Helium PoCv11: Εξήγηση και τι χρειάζεται να κάνετε

    Όπως γνωρίζουν πολλοί από την κοινότητα του Helium, η ομάδα του Helium εργάζεται σε μια ακόμη ενημέρωση του συστήματος Proof-of-Coverage, στο PoCv11. Το PoCv11 είναι μια σημαντική αναβάθμιση που δουλεύουν σε αυτήν πολλούς μήνες μέχρι και σήμερα και είναι μια από τις μεγαλύτερες λειτουργικές αναβαθμίσεις στο blockchain του Helium καθώς παρέχει σημαντική αναβάθμιση των δεδομένων που θα είναι διαθέσιμα για τους συμμετέχοντες στο blockchain.

    Τι χρειάζεται να κάνετε;

    Πριν κάνουμε μια ενδελεχή εξήγηση στο τι ακριβώς είναι το PoCv11, εδώ είναι μια γρήγορη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να κάνετε διαφορετικά η PoC δραστηρίοτητα σας (και τελικά οι ανταμοιβές HNT) μπορεί να επηρεαστούν.

    Η ομάδα δεν έχει οριστικοποιήσει την ημερομηνία ενεργοποίησης της αναβάθμισης, αλλά λογικά θα είναι στις 4 Οκτωβρίου ή πιο μετά:

    1. Βεβαιωθείτε ότι το Hotspot έχει τοποθετηθεί στη σωστή τοποθεσία. Εάν έχετε τοποθετήσει το Hotspot σας σε ένα «κοντινό» εξάγωνο, ώστε να αποφύγετε τις κυρώσεις στο επίπεδο της ανταμοιβής ή θέλετε να «φαίνεστε» ότι είστε πιο μακριά από έναν γείτονα, το PoCv11 μπορεί να σας επηρεάσει. Υπενθυμίζοντας, οι ενημερώσεις της τοποθεσίας κοστίζουν περίπου 10$ (1.055.000 Data Credits – DC) ως χρέωση της αλυσίδας. Αυτό το ποσό δεν συλλέγεται από κάποιον μεμονωμένο συμμετέχοντα ή κάποια εταιρεία. Εάν δεν έχετε αρκετά DC στο λογαριασμό σας, το αντίστοιχο ποσό των HNT θα γίνει burned αυτόματα από το λογαριασμό σας.
    2. Καθορίστε το gain της κεραίας σας (antenna gain). Είναι σημαντικό να καθορίσετε το gain της κεραίας σας (μια τιμή μεταξύ 1,0 και 15,0dBi). Ένα από τα βασικά μέρη της ενημέρωσης PoCv11 είναι ότι η ισχύς μετάδοσης μπορεί να μειωθεί ώστε να ταιριάζει με τους τοπικούς (περιφερειακούς ή εθνικούς) κανονισμούς και νόμους. Οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν ήδη παράσχει τα τυπικά gain της κεραίας στην εφαρμογή του Hotspot, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την επιλογή “custom antenna” για να εισαγάγετε μη αυτόματα μια τιμή που θα έχετε λάβει υπόψη μια μη εργοστασιακή κεραία που αγοράσατε από κάποιο τρίτο μέρος, την απώλεια λόγω του καλωδίου ή τους connectors. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη χρήση της γνωστής τιμής της κεραίας, εκτός εάν έχετε εκτεταμένη εμπειρία στον υπολογισμό των κεραιών και των απωλειών σήματος.

      Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να καθορίσετε το ύψος της κεραίας σας πάνω από το έδαφος, αλλά η τρέχουσα εφαρμογή δεν θα χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες. Η απόσταση μεταξύ δύο κεραιών στο τυπικό witnessing εύρος δεν επηρεάζεται σημαντικά από το prominence.

      Και οι δύο αυτές τιμές μπορούν να ενημερωθούν με μια μικρότερη χρέωση σε DC, που καταβάλλεται επίσης στο δίκτυο και είναι περίπου 0,55$ (55,000 DC).
    3. Ενθαρρύνετε τους συναδέλφους κατόχους των Hotspot να ενημερώσουν την τοποθεσία και τo gain της κεραίας τους. Ένα συμβάν PoC έχει τρία μέρη: τον challenger, τον challengee και τον witness. Εάν ο challengee έχει ανακριβή θέση κεραίας ή gain, η αλυσίδα μπορεί να κάνει λανθασμένες υποθέσεις αυτών των τιμών και να τιμωρήσει τον witness για το άκουσμα ενός beacon που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο. Και όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται, μπορεί επίσης να υπάρχουν παρόμοιοι λανθασμένοι χαρακτηρισμοί. Το Proof-of-Coverage λειτουργεί καλύτερα όταν όλα τα μέρη παρέχουν τα καλύτερα δυνατά δεδομένα στο δίκτυο.

    Τι είναι το PoCv11;

    Με το PoCv11, το blockchain του Helium θα μπορεί να λάβει παραμέτρους βάση κανονισμών και τροποποιήσεων μέσω μεταβλητών της αλυσίδας που θα μπορούν να διαχειριστούν μέσω διακυβέρνησης. Επιβάλλει επίσης αυτές τις παραμέτρους για να στους κατόχους του Hotspot για την σωστή συμμόρφωση με τους τοπικούς κανονισμούς και νόμους όσον αφορά την μετάδοση σημάτων.

    Γιατί υπάρχει το PoC;

    Το PoC είναι το σύστημα που χρησιμοποιούν οι συμμετέχοντες στο blockchain Helium για να επαληθεύσουν ότι τα Hotspots βρίσκονται εκεί που ισχυρίζονται. Δεδομένου ότι οποιοσδήποτε κάτοχος Hotspot μπορεί άδικα να διεκδικήσει μια τοποθεσία, πρέπει να επαληθεύεται συνεχώς από άλλους συμμετέχοντες στο δίκτυο, έτσι ώστε η αλυσίδα να μπορεί να επιβραβεύει το κάθε Hotspot για τη δημιουργία και την βοήθεια στην κάλυψη του δικτύου.

    Αν και το PoC χρησιμοποιεί παρόμοια πακέτα όπως το τυπικό πρωτόκολλο LoRaWAN, μπορεί να λειτουργήσει με πολύ διαφορετικές ρυθμίσεις όσον αφορά την ισχύ και τον συντελεστή διάδοσης από ότι οι παραδοσιακές συσκευές. Το πραγματικό traffic των συσκευών δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές του PoCv11 και τα Hotspots θα συνεχίζουν να κερδίζουν για τη μεταφορά των δεδομένων όπως και πριν.

    Region-Aware Blockchain

    Πριν από το PoCv11, το blockchain αγνοούσε τυχόν κανονισμούς σχετικά με το LoRaWAN για συγκεκριμένες περιοχές και είχε πολύ βασική υποστήριξη μόνο για τους κανονισμούς και της ρυθμίσης της ισχύς των ΗΠΑ και της ΕΕ. Με την εισαγωγή του PoCv11, το blockchain μπορεί να αναζητήσει περιφερειακές πληροφορίες, EIRP (Effective Isotropic Radiated Power) και σχέδια σχετικά με τα channel με βάση δείκτες του H3. Το blockchain του Helium χρησιμοποιεί το εξαγωνικό σύστημα πλέγματος H3 της Uber για να χαρτογραφήσει τις γεωγραφικές συντεταγμένες σε τοποθεσίες.

    Χάρη στην εξαιρετική δουλειά του @gradoj στο repo του hplans (δημιουργεί μια αντιστοίχιση μεταξύ δεδομένων του GeoJSON και του LoRaWAN), οι προγραμματιστές έχουν προσθέσει την υποστήριξη για την εξής αναζήτηση ‘H3 -> LoRaWAN Περιοχή -> LoRaWAN Παράμετροι Περιοχής’ στον πυρήνα του blockchain.

    Καθώς το δίκτυο συνεχίζει να αναπτύσσεται σε περιοχές που δεν έχουν ένα καθορισμένο περιφερειακό σχέδιο και καθώς αλλάζουν οι προδιαγραφές του LoRaWAN, αυτές οι μεταβλητές της αλυσίδας μπορούν να αλλάξουν μέσω διακυβέρνησης.

    Μπορείτε να αναθεωρήσετε τις τρέχον προτεινόμενες μεταβλητές εδώ. Αυτές οι μεταβλητές υπόκεινται σε αλλαγές καθώς κάνουν τον τελικό έλεγχο και την επαλήθευση τις επόμενες ημέρες.

    Επαλήθευση των Receipt / Witness με το PoCv11

    Η άλλη αναβάθμιση που εισήγαγε το PoCv11 είναι η εξέταση του καθορισμένου gain της κεραίας για ένα Hotspot. Μόλις ενεργοποιηθεί το PoCv11, το blockchain θα λάβει υπόψη το καθορισμένο gain μιας κεραίας ενός Hotspot στην αλυσίδα κατά τον υπολογισμό του Free Space Path Loss και τη λήψη αποφάσεων και την επαλήθευση σχετικά με το PoC receipt και witness.

    Πριν από το PoCv11, καθοριζόταν ένα gain της τάξεως του 1,2 dBi κατά την επαλήθευση κάθε μετάδοσης receipt/witness. Ενώ το 1,2 dBi εξακολουθεί να είναι το προεπιλεγμένο gain, η αλυσίδα θα λειτουργεί τώρα χρησιμοποιώντας το EIRP για την συγκεκριμένη περιοχή για να διασφαλίσει ότι οι μεταδόσεις receipt/witness λαμβάνονται υπόψη σωστά. Σε ορισμένες περιοχές, η ισχύς της μετάδοσης θα μειωθεί για να συμμορφωθεί με τα τοπικά όρια, αλλά το gain θα βελτιώσει την επαλήθευση από την πλευρά του δέκτη. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, το μέγιστο EIRP είναι 36 dBm και το υλικό είναι σε θέση να μεταδώσει στα 27 dBm. Εάν χρησιμοποιείτε μια κεραία 9 dBi, μπορείτε να την καθορίσετε κανονικά χωρίς κάποια απώλεια ισχύος της μετάδοσης. Οι μεταβλητές της αλυσίδας έχουν ρυθμιστεί για κάθε περιοχή και συχνότητα.

    Είναι προς το συμφέρον των κατόχων των Hotspot και του δικτύου να καθορίσουν με ακρίβεια τo gain της κεραίας τους.

    Πιθανές επιπτώσεις στις ανταμοιβές

    Ο στόχος του PoC είναι να επαληθεύσει τις καθορισμένες τοποθεσίες και να ανταμείψει την πιθανή κάλυψη. Για να γίνει αυτό, πρέπει να διασφαλίσει ότι οι παράνομες εκπομπές (δηλ. ισχύς μετάδοσης υψηλότερη από το συγκεκριμένο περιφερειακό EIRP) θα θεωρούνται άκυρες και επομένως δεν θα κερδίζουν ανταμοιβές. Αυτό οδηγείται μέσω του υπολογισμού του FSPL.

    Επιπλέον, οι επαληθέυσεις του receipt/witness διασφαλίζουν επίσης ότι όλες οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται εντός μιας LoRaWAN περιοχής ή ενός channel plan. Συνεπώς, τυχόν ψευδείς εκπομπές που υπερβαίνουν τα όρια της περιοχής θα θεωρούνται επίσης άκυρες.

    Η ομάδα εργάζεται σε έναν οπτικοποιητή για να δείξει πώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι ανταμοιβές για τα Hotspots μόλις ξεκινήσει το PoCv11. Σχεδιάζουν να το μοιραστούν με το κοινό τις επόμενες ημέρες. Εάν οι κάτοχοι των Hotspot αρχίσουν να καθορίζουν τις τοποθεσίες τους και το gain της κεραίας τους πριν από την ενεργοποίηση του PoCv11, αυτή η οπτικοποίηση θα δείξει την αλλαγή που θα μπορούσε να συμβεί μετά την ενεργοποίηση του PoCv11.

    Συμπέρασμα

    Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις του συστήματος Proof-of-Coverage και θα βελτιώσει σημαντικά τη συλλογή των δεδομένων και τη δυνατότητα της επαλήθευσης της κάλυψης του δικτύου. Αυτή η αναβάθμιση θα επιτρέψει επίσης στις μελλοντικές βελτιώσεις να εντοπίσουν εσφαλμένα ισχυρισμένες και πλαστογραφημένες τοποθεσίες Hotspot. Θέτει τα θεμέλια για το δίκτυο τους επόμενους μήνες και χρόνια καθώς επεκτείνεται από τα 200K στα 1M hotspots και παραπάνω.


    Πηγή: Helium Blog

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα