Τα 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο Hedera Hashgraph (HBAR)

    Το Hedera Hashgraph (HBAR) ιδρύθηκε το 2018 από τους Leemon Baird, Mance Harmon και Zenobia Godschalk. Είναι ένα δημόσιο κατανεμημένο ledger και διοικητικό όργανο που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει νέες και υπάρχουσες εφαρμογές που εκτελούνται σε ένα περιβάλλον web-scale. Χρησιμοποιεί κατανεμημένες τεχνολογίες για την δημιουργία της εμπιστοσύνης απευθείας στις εφαρμογές του, η οποία, με τη σειρά της, επιτρέπει σε επιχειρήσεις και άτομα που μπορεί να μην γνωρίζουν ή να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον να συνεργάζονται γρήγορα και ανέξοδα. Τα δημόσια κατανεμημένα ledger βοηθούν στη δημιουργία και την ανταλλαγή αξίας, την επαλήθευση και τον έλεγχο της ταυτότητας των σημαντικών δεδομένων, την ταυτοποιήση και πολλά άλλα. Ας αναλύσουμε λοιπόν μερικά απο τα βασικά στοιχεία του Hedera για όποιους σκέφτονται να επενδύσουν σε αυτό.

    1) Μηχανισμός Συναίνεσης: Hashgraph

    Το Hedera είναι το μόνο δημόσιο ledger που διατίθεται στη βιομηχανία και χρησιμοποιεί τον μηχανισμό συναίνεσης που ονομάζεται hashgraph, η οποία είναι μια ταχύτερη και ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στα blockchains. Το hashgraph λειτουργεί πιο αποτελεσματικά για την επαλήθευση των συναλλαγών, ενώ έχει το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας, ακόμη και όταν υπάρχουν κακόβουλες επιθέσεις στο δίκτυο.

    Το Hashgraph είναι ταχύτερο από τα blockchain του Bitcoin ή του Ethereum, καθώς επιτυγχάνει υψηλή απόδοση με πάνω από 10.000 συναλλαγές κρυπτονομισμάτων ανά δευτερόλεπτο και χαμηλή καθυστέρηση σε αυτές. Επωφελείται από το πρωτοποριακό πρωτόκολλο που ονομάζεται “gossip” και τις εικονικές ψηφοφορίες.

    2) Οι διάσημες εταιρείες που ανήκουν στο συμβούλιο του Hedera

    Το δίκτυό τους διοικείται από ένα συμβούλιο που αριθμεί 39 κορυφαίες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Αυτά τα μέλη του συμβουλίου προσφέρουν την απαραίτητη εμπειρία στις επιχειρήσεις και προσφέρουν την εξειδίκευση που λείπει σε άλλες πλατφόρμες δημοσίων ledger. Το συμβούλιο αποτελείται από ένα μείγμα βιομηχανιών με πολλά καλά και αναγνωρισμένα brands να αποτελούν μέρος του. Μερικά παραδείγματα εταιρειών είναι τα Avery Dennison, Boeing, Deutsche Telekom, DLA Piper, FIS (WorldPay), Google, IBM, LG Electronics, Magalu, Nomura, Swirlds, Tata Communications, University College London, Wipro. Ένα τόσο ποικίλο μείγμα συμμετεχόντων στο συμβούλιο επιτρέπει στο Hedera Hashgraph να έχει μοναδικές προοπτικές για την επίλυση των προκλήσεων στην βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων και του blockchain.

    3) Φιλικό προς τις εταιρείες και τους καταναλωτές

    Η λύση του Hedera, από τεχνικής απόψεως, περιλαμβάνει μια ελεγχόμενη μεταβλητότητα της κατάστασης του δικτύου και τη δυνατότητα να ζητήσετε ή να επισυνάψετε επιπλέον δεδομένα σε συναλλαγές, όπως πιστοποιητικά που αφορούν την ταυτοποίηση. Αυτά τα χαρακτηριστικά παρέχουν τη δυνατότητα να αυξηθεί μελλοντικά η λειτουργικότητα. Αυτό είναι προαιρετικό και υπό τον έλεγχο των τελικών χρηστών. Ως εκ τούτου, το Hedera θέλει να συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη εργαλείων που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την προστασία των καταναλωτών και τη συμμόρφωση τους με τις κανονιστικές διατάξεις και τους νόμους.

    4) Η αρχιτεκτονική του Hedera

    Η πλατφόρμα του Hedera Hashgraph όπως είπαμε είναι μια δημόσια τεχνολογία κατανεμημένου Ledger (Distributed Ledger Technology – DLT) που επικεντρώνεται προς τις επιχειρήσεις και χρησιμοποιεί ένα Directed Acyclic Graph (DAG) για την αρχιτεκτονική του αντί για το blockchain.

    • Internet Layer : Οι κόμβοι του δικτύου του Hashgraph είναι όλοι υπολογιστές συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω συνδέσεων TCP/IP και ασφαλίζονται με την κρυπτογράφηση TLS. Οι κόμβοι στο δίκτυο καθορίζονται από τη διεύθυνση IP και τη θύρα, και ως εκ τούτου τυχόν επιθέσεις στο πλαίσιο του DNS δεν θα επηρεάσουν το σύστημα.
    • Hashgraph Consensus Layer : Οι κόμβοι λαμβάνουν τις συναλλαγές από τους χρήστες και τις διανέμουν μέσω του συστήματος μέσω του gossip protocol. Σε εκείνο το σημείο, όλοι οι κόμβοι εκτελούν τον μηχανισμό συναίνεσης hashgraph για να συμφωνήσουν σε ένα timestamp για κάθε συναλλαγή και για την σειρά της. Κάθε κόμβος, σε εκείνο το σημείο, εφαρμόζει στη συνέχεια τις επιπτώσεις των συναλλαγών σε ένα agreement request για να τροποποιήσει το αντίγραφο της κοινής κατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι κόμβοι διατηρούν την ίδια κατάσταση συναίνεσης (μέσα στο αντίστοιχο shard).
    • Services Layer : το επίπεδο υπηρεσιών αποτελείται από τα ακόλουθα :
      • Κρυπτονόμισμα – Προορίζεται να προσφέρει γρήγορες και χαμηλού κόστους συναλλαγές. Έτσι, καθιστά τις μικροσυναλλαγές πρακτικές και εφικτές. Μόλις η λύση του Hedera λειτουργεί σε κλίμακα, κάθε χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να τρέξει έναν κόμβο στο σύστημα και να λάβει πληρωμές κρυπτονομισμάτων.
      • Αποθήκευση αρχείων – Η υπηρεσία αυτή είναι όπου ένας χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα, με την συναίνεση ως προς το τι είναι αποθηκευμένο και τι όχι. Δεν πρέπει να ανησυχείτε για την απώλεια των αρχείων σας. Επειδή το αρχείο είναι αποθηκευμένο σε όλα τα shards. Το μόνο άτομο που μπορεί να διαγράψει τα δεδομένα είναι αυτό που έχει την άδεια να το κάνει.
      • Smart Contracts – Το Hedera υποστηρίζει τα smart contracts που είναι γραμμένα σε Solidity. Προς το παρόν, υπάρχουν μεγάλες βιβλιοθήκες με κώδικα που είναι γραμμένα κάποια smart contracts σε Solidity και αυτά μπορούν να λειτουργήσουν αναλλοίωτα στο Hedera, επιτρέποντας να χτιστούν οι κατανεμημένες εφαρμογές χωρίς κόπο πάνω στο Hedera.
      • Συναίνεση – Όταν πρόκειται για τη δημιουργία κατανεμημένων εφαρμογών, η υπηρεσία συναίνεσης του Hedera Hashgraph θα αποδειχθεί ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή.

    5) HBAR και περιβάλλον

    Το HBAR είναι το εγγενές, ενεργειακά αποδοτικό κρυπτονόμισμα του Hedera Hashgraph. Αυτά τα tokens χρησιμοποιούνται κυρίως για την τροφοδοσία των αποκεντρωμένων εφαρμογών (DApps) και την προστασία του δικτύου από κακόβουλες επιθέσεις. Επιπλέον, οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιούν τα HBAR για πληρωμή υπηρεσιών στο δίκτυο, όπως για την μεταφορά HBAR, την καταγραφή δεδομένων, την διαχείριση fungible και non-fungible tokens και άλλα. Το total max supply του HBAR είναι τα 50 δισεκατομμύρια, ενώ το circulating supply του είναι πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια. Μπορείτε να διαβάσετε τι είναι το total max supply και το circulating supply εδώ.

    Όπως λοιπόν αναφέρθηκε το HBAR είναι ενεργειακά αποδοτικό. Η εταιρεία επιδιώκει να εξελίξει το κρυπτονόμισμα με μερικές αλλαγές για να θεωρείται πιο πράσινο σε σχέση με τα κανονικά κρυπτονομίσματα. Συμπεριλαμβάνει την Proof-of-Stake τεχνολογία αντί για την Proof-of-Work, επομένως αυτό επιτρέπει την χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

    Για να αντισταθμίσει την λειτουργία του δικτύου, όσον αφορά την ενέργεια, το Hedera Hashgraph αγοράζει κάθε τρίμηνο πιστώσεις “green-e climate certified“. Έχει αγοράσει 23 μετρικούς τόνους CO2, με κόστος 10 δολάρια ανά μετρικό τόνο, συνολικού ύψους 230$. Αγοράζοντας επιπλέον μετρικούς τόνους ως αντιστάθμιση, το Hedera διασφαλίζει την αρνητική του στάση προς τον άνθρακα. Οι εκπομπές λειτουργίας του δικτύου Hedera για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ήταν 20 μετρικοί τόνοι CO2, σύμφωνα με την εκτίμηση όσον αφορά τον άνθρακα από την εταιρεία Terrapass. Σύμφωνα με τον υπολογισμό της ισοδυναμίας των αερίων του θερμοκηπίου, της EPA, αυτή η ποσότητα CO2 ισοδυναμεί με 4,3 βενζινοκίνητα επιβατικά οχήματα που οδηγούνται για ένα έτος.

    Με βάση την τρέχουσα απόδοση του δικτύου Hedera στις 2.572.467 συναλλαγές την ημέρα, η μέση ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται ανά συναλλαγή είναι 0.00017 kWh, που υπολογίζεται σε .0000205494552 kgCO2. Σε σύγκριση, η μέση συναλλαγή του Bitcoin καταναλώνει 1.736,85 kWh, παράγοντας 825,00 kg CO2. Και η μέση συναλλαγή του Ethereum καταναλώνει 133,88 kWh, που ισοδυναμεί με 63,59 kg παραγόμενου CO2. Αναμένεται όμως ότι η κατανάλωση ενέργειας του Ethereum θα μειωθεί όταν αυτό αναβαθμιστεί στο Ethereum 2.0 και κατ’επέκταση στο Proof-of-Stake για το οποίο έχουμε γράψει εδώ.

    6) Το μέλλον του Hedera

    Τον Φεβρουάριο του 2021, το Hedera ανακοίνωσε την έναρξη της υπηρεσίας ‘Hedera Token’ στο κεντρικό δίκτυο του Hedera, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει tokens στην πλατφόρμα. Κατά τη στιγμή της εκκίνησης της υπηρεσίας, περισσότεροι από 60 αρχικοί συνεργάτες του οικοσυστήματος είχαν ενταχθεί στο Hedera και είχαν ενσωματωθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ενσωμάτωσης ή εξερεύνησης της υπηρεσίας αυτής με σκοπό να βοηθήσουν τις εφαρμογές στην έκδοση των tokens σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα, το DeFi, τις πληρωμές, την ενέργεια και πολλά άλλα.

    Ταυτόχρονα, σημαντικός αριθμός μελλοντικών αναβαθμίσεων αναμένεται τους επόμενους μήνες στο δίκτυο του Hedera Hashgraph. Σύμφωνα με τον μελλοντικό χάρτη πορείας (roadmap) του Hedera, έχουν γίνει σχέδια για την ελαχιστοποίηση του χρόνου παύσης της λειτουργίας που απαιτεί το δίκτυο κατά την εκτέλεση της συντήρησης (σε αντίθεση με τα αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα που λειτουργούν συνεχώς ακόμη και όταν αναβαθμίζονται).

    Επιπλέον, το Hedera θα εισαγάγει επίσης μια λειτουργία γνωστή ως προγραμματισμένες συναλλαγές. Είναι μια διαδικασία όπου ένα άτομο μπορεί να δηλώσει τη μελλοντική ώρα που θέλει να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή. Προαιρετικά, αυτό μπορεί επίσης να συμβεί όταν κάποιος θέλει μια συναλλαγή να υπογραφεί από συγκεκριμένο αριθμό ατόμων πριν την στείλει.

    7) Δεν είναι αποκεντρωμένη τεχνολογία

    Το Hedera Hashgraph είναι ιδιόκτητη τεχνολογία, έχει κατοχυρωθεί ως πατέντα και δεν είναι διαθέσιμη στο κοινό. Δηλαδή, οι προγραμματιστές δεν μπορούν να κάνουν fork τον κώδικα για να τον χρησιμοποιήσουν/προσαρμόσουν όπως θέλουν για εμπορικούς σκοπούς, μπορούν να τον βρουν όμως στο GitHub.

    Με τις 39 εταιρείες που το διαχειρίζονται και το διοικούν, είναι αμφίβολο να ειπωθεί ότι το Hedera Hashgraph είναι ένα αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα. Ωστόσο, κάθε μία από αυτές έχει μια καλή φήμη να τις συνοδεύει. Για το λόγο αυτό, είναι απίθανο να λάβουν αποφάσεις που ίσως βλάψουν το δίκτυο. Επίσης καθε αποφαση που παιρνεται απο το Hedera, πρεπει να περασει απο το συμβούλιο που μεταξυ τους δεν εχουν κοινα συμφεροντα πράγμα που σημαίνει ότι οι ψήφοι θα δίνονται προς το συμφέρον του project. 


    Πηγές : securities.io, finance.yahoo, financialeconomy.net, hedera.com, techbuzzfeeds.com

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα