Η μεγαλύτερη πτώση στο Difficulty από τον Ιούλιο – Τα 5 πράγματα του Bitcoin που πρέπει να ξέρετε για αυτήν την εβδομάδα

    Το Bitcoin (BTC) ξεκινάει καλύτερα αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι ταύροι απέφυγαν σοβαρές απώλειες στο εβδομαδιαίο κλείσιμο.

    Εξακολουθώντας να είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένο με τις πτωτικές χρηματιστηριακές αγορές, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα υπερασπίζεται τα 30.000$ στις 23 Μαΐου και κοιτάζει την κορυφή του εύρους συναλλαγών του μετά από τα γεγονότα με το Terra (LUNA).

    Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις μιας επικείμενης θαυματουργής ανάκαμψης των τιμών, ορισμένοι ελπίζουν ότι θα υπάρξει ανοδική πορεία πριν από οποιαδήποτε μορφή επαναφοράς στην πτωτική τάση.

    Οι μακροοικονομικές συνθήκες παραμένουν αδύναμες και η εβδομάδα της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) πρόκειται να προσθέσει λάδι στη φωτιά.

    Προσθέστε σε αυτό τη μεγαλύτερη προσαρμογή της δυσκολίας (mining difficulty) προς τα κάτω από τον περασμένο Ιούλιο και γίνεται πιο σαφές ότι το Bitcoin παλεύει για να επιδείξει δύναμη σε πολλαπλά μέτωπα.

    Τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες μέρες; Θα παρουσιάσουμε αρκετούς παράγοντες που πρέπει να έχετε κατά νου όσον αφορά την τιμή του Bitcoin.

    Μια μεγάλη πτώση για το Bitcoin είναι ακόμα πιθανή

    Σε μια αναζωογονητική αντίθεση με τις τελευταίες εβδομάδες, το Bitcoin κατάφερε να δείξει δύναμη μετά το εβδομαδιαίο κλείσιμο στις 23 Μαΐου.

    Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να σφραγίζει ένα ρεκόρ όγδοου εβδομαδιαίου κόκκινου κεριού στη σειρά, η έλλειψη μιας μεγάλης πτώσης επέτρεψε στο BTC/USD να διατηρήσει αντ’ αυτού τα 30.000$.

    Για τον Michaël van de Poppe, η τάση ήταν ήδη εμφανής το Σαββατοκύριακο.

    Δεδομένης της συνολικής εικόνας με τη συσχέτιση των μετοχών και τη νομισματική σύσφιξη που τις αναγκάζει να πέσουν, δεν ήταν όλοι σίγουροι για την ανοδική συνέχιση του Bitcoin.

    «Το προτιμώμενο σενάριο του Bitcoin είναι μια πτώση κατευθείαν στα 22.000$ πριν από τη μεγάλη αναπήδηση κοντά στα 40.000$», είπε ο δημοφιλής trader του Twitter, Nebraskan Gooner, στους ακόλουθους του στις 23 Μαΐου:

    «Αυτό θα παρείχε την καλύτερη ευκαιρία για μια ανάκαμψη του bear market και θα έπιανε πολλούς ανθρώπους απροετοίμαστους. Καλό είναι να παρακολουθούμε όλα τα σενάρια, ειδικά με όλους να είναι τόσο σίγουροι για μια αναπήδηση.”

    Αυτή η προοπτική συνάδει με τις υπάρχουσες απαιτήσεις για το Bitcoin να ξεπεράσει το προηγούμενο κατώτατο όριο των 23.800 δολαρίων που είχε καθοριστεί κατά την κατάρρευση του Terra.

    Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Filbfilb, συνιδρυτής της σουίτας συναλλαγών DecenTrader και μακροχρόνιος σχολιαστής της αγοράς, είπε ότι ήρθε η ώρα να αποδεχτούμε ότι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα βρίσκεται σε bear market.

    “Αν χάσουμε την τρέχουσα υποστήριξη στα 28.670$, τότε η τελική υποστήριξη πριν από τα νέα χαμηλά θα βρίσκεται στα 26.512$”, πρόσθεσε εκείνη τη στιγμή, εντοπίζοντας επίπεδα υποστήριξης και αντίστασης που δεν έχουν ακόμη ξαναδοκιμαστεί:

    “Στον αντίποδα, εάν η τιμή ξεπεράσει την ημερήσια αντίσταση, τότε το κατώτερο όριο του καναλιού Log Growth είναι στα 34.270 $.”

    Εν τω μεταξύ, ανεξάρτητα από την ισχύ των 30.000 δολαρίων αυτή την εβδομάδα, θα πρέπει να υπάρξει μια άνοδος πριν από οποιαδήποτε πιθανή αντιστροφή της σειράς, υποστήριξε ο δημοφιλής λογαριασμός στο Twitter, IncomeSharks.

    Το WEF (World Economic Forum) και το Bitcoin

    Η πρώτη αυτοπροσώπως ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 είναι το μακροοικονομικό γεγονός της εβδομάδας.

    Καθώς η οικονομική ελίτ συγκεντρώνεται στο Νταβός της Ελβετίας, από τις 22 Μαΐου έως τις 26 Μαΐου, οι αγορές προετοιμάζονται για πιθανή αστάθεια μετά από τις προσεχείς δηλώσεις τους.

    Για τους Bitcoiners, η εκδήλωση τείνει να είναι αγχωτική καθώς η βιομηχανία προσπαθεί να μετρήσει το συναίσθημα μεταξύ των παραδοσιακών “μεγάλων” του χρηματοοικονομικού κλάδου.

    Φέτος μάλλον δεν θα είναι διαφορετικά. Μόλις πριν από ένα μήνα, το WEF δημοσίευσε ένα βίντεο υποστηρίζοντας ότι το Bitcoin θα πρέπει να αλλάξει τον αλγόριθμο του Proof-of-Work (PoW) του στο Proof-of-Stake (PoS) για περιβαλλοντικούς σκοπούς.

    Μια συνοδευτική καμπάνια, Change the Code, από τον συνιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο της Ripple, Chris Larsen και την Greenpeace USA, προσπαθεί να κερδίσει υποστήριξη για αυτήν την αλλαγή.

    Η κατάρρευση του stablecoin TerraUSD (UST) αυτόν τον μήνα έσυρε περαιτέρω τα κρυπτονομίσματα στο στόχαστρο του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου. Η Christine Lagarde, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ισχυρίστηκε ότι τα κρυπτονομίσματα «δεν αξίζουν τίποτα» και, ίσως παραδόξως, απαιτούν ρύθμιση.

    «Δεν βασίζεται σε τίποτα, δεν υπάρχουν υποκείμενα στοιχεία που να λειτουργούν ως εγγύηση», είπε στην ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή College Tour σε μια συνέντευξη που κυκλοφόρησε στις 22 Μαΐου.

    Τόσο το WEF όσο και η Λαγκάρντ έχουν δεχθεί πυρά από πηγές φιλικές προς το Bitcoin, με ακόμη και εταιρείες όπως η εγγενής στην Ελβετία Bitcoin Suisse να δείχνουν ελάχιστη δημόσια ανοχή στην κριτική τους.

    Ακριβώς όπως η σύνοδος κορυφής του Προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele με επίκεντρο το Bitcoin, στην οποία συμμετείχαν 44 χώρες την περασμένη εβδομάδα, εν τω μεταξύ, η εκδήλωση στο Νταβός αυτής της εβδομάδας θα έχει έναν εμφανή ανταγωνιστή.

    Το Φόρουμ Ελευθερίας του Όσλο, που θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 25 Μαΐου στο Όσλο της Νορβηγίας, αυτοχαρακτηρίζεται ως «μια παγκόσμια συγκέντρωση ακτιβιστών ενωμένοι για να αντισταθούν στην τυραννία».

    Μιλούν στην εκδήλωση μια σειρά από τα πιο γνωστά ονόματα του Bitcoin, όπως η οικονομολόγος Lyn Alden, ο διευθύνων σύμβουλος της Strike, Jack Mallers και η συνιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της Lightning Labs, Elizabeth Stark.

    «Δύο διεθνή φόρουμ που ξεκινούν αύριο είναι στην επιφάνεια παρόμοια, αλλά εκ διαμέτρου αντίθετα. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Φόρουμ Ελευθερίας του Όσλο. Μια αναγκαιότητα χειραγώγησης χρημάτων είναι ο εξαναγκασμός και η απώλεια ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τα λέμε στο Όσλο», έγραψε το Σαββατοκύριακο ο επιχειρηματίας Τζεφ Μπουθ, ο οποίος θα παρευρεθεί επίσης.

    Η δυσκολία αντικατοπτρίζει τις συνθήκες που ξεκινάνε να επηρεάζουν τους miners

    Οι μεγάλες μειώσεις των τιμών του Bitcoin δεν είναι χωρίς συνέπειες.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τα θεμελιώδη μεγέθη του δικτύου του Bitcoin πρόκειται τώρα να προσαρμοστούν.

    Η δυσκολία, η οποία αντανακλά τη μεταβαλλόμενη δυναμική μεταξύ των miners, θα μειωθεί κατά περίπου 3,3% στην επόμενη αυτοματοποιημένη αναπροσαρμογή της αυτή την εβδομάδα. Αν και μέτρια σε σύγκριση με ορισμένες άλλες προσαρμογές, η αλλαγή θα είναι ωστόσο η μεγαλύτερη καθοδική μετατόπιση από τον Ιούλιο του 2021.

    Ο λόγος είναι απλός – η δράση των τιμών του Bitcoin όχι μόνο κατευθύνθηκε πτωτικά, αλλά αμφισβητεί και την κερδοφορία των miners.

    Το κόστος παραγωγής τους είναι το κλειδί για τον προσδιορισμό της συνεχιζόμενης δραστηριότητάς τους. Μια πτώση κάτω από τον αριθμό, επί του παρόντος περίπου στα 26.000$, θα προκαλούσε μεγαλύτερες αλλαγές στα θεμελιώδη στοιχεία του δικτύου προκειμένου να διατηρηθεί η κερδοφόρα συμμετοχή.

    Σύμφωνα με τον πόρο παρακολούθησης MacroMicro, από τις 21 Μαΐου, το κόστος ήταν κατά μέσο όρο 26.250$ για την εξόρυξη ενός Bitcoin.

    Παρά την πιθανή πίεση κερδοφορίας με βάση τα εκτιμώμενα δεδομένα, οι miners δεν δείχνουν σημάδια συνθηκολόγησης, διατηρώντας ακόμη τις πωλήσεις BTC στο ελάχιστο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την πλατφόρμα ανάλυσης εντός της αλυσίδας Glassnode.

    Οι εκροές τους – νομίσματα που φεύγουν από τα πορτοφόλια τους – έφθασαν στο χαμηλό ενός μηνός στις 23 Μαΐου.

    Το ποσοστό κατακερματισμού (hash rate) του mining του Bitcoin, εν τω μεταξύ, έχει ξεφύγει από τα υψηλά όλων των εποχών και υπολογίζεται σε 233 exahash ανά δευτερόλεπτο (EH/s) από τις 23 Μαΐου.

    Για τον Ki Young Ju, Διευθύνοντα Σύμβουλο της πλατφόρμας CryptoQuant, η συνολική τάση παραμένει εξίσου σαφής όπως σημείωσε:

    Ενώ η τιμή του BTC πέφτει -56% από τον Νοέμβριο του 2021, το hashrate αυξήθηκε +75%. Η αγορά είναι κρύα, αλλά τα θεμελιώδη είναι γεμάτα θερμότητα από τις mining εγκαταστάσεις.

    Ο όγκος στην αλυσίδα φτάνει σε χαμηλά επίπεδα πολλών μηνών

    Το Bitcoin ήταν βαρετό για την κύρια καταναλωτική βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, χάρη στη δράση των τιμών, αλλά τώρα, ακόμη και η συμμετοχή από υπάρχοντες επενδυτές μειώνεται.

    Τα στοιχεία επί της αλυσίδας δείχνουν ότι οι όγκοι ήταν σε σταθερή πτώση, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τον πανικό μετά το LUNA.

    Η Glassnode, η οποία παρακολουθεί έναν κινητό μέσο όρο 7 ημερών για τον όγκο των συναλλαγών στην αλυσίδα, κατέγραψε χαμηλά εννέα μηνών στις 23 Μαΐου.

    Από τις 9 Μαΐου και μετά, ο κινητός μέσος όρος άρχισε να πέφτει κατακόρυφα και στις 22 Μαΐου είχε πέσει 70%.

    Ενώ ο Ki της CryptoQuant υπογράμμισε την έλλειψη ενδιαφέροντος μεταξύ των retail αγοραστών, ο αναλυτής Willy Woo υποστήριξε ότι ήταν οι μεγάλοι παίκτες που είχαν πραγματικά επιρροή στις διακυμάνσεις της αγοράς.

    Το 5% της προσφοράς ανήκει σε άτομα που κατέχουν λιγότερο από 30 χιλιάδες δολάρια σε Bitcoin, το μεγαλύτερο μέρος του όγκου είναι μεγαλύτεροι επενδυτές που πωλούν για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο της αγοράς.

    Η ψυχολογία της αγοράς και πάλι στον πάτο

    Σε αντίθεση με την μέτρια ισχύ των τιμών, το Bitcoin είναι κάθε άλλο παρά ανοδικό αν το δούμε από την άποψη της ψυχολογίας της αγοράς.

    Σύμφωνα με τον κλασικό μετρητή της ψυχολογίας της αγοράς, τον Δείκτη Crypto Fear & Greed, η πλειονότητα της αγοράς προετοιμάζεται για νέα πτώση.

    Στο 10/100, ο Δείκτης επιστρέφει στο χαμηλότερο τμήμα της ζώνης του «ακραίου φόβου» που ιστορικά εμφανίστηκε στα κατώτατα όρια τιμών.

    Το Fear & Greed έχει ξανά πέσει τόσο χαμηλά αρκετές φορές φέτος, αφού κατάφερε να πέσει και στα 8/100 – το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2020 – νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

    Αναλύοντας την ψυχολογία της αγοράς σχετικά με τον υψηλά συσχετισμένο S&P 500, ο trader, επιχειρηματίας και επενδυτής Bob Loukas έριξε λίγο φως στο τι θα μπορούσε να είναι ένα μοτίβο αντιγραφής για το Bitcoin.

    Την περασμένη εβδομάδα, εν τω μεταξύ, ο δημοφιλής trader και αναλυτής Rekt Capital υποστήριξε ότι θα ήταν απαραίτητη μια πιο ουσιαστική αλλαγή της τιμής για να αλλάξει την ψυχολογία με τρόπο που έχει σημασία.

    «Είναι εύκολο να πιστεύεις ότι το Bitcoin θα ανέβει σε μια πράσινη μέρα και θα πέσει σε μια κόκκινη μέρα. Αλλά το BTC εξακολουθεί να κυμαίνεται μεταξύ των $28K-$32K”, έγραψε στο Twitter:

    Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να σπάσει κάποιο από αυτά τα επίπεδα. Οι κινήσεις εντός του εύρους δεν είναι αρκετά ουσιαστικές για να υπαγορεύσουν αλλαγές στην ψυχολογία της αγοράς.


    Πηγή: Cointelegraph

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα