Terra, Colombus-5 το νέο Upgrade & Stablecoins

    Το Terra (Luna), στην θέση #14 με κεφαλαιοποίση στα 13,5bn αλλάζει τα δεδομένα για τα stablecoins.

    Stablecoins στην Κρύπτο οικονομία

    Τα stablecoins είναι μία μορφή ψηφιακων νομισμάτων. Πριν μιλήσουμε όμως για το Terra πρεπει να τα κατανοήσουμε. Στόχος τους είναι να πετύχουν την σταθερότητα των fiat νομισμάτων όπως είναι το ευρώ και το δολάριο.

    Fiat ονομάζονται τα νομισματα τα οποία δεν υποστηρίζονται από κάποιο εμπόρευμα (commodity) όπως ο χρυσός. Η αξία των νομισμάτων αυτών ορίζεται από την κυβέρνηση που τα εκδίδει.

    Τον Αύγουστο του 1971 ο Nixon, τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να αναστείλλει προσωρινά την μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό ή άλλα αποθεματικά. Στην ουσία ήταν η αρχή των fiat νομισμάτων.

    Οι τιμές των stablecoins αντιπρωσεπεύουν το εκάστοτε νόμισμα. Δηλαδή η αξία ενός Tether (USDT) είναι ίση με ένα δολάριο. Στην πραγματικότητα Tether Operations Limited θα πρέπει να έχει στο θησαυροφυλάκιο της, ίση αξία σε δολάρια με την κεφαλαιοποίηση του Stablecoin Tether η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται στα 68bn.

    Χρήσεις των Stablecoins

    Οι χρήσεις τους στον κρυπτοχώρο είναι αρκετές.

    • Ξεκινώντας από την πρώτη επαφή που θα έχεις κάποιος με τα κρύπτο σε ένα κεντροποιημένο ανταλακτήριο θα πρέπει να μετατρέψει τα fiat νομίσματα σε ένα μέσο, το οποίο σε δεύτερη φάση θα μετατρέψει σε κάποιο κρυπτονόμισμα. (Να σημειώσω πως οι εφαρμογές που προσφέρουν επενδυτική δυνατότητα σε κρυπτονομίσματα, αλλα τα διαχειρίζονται με μορφή CFD εξαιρούνται π.χ. Revolut, eToro)
    • Η δεύτερη χρήση τους παρουσιάζεται, όταν χρειαστεί να πουλήσετε ένα κρυπτονόμισμα είτε για να πάρετε το κέρδος, είτε σταματήσετε την ζημιά τότε θα κοιτάξετε να μεταβείτε σε κάτι σταθερό. Σταθερό ισούται με stablecoin, μέχρι να αποφασίσετε την επόμενη κίνηση σας. Είναι σημαντικό εργαλείο σε μία αγορά

    όπως των κρυπτονομισμάτων, η οποία χαρακτηρίζεται από την αστάθεια των τιμών και τις μεγάλες διακυμάνσεις.

    • Επιπλέον μπορείτε να μετατρέψετε κάποια χρήματα σε stablecoins και να βρείτε είτε μία πλατφόρμα/ εφαρμογη DeFi είτε CeFi και να προσφέρετε ρευστότητα. Σε αντάλλαγμα θα λαμβάνετε τόκους καθημερινά, εβδομαδιαία ή μηνιαία ανάλογα την πλατφόρμα/ εφαρμογή. Η αλήθεια είναι πως οι τόκοι είναι αρκετά δελεαστικοί. Για αυτόν τον λόγο θέλω να σας επιστήσω την προσοχή και να κάνετε την ερευνά σας.
    • Ένας ακόμα τρόπος για να κάνετε χρήση των stablecoins είναι το yield farming. Στην ουσία όποιος ασχολείται με αυτήν την περίπτωση, επωφελείται από τις διαφορες των επιτοκίων όταν δανείζει και όταν δανείζεται. Η διαδικαδία είναι περίπλοκη και χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση.

    Terra

    Γιατί όμως κάναμε αυτήν την εισαγωγή στα Stablecoins; Το Terra (Luna), στην θέση #14 με κεφαλαιοποίηση στα 13,5  bn αλλάζει τα δεδομένα για τα stablecoins.

    Το πρώτο stablecoin του Terra ήταν το TerraKRW (KRT) το οποίο αντιπροσωπεύει την τιμή κορεάτικου γουάν. Το πιο γνωστό όμως stablecoin έιναι το TerraUSD (UST). To Terra είναι αποκεντρωμένο οικοσύστημα για Stablecoins. Η αξία τους υποστηρίζεται από το Luna.

    Η σχέση του Luna και του UST

    Εάν θελήσετε να δημιουργήσετε UST θα πρέπει να προσφέρεται και την αντίστοιχη αξία σε Luna. Για ευκολία ας πούμε ότι η αξία ενός Luna αυτή την στιγμή βρίσκεται στα 10$. Αν “κάψω” (burn) ένα Luna  θα δημιουργηθούν 10 UST. Η διασικάσία αυτή γίνεται και ανάποδα. Κάπως έτσι διατηρείται και η τιμή των Stablecoins σταθερή. Αυξάνοντας ή μειώνοντας την προσφορά.

    Κάθε φορά που καίγονται Luna, υπάρχει ένα μικρό τέλος το οποίο συγκεντρώνεται σε ένα ταμείο. Από αυτό το ποσό χρηματοδοτούνται νέα προτζεκτ. Το ταμείο έχει πάνω από 90m Luna. Ίσως το μεγαλύτερο ταμείο όλων των κρυπτονομισμάτων.

    Colombus-5

    To Τerra είναι έτοιμο να περάσει μια νέα αναβάθμιση. Colombus-5 το όνομα αυτής. Τρία είναι τα βασικά στοιχεία της αναβάθμισης. Ίσως το πιο σημαντικό από άποψη τιμής, είναι ότι ο μηχανισμός “καψίματος” burning mechanism) αλλάζει. Αντί τα τέλη να πηγαίνουν στο ταμείο, πλέον θα καταστρέφονται πλήρως. Οπότε τα νομίσματα που βρίσκονται σε κυκλοφορία συνεχώς θα μειώνονται. Αυτό καθιστά το Luna ένα αποπληθωριστικό νόμισμα.

    Επιπλέον θα επιτρέψει την διαλειτουργικότητα μεταξύ του Terra και του Cosmos μέσω του πρωτοκόλου IBC.

    To IBC φαναστείτε το σαν ένα δίκτυο από γέφυρες που όλες καταλήγουν σε ένα κεντρικό hub, το blockchain του Cosmos. Αυτό θα βοηθήσει στην ευρεία χρήση του decentralized UST και από άλλα blockchain τα οποία έχουν ή θα συνδεθούν με το Cosmos. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cosmos ανατρέξτε εδώ Greepto- Cosmos.

    Τέλος το Colombus-5 θα παρουσιάσει το Ozone. Ένα πρωτόκολλο ασφάλειας.

    Μπορεί το Terra να βρίσκεται αρκετά ψηλά στην λίστα των κρυπτονομισμάτων αλλά νομίζω πολλοί δεν γνωρίζουμε τις δυνατότητες του. Είναι ένα οικοσύστημα  με πολλά πρότζεκτ έτοιμα να  παραδώσουν. Στο Tweet που ακολουθει μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε πρότζεκτ που βρίσκονται ή θα βρεθούν στο Terra blockchain.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα