6 στρατηγικές για την διαχείριση μιας αγοράς που πέφτει

    Πώς να ελαχιστοποιήσετε τις απώλειές σας (ακόμα και να κάνετε έξυπνες κινήσεις) κατά τη διάρκεια μιας αγοράς που πέφτει.

    Από την έναρξή του το 2009, οι αγορές του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων έχουν γνωρίσει πολλούς κύκλους ανόδου και πτώσης, ακόμη και μεγαλύτερες τάσεις, γνωστές ως bull και bear markets. Αν και είναι αλήθεια ότι κάθε πτώση της αγοράς έχει μέχρι στιγμής ακολουθηθεί από μια ανάκαμψη και μια σημαντική άνοδο μετέπειτα, οι περίοδοι πτώσεων μπορεί να είναι αγχωτικές και να είναι δύσκολο να κινηθεί κάποιος σε αυτές τόσο οι έμπειροι επενδυτές όσο και οι αρχάριοι

    Εδώ, θα αναλύσουμε τις πέντε στρατηγικές που μπορεί να θέλετε να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια μιας πτώσης της αγοράς για να διατηρήσετε την αξία του χαρτοφυλακίου σας, να αποφύγετε τα λειτουργείτε παρορμητικά βάση συναισθήματος και να μην χάσετε τον ύπνο σας.

    #1 – Μην πέφτετε θύματα του FOMO και του FUD

    Το να παραμένετε ενημερωμένοι όσον αφορά τις τελευταίες ειδήσεις και τάσεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων είναι ζωτικής σημασίας, αλλά η υπερβολική πληροφόρηση μπορεί σίγουρα να επιδράσει αρνητικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε πτώσεις της αγοράς, όπου είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε από το ένστικτό σας και να κάνετε κάποιες συναλλαγές σε λάθος χρόνο.

    • Το FOMO (fear of missing out) και το FUD (fear, uncertainty, and doubt) είναι κοινοί όροι στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και μπορούν να έχουν ισχυρότερη επιρροή στις επιλογές μας για την αγορά και την πώληση από ό,τι πολλοί από εμάς θα ήθελαν να παραδεχτούν.
    • Το FUD γενικά αναφέρεται σε μια αρνητική ψυχολογία της αγοράς, που προκαλείται από κάποια φήμη, ένα δυσμενές άρθρο ειδήσεων ή μια εξέχουσα προσωπικότητα που εκφράζει ανησυχίες για μια συγκεκριμένη αγορά ή περιουσιακό στοιχείο. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές καθώς οι traders πωλούν τα περουσιακά τους στοιχεία αναμένοντας περαιτέρω μειώσεις των τιμών. Το FOMO είναι το αντίθετο, είναι η τάση ενός trader να παρασύρεται αφού βλέπει τις τιμές να ανεβαίνουν και μόνο θετικές ειδήσεις να κυκλοφορούν, και μερικές φορές παραβλέπει θεμελιώδη σήματα που δείχνουν το αντίθετο με το σκεπτικό ότι δεν θέλει να χάσει το τρένο

    Να θυμάστε: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον και η συμβουλή κανενός ατόμου δεν είναι καλύτερη από το να κάνετε τη δική σας έρευνα και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι influencers, τα κράτη και οι εκδότες μπορεί να έχουν πραγματικό συμφέρον να προκαλέσουν FUD ή FOMO προκειμένου να χειραγωγήσουν τις αγορές προς μια δεδομένη κατεύθυνση. Όταν μαθαίνετε για τα πιο πρόσφατα νέα στις αγορές των κρυπτονομισμάτων, προσπαθείτε πάντα να τα επιβεβαιώνετε με πολλές πηγές.

    #2 – Θέστε σαφείς στόχους, διαφοροποιήστε και πραγματοποιήστε συναλλαγές μόνο με βάση τις δυνατότητές σας

    Ανεξάρτητα από το πόσο σίγουροι είστε για ένα συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο, δεν πρέπει ποτέ να επενδύσετε περισσότερα από όσα αντέχετε να χάσετε. Το τελευταίο πράγμα που θέλει οποιοσδήποτε είναι να παγιδευτεί σε ένα περουσιακό στοιχείο με κίνδυνο να χάσει τα πάντα καθώς η τιμή του χαρτοφυλακίου του πέφτει αργά.

    • Οι περισσότεροι έξυπνοι επενδυτές επιλέγουν επίσης να διατηρούν διαφορετικά είδη περουσιακών στοιχείων για το μακροπρόθεσμο πλάνο τους με σκοπό να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους – από εναλλακτικά κρυπτονομίσματα έως μετοχές.
    • Λέγεται συχνά ο χώρος των κρυπτονομισμάτων δεν κοιμάται. Οι αγορές των κρυπτονομισμάτων είναι γνωστές για τις μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές τους και για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι επενδυτές των κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να προκαθορίσουν τις στρατηγικές του trading τους και, αν είναι δυνατόν, τα σημεία εισόδου και εξόδου τους.
    • Ακόμα κι αν είχατε πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ένα ξαφνικό συμβάν ενός μαύρου κύκνου, ένα hack ή ένα tweet από ένα άτομο υψηλού προφίλ θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση των τιμών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να προγραμματίζετε εκ των προτέρων και να λαμβάνετε μέτρα για να μετριάζετε τις απώλειές σας σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ξαφνικό κραχ.
    • Οι επενδυτές θα μπορούσαν να εξετάσουν στάνταρ στρατηγικές όπως το DCA (για το οποίο έχουμε γράψει εδώ), που θα μπορούσε να βοηθήσει έναν αγοραστή κρυπτονομισμάτων να αποφύγει εντελώς το συναισθηματικό trading ή να πρέπει να κοιτάζει τα γραφήματα 24/7.

    Να θυμάστε: Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε ενώ κρατάτε ασταθή περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα. Το trading μπορεί να είναι μια δραστηριότητα πολύ υψηλού κινδύνου ειδικά σε ένα bear market, και οι επενδυτές θα πρέπει να στοχεύουν να θέσουν στόχους που εξισορροπούν την ελαχιστοποίηση των πιθανών ζημιών με την επίτευξη των πιθανών κερδών.

    #3 – HODLing και μακροπρόθεσμο πλάνο

    Ενώ το ρητό ότι «δεν έχεις απώλειες μέχρι να πουλήσεις» είναι μόνο εν μέρει αληθινό, έχει κάποια βαρύτητα. Εάν η αξία των περιουσιακών σας στοιχείων έχει μειωθεί από τότε που τα αγοράσατε – που ονομάζονται μη πραγματοποιηθείσες ζημίες – πραγματοποιούνται μόνο αφού πουληθούν σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή αγοράς σας.

    • Με τα χρόνια, το Bitcoin έχει μια σταθερά ανοδική τάση μακροπρόθεσμα. Ακόμη και αν οι τιμές πέφτουν λόγω μιας προσωρινής διόρθωσης της αγοράς ή μιας μεγαλύτερης πτωτικής αγοράς, η ιστορία δείχνει ότι οι τιμές είναι πιθανό να ανακάμψουν τελικά λόγω οικονομικών παραγόντων όπως η σπανιότητα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτή η περιορισμένη διαθεσιμότητα θα κάνει την τιμή των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin να συνεχίσει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Εάν το χρονοδιάγραμμα της επένδυσής σας είναι αρκετά μεγάλο (χρόνια αντί για εβδομάδες ή μήνες), η αρνητική κίνηση των τιμών μπορεί να θεωρηθεί ως προσωρινή.
    • Η διατήρηση για μεγάλες περιόδους ήταν μέχρι σήμερα μια αποδεδειγμένη στρατηγική, με το Bitcoin να αναδεικνύεται ίσως ως το πιο επιτυχημένο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της τελευταίας δεκαετίας.

    Να θυμάστε: Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η κατοχή κρυπτονομισμάτων για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους μπορεί επίσης να είναι ευεργετική όσον αφορά τη φορολογία. Για παράδειγμα, η κατοχή για ένα έτος ή περισσότερο μπορεί να είναι ευνοϊκότερη από την πώληση βραχυπρόθεσμα.

    #4 – Να είστε έτοιμοι ακόμα και να πουλήσετε

    Μία από τις ασφαλέστερες επιλογές για την αποφυγή της μεγάλης μεταβλητότητας των τιμών των κρυπτονομισμάτων και την προστασία του εαυτού σας κατά τη διάρκεια μιας πτώσης της αγοράς είναι να μετατρέψετε ορισμένες από τα ασταθή κρυπτονομίσματα σας για πιο σταθερά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει έναν επενδυτή να «κλειδώσει» το υπόλοιπό του και να μειώσει τον κίνδυνο και την ανάγκη να διαχειριστεί ενεργά το χαρτοφυλάκιό του και τα επίπεδα άγχους σε μια πτωτική αγορά κρυπτονομισμάτων.

    • Τα stablecoins όπως το USDC ή το USDT στοχεύουν να διατηρούν την αξία τους σε μια σταθερή τιμή — και μετατρέποντας μέρος του χαρτοφυλακίου σας σε τέτοια περιουσιακά στοιχεία, μειώνετε την έκθεσή σας σε απότομες αλλαγές των τιμών.
    • Αλλά επίσης να θυμάστε ότι η πώληση των πάντων ταυτόχρονα, που ονομάζεται capitulation, μπορεί εύκολα να προκαλέσει το να μην προλάβετε να μπείτε ξανά στην αγορά εάν αυτή ανακάμψει ξαφνικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να σχεδιάσετε μια ιδέα για το επίπεδο κέρδους και ζημίας με το οποίο θα νιώθατε άνετα πριν αναγκαστείτε να λάβετε αποφάσεις υπό πίεση.

    Να θυμάστε: Πολλοί επενδυτές σήμερα επιλέγουν να μπαίνουν και να βγαίνουν από τα stablecoins ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής ανάληψης και επαναγοράς, η οποία μπορεί να βοηθήσει σταδιακά να αυξήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εάν έχουν το σωστό timing. Αυτό δεν είναι εύκολο όμως, και ακόμη και οι πιο έμπειροι επενδυτές συχνά αποτυγχάνουν να υπολογίσουν σωστά το timing στις εισόδους και στις εξόδους τους. Και πάλι, για πολλούς επενδυτές, το DCA μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να αποφευχθεί ακόμη και η προσπάθεια του να βρει κάποιος το σωστό timing στην αγοράς.

    #5 – Βρείτε τις ευκαιρίες

    Ακόμη και όταν οι αγορές των κρυπτονομισμάτων πέφτουν, υπάρχουν ευκαιρίες αν ξέρετε πού να ψάξετε. Εκεί που άλλοι βλέπουν έναν crypto winter, άλλοι επενδυτές βλέπουν ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας να αποκτήσουν τα αγαπημένα τους περιουσιακά στοιχεία με έκπτωση και να αποκομίσουν κέρδη.

    • Το «buy the dip» είναι ένας δημοφιλής τρόπος για τους επενδυτές να μπουν στην αγορά ή να αυξήσουν τις θέσεις τους.
    • Ακόμη και σε μια πτωτική αγορά, θα εξακολουθούν να υπάρχουν μικροί ανόδοι καθώς η αγορά παρουσιάζει διακυμάνσεις. Οι traders που έχουν εξοικειωθεί με τις δεξιότητές τους στην τεχνική ανάλυση μπορούν να επωφεληθούν εδώ, χρησιμοποιώντας αυτή τη γνώση για να προβλέψουν αυτές τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις και να τις αξιοποιήσουν αγοράζοντας τα βραχυπρόθεσμα χαμηλά και πουλώντας τα υψηλά.
    • Το short selling ή το ποντάρισμα ότι η αξία ενός περιουσιακού στοιχείου θα πέσει, μπορεί επίσης να είναι μια καλή στρατηγική για την επίτευξη κέρδους κατά τη διάρκεια της πτώσης.
    • Δραστηριότητες όπως το staking και το DeFi yield farming (δείτε εδώ τι είναι αυτό) μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω στην εξισορρόπηση των κερδών και να παρέχουν την βεβαίωση ότι το πραγματικό υπόλοιπό σας στα κρυπτονομίσματα αυξάνεται πάντα, ακόμη και σε μια πτωτική αγορά.
    • Εάν πιστεύετε ότι ένα περιουσιακό στοιχείο θα αξίζει τελικά περισσότερο, το DCA λειτουργεί είτε οι αγορές είναι ανοδικές είτε πέφτουν! Στην πραγματικότητα, λαμβάνετε περισσότερα κρυπτονομίσματα για κάθε ευρώ σας κατά τη διάρκεια των πτώσεων.

    Να θυμάστε: Αυτού του είδους οι δραστηριότητες (με την πιθανή εξαίρεση του DCA) δεν είναι για όλους και μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες — ή τουλάχιστον να αυξήσουν σημαντικά τον χρόνο που αφιερώνετε μπροστά στην οθόνη παρακολουθώντας αγχωτικά τα διαγράμματα των τιμών.

    #6 – Αναπτύξτε τις γνώσεις σας

    Αυτός ο χρόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατανοήσετε καλύτερα την αγορά, να δείτε τι λειτουργεί και τι όχι και να προετοιμαστείτε καλύτερα για την επόμενη ανοδική αγορά. Τουλάχιστον, μπορεί να σας δώσει το χρόνο να σκεφτείτε τις προηγούμενες επενδυτικές σας αποφάσεις, να κατανοήσετε καλύτερα τι κάνατε λάθος, τι κάνατε σωστά ή τι θα αλλάζατε αν σας δινόταν η ευκαιρία.

    Για τους αρχάριους, τα bear markets είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να βελτιώσουν πραγματικά την κατανόησή τους για τα κρυπτονομίσματα και τον χώρο του blockchain γενικά, εστιάζοντας στο πώς και γιατί των μεγάλων κρυπτονομισμάτων και να καταλάβουν τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αγορά.

    Εάν είστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι σε έναν συγκεκριμένο κλάδο — όπως τα layer 2 solutions, πλατφόρμες διαλειτουργικότητας, τα παιχνίδια blockchain, τα Privacy Coins, τo Metaverse κ.λπ. — τότε ίσως θέλετε να εμβαθύνετε σε αυτά, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε καλύτερα πώς αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό να εξελιχθούν μελλοντικά. Θα σας βοηθήσει επίσης να αναγνωρίζετε πιο εύκολα τα υποτιμημένα περιουσιακά στοιχεία.

    Μερικά από τα πιο χρήσιμα πράγματα που μπορεί να θέλετε να ανανεώσετε ή να αναπτύξετε τις γνώσεις σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

    • Τεχνική Ανάλυση: για τον εντοπισμό προτύπων της αγοράς που υποδεικνύουν ένα καλό σημείο εισόδου/εξόδου. Μπορείτε να διαβάσετε παραπάνω εδώ.
    • Θεμελιώδης Ανάλυση: εντοπισμός υποτιμημένων projects με μακροπρόθεσμη δυνατότητα ανάπτυξης. Μπορείτε να διαβάσετε παραπάνω εδώ.
    • Ανάλυση της ψυχολογίας της αγοράς: κατανόηση της γενικής ψυχολογίας, του φόβου και του hype στην αγορά.
    • Διαχείριση Κινδύνου: για να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τους κινδύνους, τον προϋπολογισμό και τη διαφοροποίηση των επενδύσεών σας. Μπορείτε να διαβάσετε παραπάνω εδώ.
    • Trading Στρατηγικές: ερευνήστε και δοκιμάστε διάφορες trading στρατηγικές για να είστε αρκετά ικανοί να αρπάξετε περισσότερες ευκαιρίες. Μπορείτε να διαβάσετε παραπάνω εδώ.

    Να θυμάστε: Εξασφαλίζοντας ότι είστε κατάλληλα ενημερωμένοι και καλά εξοπλισμένοι για να εντοπίζετε και να ενεργείτε σε δυνητικά προσοδοφόρες ευκαιρίες, θα έχετε τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας τόσο σε μια ανοδική αγορά όσο και σε μια πτωτική.


    Πηγή: Coinbase, CoinMarketCap

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα