Metaverse 2022: Τι μπορείτε πραγματικά να κάνετε;

    Το Metaverse συχνά διατυπώνεται με τόσο φουτουριστικούς όρους που είναι δύσκολο να καταλάβεις πώς μπορείς να εμπλακείς σε αυτό σήμερα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι κόσμοι που μοιάζουν με ένα Metaverse υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και είναι πιθανό να έχετε ήδη βιώσει μερικούς από αυτούς χωρίς απαραίτητα να το γνωρίζετε.

    Τι είναι – ξανά – το Metaverse;

    Με βάση τον Matthew Ball, το Metaverse είναι ένας διαδικτυακός κόσμος που θολώνει τις διαφορές μεταξύ της πραγματικότητας και της εικονικής πραγματικότητας. Πολύ περισσότερο από έναν game του Call of Duty, το Metaverse αναφέρεται σε έναν διαδικτυακό κόσμο που λειτουργεί 24/7 στον οποίο κατοικούν οικονομίες που δίνουν κίνητρα σε ένα νέο δίκτυο δημιουργών και παρόχων υποδομής. Κρίσιμης σημασίας είναι το γεγονός ότι αυτή η οικονομία περιστρέφεται γύρω από περιουσιακά στοιχεία εντός του παιχνιδιού που είναι διαλειτουργικά.

    Αυτή η ιδέα αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό από τους «περιτοιχισμένους κήπους» – τα κλειστά οικοσυστήματα – στους οποίους έχουμε συνηθίσει σήμερα. Ο Ball παρέχει το παράδειγμα ενός skin για ένα όπλο στο CounterStrike που θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε διακόσμηση για ένα άλλο όπλο στο Fortnite.

    Ενώ το Meta του Mark Zuckerberg (πρώην Facebook) έχει τις δικές του ιδέες για το Metaverse, η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων πιστεύει ότι η τεχνολογία blockchain ταιριάζει απόλυτα σε αυτόν τον νέο διαδικτυακό κόσμο. Παιχνίδια κρυπτονομισμάτων όπως το The Sandbox και το Decentraland προσφέρουν πρώιμα οράματα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια οικονομία που τροφοδοτείται από δημιουργούς, με κρυπτονομίσματα και NFT. Ορίστε τι μπορείτε να κάνετε στο Metaverse σήμερα.

    Δημιουργήστε, εξερευνήστε και παίξτε σε εικονικούς κόσμους

    Παιχνίδια όπως το Minecraft και το Roblox παρέχουν εμπειρίες που μοιάζουν με Metaverse για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας. Επίσης, τόσο το Second Life όσο και το Eve Online είναι ζωντανά από το 2003 και το World of Warcraft αναπτύχθηκε το 2004.

    Το Second Life είναι ένα από τα πλησιέστερα στο Metaverse παραδείγματα λόγω της οικονομίας του που καθοδηγείται από τους δημιουργούς και του εκτεταμένου κόσμου του. Μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε στο Second Life και μερικοί άνθρωποι έχει τεκμηριωθεί ότι ζουν τη ζωή τους στο παιχνίδι, ζουν από την εικονική γη, συλλέγουν το νόμισμα του παιχνιδιού, τα δολάρια Linden και παρακολουθούν εκδηλώσεις.

    Στη δεκαετία του 2020, τα παιχνίδια κρυπτονομισμάτων όπως το The Sandbox και το Decentraland προσθέτουν και τα ψηφιακά στοιχεία στο μείγμα. Όχι μόνο μπορείτε να εισάγετε τα δικά σας NFT στα παιχνίδια και να αγοράσετε εικονική γη, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα ανταλλάξιμα utility tokens των παιχνιδιών για να αλλάξετε τις παραμέτρους του εικονικού κόσμου που θα κατοικήσετε, θα εξερευνήσετε και θα δημιουργήσετε.

    Και τα δύο τροφοδοτούνται από κρυπτονομίσματα – Το Sandbox χρησιμοποιεί το SAND ως νόμισμα εντός του παιχνιδιού και χρησιμοποιεί NFT για να αντιπροσωπεύει αγροτεμάχια και άλλα εγγενή αντικείμενα του παιχνιδιού, τα είδη περιουσιακών στοιχείων που διακοσμούν το avatar σας και το Decentraland έχει τα MANA και ισοδύναμα NFT για εικονικά περιουσιακά στοιχεία.

    Για να δημιουργήσετε λογαριασμούς, χρειάζεται μόνο να συνδέσετε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων όπως το MetaMask. Ωστόσο, στο Decentraland είναι δυνατό να παίξετε και ως επισκέπτης χωρίς να συνδέσετε ένα πορτοφόλι. Το Sandbox είναι τεχνικά σε alpha (φάση δοκιμής) και η πρώτη σεζόν έχει κλείσει, επομένως δεν μπορείτε να το παίξετε μέχρι να κυκλοφορήσει η σεζόν 2 του Alpha, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    Εκτός από την κρυπτοοικονομία, αυτά τα παιχνίδια παίζουν όπως κάθε άλλο παιχνίδι τέτοιου είδους. Μπορείτε να περιπλανηθείτε στους αντίστοιχους εικονικούς κόσμους των παιχνιδιών, κάνοντας παρέα με τις επωνυμίες και τις διασημότητες που σπεύδουν να φτάσουν στην αγορά. Σε εικονικούς χώρους, όπως εμπορικά κέντρα, γκαλερί τέχνης ή πλατείες, μπορείτε να περπατήσετε και να μιλήσετε με ανθρώπους, να παίξετε παιχνίδια, να χτίσετε σπίτια ή να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις. Το Decentraland φιλοξενεί ακόμη και τα δικά του μουσικά φεστιβάλ. Δυστυχώς, παρά τις εξελίξεις στα σύγχρονα γραφικά παιχνιδιών υπολογιστή, πολλά από αυτά τα νεότερα παιχνίδια δεν φαίνονται καλύτερα από το Second Life του 2003. Αλλά η μαγεία βρίσκεται, τουλάχιστον θεωρητικά, στις σχέσεις που μπορείτε να δημιουργήσετε με τους εικονικούς φίλους σας.

    Γνωρίστε άτομα από οπουδήποτε για δουλειά ή παιχνίδι

    Υπάρχουν αρκετοί χώροι στο Metaverse. Ενώ σίγουρα μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε τεράστιους ανοιχτούς κόσμους όπως το Sandbox και το Decentraland, μπορείτε επίσης να παίξετε σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια σε πλατφόρμες όπως το Spatial. Αυτές οι εφαρμογές έχουν κατασκευαστεί ειδικά για εκδηλώσεις, συνέδρια και συσκέψεις. Μπορείτε να συνδεθείτε στο Spatial με σύνδεση Web 2 όπως το Google ή με σύνδεση Web 3 όπως το MetaMask. Οι εικονικοί κόσμοι του Spatial χωρίζονται σε δωμάτια. μπορείτε είτε να επισκεφτείτε προκατασκευασμένα δωμάτια είτε να δημιουργήσετε τα δικά σας. Οι γκαλερί του Spatial υποστηρίζουν NFT. Μπορείτε να μετακινηθείτε στον κόσμο του Spatial στο κινητό, στο Steam, σε κάποιο πρόγραμμα περιήγησης ή μέσω ακουστικών Oculus VR.

    Η εικονική πραγματικότητα έχει πολύ ισχύ σε ένα από τα κριτήρια του Ball για το Metaverse: για την παρουσία. Χρησιμοποιήστε ένα σετ VR headset, όπως ένα HTC Vive, το Valve Index ή το Meta (πρώην Oculus) Quest και ξεκινήστε την πλοήγηση σας στον κυβερνοχώρο. Η Meta (πρώην Facebook) δημιουργεί έναν κόμβο κοινωνικής δικτύωσης για τα ακουστικά VR της και το λογισμικό VR του Steam συνοδεύεται από ένα εικονικό σπίτι προεγκατεστημένο.

    Εταιρείες όπως το MetaHub δημιουργούν εικονικούς χώρους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για συνέδρια και επιχειρηματικές εκδηλώσεις και το Decentraland φιλοξένησε το πρώτο της μουσικό φεστιβάλ το 2021 – αν και οι καλλιτέχνες το έκαναν αυτό στο Second Life πολύ πριν γίνει mainstream. Το να βρίσκεσαι με άλλα άτομα στο Metaverse είναι το σημείο όπου τα όρια του μπορούν να αρχίσουν να θολώνουν και το μάρκετινγκ αρχίζει να ξετυλίγεται.

    Είναι το Zoom ένα θεμελιώδες μέρος του Metaverse λόγω του ιστορικού του να συνδέει τους χώρους εργασίας και να πυροδοτεί μια επανάσταση τηλεργασίας; Ή είναι, όπως ανέφερε ο Mark Zuckerberg στην κεντρική ομιλία του στο Meta, μια μη πειστική εναλλακτική στην πραγματικότητα που αντικαθιστά την προσωπική αλληλεπίδραση με προσώπων στις οθόνες;

    Δημιουργήστε ένα 3D avatar που μοιάζει με εσάς… ή και όχι

    Το avatar σας είναι ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητάς σας στο Metaverse. Για ορισμένους, τα NFT που αντιπροσωπεύουν εικόνες προφίλ, όπως το CryptoPunks ή το Bored Ape Yacht Club, είναι αρκετά για το Discord και το Twitter, που είναι κυρίως πλατφόρμες βασισμένες σε κείμενο, όπου μια εικόνα 2D είναι αρκετά καλή. Για 3D κόσμους, εφαρμογές όπως το Ready Player Me προσφέρουν ψηφιακές ταυτότητες με δυνατότητα σύνθεσης που, όπως ισχυρίζεται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε 1.330 εφαρμογές και παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων των RTFKT, Somnium Space και VR Chat της Nike. Θα μπορούσατε επίσης να αγοράσετε ένα sneaker NFT από την RTFKT ή ένα avatar από το επερχόμενο “Avatar project”, αν και δεν είναι σαφές ποια παιχνίδια θα σας επιτρέψουν να τα “φορέσετε”.

    Στο Somnium Space, έναν ανοιχτό κόσμο εικονικής πραγματικότητας που βασίζεται στο Ethereum, παρόμοιο με το Decentraland, μπορείτε να εισαγάγετε ένα avatar του Ready Player Me που δημιουργήθηκε μόνο από μια selfie. Αυτό πληροί τα κριτήρια της διαλειτουργικότητας – τη δυνατότητα να παίρνετε μαζί σας τα ψηφιακά σας στοιχεία ανεξάρτητα από την πλατφόρμα ή την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε.

    Επενδύστε σε εικονική γη, NFT ή tokens

    Φυσικά, αν δεν σας ενδιαφέρει ακόμα να αποχωριστείτε την πραγματικότητα, θα μπορούσατε πάντα να επενδύσετε στους πολυσύχναστους εικονικούς κόσμους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό. Θα μπορούσατε να επενδύσετε σε NFT avatars, όπως αυτά που προσφέρει η Nike ή η Adidas. Θα μπορούσατε να κάνετε αγοράσετε εικονική γη ή αντικείμενα εντός παιχνιδιού, όπως αυτά που προσφέρονται στα Axie Infinity, Decentraland και The Sandbox.

    Θα μπορούσατε επίσης να επενδύσετε στα ανταλλάξιμα token που προσφέρονται σε αυτά τα παιχνίδια, τα οποία λειτουργούν ως νόμισμα εντός του παιχνιδιού.

    Σε κάθε περίπτωση, πριν κάνετε το οτιδήποτε που εμπεριέχει να δώσετε κάποιο δικό σας χρηματικό ποσό, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι κάνετε και ότι καταλαβαίνετε τα ρίσκα που εμπεριέχονται.


    Πηγή: Coindesk

    Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε το newsletter του Greepto!

    Παύλος Τζεγιαννάκης
    Παύλος Τζεγιαννάκηςhttps://greepto.gr
    Ιδρυτής του Greepto το hobby, software engineer στο WeatherXM το επάγγελμα. Βρίσκομαι στον χώρο του blockchain και των cryptocurrency απο το 2017, πρώτα ιδρύοντας μια εταιρεία marketing & community management, έπειτα ακολούθησα το πάθος μου - τον προγραμματισμό - και εργάστηκα στο Coinomi (ένα πορτοφόλι ψηφιακών νομισμάτων) και πλέον θελώ να προσφέρω στην Ελληνική κοινότητα το Greepto, όπου μέσω αυτού διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό του χώρου.

    Μετατροπέας Κρυπτονομισμάτων

    Source: CurrencyRate

    Ισοτιμίες Κρυπτονομισμάτων

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα