Θα χάσει το Bitcoin τα 21.000$; – Τα 5 πράγματα του Bitcoin για αυτήν την εβδομάδα

    Το Bitcoin (BTC) ξεκινάει μια νέα εβδομάδα από ένα νέο χαμηλό πολλών εβδομάδων εν μέσω μιας επιστροφής ενός άκρως νευρικού συναισθήματος.

    Αφού έπεσε κάτω από τα 21.000$ το Σαββατοκύριακο, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα αυτήν την στιγμή βρίσκεται περίπου 10% χαμηλότερα από ό,τι πριν από μια εβδομάδα και ο φόβος στις αγορές κρυπτονομισμάτων είναι ξεκάθαρα ορατός.

    Καθώς ορισμένοι περιμένουν τα νέα χαμηλά και άλλοι προειδοποιούν για δύσκολους μήνες μπροστά, πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλούς αγοραστές τόσο σε μακρά όσο και σε πιο σύντομα χρονικά διαστήματα.

    Η ετήσια εκδήλωση Jackson Hole της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται αυτή την εβδομάδα, ενώ ο Σεπτέμβριος πρόκειται ήδη να αποτελέσει βαρόμετρο όσον αφορά τον πληθωρισμό και τους σχετικούς μακροοικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές.

    Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια νέα αστάθεια στα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία τόσο κατά τη διάρκεια του όσο και προηγουμένως, κάτι που αναμφίβολα δεν θα καλωσορίσουν οι κουρασμένοι επενδυτές του Bitcoin.

    Την ίδια στιγμή, οι miners δίνουν ισχυρά μηνύματα ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει, με το hash rate να αρχίζει να ανακάμπτει από μια σπάνια φάση «συνθηκολόγησης/capitulation».

    Έχοντας αυτό υπόψη, θα εξετάσουμε πιο προσεκτικά πέντε θέματα που υπάρχουν στην αγορά και μπορούν να την επηρεάσουν τις επόμενες ημέρες.


    Μπορείτε να μας βρείτε στα παρακάτω για να μας ακολουθήσετε:


    Τα βλέμματα στραμμένα στο Jackson Hole

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται για άλλη μια φορά στην πρώτη θέση αυτή την εβδομάδα, όταν πρόκειται για πιθανούς μακροοικονομικούς παράγοντες επηρεασμού των τιμών για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

    Μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτών Αγορών (FOMC) της περασμένης εβδομάδας, στελέχη της Fed, μαζί με τραπεζικά στελέχη από όλο τον κόσμο, θα συναντηθούν για την ετήσια εκδήλωση Jackson Hole στις 25-27 Αυγούστου.

    Η φετινή εκδήλωση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις αγορές στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει αρχίσει να μειώνεται, ενώ αλλού, η αντίθετη ιστορία παραμένει ακόμα επίκαιρη.

    Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ απέχουν ακόμη εβδομάδες, αλλά αυτό μπορεί να μην εμποδίσει τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, να δώσει ισχυρές υποδείξεις για το πώς θα αντιδράσει η Fed, καθώς και να τοποθετήσει τις προσδοκίες σχετικά με τη μελλοντική οικονομική πολιτική.

    Έχοντας αυτό κατά νου, η αστάθεια θα μπορούσε εύκολα να αυξηθεί τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, καθιστώντας το Jackson Hole ένα βασικό παράγοντα για παρακολούθηση στο ραντάρ των traders και των επενδυτών.

    «Είναι τόσο επικεντρωμένοι στο να το κάνουν αυτό, εν μέρει μόνο και μόνο επειδή τα χάλασαν πέρυσι με όλο αυτό το «παροδικό» πράγμα και συνειδητοποιούν πλέον ότι το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν τώρα είναι να σφίξουν την πολιτική μιας που αυτό θα επιβραδύνει τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Kevin Cummins στο Bloomberg ο οποίος είναι επικεφαλής Αμερικανός οικονομολόγος στο NatWest Markets.

    Με αυτό, μένει να δούμε αν η αγορά θα στραφεί προς όφελος μιας άλλης αύξησης των επιτοκίων των αμοιβαίων κεφαλαίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο ή θα κινηθεί προς μια χαμηλότερη αύξηση κατά 50 μονάδες.

    Σε μια προεπισκόπηση των σχολίων της στο Jackson Hole που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, η Bank of America είπε ότι «θα συνεχίσει να αναζητά αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, συν μια επιπλέον αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο».

    Οι αυξήσεις των επιτοκίων από μόνες τους δημιουργούν αντίθετους ανέμους για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και, με τη σειρά τους, αποτελούν πρόκληση για το Bitcoin και την προσπάθειά του να ξεφύγει από την ισχυρή συσχέτιση με κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως οι μετοχές των ΗΠΑ.

    Το Bitcoin τους τελευταίους 6 μήνες

    Το Bitcoin κατάφερε να αποτρέψει τη μεγάλη αστάθεια το Σαββατοκύριακο, αλλά παρόλα αυτά σημείωσε νέο χαμηλό για τον Αύγουστο, καθώς οι συνθήκες χαμηλού όγκου συναλλαγών το Σαββατοκύριακο ενίσχυσαν τις κινήσεις της αγοράς.

    Μετά την ξαφνική πτώση στις 19 Αυγούστου, το BTC/USD πέρασε τις επόμενες ημέρες σημειώνοντας ένα χαμηλό σε ένα γενικό παγιωμένο μοτίβο, κάτι που συνεχίστηκε τη στιγμή της γραφής.

    Το χαμηλό ήρθε με τη μορφή πτώσης στα 20.770$ στο Bitstamp, με το Bitcoin να προσθέτει στη συνέχεια 1.000$ πριν επιστρέψει στην ζώνη περίπου στη μέση των δύο αυτών τιμών.

    Το εβδομαδιαίο κλείσιμο στα 21.500 δολάρια ήταν ενοχλητικό, σημειώνοντας το χαμηλότερο από την εβδομάδα της 18ης Ιουλίου, αφού το κερί της περασμένης εβδομάδας κόστισε στους αγοραστές σχεδόν 3.000 δολάρια ή 11,6%.

    Με τον φόβο ενός νέου χαμηλού ορατού μεταξύ των σχολιαστών, άλλοι υποστήριξαν ότι οι συνθήκες δεν έδειχναν ξεκάθαρα περαιτέρω πτώση.

    Για τον Michaël van de Poppe, το BTC/USD μπορεί να περιορίσει κάθε πτώση λόγω των CME Futures που κλείνουν από τις 19 Αυγούστου, περίπου στα $21.200. Πιο δύσκολα για την πλειοψηφία της αγοράς, υπονόησε, θα ήταν τα κέρδη, δεδομένης της συνολικής προκατάληψης για την επερχόμενη πτώση.

    «Πιθανώς γύρω από το άνοιγμα των CME, θα δούμε τις αγορές να πέφτουν στα 21,2 χιλιάδες δολάρια καθώς αυτό είναι το κλείσιμο της Παρασκευής και τότε όλα θα είναι καλά», είπε στους ακόλουθους του στο Twitter το Σαββατοκύριακο:

    «Ακόμα δεν είμαστε είμαι σίγουρος ότι θα δούμε νέα χαμηλά. Η συνολική περίοδος συσσώρευσης και βαριάς διόρθωσης την Παρασκευή προκαλεί πανικό. Ο πόνος είναι η άνοδος».

    Κάνοντας σμίκρυνση, ωστόσο, ο Brian Beamish, ιδρυτής της εκπαιδευτικής σουίτας The Rational Trader, άφησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς αυταπάτες για το πώς θα διαμορφωθεί το υπόλοιπο του 2022 για το Bitcoin.

    «Οι επόμενες 12-19 εβδομάδες θα είναι άσχημες», έγραφε μέρος ενός tweet.

    «Μόλις τελειώσουν, θα πρέπει να υπάρχει το χαμηλότερο σημείο για αυτόν τον κύκλο – τότε θα ξεκινήσουμε από την αρχή».

    Ο Beamish βασίστηκε στην εμπειρία δύο προηγούμενων bear market στα κρυπτονομίσματα, με ένα συγκριτικό διάγραμμα δράσης των τιμών που υποδηλώνει ότι το πραγματικό μακροοικονομικό χαμηλό απείχε πολύ από το Bitcoin.

    Εξίσου σίγουρος για την ανάκαμψη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ωστόσο, ήταν ο αναλυτής Matthew Hyland, ο οποίος υποστήριξε ότι οι traders δεν πρέπει να χάσουν την πίστη τους.

    «Η δομή του Bitcoin τις επόμενες εβδομάδες/μήνες δεν πρέπει να σας τρομάζει. Είτε θα σχηματιστεί ένα υψηλότερο χαμηλό, ένα διπλό χαμηλό (double bottom) ή το χαμηλότερο σημείο του κύκλου», συνόψισε.

    Τα hash ribbons δείχνουν ότι οι miners είναι εκτός της φάσης capitulation

    Μια ομάδα συμμετεχόντων στο δίκτυο Bitcoin για την οποία το τέλος των δύσκολων στιγμών φαίνεται αποδεδειγμένα κοντά είναι οι miners.

    Παρά την τελευταία πτώση των τιμών, τα δεδομένα στην αλυσίδα δείχνουν τώρα ότι οι miners του Bitcoin έχουν εξέλθει μαζικά από μια περίοδο «συνθηκολόγησης» που διαρκεί πάνω από δύο μήνες.

    Σύμφωνα με τη μέτρηση των hash ribbons, η οποία χρησιμοποιεί δύο κινητούς μέσους όρους του hash για τον προσδιορισμό των τάσεων συμμετοχής των miners, αυτήν την περίοδο διαμορφώνεται μια ανάκαμψη.

    Η κίνηση ήταν από καιρό αναμενόμενη. Νωρίτερα τον Αύγουστο, η εταιρεία mining Blockware προέβλεψε ότι η φάση συνθηκολόγησης των hash ribbons θα λήξει είτε αυτόν τον μήνα είτε τον επόμενο.

    Η τελευταία αλλαγή σημειώθηκε από τον Charles Edwards, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Capriole, ο οποίος συνέκρινε τη φετινή συνθηκολόγηση με άλλες στην ιστορία του Bitcoin.

    «Η συνθηκολόγηση των Bitcoin miners έληξε επίσημα σήμερα, καθιστώντας την την 3η μεγαλύτερη συνθηκολόγηση στην ιστορία με 71 ημέρες», έγραψε σε ένα νήμα στο Twitter:

    «Αυτή η ζώνη συνθηκολόγησης ήταν μεγαλύτερη από το 2021 και μόλις δύο ημέρες μικρότερη από εκείνη του 2018 όπου η τιμή έφτασε τα 3.100 δολάρια».

    Μια ματιά στις εκτιμήσεις του hash rate από τον πόρο παρακολούθησης MiningPoolStats δείχνει ότι μια αύξηση πάνω από 200 exahash ανά δευτερόλεπτο (EH/s) πιθανότατα ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες.

    «Ιστορικά, οι συνθηκολογήσεις των miners του Bitcoin έχουν καταγράψει σημαντικά χαμηλά τιμές και ήταν εξαιρετικά σήματα αγοράς», συνέχισε ο Edwards, επαναλαμβάνοντας την κλασική ατάκα για την αγορά του Bitcoin, «η τιμή ακολουθεί το hash rate:»

    «Οι συνθηκολογήσεις των miners που συμβαίνουν στα τέλη του κύκλου (τουλάχιστον 2 χρόνια μετά το halving) και μετά την κορυφή του κύκλου ήταν τα πιο κερδοφόρα μακροπρόθεσμα σημάδια (π.χ. 2012, 2015, 2018).»

    Τα αποθέματα στα ανταλλακτήρια έφθασαν σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών

    Η πτώση των τιμών σε σύντομες χρονικές περιόδους έχουν αποδειχθεί ότι δεν είναι πρόβλημα για τους αγοραστές αυτή τη φορά.

    Οι επενδυτές, αντί να ξεφύγουν από την έκθεση στο BTC, συσσωρεύονται στην αγορά με αξιοσημείωτο ρυθμό τις τελευταίες ημέρες.

    Σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα ανάλυσης on-chain, CryptoQuant, από τις 18 Αυγούστου, το διαθέσιμο Bitcoin σε 21 μεγάλα ανταλλακτήρια μειώθηκε από τα 2.342.662 BTC στα 2.309.727 BTC στις 22 Αυγούστου.

    Σε τέσσερις ημέρες, οι χρήστες των ανταλλακτηρίων αφαίρεσαν έτσι πάνω από 30.000 BTC από τους λογαριασμούς τους.

    Εν τω μεταξύ, μια άλλη εταιρεία δεδομένων Glassnode πρόσθεσε ότι το τρέχον υπόλοιπο στα ανταλλακτήρια που παρακολουθεί έφτασε σε νέο χαμηλό τετραετίας στις 22 Αυγούστου.

    Για σύγκριση, τον Αύγουστο του 2018, το BTC/USD σκαρφάλωσε προς τα 7.000$, αλλά ακόμα ήταν αρκετούς μήνες μακριά από το χαμηλότερο επίπεδο του τότε bear market των 3.100$.

    Ο μετρητής της ψυχολογίας της αγοράς πέφτει 40% σε μια εβδομάδα

    Σε σύγκριση με πριν από την πτώση της τιμής, εν τω μεταξύ, η ψυχολογία της αγοράς δεν είναι αυτό που ήταν στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

    Παρόλο που τα ανταλλακτήρια βλέπουν μια επιτάχυνση στα Bitcoin που βγαίνουν από τις πλατφόρμες τους, η συνολική εικόνα είναι πλέον σταθερά στην ζώνη του «φόβου» όταν πρόκειται για τους επενδυτές του Bitcoin και των altcoins.

    Σύμφωνα με το δείκτη Crypto Fear & Greed Index, ο οποίος χρησιμοποιεί διάφορους παράγοντες για να δώσει μια κανονικοποιημένη βαθμολογία για το κλίμα της αγοράς, ο «ακραίος φόβος» απέχει μόλις ένα βήμα.

    Στο 29/100, ο Δείκτης απέχει τέσσερις μονάδες από την επιστροφή στο ακραίο επίπεδο φόβου, έχοντας φτάσει στο 27/100 το Σαββατοκύριακο.

    Το τελευταίο αντιπροσωπεύει πτώση 40% σε μία εβδομάδα — επτά ημέρες πριν, ο Δείκτης βρισκόταν στο 45/100, καταγράφοντας τα πιο αισιόδοξα επίπεδά του από τον Απρίλιο.


    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα