Τα 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο Uniswap (UNI)

    Το Uniswap (UNI) είναι το κύριο token για το Uniswap DEX (αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο). Είναι το μεγαλύτερο DEX στον κόσμο όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυτή τη στιγμή. Είναι επίσης το πιο δημοφιλές Ethereum DApp στην αγορά. Παίζει μεγάλο ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας και της υιοθέτησης σε όλη την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Αυτό φαίνεται και απο την φετινή του πορεία, όπου η πλατφόρμα του σημείωσε ανάπτυξη ρεκόρ.

    Κυκλοφόρησε στις 2 Νοεμβρίου 2018, από τον Hayden Adams, πρώην μηχανολόγο μηχανικό στη Siemens. Η πρώτη έκδοση (V1) του πρωτοκόλλου Uniswap δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2018 ως Proof-of-Concept. Η έκδοση 2 κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2020 και η έκδοση 3 κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2021, εισάγοντας νέες επιλογές για την κατανομή της ρευστότητας εντός ενός συγκεκριμένου εύρους τιμών. Ας αναλύσουμε εδώ λοιπόν τα πιο βασικά στοιχεία του Uniswap για όσους σκέφτονται να επενδύσουν σε αυτό.

    1) Το Uniswap είναι ταυτόχρονα και κρυπτονόμισμα και αποκεντρωμένo ανταλλακτήριο

    Η εκμάθηση του ξεκινά με το ανταλλακτήριο Uniswap, ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που προσφέρει peer-to-peer trading.

    Ένα centralized ανταλλακτήριο, όπως το Coinbase, παρακολουθεί και διευκολύνει τις συναλλαγές. Πρέπει επίσης να εγγραφείτε σε ένα λογαριασμό. Αντιθέτως, ένα αποκεντρωμένη ανταλλακτήριο είναι διαφορετικό επειδή δεν εμπλέκεται τρίτος και δεν απαιτείται κάποια εγγραφή. Απλώς συνδέετε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων στην εφαρμογή του Uniswap και μπορείτε να ανταλλάξετε τα κρυπτονομίσματα σας.

    Οι εφαρμογές αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi) έχουν αυξηθεί αρκετά φέτος. Και το Uniswap κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων ανά όγκο συναλλαγών.

    Τι γίνεται με το κρυπτονόμισμα όμως του Uniswap, το UNI; Είναι ένα governance token, που σημαίνει ότι οι κάτοχοι μπορούν να ψηφίσουν για τις προτεινόμενες αλλαγές στο ανταλλακτήριο. Η επιτυχία του είναι συνδεδεμένη με το ανταλλακτήριο, επειδή εάν αυτό γίνει ακόμα πιο δημοφιλές, πιθανότατα θα οδηγήσει σε περισσότερα άτομα να θέλουν να αγοράσουν το token.

    2) Λειτουργεί στο blockchain του Ethereum

    Η ιστορία του ξεκινά το 2016. Ήταν εκείνη την εποχή που ο ιδρυτής του Ethereum, Vitalik Buterin, πρότεινε την ιδέα ενός αποκεντρωμένου αυτοματοποιημένου διαπραγματευτή της αγοράς (automated market maker ή αλλιως AMM). Λίγο καιρό μετά ο Hayden Adams έκανε την ιδέα πραγματικότητα με βοήθεια και από την κοινότητα του ETH. Συγκεκριμένα, έλαβε διάφορες επιχορηγήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας επιχορήγησης 100.000 δολαρίων από το Ethereum Foundation.

    Το Uniswap βασίστηκε στην τεχνολογία blockchain του Ethereum. Γι’ αυτό οι χρήστες στο Uniswap πρέπει να πληρώνουν τις χρεώσεις με Ethereum. Το θέμα είναι ότι το Ethereum έχει αρκετή συμφόρηση ανά περιόδους λόγω της δημοτικότητάς του. Υπάρχουν περισσότερες συναλλαγές από αυτές που μπορεί να χειριστεί το blockchain του, γεγονός που αυξάνει τις χρεώσεις και επιβραδύνει τους χρόνους επεξεργασίας.

    Επιπλέον, οι χρεώσεις εξαρτώνται από τη συμφόρηση τη στιγμή της συναλλαγής και όχι από το ποσό της συναλλαγής. Αυτό το καθιστά κακή επιλογή εάν διαπραγματεύεστε μόνο ένα μικρό ποσό. Δεν έχει νόημα να πληρώσετε 30$ σε χρεώσεις για μια συναλλαγή των 50$.

    Το Ethereum έχει προχωρήσει σε μια σειρά αναβαθμίσεων προς την επόμενη έκδοσή του, το Ethereum 2.0. Οι αναβαθμίσεις θα πρέπει να μειώσουν δραστικά τους χρόνους επεξεργασίας και αυτές τις χρεώσεις. Αλλά η διαδικασία πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2022. Μέχρι τότε, τα “προβλήματα” του Ethereum θα επηρεάζουν και το Uniswap.

    3) Automated Market Maker (Αυτοματοποιημένος διαπραγματευτής της αγοράς)

    Το ανταλλακτήριο Uniswap είναι ένα automated market maker. Αυτός είναι ένας τύπος αποκεντρωμένου ανταλλακτηρίου που προσφέρει διάφορα ζεύγη απο tokens για συναλλαγές. Οι τιμές ορίζονται χρησιμοποιώντας μαθηματικούς τύπους και οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με smart contracts. Για να λειτουργήσει αυτό, το ανταλλακτήριο διαθέτει liquidity pools. Κάθε liquidity pool έχει κεφάλαια για ένα ζευγάρι κρυπτονομισμάτων. Τα κεφάλαια αυτά αντλούνται από τα liquidity pools όταν οι χρήστες πραγματοποιούν συναλλαγές. Έχουμε γράψει αναλυτικά για τα liquidity pools εδώ.

    4) Οι χρήστες μπορούν να δανείσουν τα κρυπτονομίσματά τους στο Uniswap

    Για να έχει αρκετά κεφάλαια στα liquidity pools, το Uniswap ανταμείβει τους χρήστες που δανείζουν τα δικά τους κρυπτονομίσματα. Μπορείτε να επιλέξετε την επιλογή “Add Liquidity” για να δανείσετε τα κρυπτονομίσματα σας σε οποιοδήποτε από τα pool του Uniswap.

    Όταν το κάνετε αυτό, πρέπει να συνεισφέρετε ισοδύναμα ποσά και των δύο κρυπτονομισμάτων στο pool. Για παράδειγμα, εάν επιλέξετε το Ethereum/Dai pool, θα πρέπει να δανείσετε και το Ethereum και το Dai.

    Ως αντάλλαγμα για τη συνεισφορά σας, το Uniswap θα σας καταβάλει ένα μερίδιο των χρεώσεων αυτού του liquidity pool, ως ανταμοιβή. Συνεχίζοντας δηλαδή με το παραπάνω παράδειγμα, κάθε φορά που κάποιος έκανε συναλλαγές με Ethereum και Dai, όσοι είχαν προσθέσει κεφάλαια στο liquidity pool θα έπαιρναν ένα μερίδιο από τις χρεώσεις.

    5) Ανταγωνιστές

    Το Uniswap απέχει πολύ από το να πούμε ότι αποτελεί μονοπώλιο. Υπάρχουν αρκετά αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια που λειτουργούν παρόμοια. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

    • PancakeSwap
    • SushiSwap
    • BurgerSwap
    • Curve
    • DODO

    Μία διαφορά που προσφέρουν πολλά άλλα ανταλλακτήρια είναι ότι λειτουργούν στο Binance Smart Chain, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει πολύ χαμηλότερες χρεώσεις από το Ethereum. Το PancakeSwap, συγκεκριμένα, είχε επιτυχία αφού παρουσιαζόταν ως η λιγότερο δαπανηρή εναλλακτική λύση του Uniswap.

    6) UNI token

    Ολόκληρο το οικοσύστημα του Uniswap χρησιμοποιεί το UNI ως κύριο token του. Το UNI είναι ένα token ERC-20 που είναι συμβατό με το οικοσύστημα Ethereum. Επί του παρόντος, το UNI διαπραγματεύεται σε διάφορα δημοφιλή ανταλλακτήρια όπως για παράδειγμα στο Coinbase Pro ή στο Binance.

    Κατά τη στιγμή της γραφής το UNI κυμαίνεται στα 20.86$. Έχει total max supply το 1 δισεκατομμύριο και αυτή την στγμή στην αγορά κυκλοφορούν 627,823 εκτατομμύρια UNI (δηλαδή το 63% των συνολικών tokens).

    7) Project με ρίσκο αλλά με χώρο για ανάπτυξη

    Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους που εμπεριέχονται πριν αγοράσετε το Uniswap. Τα κρυπτονομίσματα είναι ασταθή και υπάρχει η πιθανότητα η επένδυσή σας να καταλήξει άχρηστη στο μέλλον. Ένα από τα μεγαλύτερα πιθανά προβλήματα είναι ότι οι ρυθμιστικές αρχές μπορεί να προσπαθήσουν να εξαφανίσουν το DeFi στο σύνολό του, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το Uniswap.

    Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το ρίσκο, υπάρχουν λόγοι όμως να είναι ελκυστικό το Uniswap ως επένδυση. Έχει πρωταγωνιστήσει στον χώρο, καθώς κατέχει περίπου το 70% του μεριδίου της αγοράς μεταξύ των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων. Και αυτό συμβαίνει παρόλο τα προβλήματα του Ethereum. Εάν το Ethereum 2.0 είναι επιτυχημένο, το Uniswap θα μπορούσε να τραβήξει ακόμη περισσότερους χρήστες που προηγουμένως είχαν σταματήσει να το χρησιμοποιούν λόγω των υψηλών χρεώσεων.


    Πηγές: fool.com, securities.io

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα