PoA 2.0: Η επερχόμενη αναβάθμιση του VeChain (VET)

    Τι είναι η επερχόμενη αναβάθμιση στο VeChain με όνομα PoA 2.0 και τι οφέλη θα φέρει;

    Ήρθε η ώρα της αναβάθμισης του δικτύου στο VeChain με το όνομα PoA 2.0. Το testnet με την αναβάθμιση κυκλοφόρησε στις 5 Νοεμβρίου ενώ στο κυρίως δίκτυο έχει σχεδιαστεί για να πραγματοποιηθεί στο block #10653500 το οποίο είναι αύριο, 16 Νοεμβρίου 2021.

    Το PoA (Proof of Authority) είναι ο μηχανισμός συναίνεσης του VeChain για τον οποίο θα γράψουμε αναλυτικά σύντομα.

    Το PoA2.0, περιγράφεται ως το πρώτο πρωτόκολλο αυτού του είδους στον κόσμο. Το PoA2.0 συνδυάζει μηχανισμούς συναίνεσης που είναι Byzantine Fault Tolerant και Nakamoto με σκοπό να εξαλείψει τις αδυναμίες τους ως μεμονωμένους μηχανισμούς και ταυτόχρονα να επωφεληθεί από τα δυνατά τους σημεία.

    Θα απολαμβάνει τα οφέλη τόσο από το Nakamoto Consensus όσο και από την συναίνεση που έχει Byzantine Fault Tolerance (BFT). Το πρώτο επιτρέπει στο σύστημα να επιτυγχάνει σχεδόν βέλτιστη απόδοση, ενώ το δεύτερο εγγυάται συνέπεια (και ασφάλεια) ακόμη και όταν το δίκτυο είναι αυστηρά ασύγχρονο.

    Η λύση κλιμάκωσης του VeChainThor: Είναι θέμα ποιότητας και όχι ποσότητας

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μπορεί να κλιμακωθεί ένα blockchain δίκτυο, όπως η αύξηση του bandwidth, η αύξηση του μεγέθους του block ή/και της συχνότητας των blocks, το sharding κ.λπ.

    Ωστόσο, το VeChain επέλεξε να βελτιστοποιήσει το bandwidth με το μηχανισμό συναίνεσης που ονομάζεται PoA 2.0 SURFACE (Secure Use-case-adaptive Relatively Fork-free Approach of Chain Extension).

    Όταν δημιουργείται ένα νέο block, ο χρόνος χρησιμοποιείται για την επικοινωνία, τη μετάδοση και την επικύρωση των δεδομένων και την επίτευξη της συναίνεσης για την επιλογή του επόμενου κόμβου για τη δημιουργία ενός block. Μεγιστοποιώντας το ποσοστό του χρόνου που δαπανάται για τη μετάδοση των δεδομένων (μπλε μέρος στο από κάτω διάγραμμα), μπορούν να συμπεριληφθούν περισσότερες συναλλαγές στο block, αυξάνοντας τον αριθμό των συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο (TPS) και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του bandwith.

    Συναίνεση στο PoA 1.0

    Συναίνεση στο PoA 2.0

    Για να τα καταφέρει αυτά, το PoA 2.0 έχει τις ακόλουθες αλλαγές:

    Καθυστερημένη επικύρωση: αντί να επικυρωθεί το block κατά τη διάρκεια του γύρου που δημιουργείται, η επικύρωση καθυστερεί και γίνεται στον επόμενο γύρο. Αυτό επιτρέπει στο δίκτυο να μεταδίδει και να επικυρώνει τα blocks ταυτόχρονα και παράλληλα, ουσιαστικά εξοικονομώντας χρόνο.

    Προγραμματισμός τυχαίου beacon με βάση την εποχή: αντί να αποφασίζεται σε «πραγματικό χρόνο» ποιος κόμβος θα δημιουργήσει το επόμενο block, δημιουργείται τυχαία ένα χρονοδιάγραμμα εκ των προτέρων (για παράδειγμα μια μέρα νωρίτερα) για να αποφασίσει ποια Authority Masternodes και με ποια σειρά θα παράγουν τα νέα blocks. Αυτό εξαλείφει το χρόνο που χάνεται για την επίτευξη της συναίνεσης κάθε φορά που δημιουργείται ένα block.

    Fork-Free προσέγγιση: όταν δημιουργείται ένα νέο block, χρειάζεται χρόνος για να φτάσουν τα δεδομένα του block στα Authority Masternodes. Δεδομένου ότι τα Masternodes διατηρούνται σε διαφορετικές τοποθεσίες, λαμβάνουν τις πληροφορίες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αφαιρώντας την ανάγκη για επικύρωση των blocks και τη διαδικασία συναίνεσης από τον γύρο, τα νέα δεδομένα δεν έχουν αρκετό χρόνο για την πλήρη διάδοση, οδηγώντας σε προβλήματα ασυγχρονισμού μεταξύ των κόμβων και δίνοντας την ευκαιρία σε μια κακόβουλη οντότητα να δημιουργήσει κάποιο fork στην αλυσίδα και να κάνει το λεγόμενο double spend.

    Για να αποφευχθεί αυτό, το PoA 2.0 εισάγει έναν μηχανισμό επαληθεύσιμης τυχαίας συνάρτησης (VRF) σύμφωνα με τον οποίο τα block πρέπει να εγκρίνονται από μια τυχαία επιλεγμένη μικρότερη ομάδα από Authority Masternodes για επιβεβαίωση. Αυτό βοηθά στην ελαχιστοποίηση της ισχύος του μεμονωμένου Authority Masternode που δημιουργεί το νέο block και μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την πιθανότητα των κακόβουλων fork στο 1%.

    Οριστικές συναλλαγές: Σε δημόσια blockchain που έχουν το Nakamoto Consensus, μια «επιβεβαιωμένη» συναλλαγή δεν είναι οριστική με την έννοια ότι θα υπάρχει πάντα η πιθανότητα, όσο μικρή κι αν είναι, να υπάρχει μια άλλη μεγαλύτερη αλυσίδα που θα μπορούσε να την ακυρώσει. Αυτό γενικά δεν είναι επιθυμητό για τους εταιρικούς χρήστες (που είναι ο στόχος του VeChain) που έχουν να κάνουν με επιχειρήσεις του πραγματικού κόσμου. Επομένως, εκτός από την κανονική επιβεβαίωση των blocks, το PoA 2.0 – SURFACE θα χρησιμοποιήσει ένα σχήμα που βασίζεται σε BFT για να επιτρέψει την οριστικοποίηση των blocks μετά από μια σχετικά σύντομη χρονική περίοδο, έτσι ώστε το block να μην μπορεί απολύτως να γίνει form ούτε και να τροποποιηθούν/ακυρωθούν οι συναλλαγές.

    Η επιχειρηματική προσέγγιση για το VeChainThor

    Πολλές επιχειρήσεις έχουν απομακρυνθεί από το Ethereum και έχουν πάει στο VeChainThor, συμπεριλαμβανομένων των Deloitte, Fresh Supply Co και Real Items. Αυτό έχει συμβεί για κάποιους λόγους συγκεκριμένους που κάνουν το VeChain πιο ελκυστικό για τέτοιες επιχειρήσεις.

    Τα πλεονεκτήματα του VeChain προς τις εταιρείες

    Μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα για τις εταιρείες ώστε να χτίσουν και να χρησιμοποιήσουν το VeChain είναι:

    • Μοντέλο δύο token VET/VTHO – βοηθάει στη διατήρηση των σταθερών και προβλέψιμων χρεώσεων (απαραίτητα για την πρόβλεψη και τη διαχείριση επιχειρηματικών κινδύνων).
    • Συναλλαγή πολλαπλών εργασιών (MTT) – επιτρέπει την παραγγελία και τη ομαδοποίηση της δημιουργίας αντικειμένων σε μία συναλλαγή. Αυτό απλοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το κόστος συναλλαγής.
    • Ανάθεση προμήθειας – επιτρέπει στους χορηγούς να πληρώνουν για τις χρεώσεις μεταφορών για λογαριασμό των χρηστών, αποφεύγοντας να πρέπει οι πελάτες να διαχειρίζονται κρυπτονομίσματα (ζωτικής σημασίας για την υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις).
    • Σταθεροί 101 Authority Masternodes – οδηγεί σε συνεπή και προβλέψιμο χρόνο για το κάθε block (10 δευτερόλεπτα), επιτρέπει ταχύτερο συγχρονισμό μεταξύ των κόμβων και επιτρέπει ταχύτερους κύκλους ανάπτυξης βασικών χαρακτηριστικών και αναβαθμίσεις στο λογισμικό, στο δίκτυο και στο hardware.
    • Σωστά και αξιόπιστα API – ευκολότερο κάποιος να χτίσει σε αυτό χρησιμοποιώντας το Connect και JAVA API.
    • Εύκολη πρόσβαση στην ομάδα προγραμματιστών του VeChain – επιτρέπει στους προγραμματιστές να λαμβάνουν άμεσα τεχνική υποστήριξη όταν χρειάζεται.
    • Υποστήριξη από το VeChain Foundation – οικονομική υποστήριξη από το ίδρυμα με τη μορφή δωρεών VTHO όταν επιτευχθούν συγκεκριμένα ορόσημα.

    Επίλογος

    Το PoA 2.0 – SURFACE, μόλις εγκριθεί και εφαρμοστεί, θα ανοίξει τον δρόμο για ακόμη περισσότερα πράγματα όσον αφορά το στάδιο της τεχνικής και της επιχειρηματικής συναίνεσης. Το VeChain συνεχίζει να είναι από τους κυρίαρχους τόσο για την ενσωμάτωση όσο και για την εφαρμογή του blockchain στον πραγματικό επιχειρηματικό κόσμο.


    Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει μία πολύ ενεργή Ελληνική κοινότητα του VeChain.

    Telegram: https://t.me/vechainGR

    Twitter: https://twitter.com/GreeceVechain


    Πηγές: vechain101, dailycoin, vechain

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα