Τα 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο VeChain (VET)

    Το VeChain ιδρύθηκε το 2015 από τον Sunny Lu, τον πρώην διευθυντή πληροφοριών (CIO) της Louis Vuitton China. Ξεκίνησε ως θυγατρική της Bitse, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες blockchain της Κίνας και είναι από τα λίγα blockchains που έχουν ήδη σημαντική πελατειακή βάση διακεκριμένων εταιρειών.

    Το VeChain είναι μια πλατφόρμα blockchain που στοχεύει να παρέχει μια πλήρη εικόνα ενός οργανισμού με το να βγάζει από την μέση τους διαμεσολαβητές όσον αφορά την πληροφορία και τα δεδομένα του οργανισμού. Σχεδιάζει επίσης να γίνει μια κορυφαία πλατφόρμα για αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICO, ένα είδος fundraising) και για τη διεξαγωγή συναλλαγών μεταξύ συνδεδεμένων συσκευών Internet of Things (IoT). Όλη η αναλυτική περιγραφή του νομίσματος και του τι αντιπροσωπεύει αναγράφεται στο whitepaper του, επομένως εδώ θα αναλύσουμε τα πιο σημαντικά του στοιχεία.

    1) Είναι ένα general purpose blockchain

    Το VeChain είναι ένα general purpose blockchain που όμως έχει δώσει έμφαση και έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού (supply chain) και τις επιχειρηματικές διαδικασίες. Στόχος του είναι ο εξορθολογισμός αυτών των διαδικασιών και της ροής πληροφοριών για τις πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού μέσω της χρήσης της τεχνολογίας του κατανεμημένου βιβλίου (Distributed Ledger Technology – DLT). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η πλατφόρμα προσφέρει στους χρήστες μια ποικιλία νέων λειτουργιών που την καθιστούν ιδανική για τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να ενισχύσουν τα πρωτόκολλα της αλυσίδας εφοδιασμού και τις επιχειρηματικές διαδικασίες τους.

    Σήμερα, ο τομέας των logistics αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ασύμμετρης πληροφόρησης. Ενώ τα υπάρχοντα συστήματα συλλέγουν μεγάλο όγκο δεδομένων, αυτά τα δεδομένα δεν επικοινωνούν με τον βέλτιστο τρόπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η έντονη ‘διαμερισματοποίηση’ αφήνει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού να βασιστεί σε κεντρικοποιημένες (centralized) πηγές δεδομένων. Αυτή η έλλειψη της ενότητας οδηγεί σε έλλειψη διαφάνειας και σε καθυστέρηση στη μετάδοση δεδομένων.

    Το VeChain παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα της παρακολούθησης τεράστιου όγκου δεδομένων. Αυτοί οι δείκτες μπορούν να περιλαμβάνουν στοιχεία όπως ποιότητα, αυθεντικότητα, θερμοκρασία αποθήκευσης και κατάσταση μεταφοράς. Παρέχει όλες αυτές τις δυνατότητες μέσω ενός trust-free και κατανεμημένου επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, το VeChain μειώνει τα γενικά έξοδα και βελτιώνει τη υπευθυνότητα.

    2) VeChain token

    Αρχικά, το VEN token λειτουργούσε στο blockchain του Ethereum. Το VeChain πέρασε στο δικό του blockchain και μετονομάστηκε το 2018. Στο πλαίσιο της μετονομασίας, το VEN blockchain έγινε το blockchain του VeChainThor (VET).

    Η πλατφόρμα του Vechain περιέχει δύο ξεχωριστά tokens. Το VeChain Token (VET) και το VeChainThor Energy (VTHO). Το πρώτο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αξίας στο δίκτυο του VeChain και το δεύτερο χρησιμοποιείται ως ενέργεια ή “gas” για την τροφοδοσία των συναλλαγών στο δίκτυο, ως μέσο πληρωμής των χρεώσεων.

    Με άλλα λόγια, οι συναλλαγές σε αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps) που πραγματοποιούνται στο blockchain του VeChain θα χρησιμοποιούν VET, το οποίο είναι διαθέσιμο προς επένδυση στο ευρύ κοινό και είναι το μέσο πληρωμής των χρηστών για τις συναλλαγές στα DApps που λειτουργούν στο blockchain του VeChain. Το VTHO είναι επίσης γνωστό ως VeThor Energy και είναι ίσο με το κόστος διεξαγωγής των συναλλαγών στο blockchain του.

    Η ιδέα είναι παρόμοια με αυτή του ether του Ethereum και του “gas” του NEO, καθώς οι προγραμματιστές πρέπει να διαθέσουν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό για υποκείμενα tokens (τα οποία δεν εκτίθενται στο κοινό) προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές για τις αποκεντρωμένες εφαρμογές τους. Σύμφωνα με το whitepaper του VeChain, το σύστημα two-token σχεδιάστηκε για την αποτελεσματική διακυβέρνηση και για να έχει ένα προβλέψιμο οικονομικό μοντέλο για τους προγραμματιστές αυτών των αποκεντρωμένων εφαρμογών.

    Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 55.454.734.800 VET. Το σύστημα του VeChain έχει ρυθμιστεί για να εκδώσει το συνολικό ποσό (max supply) των 86.712.663.466 και κατατάσσεται στα 30 κορυφαία κρυπτονομίσματα παγκοσμίως με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς (market cap).

    3) Συνεργασία με μεγάλες εταιρείες

    Το VeChain έχει συνάψει μεγάλες στρατηγικές συνεργασίες όλα αυτά τα χρόνια με πολλές εταιρείες προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου του. Μεταξύ αυτών είναι μια συμφωνία με την PricewaterhouseCoopers (PwC) για να χρησιμοποιήσει το blockchain του VeChain και τις εφαρμογές του με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στη βάση πελατών της λογιστικής εταιρείας για τη βελτίωση της επαλήθευσης και της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων.

    Το VeChain συνεργάστηκε επίσης με τη BMW και τη Renault, δημιουργώντας, σε συνεργασία με τη Microsoft και τη Viseo, ένα βιβλίο ψηφιακής συντήρησης αυτοκινήτων που δεν μπορεί να παραβιαστεί και είναι ο κυβερνητικός τεχνολογικός εταίρος για το Gui’an, μια ζώνη οικονομικής ανάπτυξης για την Κεντρική Κινέζικη Κυβέρνηση.

    4) Χρησιμοποιεί τεχνολογία Proof-Of-Authority

    Το οικοσύστημα του VeChain δεν χρησιμοποιεί σύστημα Proof-of-Stake ή Proof-of-Work (μπορείτε να διαβάσετε για αυτά τα δύο εδώ). Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιεί ένα σύστημα που ονομάζεται “Proof-of-Authority”.

    Το Binance Academy περιγράφει καλά αυτό το είδος συστήματος:

    «Το Proof of Authority (PoA) είναι ένας αλγόριθμος συναίνεσης βασισμένος στη φήμη και εισάγει μια πρακτική και αποτελεσματική λύση για τα δίκτυα blockchain (ειδικά τα ιδιωτικά) […] Ο αλγόριθμος συναίνεσης PoA αξιοποιεί την αξία της ταυτότητας και της φήμης, πράγμα που σημαίνει ότι οι validators των blocks δεν κάνουν stake μόνο τα νομίσματα τους αλλά και την δική τους φήμη. Επομένως, τα PoA blockchain διασφαλίζονται από τους κόμβους επικύρωσης (validating nodes) που επιλέγονται αυθαίρετα ως αξιόπιστες οντότητες.»

    Ορισμένα βασικά πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος PoA είναι το υψηλό scalability, η προστασία της ιδιωτικότητας και η «αποτελεσματική και λογική λύση» για επιχειρηματικές εφαρμογές όπως οι αλυσίδες εφοδιασμού.

    5) Η Διακύμανση της τιμής του

    Από τις 29 Ιουνίου, το VET κυμαινόταν περίπου στα 0.079$. Στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν 0.017$. Σε μια παραβολική κίνηση που έγινε σχεδόν σε όλα τα altcoins σε αυτό το bull run, η τιμή αυξήθηκε περίπου στα 0.25$ μέχρι τα τέλη Απριλίου. Έκτοτε, όμως, ακολούθησε μια μαζική πώληση (όπως σε όλα τα νομίσματα) και η τιμή έκανε μια βουτιά στο σημερινό της επίπεδο. Κατα την στιγμή της γραφής το VET κυμαίνεται στα 0.10$.

    Το circulating supply του VET αυτή τη στιγμή είναι λίγο πάνω από 64 δισεκατομμύρια που σημαίνει ότι αυτό ανέρχεται στο 74% περίπου του συνολικού max supply.

    6) Οι οργανισμοί πίσω από το VeChain

    Υπάρχουν 2 οργανισμοί. Το VeChain Foundation και το VeChain Tech. Το VeChain Tech έχει στο διοικητικό συμβούλιο τον Sunny Lu όπως και άλλα μέλη από το Foundation. Σαν κύριο μέλημα του VeChain tech είναι η ανάπτυξη του κώδικα σύμφωνα με τις ανάγκες της εκάστοτε εταιρείας. Δηλαδή, έχει τους προγραμματιστές που ενώνουν την blockchain τεχνολογία με τα προγράμματα διαχείρισης (i.e: SAP). Στην Ευρώπη αυτή την δύσκολη και απαιτητική δουλειά την κάνει η εταιρία DNV.

    Το Vechain Foundation είναι η απόλυτη αρχή του blockchain πράγμα που σημαίνει ότι έχουν την δυνατότητα αλλαγής της νομισματικής πολιτικής του project όπως και να λάβουν άλλες κρίσιμες αποφάσεις. Πριν ένα μήνα ανακοινώθηκε ότι, μέλος του Foundation έγινε ο global blockchain CTO της Deloitte, Andoino Senatore.


    Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει μία πολύ ενεργή Ελληνική κοινότητα του VeChain που παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο νόμισμα. Μπορείτε να τους βρείτε στο Telegram: https://t.me/vechainGR

    Πηγές: investopedia.com, securities.io, nasdaq.com, cryptoeq.io

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Προηγούμενο Άρθρο
    Επόμενο Άρθρο

    Σχετικά Άρθρα