Τα 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν επενδύσετε στο Fantom (FTM)

    Ενώ ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων βρισκόταν σε hot streak μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το Fantom (FTM) ξεχώρισε ως ένας από τους μεγάλους νικητές. Η τιμή του ανέβαινε για ολόκληρο τον Αύγουστο και έφτασε στο all time high στα 1,93$ στις 9 Σεπτεμβρίου 2021.

    Το project ιδρύθηκε στην Νότια Κορέα απο τον Dr. Ahn Byung Ik, κάτοχο διδακτορικού διπλώματος στην επιστήμη των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Yonsei. Το testnet του κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018 και το mainnet του ένα χρόνο μετά, το Δεκέμβριο του 2019. Ωστόσο, o Dr. Ahn Byung Ik δεν συνδέεται πια με το project. Ο σημερινός CEO/CIO είναι ο Michael Kong.

    Ο ενθουσιασμός γύρω από το Fantom προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητά του να είναι μια καλύτερη έκδοση του Ethereum (ETH). Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε να επενδύσετε στο FTM εδώ θα αναφέρουμε τα πιο βασικά στοιχεία του.

    1) Είναι scalable

    Κάθε δίκτυο που βασίζεται στο Fantom είναι ανεξάρτητο το ένα από το άλλο. Η απόδοση και η σταθερότητά τους δεν επηρεάζονται από την κίνηση ή τη συμφόρηση.

    Η πρώτη γενιά πλατφορμών blockchain (Ethereum και άλλες παρόμοιες) άνοιξε τις πόρτες στα smart contracts (μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με αυτά εδώ).

    Ωστόσο, με πιο πολύπλοκα DApps ή/και με την αύξηση των χρηστών, όλο το δίκτυο επιβραδύνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή όλες οι DApps χρησιμοποιούν την ίδια υποδομή. Είναι παρόμοιο με την εκτέλεση πολλαπλών εφαρμογών σε έναν υπολογιστή, κάποια στιγμή ο υπολογιστής θα πνιγεί και θα αρχίσει να αποκρίνεται πολύ αργά ή ακόμα και θα κολλήσει εντελώς.

    To Fantom έλυσε το ζήτημα της επεκτασιμότητας (scalability) δίνοντας σε κάθε εφαρμογή το δικό της blockchain, παρόμοια με την εκτέλεση κάθε εφαρμογής σε διαφορετικούς υπολογιστές που αποτελούν μέρος του ίδιου δικτύου.

    Κάθε blockchain είναι ανεξάρτητο το ένα από το άλλο και μπορεί να έχει προσαρμοσμένα tokens, tokenomics και κανόνες διακυβέρνησης. Ωστόσο, όντας όλα συνδεδεμένα με το Lachesis, την ταχύτατο μηχανισμό συναίνεσης aBFT του Fantom, όλα τα blockchain μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να επωφεληθούν από την ταχύτητα και την ασφάλεια της υποκείμενης τεχνολογίας. Κάθε δίκτυο είναι πλήρως προσαρμόσιμο σύμφωνα με τη συγκεκριμένη χρήση.

    Αν σκεφτούμε το Ethereum ως έναν αποκεντρωμένο υπολογιστή, το Fantom είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από έναν δυνητικά άπειρο αριθμό αποκεντρωμένων υπολογιστών. Όλοι μοιράζονται την ίδια λογική, αλλά είναι εντελώς ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλο. Ωστόσο, μπορούν εύκολα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, το Fantom είναι ένα δίκτυο δικτύων.

    2) Χρησιμοποιεί τον Lachesis μηχανισμό συναίνεσης

    Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως πρόκειται για έναν μηχανισμό συναίνεσης που διευκολύνει το DeFi και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες που βασίζονται στην ιδεολογία των Smart Contract.

    Ο μηχανισμός στοχεύει στην ολοκλήρωση μιας συναλλαγής σε 2 δευτερόλεπτα και σε μεγαλύτερη χωρητικότητα συναλλαγής. Αυτό συνοδεύεται από βελτιωμένη ασφάλεια σε σχέση με άλλες πλατφόρμες (βασισμένες σε παραδοσιακούς αλγόριθμους).

    3) Είναι ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον

    (Το επάγγελμα μου, μου επιβάλει να το αναφέρω αυτό 😎)

    Το Fantom είναι ασφαλισμένο με τo Proof-of-Stake. Σε αντίθεση με το Proof-of-Work, που χρησιμοποιείται από το Bitcoin και το Ethereum, το Proof-of-Stake αποτρέπει τη κεντροποίηση και εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια.

    Ο μηχανισμός Lachesis μπορεί να παρέχει ασφάλεια θεσμικού επιπέδου σε κατανεμημένα δίκτυα. Το Fantom προσφέρει απόλυτη οριστικότητα (absolute finality), πράγμα που σημαίνει ότι οι συναλλαγές δεν μπορούν ποτέ να επιστραφούν όπως σε δίκτυα με πιθανολογική οριστικότητα (probabilistic finality).

    Ο μηχανισμός συναίνεσης μπορεί επίσης να κλιμακωθεί σε εκατοντάδες κόμβους, αυξάνοντας την αποκέντρωση και συνεπώς την ασφάλεια.

    4) Προηγμένα smart contracts

    Τα smart contract του Fantom μπορούν να εκτελούν αποτελεσματικά οδηγίες που αρχικά προγραμματίστηκαν για την παρακολούθηση των συναλλαγών ως προς την ακρίβεια και τη δημιουργία αποδεικτικών στοιχείων που βασίζονται στη συμπεριφορά.

    Fantom DeFi

    Η ομάδα του Fantom χρησιμοποιεί το πλεονέκτημα της ευελιξίας της για να κάνει το Fantom DeFi πολύ αποτελεσματικό. Με άλλα λόγια, η αποτελεσματικότητα του χρησιμεύει ως απόδειξη της ευελιξίας του.

    Το project ισχυρίζεται ότι προσφέρει όλες τις δυνατότητες DeFi in-suite για τους χρήστες του. Οι χρήστες μέσω του συμβατού με EVM blockchain του Fantom μπορούν να εμπορεύονται, να δανείζονται, να δανείζουν και να δημιουργούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία απευθείας από τα πορτοφόλια τους. Όλα αυτά δίνονται χωρίς κόστος.

    Ο μηχανισμός συναίνεσης Lachesis που βασίζεται σε DAG χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό του δικτύου, Opera Mainnet. Αυτό το Mainnet υποστηρίζει smart contracts με συμβατότητα EVM και επιτρέπει στους χρήστες να συνάπτουν smart contracts χρησιμοποιώντας το δίκτυο. Αυτό κάνει το DeFi ιδανικό στο δίκτυο του Fantom.

    Το Fantom υποστηρίζει αυτήν τη στιγμή τις ακόλουθες εφαρμογές DeFi:

    fTrade : Επιτρέπει τη διαπραγμάτευση περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται στο Fantom χωρίς να χρειάζεται να βγείτε από το πορτοφόλι. Αυτό το καθιστά ένα πλήρως αποκεντρωμένο και μη δεσμευτικό ανταλλακτήριο AMM.

    fMint : Οι πληροφορίες πολλών συνθετικών στοιχείων μπορούν να επικυρωθούν (mint) στο Fantom. Αυτά τα συνθετικά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν: εθνικά νομίσματα, κρυπτονομίσματα και εμπορεύματα.

    Liquid staking : Τα Staked (FTM) tokens χρησιμεύουν ως «ασφάλεια» για τις εφαρμογές DeFi. Όλες οι προμήθειες FTM είναι ρευστοποιήσιμες (μπορούν να μετατραπούν σε άλλα περιουσιακά στοιχεία) εντός του «οικοσυστήματος του Fantom».

    fLend : Mπορεί κανείς να δανειστεί και να διαθέσει ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία για να κερδίσει τόκο μέσω συναλλαγών και να μην χάσει την θέση του στο FTM.

    Η τεχνολογία DAG που υιοθετεί το Fantom είναι ισχυρότερη από πολλές άλλες πλατφόρμες DeFi.

    5) Γρήγορες συναλλαγές

    Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του Fantom είναι η αποτελεσματική επεξεργασία των συναλλαγών του. Μπορεί να χειριστεί χιλιάδες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο και οι συναλλαγές διευθετούνται μέσα σε ένα έως δύο δευτερόλεπτα. Οι προμήθειες συναλλαγής είναι συνήθως ένα κλάσμα του σεντ. Τον Μάιο, αναφέρθηκε ότι το Fantom είχε ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια συναλλαγές και ήταν η ταχύτερη πλατφόρμα blockchain.

    6) Ανταγωνιστής του Ethereum

    Ίσως η δυσκολότερη πρόκληση για το Fantom στο μέλλον είναι ο σκληρός ανταγωνισμός. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για το Ethereum. Το Cardano (ADA) όπως και το Polkadot είναι τα μεγαλύτερα και έχουν δει σημαντική ανάπτυξη φέτος. Το Solana είναι μια άλλη αναπτυσσόμενη πλατφόρμα που προσφέρει αστραπιαίες συναλλαγές.

    Υπάρχει επίσης το ίδιο το Ethereum, το οποίο περνάει από μια σειρά αναβαθμίσεων στο Ethereum 2.0. Κατά τη διάρκεια αυτών των αναβαθμίσεων, θα μεταβεί σε ένα μοντέλο Proof-of-Stake όπως το Fantom. Αυτές οι αναβαθμίσεις θα βελτιώσουν τις ταχύτητες συναλλαγών και τις χαμηλότερες χρεώσεις.

    Δεδομένου των ταχυτήτων συναλλαγών και της προηγμένης πλατφόρμας smart contracts που προσφέρει, το Fantom θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική επένδυση απέναντι στο Ethereum μακροπρόθεσμα. Η τιμή όμως είναι σχεδόν στο all-time high του αν και εξακολουθεί να έχει μικρότερη κεφαλαιοποίηση από ορισμένους από τους κύριους ανταγωνιστές της.

    Από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο να πούμε ποια από αυτές τις πλατφόρμες θα έχει τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη επιτυχία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εξετάσει προσεκτικά το Fantom και τις εναλλακτικές λύσεις προτού αποφασίσετε πού θα βάλετε τα χρήματά σας.

    7) FTM Token

    To token του Fantom χρησιμοποιείται για να ασφαλιστεί το δίκτυο, για πληρωμές και για τις χρεώσεις δικτύου.

    Το FTM έχει total max supply 3.17 δισεκατομμύρια και αυτή την στγμή είναι σε κυκλοφορία τα 2.54 δισεκατομμύρια. Η τιμή του κατα την στιγμή της γραφής κυμαίνεται στα 2.77$.


    Πηγές: fool.com, deficoins.io, fantom.foundation

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Ελένη Κουρουπάκη
    Ελένη Κουρουπάκη
    Ήρθα σε επαφή με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων το 2019 και ενθουσιάστηκα. Από εκείνη την στιγμή προσπαθώ να μάθω όλο και περισσότερα, καθώς πιστέυω ότι η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα αποτελεί το μέλλον.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα