αρχείο περιγραφής που αντιπροσωπεύει το περιεχόμενο του.

    Το επίπεδο του περιεχομένου ελέγχει τι συμβαίνει σε κάθε τεμάχιο και περιλαμβάνει διάφορα αρχεία που απαιτούνται για την απόδοσή τους:

    • Αρχεία περιεχομένου – αναφορά προς όλα τα περιεχόμενα στατικού ήχου και οπτικών μέσων.
    • Αρχεία Script – ορίζει την τοποθέτηση και τη συμπεριφορά του περιεχομένου που αναφέρει.
    • Ορισμός αλληλεπίδρασης – αλληλεπιδράσεις peer-to-peer όπως χειρονομίες, φωνητική συνομιλία και ανταλλαγή μηνυμάτων.

    Τέλος, το επίπεδο του πραγματικού χρόνου διευκολύνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις εντός του Decentraland μέσω των avatar των χρηστών, συμπεριλαμβανομένης της φωνητικής συνομιλίας και των μηνυμάτων.

    2) Τα Tokens του

    Υπάρχουν δύο tokens στο Decentraland. Το πρώτο είναι το LAND, το οποίο είναι ένα ERC721 NFT που υποδηλώνει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας επί της γης που αγοράστηκε. Το δεύτερο token είναι γνωστό ως MANA, το οποίο είναι ένα ERC-20 token. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το MANA για να πληρώσετε για υπηρεσίες στον εικονικό κόσμο και επίσης για να αγοράσετε γη στο Decentraland.

    Το MANA τροφοδοτεί την οικονομία του Decentraland και κάθε προϊόν και υπηρεσία εκεί τιμολογείται σε MANA. Όπως κάθε άλλο ERC-20 token, μπορείτε να το αγοράσετε και να το πουλήσετε.

    Κατά την στιγμή της γραφής, η μέγιστη προσφορά για το ΜΑΝΑ είναι 2.193Β και αυτή την στιγμή κυκλοφορούν 1.82B MANA. Η τιμή του κυμαίνεται στα 3.64$. Τα LAND Tokens, από την άλλη πλευρά, δεν είναι νομίσματα. Ως εκ τούτου, δεν είναι ανταλλάξιμα. Υποδηλώνουν ιδιοκτησία σε εικονική γη στο Decentraland.

    3) Τα προβλήματα που στοχεύει να λύσει

    Οι ιδρυτές του Decentraland πιστεύουν ότι οι συγκεντρωτικές (centralized) πλατφόρμες όπως το Facebook και άλλες ελέγχουν υπερβολικά το περιεχόμενο και τα δεδομένα. Αυτές οι πλατφόρμες έχουν αναπτύξει μια μεγάλη κοινότητα χρηστών. Το αξιοποιούν για να αποσπάσουν έσοδα από αυτούς. Αυτό είναι το πρόβλημα που στοχεύει να λύσει το Decentraland.

    Η ιδέα πίσω από την ανάπτυξη του Decentraland ήταν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο όπου οι δημιουργοί περιεχομένου θα έχουν τον πλήρη έλεγχο του περιεχομένου τους και όχι κάποια κεντρική αρχή. Με το Decentraland, οι δημιουργοί περιεχομένου και οι χρήστες μπορούν να συναλλάσσονται απευθείας χωρίς τη συμμετοχή τρίτων. Θα επιτρέψει έναν μηχανισμό πληρωμής χαμηλού κόστους που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα ο κόσμος του διαδικτυακού εμπορίου.

    4) Marketplace και Builder

    Εκτός του περιβάλλοντος του παιχνιδιού, η ομάδα του Decentraland κυκλοφόρησε ένα Marketplace μαζί με ένα drag-and-drop πρόγραμμα επεξεργασίας στο οποίο οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση για να κατασκευάσουν πράγματα.

    Το Marketplace δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να διαχειρίζονται και να ανταλλάσσουν tokens LAND, τιμολογημένα σε ΜΑΝΑ. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Marketplace για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές ή να μεταφέρουν τεμάχια και άλλα αντικείμενα εντός παιχνιδιού, όπως wearables, αξεσουάρ και μοναδικά ονόματα.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλες οι συναλλαγές γίνονται μεταξύ πορτοφολιών του Ethereum και επομένως επαληθεύονται από το δίκτυο του Ethereum και συνδέονται στο blockchain του.

    Τα εργαλεία κατασκευής (Builder) του Decentraland εξουσιοδοτούν τους ιδιοκτήτες να επιμεληθούν μια μοναδική εμπειρία στα τεμάχια τους. Οι διαδραστικές σκηνές σχεδιάζονται μέσω του προγράμματος επεξεργασίας του, όπου οι προγραμματιστές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βιβλιοθήκες προσαρμογής του σκηνικού αλλά και σε βιβλιοθήκες που υλοποιούν τυχόν πληρωμές.

    5) Ο καθορισμός της αξίας των γεωτεμαχίων

    Η αξία της γης στο Decentraland ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αποτίμηση της γης στον πραγματικό κόσμο. Όπως και στον πραγματικό κόσμο, η τοποθεσία της γης σας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της τιμής της. Ο άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι η ανάπτυξη της γης. Έτσι, ένας συνδυασμός της θέσης της γης σας και της ανάπτυξης σε αυτήν θα επηρεάσει τις τιμές της.

    Εάν έχετε δημιουργήσει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον στη γη σας, όπως μια εικονική γκαλερί τέχνης ή ένα πολύ συναρπαστικό παιχνίδι, περισσότεροι χρήστες θα την επισκεφθούν. Οποιαδήποτε γη κοντά σε περιοχές όπως η Crypto Valley ή η Dragon City ή άλλες θα έχει υψηλότερη τιμή. Εάν είστε αγοραστής, θα πρέπει να πληρώσετε πιο πολλά για να αγοράσετε γη κοντά στις συνοικίες. Οι τιμές είναι υψηλές και κοντά στο Genesis Plaza, από όπου οι χρήστες εισέρχονται στον εικονικό κόσμο.

    Overhead 'Atlas View' map of Genesis City; the 'capital' of Decentraland.

    Για να κερδίσετε περισσότερα MANA στη γη σας, μπορείτε να αγοράσετε ένα τεμάχιο δίπλα σε αυτό. Εάν έχετε δύο ή περισσότερες γειτονικές εκτάσεις, θα είναι γνωστό ως κτήμα (estate). Η ιδιοκτησία ενός κτήματος στο Decentraland σημαίνει ότι μπορείτε να αναπτύξετε μεγαλύτερα projects στην εικονική σας γη, και έτσι, θα αποτιμάται υψηλότερα η περιοχή σας.


    Πηγές: kraken.com, securities.io

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα