Οι λόγοι πίσω από την πτώση του Bitcoin και της αγοράς

    Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Bitcoin έχει πέσει κάτω από τα 37.000 δολάρια. Την τελευταία φορά που το BTC ήταν σε αυτή την τιμή ήταν πριν από περίπου 6 μήνες. Με το Bitcoin να κυμαίνεται στα χαμηλά των 40.000 δολαρίων για μια παρατεταμένη περίοδο, πολλοί ήλπιζαν ότι το κορυφαίο κρυπτονόμισμα θα έσπαγε προς τα πάνω τις ζώνες παρασύροντας την ευρύτερη αγορά μαζί του.

    Δυστυχώς, για τους bulls του Bitcoin, αυτό δεν ήταν το σενάριο που διαδραματίστηκε. Ακολουθούν μερικοί παράγοντες από την προηγούμενη εβδομάδα που επέτρεψαν στα bears να ανακτήσουν τον έλεγχο της αγοράς.

    Μια αναμενόμενη άρνηση του ETF

    Περίμενε κανείς ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) θα ενέκρινε ένα spot-ETF με βάση το Bitcoin; Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρόταση για ένα τέτοιο προϊόν η οποία υποβλήθηκε νωρίτερα το 2021 από τη SkyBridge απορρίφθηκε για άλλη μια φορά στις 20 Ιανουαρίου.

    Διαβάστε παρακάτω

    ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΟ BITCOIN ETF;

    Παρά το γεγονός ότι επικαλέστηκε την υπόθεσή της, επισημαίνοντας εγκρίσεις παρόμοιων προϊόντων σε χώρες όπως ο Καναδάς, εταιρείες που αποκτούν BTC και τα αποθηκεύουν μέσα σε θησαυροφυλάκια και άλλα, η SEC δεν ήταν απλώς δεκτική. Επικαλούμενη τους γνωστούς λόγους, η SEC ανέφερε ότι η άρνησή της βασίστηκε στην έλλειψη πρόληψης της απάτης και της χειραγώγησης της αγοράς.

    Ενώ εξακολουθεί να υπάρχει η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η SEC θα εγκρίνει τελικά ένα BTC spot ETF, αρχίζει να φαίνεται ότι το 2022 ίσως να μην είναι η χρονιά γι’ αυτό. Προς το παρόν, οι επενδυτές του BTC που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιουσιακό στοιχείο μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς θα πρέπει να το κάνουν μέσω Futures-ETFs, μέσω πληρεξουσίων όπως η MicroStrategy ή σε άλλα έθνη όπως ο Καναδάς.

    Πιθανή Ρωσική απαγόρευση

    Ενώ η SEC ήταν απασχολημένη με την απόρριψη της προαναφερθείσας αίτησης ETF, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (CBR) πήρε τη δική της θέση απέναντι στο BTC, και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στο σύνολό τους. Σε ένα πρόσφατα δημοσιευμένο έγγραφο διαβούλευσης με τίτλο “Cryptocurrencies: Τάσεις, κίνδυνοι και ρύθμιση”, η CBR μιλάει αρκετά σκληρά για τον τομέα, με τους ακόλουθους να είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους αναφέρεται:

    • Παράνομη χρήση
    • Περιορισμένες περιπτώσεις χρήσης
    • Μοιάζει με σύστημα πυραμίδας
    • Απειλή για την οικονομική ασφάλεια
    • Έλλειψη κανονισμών

    Με βάση αυτές τις πεποιθήσεις, η CBR κατέθεσε πολλαπλές προτάσεις που ελπίζει ότι θα επιλύσουν το εν λόγω ζήτημα. Η CBR δήλωσε ότι:

    Προκειμένου να αμβλυνθούν οι απειλές που συνδέονται με την εξάπλωση των κρυπτονομισμάτων, η Τράπεζα της Ρωσίας προτείνει τις ακόλουθες τροποποιήσεις της Ρωσικής νομοθεσίας:

    • Καθιέρωση ευθύνης για την παραβίαση της νόμιμης απαγόρευσης της χρήσης κρυπτονομισμάτων ως μέσο πληρωμής για αγαθά, έργα και υπηρεσίες που πωλούνται και αγοράζονται από κατοίκους της Ρωσίας, είτε πρόκειται για νομικά είτε για φυσικά πρόσωπα.
    • Απαγόρευση της οργάνωσης της έκδοσης ή/και τν έκδοση και της οργάνωσης της κυκλοφορίας κρυπτονομισμάτων (μεταξύ άλλων από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, γραφεία ανταλλακτηρίων και πλατφόρμες P2P) στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θέσπιση ευθύνης για την παραβίαση της απαγόρευσης αυτής.
    • Απαγορεύει τις επενδύσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε κρυπτονομίσματα και συναφή χρηματοπιστωτικά μέσα, καθώς και τη χρήση ρωσικών χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών και ρωσικών χρηματοπιστωτικών υποδομών για τη διενέργεια συναλλαγών με κρυπτονομίσματα, και ορισμός ευθύνης για την παραβίαση της απαγόρευσης αυτής.

    Ενώ ένα τέτοιο σχόλιο από μια κεντρική τράπεζα μπορεί να προκαλέσει φόβο στους επενδυτές, η CBR είναι σίγουρα τολμηρή στη στάση της. Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος παρακολούθησε την Κίνα να προσπαθεί να απαγορεύσει περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin σε διάφορες περιπτώσεις. Το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν να επιταχύνει την ανάπτυξη του DeFi τομέα και δεν έκανε πολλά για να μειώσει πραγματικά το ενδιαφέρον για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Πώς θα πετύχει η Ρωσία αυτό που δεν μπόρεσε να πετύχει η Κίνα;

    Αύξηση επιτοκίων

    Αν και δεν υπάρχουν συζητήσεις για απαγορεύσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, τα γεγονότα εντός της χώρας έχουν σίγουρα παίξει ρόλο στην πρόσφατη δραστηριότητα της αγοράς. Με τον πληθωρισμό να οργιάζει, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει επισημάνει ότι κατά τη διάρκεια του 2022 μπορεί να αναμένεται απόσυρση των οικονομικών κινήτρων, παράλληλα με έως και 5 αυξήσεις των επιτοκίων.

    Τέτοιες ενέργειες συνήθως επηρεάζουν αρνητικά τα αυξημένου κινδύνου περιουσιακά στοιχεία όπως είναι τα κρυπτονομίσματα, καθώς οι επενδυτές κολυμπούν σε ασφαλέστερα νερά σε ταραγμένους καιρούς. Αν και η αφήγηση αυτή μπορεί κάποια μέρα να αλλάξει, το Bitcoin εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τη σημαία του περιουσιακού στοιχείου κινδύνου και αντιδρά αναλόγως.

    Λήξη των Options

    Εκτός από τις ρυθμιστικές και οικονομικές επιρροές, η πτώση της τιμής του Bitcoins κατά τη διάρκεια της νύχτας (περίπου -10%) μπορεί να είναι αποτέλεσμα της λήξης των options συνολικού ύψους περίπου 580 εκατ. δολαρίων.

    Ενώ η προχθεσινή ημέρα ξεκίνησε με υψηλούς ρυθμούς, με το Bitcoin να βρίσκεται με αυτοπεποίθηση γύρω στα $44.000, ένα κλείσιμο κάτω από τα $41.000 θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα για οι bears και αυτό ακριβώς συνέβη. Λάβετε υπόψη ότι αν οι bears ήταν σε θέση να χειραγωγήσουν με επιτυχία την αγορά σε τέτοιο βαθμό, εξασφαλίζοντας ότι έκλεισε η ημέρα κάτω από τα 41.000 δολάρια, ίσως η SEC έχει δίκιο στο σκεπτικό της για τις συνεχείς αρνήσεις των spot-ETF της BTC.

    Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών των τιμών, διάφορα ανταλλακτήρια σημείωσαν σημαντικές ρευστοποιήσεις με τη Binance να προηγείται με 173 εκατομμύρια δολάρια.

    Απλά μια προετοιμασία για τα χειρότερα;

    Έχοντας κατά νου κάθε ένα από τα προαναφερθέντα γεγονότα, το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι απλό, “Τελείωσαν τα χειρότερα;” ή μήπως η πρόσφατη δράση των τιμών είναι απλώς ένας προάγγελος αυτού που πρόκειται να ακολουθήσει;

    Παρά τις αυξήσεις και τις πτώσεις του που είναι πιο έντονες από τις περισσότερες, το Bitcoin και η αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων δεν είναι οι μόνοι που έχουν τέτοια θέματα πρόσφατα. Αν ψάχνετε για κάποια μορφή παρηγοριάς, απλά κοιτάξτε τις μετοχές τεχνολογίας, το Netflix (NFLX) έχει πέσει κατά 45% από τότε που έφτασε στο ιστορικό του υψηλό τον Νοέμβριο. Ενώ μπορεί να υπάρχει περισσότερος πόνος μπροστά μας για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, μια ανάκαμψη των πιο παραδοσιακών αγορών (και ίσως μια μικρή καλή είδηση στην πορεία) θα μπορούσε να κάνει θαύματα για το τρέχον κλίμα της αγοράς.


    Πηγή : securities, investmentnews, reuters, coindesk


    💠 Disclaimer – Αποποίηση Ευθύνης 💠 

    Οι ιδέες και οι απόψεις που αναφέρονται εδώ, έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι προσωπικές μου απόψεις, και πληροφορίες που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο σε καμία περίπτωση δεν είναι ή πρέπει να θεωρηθούν ως επενδυτικές συμβουλές. Πριν πράξετε για το οτιδήποτε κάντε τη δική σας έρευνα.

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Hliasar
    Hliasar
    Είμαι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων από το 2020. Από την αρχή αυτός ο χώρος με εξέπληξε και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Κάθε μέρα μου αρέσει να μαθαίνω κάτι καινούργιο και αν μπορώ να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Η γνώση είναι το παν!!

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα