Τι είναι το COTI;

    To νόμισμα του Διαδικτύου

    Μιας και η συνεργασία του Coti με το Cardano είναι προ των πυλών, καθώς το Coti έχει αναλάβει να εκδώσει το πρώτο Stablecoin (Djed) για το Cardano, πόσοι πραγματικά γνωρίζουμε τι είναι το Coti;

    Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσω να αναλύσω το Coti εις βάθος και από όλες τις πλευρές.

    Η ανάγκη

    Ο κλάδος των διαδικτυακών πληρωμών περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με ετήσιο όγκο συναλλαγών που ξεπερνά τα 3,265 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ο κλάδος αναμένεται να εμφανίσει ετήσιο CAGR 13,5 % μεταξύ 2018-2022, με αποτέλεσμα συνολικό ποσό 5,411 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Μαζί με την αύξηση της αγοραίας αξίας, ο κλάδος αλλάζει ραγδαία. Νέες μορφές εμπορίου αναδύονται και το ισοζύγιο ισχύος στον κλάδο αλλάζει.

    Το COTI (Νόμισμα του Διαδικτύου) στοχεύει στη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου και κλιμακούμενου δικτύου πληρωμών για τη διευκόλυνση του αποτελεσματικού παγκόσμιου εμπορίου. Συνδυάζοντας τεχνολογίες κατανεμημένων order books με παραδοσιακές λύσεις πληρωμών, το COTI φιλοδοξεί να ορίσει μια αποκεντρωμένη λύση πληρωμών επόμενης γενιάς που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη, θα είναι άμεση και θα είναι οικονομικά αποδοτική. Το COTI ξεχωρίζει από άλλες λύσεις πληρωμών, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη λύση που αποτελείται από έναν καινοτόμο μηχανισμό εμπιστοσύνης, ένα αποκεντρωμένο σύστημα διαμεσολάβησης, ένα πορτοφόλι πολλών νομισμάτων (Fiat και Crypto) και ανταλλαγή φυσικού νομίσματος. Ο οδηγός του οικοσυστήματος COTI θα είναι το νόμισμα COTI, ένα εγγενές ψηφιακό νόμισμα.

    Το κατανεμημένο βιβλίο του COTI βασίζεται σε δομή δεδομένων κατευθυνόμενου ακυκλικoύ γραφήματος (Directed Acyclic Graph – DAG), παρόμοια με την υποκείμενη τεχνολογία του δικτύου IOTA. Χρησιμοποιώντας το DAG, το COTI θα επιτρέψει 10.000+ συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, πολύ περισσότερες από όσες χρειάζεται (οι ώρες αιχμής του VISA απαιτούν, περίπου 4.000 tx/s).

    Το πρόβλημα

    Παρά τον έντονο ανταγωνισμό στον κλάδο των διαδικτυακών πληρωμών, ούτε τα ψηφιακά νομίσματα ούτε οι παραδοσιακές ηλεκτρονικές πληρωμές, έχουν ακόμη εισαγάγει μια ολοκληρωμένη λύση για τον κλάδο των διαδικτυακών πληρωμών. Ενώ τα παραδοσιακά διαδικτυακά συστήματα πληρωμών (π.χ. PayPal και Visa) έχουν τη δυνατότητα να κλιμακώσουν έναν μεγάλο όγκο συναλλαγών, με γρήγορο χρόνο εκτέλεσης, αντιπροσωπεύουν σημαντικά μειονεκτήματα όσον αφορά τις χρεώσεις συναλλαγών. Κυρίως σε διασυνοριακές και διασυνοριακές συναλλαγές. Από την άλλη πλευρά, τα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν μια εναλλακτική λύση, καθώς έχουν τη δυνατότητα να διευκολύνουν τις πληρωμές με μεγαλύτερη ασφάλεια και χαμηλότερα τέλη συναλλαγών. Ωστόσο, στην πράξη, αντιμετωπίζουν προκλήσεις κλιμάκωσης, χαμηλά ποσοστά υιοθεσίας στο πλαίσιο των διαδικτυακών πληρωμών και η τιμή τους είναι πολύ ασταθής. Στην πραγματικότητα, μέχρι σήμερα, μόνο λιγότερο από το 0,1% των online πληρωμών πραγματοποιούνται με χρήση ψηφιακών νομισμάτων. Ο παρακάτω πίνακας αντιπροσωπεύει τα σημαντικότερα οφέλη και μειονεκτήματα των παραδοσιακών συστημάτων πληρωμών και των ψηφιακών νομισμάτων, μαζί με τους στόχους του COTI:

    Η λύση του Coti

    Το οικοσύστημα του COTI αποτελείται από τέσσερις συμμετέχοντες: τελικούς χρήστες, χειριστές κόμβων, διαμεσολαβητές και εμπόρους. Το δίκτυο σχεδιάστηκε με στόχο τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου δικτύου πληρωμών που θα ενσωματώνει τα οφέλη τόσο των παραδοσιακών συστημάτων πληρωμών όσο και των ψηφιακών νομισμάτων (που περιγράφονται στον παραπάνω πίνακα). Το COTI περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

    Το Cluster

    Αντί για χρήση μιας βάσης δεδομένων που βασίζεται σε blockchain, το κατανεμημένο βιβλίο του COTI βασίζεται σε κατευθυνόμενο ακυκλικό γράφημα (DAG), το οποίο ονομάζουν Cluster. Σε δίκτυα που βασίζονται σε DAG, κάθε συναλλαγή πρέπει να επικυρώνει δύο προηγούμενες συναλλαγές για να επιβεβαιωθεί. Ως εκ τούτου, το ποσοστό επιβεβαίωσης συναλλαγών αυξάνεται ανάλογα με την αύξηση του αριθμού των χρηστών του δικτύου. Το COTI βρήκε το DAG ιδανικό για την επίτευξη των στόχων του, καθώς του επιτρέπει να συνδέει συναλλαγές ταυτόχρονα και ασύγχρονα.

    Το Cluster θα εκτελείται σε 3 τύπους κόμβων:

    1. Πλήρεις κόμβοι: Αυτοί οι κόμβοι είναι οι πύλες του χρήστη στο δίκτυο. Επιλέγουν τις πηγές που θα προσαρτηθούν οι νέες συναλλαγές, πραγματοποιούν την απόδειξη της εργασίας (PoW) και επιτρέπουν την προσάρτηση νέων συναλλαγών στο Cluster.
    2. Κόμβοι DSP (Double Spend Prevention): Αυτοί οι κόμβοι διατηρούν ένα ενημερωμένο αντίγραφο του Cluster σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή και παρακολουθούν τις συναλλαγές για να μετριάσουν κάθε πιθανότητα επιθέσεων διπλής δαπάνης (double spending – μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ). Για να εκτελέσετε έναν κόμβο DSP, πρέπει να κατατεθεί μεγάλος αριθμός κερμάτων COTI σε έναν εξειδικευμένο λογαριασμό πολλαπλών υπογραφών (το οποίο λέγεται και multisig wallet, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ). Όλοι οι χειριστές κόμβων DSP αμείβονται από το δίκτυο COTI για τις προσπάθειές τους
    3. Κόμβοι ιστορικού: Οι τελευταίοι κόμβοι αποθηκεύουν ολόκληρο το ιστορικό του Cluster. Το πλήρες ιστορικό λογαριασμού μπορεί να ανακτηθεί από τους κόμβους αυτούς. Σε περίπτωση που ο Κόμβος Ιστορικού δεν μπορεί να λειτουργήσει για οποιονδήποτε λόγο, οι διακομιστές ιστορικού του COTI μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διακομιστές μεσολάβησης.

    Μηχανισμός Βαθμολόγησης Εμπιστοσύνης

    Το COTI έχει εφαρμόσει ένα άλλο επίπεδο δεδομένων σε κάθε χρήστη – τα Trust Scores. Αυτές οι βαθμολογίες είναι ο βασικός μηχανισμός με τον οποίο οι νέες, μη επιβεβαιωμένες συναλλαγές επιλέγουν τις προηγούμενες συναλλαγές για επικύρωση, προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση για την επιβεβαίωση της συναλλαγής.

    Καθορισμός βαθμολογιών εμπιστοσύνης: Η βαθμολογία εμπιστοσύνης ενός συμμετέχοντα καθορίζεται αρχικά από ένα γενικό ερωτηματολόγιο και από την επαλήθευση εγγράφων. Με την πάροδο του χρόνου, τα Trust Scores θα ενημερώνονται αυτόματα σύμφωνα με τη (1) δραστηριότητα των χρηστών (αξία των συναλλαγών σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα), (2) το ποσό της διαφοράς που έχει εμπλακεί ο συμμετέχων (3) αριθμός των διαφορών που επιλύθηκαν υπέρ του συμμετέχοντος αντισυμβαλλόμενου (4) και της βαθμολογίας που άλλα συμβαλλόμενα μέρη έχουν δώσει στον συμμετέχοντα. Οι παράμετροι που περιγράφονται παραπάνω δεν είναι εξαντλητικοί.

    Το White Paper του COTI παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων αξιοπιστίας. Οι βαθμολογίες εμπιστοσύνης είναι σχετικές τιμές που απεικονίζονται σε κλίμακα από το 0 έως το 100, με το 100 να είναι η υψηλότερη δυνατή βαθμολογία. Παρέχουν μια ένδειξη για το πώς οι συμμετέχοντες κατατάσσονται μεταξύ τους στο δίκτυο COTI, όπως μετράται από τη συμβολή τους στην αποτελεσματικότητα του δικτύου με την πάροδο του χρόνου.

    Για να δώσει κίνητρα στους χρήστες να αποκτήσουν Trust Scores και να προωθήσουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον, ο COTI σχεδίασε ότι οι βαθμολογίες σχετίζονται με τα τέλη συναλλαγής: οι υψηλές βαθμολογίες σχετίζονται με χαμηλές χρεώσεις, ενώ οι χαμηλές βαθμολογίες σχετίζονται με υψηλότερες. καθώς και με τις απαιτήσεις κυλιόμενων αποθεμάτων των εμπόρων.

    Η Διαδικασία Επιβεβαίωσης: όπως προαναφέρθηκε, για να προστεθεί στο Cluster, κάθε συναλλαγή (που αντιπροσωπεύεται από το Trust Score του χρήστη) πρέπει να επικυρώνει δύο προηγούμενες συναλλαγές που βρίσκονται στο εύρος της του trust score της. Καθώς οι συναλλαγές προσαρτώνται στο Cluster, σχηματίζουν συλλογικά Αλυσίδες Εμπιστοσύνης (Trust Chains) ή σύνολα συναλλαγών που χαρακτηρίζονται από παρόμοια όρια Trust Scores. Ο αλγόριθμος συναίνεσης της αλυσίδας εμπιστοσύνης διασφαλίζει ότι οι έμπιστοι χρήστες (δηλαδή αυτοί με υψηλότερες βαθμολογίες εμπιστοσύνης) ενθαρρύνονται με βελτιστοποιημένες επιβεβαιώσεις συναλλαγών, καθώς οι αλυσίδες εμπιστοσύνης τους μπορούν να φτάσουν το απαιτούμενο όριο αθροιστικής βαθμολογίας αξιοπιστίας πιο γρήγορα. Με απλά λόγια: ο χρόνος επιβεβαίωσης των συναλλαγών συσχετίζεται με τα αξιοπιστία των χρηστών. Για καλύτερη κατανόηση, ανατρέξτε στο ακόλουθο απλοποιημένο παράδειγμα. Η νέα συναλλαγή είναι η bold (67) στο παρακάτω διάγραμμα. Η νέα συναλλαγή επικυρώνει δύο συναλλαγές που βρίσκονται στο εύρος της βαθμολογίας εμπιστοσύνης της. Με την πάροδο του χρόνου, η συναλλαγή επιβεβαιώνεται από τη διαδρομή της υψηλότερης αθροιστικής εμπιστοσύνης (η αθροιστική βαθμολογία εμπιστοσύνης είναι η έντονη και η διαδρομή της υψηλότερης αθροιστικής εμπιστοσύνης επισημαίνεται με πράσινο χρώμα).

    Χρησιμοποιώντας τη δομή DAG μαζί με τον αλγόριθμο συναίνεσης των αλυσίδων εμπιστοσύνης, το Cluster μπορεί να επιτύχει ένα ποσοστό επιβεβαίωσης συναλλαγής 10.000 TPS – σε σύγκριση με τα συστήματα Blockchain που μπορούν να επεξεργαστούν κατά μέσο όρο 20 TPS. Ως σύγκριση για παράδειγμα, η Visa χειρίζεται κατά μέσο όρο περίπου 2.000 TPS, ενώ το ημερήσιο ποσοστό κατά τις ώρες αιχμής είναι περίπου 4.000 TPS.

    Το σύστημα διαμεσολάβησης

    Οι διαμεσολαβητές αναλαμβάνουν απλώς την ευθύνη εάν προκύψουν διαφορές εντός του δικτύου. Οι διαμοσελαβητές δεν εγκρίνουν συναλλαγές, αλλά επιλύουν τις διαφορές. Απαιτούνται όταν συμβεί ένα από τα ακόλουθα σενάρια: σφάλματα χρέωσης, αθέλητες μεταφορές (όταν ένας χρήστης αποστέλλει άθελά του χρήματα σε λάθος μέρος), μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις, μη παραδοτέα αγαθά ή υπηρεσίες και μη συμμορφούμενα αγαθά ή υπηρεσίες. Σε κάθε ένα από τα παραπάνω σενάρια, εάν ο αποστολέας και ο παραλήπτης χρημάτων δεν μπορούν να επιλύσουν τη διαφορά άμεσα, το δυσαρεστημένο μέρος μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία για την επίληση της διαφοράς.

    Κάθε διαφορά περιλαμβάνει αρκετούς διαμεσολαβητές που εργάζονται ανεξάρτητα για την επικύρωση πληροφοριών του πραγματικού κόσμου σχετικά με τις διαφωνίες συναλλαγών. Οι διαμεσολαβητές ενθαρρύνονται να καταλήξουν σε παρόμοια συμπεράσματα για μια διαφορά ελλείψει της δυνατότητας συντονισμού (παρόμοια με ορισμένους τρόπους που χρησιμοποιεί ο μηχανισμός συναίνεσης του Augur).

    Αφού οι διαμεσολαβητές επικυρώσουν τις πληροφορίες, στη συνέχεια ψηφίζουν χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή διαμεσολαβητή. Μαζί με τις ψήφους τους, οι διαμεσολαβητές καταθέτουν COTI. Στη συνέχεια, οι ψήφοι υπολογίζονται και με βάση την πλειοψηφία των ψήφων, το σύστημα αποζημιώνει την νικητήρια πλευρά και επιστρέφει την ισορροπία αυτής στην σωστή κατάσταση. Οι διαμεσολαβητές που οι ψήφοι τους είναι συνεπείς με την πλειοψηφία των ψήφων, θα αμείβονται από το δίκτυο COTI για τις προσπάθειές τους. Οι διαμεσολαβητές που επέλεξαν να ενεργήσουν κακόβουλα, δεν θα υπόκεινται σε καμία κύρωση, αλλά μάλλον θα χάσουν τα κατατεθειμένα COTI τους (αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των άλλων διαμεσολαβητών).

    Για να διασφαλίσει την πλήρως κατανεμημένη διακυβέρνηση, το COTI λαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

    1. Αποτροπή Συγκρούσεων: το COTI σχεδίασε έναν αλγόριθμο που κατευθύνει τους διαμεσολαβητές που έχουν τη μικρότερη πιθανότητα να συγκρουστούν μεταξύ τους, και αν διαπιστωθεί ότι οι διαμεσολαβητές αυτοί έχουν εμπλακεί σε οποιαδήποτε μορφή σύγκρουσης, θα τιμωρούνται αυστηρά.
    2. Προσλήψεις και κατάρτιση διαμεσολαβητή: Τα άτομα που επιθυμούν να εγγραφούν ως διαμεσολαβητές πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις προτού γίνουν δεκτοί στην πλατφόρμα του διαμεσολαβητή. Το COTI θα διαθέσει επίσης διαδικτυακά προγράμματα κατάρτισης που μπορούν να βοηθήσουν τους υποψηφίους να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για να συμβάλουν αποτελεσματικά στη διαδικασία επίλυσης διαφορών.

    Κυλιόμενο απόθεματικο του εμπόρου: Ένα κυλιόμενο αποθεματικό είναι μια στρατηγική διαχείρισης κινδύνου για την προστασία του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών και των τραπεζών του από πιθανές απώλειες λόγω chargebacks και χρησιμοποιείται συνήθως στα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών (Paypal).

    Οι απαιτήσεις για τα κυλιόμενα αποθεματικά υπολογίζονται με βάση τον κύκλο εργασιών του εμπόρου και τη βαθμολογία εμπιστοσύνης. Οι απαιτήσεις για τα κυλιόμενα αποθεματικά αναμένεται να είναι χαμηλότερες από τα υπάρχοντα δίκτυα πληρωμών. Κάθε συναλλαγή του εμπόρου θα επιβαρύνεται με το κυμαινόμενο τέλος αποθεματικού, στο φυσικό νόμισμα COTI, το οποίο διατηρείται για πολλές ημέρες. Όταν τελειώσει ο όρος του κυμαινόμενου αποθεματικού, τα κεφάλαια επιστρέφονται στον λογαριασμό του εμπόρου. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το κυλιόμενο αποθεματικό χρησιμοποιείται όταν ένας έμπορος έχει χάσει μια διαμεσολάβηση. Οι έμποροι που δεν πληρούν τις απαιτήσεις κυλιόμενου αποθεματικού δεν θα μπορούν να πουλήσουν αγαθά και υπηρεσίες εντός του δικτύου COTI.

    Το νόμισμα COTI

    Το φυσικό νόμισμα του COTI θα οδηγήσει τα δίκτυα και θα τροφοδοτήσει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ καταναλωτών, εμπόρων, διαμεσολαβητών και χειριστών κόμβων. Το νόμισμα θα εξυπηρετεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

    • Μέσο ανταλλαγής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την πραγματοποίηση και λήψη πληρωμών στο οικοσύστημα του COTI. Ενώ το δίκτυο COTI υποστηρίζει πολλαπλά fiat και ψηφιακά νομίσματα, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν το COTI έναντι άλλων νομισμάτων για την αποτελεσματικότητά του ως μέθοδο πληρωμής και τις χαμηλές έως μηδενικές χρεώσεις των συναλλαγών.
    • Τα stakes και οι πληρωμές των διαμεσολαβητών γίνονται σε COTI. Ως εκ τούτου, οι διαμεσολαβητές υποχρεούνται να κατέχουν κέρματα COTI όποτε επιθυμούν να συμμετάσχουν σε κάποια διαμεσολάβηση.
    • Το κυλιόμενο αποθεματικό των εμπόρων: εκφράζονται σε COTI και συσσωρεύονται αυτόματα στο λογαριασμό του εμπόρου για καθορισμένο χρόνο.
    • Κίνητρα για χειριστές κόμβων: Όλοι οι χειριστές κόμβων πληρώνονται σε COTI και θα πρέπει να διατηρούν COTI όποτε επιθυμούν να επικυρώσουν τη δραστηριότητα του κόμβου.
    • Τέλη: Όλες οι χρεώσεις του δικτύου COTI μπορούν να πληρωθούν αποκλειστικά με το κρυπτονόμισμα COTI.

    Ανταλλακτήριο νομισμάτων του COTI

    Για να παρέχει μια εύχρηστη λύση πληρωμών, το COTI αναπτύσσει ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που παρέχει στους συμμετέχοντες στο δίκτυο συνεχή πρόσβαση σε ρευστές αγορές σε μια σειρά από ζεύγη ψηφιακών νομισμάτων και FIAT. Αυτό σημαίνει ότι οι τελικοί χρήστες θα μπορούν να αλλάξουν το ένα κρυπτονόμισμα τους στο άλλο χωρίς να χρειάζεται να τα βγάλουν από το πορτοφόλι του COTI. Επιπλέον, θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες στο δίκτυο να πληρώνουν και να λαμβάνουν κεφάλαια απευθείας σε όποια νομίσματα επιθυμούν, ανεξάρτητα από τα προτιμώμενα νομίσματα των αντισυμβαλλομένων τους.

    Αποκεντρωμένη Διακυβέρνηση

    Το COTI παρέχει δικαιώματα ψήφου για την εκτέλεση αλλαγών στο βασικό πρωτόκολλο του COTI και τη λήψη αποφάσεων για μελλοντικές περιπτώσεις χρήσης του νομίσματος.

    Η οικονομία του νομίσματος

    Η ομάδα

    Συνιδρυτής είναι ο David Assaraf. Υπηρέτησε στο παρελθόν ως επικεφαλής εσωτερικός ελεγκτής στην HSBC του Ισραήλ και ως εξεταστής στη μονάδα πιστωτικού κινδύνου του τμήματος τραπεζικής εποπτείας της Τράπεζας του Ισραήλ.

    Ο διευθύνων σύμβουλος είναι ο Shahaf Bar-Geffe. Ο Shahaf είναι συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της WEB3, μιας κορυφαίας πολυεθνικής εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ. Ο Shahaf είναι κάτοχος πτυχίου βιοτεχνολογίας και οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.


    Πηγή : cryptopotato

    💠 Disclaimer – Αποποίηση Ευθύνης 💠

    Οι ιδέες και οι απόψεις που αναφέρονται εδώ, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι προσωπικές μου απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν είναι ή πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτικές συμβουλές.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Hliasar
    Hliasar
    Είμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2020. Από την αρχή αυτός ο χώρος με εξέπληξε και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Κάθε μέρα μου αρέσει να μαθαίνω κάτι καινούργιο και αν μπορώ να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Η γνώση είναι το παν!!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα