Τι είναι το Ethereum Classic;

    Το Ethereum Classic είναι ένα blockchain που δημιουργήθηκε μετά από ένα αμφιλεγόμενο hard fork του blockchain Ethereum το 2016.

    Όπως και το Ethereum, υποστηρίζει έξυπνα συμβόλαια και αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps). Το εγγενές περιουσιακό στοιχείο του αναφέρεται ως ethereum classic ή ETC.

    Το 2016, η blockchain startup, slock.it, δημιούργησε και κυκλοφόρησε έναν αποκεντρωμένο αυτόνομο οργανισμό, με το όνομα The DAO, στο blockchain Ethereum. Το The DAO προοριζόταν να λειτουργήσει ως ένα αποκεντρωμένο ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου για έργα που ξεκίνησαν στο Ethereum και περίπου 10.000 άτομα επένδυσαν περισσότερα από 168 εκατομμύρια δολάρια στο έργο μέσω ενός crowdsale.

    Κατά τη διάρκεια του crowdsale, εντοπίστηκαν αρκετά τρωτά σημεία στον κώδικα του The DAO και στη συνέχεια παραβιάστηκε. Ο εισβολέας έκλεψε Ethereum αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχούσε σε περίπου το 14 τοις εκατό του συνόλου του Ethereum εκείνη την εποχή.

    Μετά από πολλή συζήτηση στην κοινότητα του Ethereum, εκτελέστηκε ένα hard fork στο block 1.920.000, το οποίο άλλαξε τον κώδικα του Ethereum για να επιστρέψει τα χαμένα κεφάλαια στους επενδυτές. Ωστόσο, ορισμένοι κόμβοι του Ethereum αντιτάχθηκαν στο fork με το επιχείρημα ότι θα σήμαινε ότι το blockchain δεν θα ήταν αμετάβλητο, μεταξύ άλλων λόγων, και αποφάσισαν ότι δεν θα εκτελούσαν το ενημερωμένο λογισμικό.

    Αυτοί οι κόμβοι συνέχισαν να λειτουργούν και να κάνουν mine την έκδοση pre-fork του blockchain του Ethereum, η οποία είναι πλέον γνωστή ως Ethereum Classic.

    Τον Ιανουάριο του 2019, το Ethereum Classic υπέστη επίθεση κατά 51%, που σημαίνει ότι ένας miner (ή miners) απέκτησαν τον έλεγχο της πλειονότητας της υπολογιστικής ισχύος στο δίκτυο, επιτρέποντάς τους να σταματήσουν ή να αντιστρέψουν συναλλαγές στο blockchain και να κάνουν το λεγόμενο double spend τα νομίσματα.

    Έναρξη του Ethereum Classic

    Το Ethereum Classic κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2016. Το ETC διανεμήθηκε σε αναλογία 1:1 για όλους τους κατόχους του αρχικού νομίσματος του blockchain του Ethereum, το ETH, μετά το fork. Αυτό σήμαινε ότι το Ethereum Foundation έγινε αυτόματα μεγάλος κάτοχος του ethereum classic, αν και στη συνέχεια πούλησε την πλειοψηφία των νομισμάτων του. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι ο χάκερ του The DAO κατέχει περίπου 3,4 εκατομμύρια ETC, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% του supply.

    Μοντέλο σχεδίασης και ασφάλειας δικτύου

    Ο κώδικας του Ethereum Classic είναι μια υλοποίηση του αρχικού blockchain του Ethereum, ωστόσο το έργο δεν είναι στατικό και συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αλλάζει. Ενώ, το Ethereum θα μεταβεί τελικά από έναν μηχανισμό συναίνεσης Proof-of-Work σε ένα μηχανισμό Proof-of-Stake, το Ethereum Classic έκανε fork τον κώδικά του το 2018 για να διατηρήσει το PoW.

    Νομισματική πολιτική/κρυπτοοικονομία

    Η ανταμοιβή των block του Ethereum Classic ορίστηκε αρχικά σε 5 ETC και μειώνεται κατά 20% κάθε 5 εκατομμύρια block (περίπου κάθε 2,5 χρόνια). Το ETC είναι ένα αποπληθωριστικό νόμισμα με την συνολική προσφορά που δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 230 εκατομμύρια νομίσματα.

    Επεξεργασία συναλλαγών

    Το block time για το Ethereum Classic είναι περίπου 10 έως 15 δευτερόλεπτα, με μέσο όρο επεξεργασίας 6 συναλλαγών ανά block.

    Κώδικας

    Το Ethereum Classic είναι ένα open-source project στο οποίο οι προγραμματιστές μπορούν να συνεισφέρουν σε μια ποικιλία γλωσσών προγραμματισμού, συμπεριλαμβανομένων των Javascript, Python, Go και HTML.


    Πηγή: Coindesk

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα